Kalsnavas arborētuma putniem Jurģi

Pēc dabas vērotāju nostāstiem mežā sākusies liela rosība. Lielākā daļa dziedātājputnu ir nolēmuši pārvākties no dzīves tuvējā meža uz Kalsnavas arborētumu, jo 18. aprīlī šeit Kalsnavas pamatskolas skolnieki izvietoja jaunus „dzīvokļus” (putnu būrīšus) ar visām ērtībām – tepat ziedoši koki un krūmi, ūdens ko padzerties un protams, ka arī tārpiņi jau tepat vien knābja priekšā ar ko barot savus mazuļus.

Kā jau iepriekš minēju tad 18. aprīlī Kalsnavas arborētumā norisinājās putnu dienas sadarbībā ar Kalsnavas pamatskolas skolniekiem. Kopumā šai pasākumā piedalījās 52 skolnieki un 4 skolotājas, kā arī arborētuma darbinieki un vietējās preses pārstāvji no reģionālā Madonas rajona laikraksta „Stars” un Kalsnavas pagasta laikraksta „Kalsnavas avīze”. Bet pats galvenais šai pasākumā bija mūsu goda viesis „Lielais putns”, kas skolniekus izklaidēja ar dažādām rotaļām un atraktivitātēm par putnu dzīvi un uzvedību – mīklu minēšana, dziesmu dziedāšana, vienkārši sakot arborētumā valdīja liela kņada.
Visu šo pasākumu no zinātniskā viedokļa par putnu vērošanu dabā sastopamām sugām Latvijas teritorijā skolniekiem pastāstīja putnu pazinējs Gaidis Grandāns.
Pavisam kopumā mazie dziedātājputniņi tika pie 114 jaunām mājvietām, kuras tika izvietotas jaunajā rododendru meža teritorijā un atpūtas vietā bērzu birzī.
Skolnieki ir paveikuši gana nozīmīgu darbiņu, jo ne jau tas lielākais darbs ir izgatavot būrīšus un tos izvietot kokos, bet galvenais ir tas, ka arborētuma kolekcija nu būs daudz pasargātāka no koku un krūmu kaitēkļiem. Zinām, ka lielu postu kokiem nodara tinēju kāpuri, tīklērces, priežu sprīžotāji un daudzi citi vēl nenosaukti mums visiem labi zināmie koku kaitēkļi, kas ne mazums lielu kaitējumu spēj nodarīt savairojoties lielā skaitā. Tad nu mums būs vairums dabisko ienaidnieku šiem kaitēkļiem, kas grib vairoties un baroties uz mūsu arborētuma kolekcijas rēķina, līdz ar to arī nebūs nepieciešams darboties ar insekticīdiem, kas ne būt nav viegls darbs arborētuma darbiniekiem.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.04.2024 - 29.04.2024 Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” | Skatīt vairāk
Ekskursiju ceļojums - 𝐆𝐑𝐈𝐄𝐊̧𝐈𝐉𝐀! Latvia Tours
Pēc jaukā brauciena, tiem, kas Grieķijā vēlas uzturēties ilgāk, iesakām pagarināt savu atpūtu vienā no piedāvātajām Tasas salas viesnīcām. | Skatīt vairāk
no 1089 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.04.2024 - 28.04.2024 Putnu vērošanas pārgājiens Veclaicenē! Alūksnes TIC
Vērosim putnus Peļļu dabas takā. Tikšanās vieta pie Ilgāja dabas mājas 27.aprīlī pulksten 10:00, šeit varēs atstāt arī auto. Koordinātes GPS 57 | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.04.2024 - 29.04.2024 ️Tunisija😲 Neticamas cenas! Atlantic Travel
Aprīļa beigas un maijs Tunisijā - laiks atpūtai spa un talasoterapijai, siltas saules baudīšanai, aizraujošām ekskursijām un pastaigām gar silto | Skatīt vairāk
295 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.4761281sec.