«Vēsturiski aktīvs Raiskumā» aicina baudīt atpūtu dabā ar īpašu pievienoto vērtību

Pēdējos gados arvien vairāk cilvēku izvēlas atpūtas dienas pavadīt aktīvi un pie dabas. Īsti entuziasti to dara visu gadu, neatkarīgi no laika apstākļiem, un iemanās pat ziemas sniegos pārnakšņot āra apstākļos. Tomēr īstā dabas aktivitāšu sezona ir no pavasara līdz rudenim, ar kulmināciju vasaras siltajā periodā. Jau būsit pamanījuši , ka dažādu organizēto pārgājienu un citu aktivitāšu piedāvājums nedēļas nogalēm ir tik plašs, ka grūti izvēlēties, kurp doties, bet ko šoreiz – izlaist.

Šoreiz vēlamies jūs iepazīstināt ar kādu pavisam neparastu un aizraujošu pasākumu organizatoriem – biedrību “Vēsturiski aktīvs Raiskumā” un viņu piedāvātajām brīvdienu programmām, kuru dalībnieki papildus aktīvi pavadītām dienām iegūst arī īpašu pievienoto vērtību – iespēju izzināt un izjust seno latviešu vēstures gaitas, izejot pa kādu ievērojamu kauju vietām, un pavadot tematiskus vakarus nometnē. Dodas nevis vienkārši ekskursijā, bet īstā ekspedīcijā, kur uz katra soļa gaidīs aizraujoši atklājumi. Piemēram, vai jūs zināt, kas ir vēsturiskā Imera, vai kur tieši risinājušies leģendārie Indriķa hronikā aprakstītie notikumi?

“Vēsturiski aktīvs Raiskumā” ir domu biedru un entuziastu kopa, kas, kā viņi paši apgalvo, īsteno sociālās kooperācijas principu Raiskumā. Bērnības draugi, radi, kaimiņi, labi paziņas, ciematnieki, novadnieki, bet visi ar piesaisti – Raiskums.

Stāsta biedrības pārstāve Elīna Geidāne:

 “Mēs uzskatām, kā tas latviešiem vienmēr ir bijis raksturīgi, ka mūsu meži kā kopums, dabas skaistums un vēsturiskās pērles ir novada kopienas kopīpašums, un katra līdzīpašnieka uzdevums ir to kopt un vairot skaistumā. Tā arī mēs, iedvesmu smeļoties gadu desmitu pieredzes gados un neaprakstāmi mainīgajā skaistumā visapkārt, radam. Radam ceļojumus ar īpašu pievienoto vērtību, kuros mēs vidi un leģendu izmantojam, lai veidotu  dzīves skatījumu. Dāvājam īpašus vakarus fiziskas labsajūtas un dvēseles miera brīžiem.  Vedam cilvēkus pa Rūsiņa, varoņa, takām, vedinot izprast patriotisma reālo garšu un nozīmi latviešu gadījumā. Rīkojam karaliskus piknikus un patiesi ar mīlestību iznesam tos, kuri mūsu iniciatīvu novērtē un uztver dziļuma garšu.

Viesmīlība ir tikums. Mēs atšķiram viesus no apmeklētājiem Šobrīd apmeklētājiem mums piedāvājumā nekā nav. Bet viesiem – visas mūsu programmas, kuru minimālais garums šobrīd ir 1.5 stundas (Raiskuma ezera folkloras vakars) un maksimālais- 2 dienu pieredzes ekspedīcijas – “Vēsturisko Imeru meklējot/pa Indriķa hronikas takām” un  "Tūkstošgadīgais mežs”.

Īsāko programmu – folkloras vakaru –  raksturo sekojoši atslēgvārdi – ezers pēc saulrieta, airu skaņas, stabules dziesma virs ūdeņiem, ugunīs un līvu un letu dziesmās runājošs mežs.

Mūsu lielākais sasniegums ir 2 dienu Vēsturiskās Imeras/Indriķa hronikas pārgājiens –kurā nopietnas izpētes, vairāku atsevišķu pārgājienu pieredzes, avotu kritikas un faktiskās realitātes salīdzinājuma rezultātā uzskatām, ka esam atraduši vēsturisko Imeras upi, kuras krastos ar desmitgades atstarpi norisinās divas, kas interesanti – Igaunijas un igauņu vēsturē ļoti izšķirošas un liktenīgas kaujas vairāk kā 800 gadu senā vēsturē. Esam atraduši arī ceļus un vietas, kurās nonākot ir beidzot iespējams saprast, par ko īsti Indriķis hronikā vēstī, būdams pats pirmās Imeras kaujas dalībnieks 1210 gadā.

