Baudi vasaru aktīvi - pieci patiešām interesanti velo maršruti Kurzemē

Kurzeme ar saviem mežiem, pakalniem, ielejām, šarmantajām mazajām pilsētiņām un simtiem kilometru garo neskartas dabas jūras piekrasti ir vieta, kur vismaz reizi vasaras laikā vajadzētu aizbraukt katram latvietim. Lai ļautu garam mazliet palidot un dvēselei atveldzēties. Un kādēļ gan šādā ceļojumā pārmaiņas pēc nedoties velosipēda mugurā? Pārvietošanās uz velosipēda notiek lēnāk nekā ar automašīnu, tādēļ apkārtni šādi var izbaudīt pilnvērtīgāk, pamanīt detaļas, kas citkārt paslīdētu garām. Un kur nu vēl gandarījums par aktīvi pavadītu dienu svaigā gaisā!

Mājas lapā Velokurzeme.lv ir apkopota patiešām plaša dažādu garumu un raksturu velo maršrutu izvēle – gan pa pilsētām, gan laukiem, gan gar jūru. Turpat arī – detalizētas maršrutu kartes un cita sīkāka informācija. Ierosmei piedāvājam piecus interesantus maršrutus dažādos Kurzemes novados, katru ap 50 kilometru garu. Ja tie šķiet par smagu, neuztraucieties – Velokurzeme piedāvā arī daudzus īsākus, vieglākus, bet ne mazāk interesantus! Tāpat arī, ja nav sava velosipēda, visās lielākajās pilsētās ir iespējams to iznomāt.

Abavas senlejas maršruts, 50 km

Gleznaino skatu dēļ šo maršrutu mēdz dēvēt par ceļojumu pa Kurzemes Šveici. Tas aizvedīs no Kandavas līdz Valdeķiem, gar bijušo Aizdzires un Kalnamuižu, Buses pilskalnu un „Zviedru cepuri" līdz Sabilei un atpakaļ. Arī apskates objektu ziņā nepavisam nenāksies garlaikoties, drīzāk būs jādomā, kā visu paspēt. Senatnīgi romantiskā Kandava, kuru ainavas dēļ ir iecienījuši Latvijas un ārvalstu gleznot un filmēt gribētāji. Ne mazāk gleznainā Sabile, kas nu jau izveidojusies par Latvijas vīna un sidra galvaspilsētu (no teikti nogaršojiet un iegriezieties arī mīlīgajā Leļļu dārzā!). Interesantais Pedvāles brīvdabas mākslas muzejs-parks un rodeļu trases adrenalīns “Zviedru cepurē”. Pūces ūdensdzirnavas un ģenerāļa Bolšteina muzejs.

“No Dižjūr uz Mazjūr” – maršruts pa senajiem lībiešu zvejnieku ciemiem un Kolku, ap 50 km

Ziemeļkurzemes trijstūris ar Kolku virsotnē apbrīnojamā kārtā līdz pat šai dienai ir spējis saglabāt savu unikālo dabas ainavu, civilizācijas neglīto pušu maz skartu vidi un zvejnieku ciematu rāmo mieru. Maršruts sākas Kolkā un ved cauri senajiem lībiešu zvejniekciemiem šaurā zemes strēmelē gar Dižjūru vienā pusē un mežiem, purviem bagāto Slīteres nacionālā parka iekšzemes daļu. Katrs ciems glabā ko īpašu no tikai šejienei raksturīgās senās zvejniekvides būvniecības iezīmju un ainavu atturīgā šarma. No Košraga maršruts ved iekšzemē pa meža ceļu (arī gar kādreizējā Dieviņezera krastu) kas arī senāk savienoja Košraga zvejniekciemu pie Dižjūras ar Dūmeli zemes vidienē un tālāk Melnsilu Mazjūras krastā. gar. Izbraucot cauri Ezermuižai un nonākot uz asfaltētās šosejas pie Melnsila, tālāk gar līci jeb Mazjūru  atpakaļ uz Kolku.

Velomaršruts ap Dundagu „Baron bōgans” , 40 km

Daudzveidīgs, kultūrvēsturiskiem un dabas objektiem, atpūtas un izziņas iespējām bagāts maršruts. Šī ir arī Krišjāņa Barona bērnības zeme un dzimtas dzīvesvietas, no turienes arī amizantais nosaukums ventiņu  izloksnē. Veloaplis dod iespēju iepazīt Dundagas tuvāko apkārtni. Pa ceļam var apmeklēt Pāces vilnas fabriku, „Kalēju” zirgaudzētavu, Liepniekvalka alas, uzkāpt Valpenes piramīdā, iepazīties ar Kubalu skolu – muzeju, degustēt lauku saimniecību labumus, iepazīt Krišjāņa Barona dzīves vietas, ciemoties viņa dzimtas atzara ģimenē „Jumaros”. Un, protams, priecāties par mežu un lauku ainavām.

