Nedēļas nogalē Turaida gaidīs savu ātrāko ziņotāju

Svētku programma Turaidas muzejrezervātā

Siguldas novada svētku ietvaros Turaidas muzejrezervātā būs atvērtas ne tikai visas ekspozīcijas Turaidas pilī, muižā un Tautasdziesmu parkā, bet notiks arī trīs īpaši organizēti pasākumi:

13.00 – 16.00 XXIV Dziesmu svētku ieskandināšanas koncerts Vidzemes folkloras kopām „Vidzemnieku labumi” Tautasdziesmu parkā

12.00 – 16.00 Orientēšanās spēle Turaidas muzejrezervāta teritorijā

17.00 Skrējiens Turaidas tornī „Ātrākais ziņnesis”

Vidzemes folkloras kopu koncerts „Vidzemnieku labumi”

Tuvojas XXIV Vispārējie Dziesmu svētki, kuru ietvaros 12.jūlijā Latvijas etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā tiks izdzīvota Folkloras diena visu novadu sētās. Šobrīd visos Latvijas novados norit Dziesmu svētku ieskandināšanas koncerti. Vidzemē kori sadziedāsies Cēsīs, bet folkloras kopas pulcēsies Turaidā, - vietā, kas ne vienu reizi vien caur dziesmām un rituāliem daudzināta, dabas un muzejrezervāta ļaužu kopta un saudzēta.

Koncerta nosaukums „Vidzemnieku labumi” vēsta - lai pasaulē varētu labi justies, dzīvot dzīvi jēgpilni, vajadzīgi kā garīgie, tā materiālie, taustāmie labumi. Vidzemnieki caur savām dziesmām izdziedās un caur darbiem izrādīs un izdzīvos tos labumus, kas katram savā sirdī, savā sētā nepieciešami.

Apmeklējot koncertu ikviens varēs izvērtēt, kas pašam labāks, kas vērtīgāks, kas svarīgāks. Kopā ar folkloras kopām apzināt, kas saimē nozīmīgs un godā turams.

Vidzemes folkloras kopas ļaus visiem izjust to īpašo gaisotni, kas raksturīga tikai Vidzemes ļaudīm ar viņu seno amatu prasmēm, gadsimtos krātajām gudrībām, tās mācīs saredzēt un sadzirdēt skaistumu un savdabību gan lielajā, gan sīkajā, aicinās ikvienu piedalīties tradicionālo rituālu vienojošajā enerģētikā.

Koncertā piedalīsies 19 folkloras kopas: „Urgas”no Kokneses, „Putnis” no Jaunlaicenes, „Ore” no Amatas, „Dzieti” no Cēsīm, „Pērlis” no Druvienas, „Cielava” no Salacgrīvas, bērni no Pociema un Lādezera, „Delve” no Vidrižiem, „Madava” no Barkavas, Lubānas sievas, „Vērtumnieki” no Madonas, „Senleja” no Siguldas, „Sudmaliņas” un „Nāburgi” no Valkas, „Rota” no Rencēniem un Rīgas folkloras kopas „Budēļi”, „Dandari” un „Abra”.

Orientēšanās spēle „Tūkstošgadu stāsts”

Tiem, kuri jau pabijuši Turaidas muzejrezervātā, bet vēl grib redzēt un uzzināt ko jaunu un interesantu, tiks piedāvāta iespēja piedalīties orientēšanās spēlē „Tūkstošgadu stāsts”. Spēles uzdevums būs atrast kartē norādītus Turaidas muzejrezervāta objektus un atsevišķus priekšmetus. Spēle būs veids kā vienlaikus iepazīt Latvijas un Turaidas vēsturi un atraktīvi pavadīt laiku muzejā.

Īpaši gaidīsim ģimenes un jauniešus!

Skrējiens Turaidas tornī „Ātrākais ziņnesis”

Jau trešo gadu biedrība „A2”, sadarbībā ar Turaidas muzejrezervātu, godinot senos ziņnešus, kas viduslaikos steigušies pie bīskapa Turaidā vēstīt par kariem, miera noslēgšanu un svarīgākajiem notikumiem Rīgā un Vāczemē, rīkos īpašu skrējienu 38 m augstajā Turaidas tornī.

Pagājušā gada ātrākais ziņnesis starp vīriešiem bija Ainārs Rukkalns, kurš tornī uzskrēja 33 sekundēs, bet ašākā starp sievietēm bija turaidiete Aiga Auziņa ar rezultātu 1 minūte 1 sekunde. Vai šogad rekordi tiks pārspēti, to varēs uzzināt skrējiena noslēgumā Turaidas pils pagalmā.

Skrējienā piedalīties aicināts ikviens sportiski noskaņots cilvēks bez vecuma ierobežojuma, jo dalībnieki tiks dalīti vecuma grupās un katrā grupā ar īpašām balvām tiks apbalvoti ātrākie ziņneši. Sacensību organizēšanā atbalstu sniegusi arī Siguldas novada dome.

Interesenti laipni aicināti jau savlaicīgi pieteikties skrējienam elektroniski biedrības „A2” mājas lapā www.ba2.lv vai pa tālr. 9124807, 9184203. Skrējiena „Ātrākais ziņnesis” nolikums atrodams turpat mājas lapā: www.ba2.lv. Sacensību sākums būs plkst. 17.00, bet reģistrācija sāksies plkst.16.00 Turaidas pils pagalmā.

Noslēgumā tiks izvirzīts viens Turaidas Galvenais ziņnesis no visām grupām kopīgs, ko noteiks žūrija, kas, iespējams, būs izcēlies ar ātrumu vai kādu citu īpašu talantu.

Arī tev ir iespēja piedalīties un iegūt šo titulu! Gaidīsim ziņnešus un viņu atraktīvos atbalstītājus!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
GeLux - Āzijas piedzīvojumu ceļojums Estravel Latvia
Jauna izpratne par Luksu - piedzīvojumu ceļojumā Taizemē un Kambodžā // Unikāla pieredze, vairāk iekļautu pakalpojumu // 10% atlaide, rezervējot | Skatīt vairāk
no 2519 EUR
Ekskursiju ceļojums - 𝐆𝐑𝐈𝐄𝐊̧𝐈𝐉𝐀! Latvia Tours
Pēc jaukā brauciena, tiem, kas Grieķijā vēlas uzturēties ilgāk, iesakām pagarināt savu atpūtu vienā no piedāvātajām Tasas salas viesnīcām. | Skatīt vairāk
no 1089 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 20.04.2024 Draugu piedāvājums - Stambula, 3 naktis Estravel Latvia
Lidojums + bagāža + transfēri + 3 viesnīcā ar brokastīm // spēkā ceļojot sākot no 3 perosnām // Maijā // pārdošana līdz 19.04.! | Skatīt vairāk
no 350 EUR
Atlaides auto nomai Ungārijā Europcar
Nomā auto ar Europcar Budapeštā un saņem atlaidi! Izbaudi Budapeštas daudzveidību. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.46046495sec.