Tas ir ceļojums, kurš ieved citā realitātē – tajā, kurā viss hronikā minētais norisinās mums paralēli blakus un kas visbūtiskāk – visdziļākajā meža krāšņumā, pilnīgā mierā un savā, Imeras ritmā. Katrā pārgājienā mēs aicinām kādu īpašu viesi: 4.-5.  augustā – tas būs dzīvās vēstures speciālists, arheoloģijas nozarē strādājošais Uģis Urtāns, vakarēšanu pārvēršot par atvērtu diskusiju un atbilstošo rekonstruēto priekšmetu tuvāku iepazīšanu. Katras dienas gājums ir atšķirīgs, jo ja pirmā ir izziņas diena, tad otrā – dabas mežonīguma baudīšanas un garīgas atpūtas diena. Kopējai distances garums ir ap 40 km. Mūsu organizētajos pasākumos esam par visu parūpējušies; viesim tikai jāierodas pārgājienam piemērotās drēbēs un apavos, ar individuālo dzeramā ūdens trauku, avota ūdens – mūsu. Nakts piederumi, - ko vien viesi vēlas redzēt  un ir sagatavojuši savas nakšņošanas ērtībām  - pārgājiena dalībniekus gaida jau priekšā, un no rīta atgriežas izejas punktā neatkarīgi no ceļotājiem. Tad vēl tāda jauka nianse – pārgājiena dalībniekiem pārgājiens sākas ar iespēju noklausīties hronikas sniegto kaujas aprakstu Rīgā, “ esKosmosa’’ telpā – spoguļu un gaismas meditatīvā kubā, kur meža nokrāsu gaismai aizvedot optiskā bezgalībā, tiek atskaņots vides audio lasījums, kurš tapis Raiskuma mežā, ezera krastā, vietā, kur sākas hronikā aprakstītās dienas notikumu spriedze. Izmantotie fona instrumenti – bungas un kokle. Balss.

Un tad vēl par mūsu iespējām nobaudīt ko īpašu Raiskumā – tā ir Raiskuma maize, sieri, pīļu olas, dārza zaļumi, ogu ievārījumi, zirņu plāceņi, dārzeņi un lieliska gaļa – mūsu audzētāji, mūsu ražotāji, mūsu cepēji – šie visi Raiskumieši pieliek savu roku, prasmes un sirdi, lai Tev, mūsu Viesi, ceļojums Raiskumā būtu skaists.”

Ja iepriekš minētais jūs ieinteresējis, vairāk par ekspedīciju ideju, vēsturi  un konkrētajiem pasākumiem varat izlasīt mājas lapā Vesturiskiaktivs.lv,  vai vēl labāk – jau aiznākamajā nedēļas nogalē (4.-5. augusts) dodieties izzināt Indriķa hronikas noslēpumus!


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Padastes muiža - romantiska atpūta Estravel Latvia
2 naktis 2 personām, brokastis un 1 vakariņas, kā arī atpūtas piedāvājums - atpūta vienā no labākajām Igaunijas viesnīcām | Skatīt vairāk
no 335 EUR
Ekskursija Valmieras novadā Valmieras TIC
5.maijā aicinām atklāt Valmieras novada stāstus pirmajā no Lielās Valmieras novada autobusu ekskursijām - "Uz saldējuma galvaspilsētu" Rūjienas pusē! | Skatīt vairāk
35 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 20.04.2024 Dzīvas mūzikas vakars  Park Hotel Latgola
Nobaudi vakaru restorānā "Plaza" ar grupu "Nostalgie"! Dzīva mūzika un Daugavpils ainava no viesnīcas 10. stāva papildinās nesteidzīgo atpūtas vakara | Skatīt vairāk
Kļūsti par sesto spēlētāju! SKY24.LV
Aviobiļešu speciālie reisi vēl ir pārdošanā! Nepalaidiet garām izdevību! | Skatīt vairāk
no 180 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.13780403sec.