E.Zvagules personālizstādes "Dzīve.Daba.Darbs" atklāšana Jūrmalas pilsētas muzejā

2009.gada 14. augustā plkst.18.00 Jūrmalas pilsētas muzejā (Tirgoņu iela 29, Majori) tiks atklāta keramiķes Edītes Zvagules personālizstāde “Dzīve. Daba. Darbs.”

Šī ir Edītes Zvagules 50 radošo darba gadu jubilejas izstāde, jo kopš Liepājas Lietišķās mākslas vidusskolas absolvēšanas 1959.gadā, māksliniece piedalās izstādēs.

Savu izstādi Edīte Zvagule raksturo sekojoši: “Man nepatīk svinēt dzimšanas dienas, priekšroku dodu darba gadu jubilejām. Viena šāda pārskata izstāde tika veidota 1991.gadā Jūrmalas izstāžu paviljonā. Šogad nākamā - Jūrmalas pilsētas muzejā.

Šajā izstādē skatāmie darbi tapuši dažādos laika periodos un lielākā vēlme man ir redzēt tos visus vienkopus lielā telpā, kur var izveidot ekspozīciju, jo darbnīcā šādas iespējas nepastāv. Darbi ir ārkārtīgi dažādi un ļoti krāsaini, jo visvairāk mani tomēr piesaista krāsas – glazūras, emaļjas, sāļi. Formu – plāksni vai šķīvi es vairāk pakārtoju tam, lai varētu gleznot, jo atšķirība no gleznošanas uz audekla ir vienīgi tehnoloģijā. Gleznojot uz keramikas plāksnes, nav tik lielu iespēju, kā stāvot pie molberta, jo krāsas liekot uzreiz nekas nav redzams – viss ir puspelēks. Rezultāts redzams tikai pēc apdedzināšanas.

Manu darbu idejas rodas vidē, kurā dzīvoju. Tās atnāk pašas, ja piefiksēju, tad arī tās realizēju, ja ne, tad tās vienkārši izgaist”.

Šajā pārskata izstādē būs skatāmas gan dekoratīvās plāksnes un dekoratīvie šķīvji, keramika kraklē tehnikā, dārza keramika un dekoratīvā keramika, kā arī lielformāta keramikas trauki un melnbaltās dekoratīvās plāksnes”.

Keramiķe Edīte Zvagule sevi uzskata par jūrmalnieci, jo šeit dzīvo jau kopš 1968.gada. Dzimusi Priekulē, ar izcilību beigusi Liepājas Lietišķās mākslas vidusskolu 1959.gadā. Pēc tam darbs turpat skolā keramikas nodaļā, tad studijas Latvijas Mākslas akadēmijā. Pēc akadēmijas beigšanas 1968.gadā, seko trīspadsmit darba gadi Mākslinieku Jaunrades namā Dzintaros, kur Edīte Zvagule ir keramikas darbnīcas vadītāja - tehnoloģe un konsultante. Kopš 1981.gada strādā tikai radošu darbu savā darbnīcā Bulduros kā neatkarīga māksliniece. No 1969.gada Edīte Zvagule ir Latvijas Mākslinieku savienības Jūrmalas nodaļas biedre, bet kopš 1972.gada - Latvijas Mākslinieku savienības biedre.

Edītes Zvagules darbi eksponēti kopējās mākslas darbu izstādēs, lietišķi dekoratīvās mākslas un keramikas izstādēs Rīgā, Jūrmalā, Liepājā, Kuldīgā, Siguldā, Talsos, kā arī starptautiskās izstādēs Tallinā, Viļņā, Maskavā, Francijā, Polijā, Čehijā, Beļģijā, Somijā un Zviedrijā. Personālizstādes rīkotas Jūrmalā, Rīgā, Talsos un Briselē.

Nozīmīgākie darbi:dekoratīvās vāzes, dekoratīvie trauki “Sibīrijas iespaidi”, dekoratīvās plāksnes “Pasaku zirgs”, cikls “Zvejnieki” un “Dabas motīvi”, sienas dekoru un trauku grupa “No pūra lādes”, dārza keramika “Dekoratīvā dārza plastika”, “Laukakmeņi”, “Kompozīcija”, Kubs ar ķirbjiem”, “Saulīte”, “Kad gaiļi dzied”, kā arī tādi darbi kā “Keramikas priekšauts” un “Svečturis – Ozols”. Darinājusi darbus interjeriem un vides kompozīcijas (apgleznoti šķīvji restorānā “Belgrada” Maskavā, dekoratīvais veidojums Jaunķemeru sanatorijas teritorijā, dekoratīvā kompozīcija “Ikviens lai to uguni kurina” Latvijas konsulātā Briselē.

Darbi atrodas Latvijas Mākslinieku savienības krājumā, Dekoratīvi lietišķās mākslas muzeja krājumā, kā arī personiskās kolekcijās Latvijā, Beļģijā, Norvēģijā, Dānija, Somijā u.c.

2009.gadā Edīte Zvagule un Einārs Plūksna saņēma “Jūrmalas pilsētas gada balvu mākslā 2008” kategorijā ‘Gada izstāde ārzemēs” (Tampere, Somija).

Edītes Zvagules personālizstāde “Dzīve. Daba. Darbs.” Jūrmalas pilsētas muzejā būs apskatāma līdz 6.septembrim.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Ekskursiju piedāvājums. Grieķija Estravel Latvia
Lidojums no Rīgas, transfēri, 7 naktis 2-3* viesnīcās, puspansija un ekskursiju programma // Kavala - Soloniki - Janica - Meteora - Joana - Delfi - | Skatīt vairāk
no 1099 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.03.2024 - 30.04.2024 Atlaides auto nomai Reunion salā Europcar
Izmanto 15% atlaidi savai auto nomai 2024. gada JŪNIJĀ Reunion salā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 05.04.2024 - 30.04.2024 Atlaides auto nomai Igaunijā Europcar
Vai esi gatavs piedzīvot neaizmirstamas brīvdienas Igaunijā? Tagad ir lieliska iespēja iegūt izdevīgu auto nomas piedāvājumu! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.04.2024 - 28.04.2024  Vislatvijas golfa diena 5.maijā! Jurmala Golf Club & Hotel
Vislatvijas Golfa Dienas – atklāj golfa spēles burvību! Aicināts ir ikviens pie mums Jurmala Golf Club & Hotel! | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Jūrmalas TIC
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.86962485sec.