“Suitu maršruts” Kuldīga - Īvande – Ēdole - Alsunga – Kuldīga, (56 km) vai Kuldīga-Riežupe, (17 km)

Kuldīga jau pati par sevi īsta Kurzemes pērle, kuras senatnīgos vaibstus labi saglabājusī vecpilsēta sajūsminājusi ne tikai daudzos viesus, bet arī māksliniekus un filmu režisorus. Vislabāk dodieties turp uz divām dienām, lai pietiktu laika arī nesteidzīgai pastaigai pa šarmantajām ieliņām, Ventas krastiem, neaizmirstamam piedzīvojumam – peldei un masāžai Ventas rumbā, un maltītes baudīšanai kādā no lieliskajām kafejnīcām, piemēram, Goldingen Room pie paša rātslaukuma.

Sparīgiem velo minējiem piedāvājam doties izpētīt stipro, bet arī šerpo suitu novadu maršrutā, kas izmet loku caur Īvandi, Ēdoli un Alsungu.  Ievērojamākie objekti maršrutā–Ēdoles un Alsungas pilis, kā arī suitu kultūrvēsturiskais mantojums.

Mierīgākiem braucējiem un dabas mīļotājiem patiks 17 km garais maršruts pa Kuldīgas apkārtni un Riežupi. Maršruts iepazīstina ar Kuldīgas pilsētas austrumu daļu, skaistajiem Riežupes dabas parka priežu mežiem un to apdzīvotājiem, Riežupes un Ventas upes ielejas ainavām, Kurzemes hercogistes laikā raktajām smilšu alām  un Kuldīgas ekotaku, kuru noteikti jāizstaigā kājām.

Vēju krasta maršruts Liepāja - Bernāti - Jūrmalciems - Pape (56 km) vai Papes dabas procesu taka (14 km)

Garākais maršruts būs piemērots aktīviem braucējiem un prasa fizisku sagatavotību, jo atsevišķos posmos ceļi var būt smilšaini un grūtāk izbraucami, kā arī iespējams  spēcīgs pretvējš. Savukārt otrs ļaus nesteidzīgi izbaudīt Papes zvejnieku ciema un dabas parka jaukumus. Pēc I Pasaules kara Pape bija viens no lielākajiem zvejniekciemiem Kurzemē. Vietējo iedzīvotāju galvenais iztikas avots paaudžu paaudzēs ir bijusi zvejniecība. Zvejniekciema ēku celtniecībā izmantoti dabas materiāli - koks, niedres, salmi un laukakmeņi. Lielākajai daļai seno ēku ir niedru klājuma jumti. Papes Dabas parks izveidots 2003. gadā ar mērķi aizsargāt Nidas purva, Papes ezera un Baltijas jūras piekrastes dabas daudzveidību, kā arī caurceļojošos un ligzdojošos putnus, jo Pape ir viena no nozīmīgākajām un lielākajām putnu migrācijas vietām visā Baltijā. Parka teritorijā ir izveidotas 2 dabas takas, pa kurām ejot vai braucot ar velosipēdu, ir iespējams aplūkot interesantākos Papes Dabas parka apskates objektus, un protams, vaigā sastapt jaukos un savdabīgos Papes savvaļas zirdziņus.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Danču vakars ar Tautas mūzikas kopu Valmieras TIC
6.aprīlī plkst.18.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies Danču vakars kopā ar Tautas mūzikas kopu. | Skatīt vairāk
5 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 29.03.2024 Īpaši piedāvājumi 𝐮𝐳 𝐌𝐚𝐝𝐞𝐢𝐫𝐮 Latvia Tours
Lieliskie klimatiskie apstākļi padara šo salu par īstu floras paradīzi. Šeit arī atrodas viens no skaistākajiem pasaules botāniskajiem dārziem Jardim | Skatīt vairāk
no 745.00 EUR
Publiskā ekskursija ar gidu Zeltiņos Alūksnes TIC
6.aprīlī pulksten 11:00 atvērtā ekskursija Kodolraķešu bāzē Zeltiņos ar gidu. | Skatīt vairāk
no 2.00 EUR
Kruīzs uz Visbiju, no Tallinas Estravel Latvia
Pirmatnīgā un neatkārtojamā - Gotlandes sala // Vietu skaits ierobežots, kruīzs no Tallinas // 2 naktis // | Skatīt vairāk
no 121 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.14165497sec.