«Jaunpils muižas, muižiņas» 2. grāmata nodota lasītājiem

Ar novadnieku - Augusta Elmāra Rumbas, Māra Branča, Kristīnes Zadovskas, Andas Zadovskas un Baibas Sipenieces- Gavares ceļa vārdiem ir izdota “Jaunpils muižas, muižiņas” 2. grāmata, kas ietver vēstures notikumus Jaunpils novadā no   1920. -2017. gadam.

Jaunpils novads izsenis Zemgalē – Kurzemē bijis ievērojams ar savām darba un gara dzīves tradīcijām. Bez pagātnes apzināšanas nav iespējams izjust savu piederību novadam. Tas ir kā tilts cauri gadsimtiem ar skatu nākotnē. 2013. gadā ar Jaunpils novada Domes atbalstu, tika izdota vēsturiska grāmata “Jaunpils muižas, muižiņas”, kas sniedz visplašāko vizuālo un informatīvo materiālu par Jaunpils novada muižu vēsturi no 13. līdz 20. gadsimtam. Otrajā grāmatā publicētais materiāls palīdz sajust 20. un 21. gadsimta notikumus un dažādos laikus,  ne slavējot, ne peļot, ne pretendējot uz absolūto patiesību.

Par Jaunpils novada vēstures izpētes materiālu pieejamību sabiedrībai rūpējas Jaunpils muzeja darbinieces ar līdzcilvēku atbalstu. Grāmatas teksta autore un redaktore ir Jaunpils muzeja vadītāja Ligija Rutka, fotogrāfiju atlase un digitalizācija - krājuma glabātāja Zinta Arika.

Ceļavārdus grāmatai rakstījuši sabiedrībā zināmi novadnieki. Augusts Elmārs Rumba dzimis jaunpilnieks, dzejnieks – sirsnīgs un sirdsgudrs vīrs, kurš Jaunpilij veltījis ne vienu vien dzejas vārsmu, raksta: “Priecājos, ka Jaunpilī godā un cieņā tiek turēti seni sasniegumi un tradīcijas. Kā liecina šī grāmata, tad prasmīgi tiek novērtēts arī šodienas novada ļaužu devums saimnieciskajā, kultūras un izglītības jomā, veicinot dzimtās vietas un tēvzemes izaugsmi. Lepojos, ka manas dzimtās mājas ir Jaunpils.”

“Jaunpilī pirmo reizi dziedāju uz skatuves un pirmo reizi griezu valsi pils zālē. Jaunpils ir vieta, kurā palika mani sapņi par vetārsta profesiju un atvēra ceļu uz mūzikas pasauli” ceļavārdos min operdziedātāja, Latvijas Nacionālās operas soliste Kristīne Zadovska. Viņas māsa Anda Zadovska norāda, ka “Jaunpils ir tāds pamatīgs un stiprs atspēriena punkts dzīvei, kurš man ir palīdzējis izveidot savu “pili” Rīgas centrā Kr. Barona ielā daudzfunkcionālu koncertzāli “Mūzikas nams DAILE”, kurā saimniekoju no 2013. gada.”

Baiba Sipeniece-Gavare – TV un radio raidījumu vadītāja par Jaunpili: “Lai kādos ļaudīs es ietu, lai kur es būtu, es vienmēr atceros, ka pārstāvu savu dzimto Jaunpili. Tā ir ļoti dāsna ceļamaize, kura dota man līdzi – Pils man ir mēraukla visam skaistajam, bagātā kultūras dzīve iekūra uguni dvēselē, bet tie krietnie un bezgala interesantie ļaudis ir mans pamats. Šī vieta stiprina, veldzē un dod spēku pat tad, ja esmu tālu prom.”

“Daži no mums droši vien ir iekļuvuši šīs grāmatas lappusēs, tā neizzūdot no ļaužu piemiņas. Grāmatas jau raksta tādēļ, lai paglābtu kaut ko vai kādu no aizmirstības. Tādēļ vien šim izdevumam lai ir svētīgs ceļš Jaunpils un visas Latvijas vēsturē!” novēl  Māris Brancis, Mākslas maģistrs, Jaunpils vidusskolas 14. izlaiduma audzēknis.

Jaunpils muzeja darbinieces norāda un cer, ka “grāmata būs bagāts izziņas avots ne tikai novada iedzīvotājiem, bet arī tā ciemiņiem, visiem, kurus interesē pagasta vēsture, kultūra un cilvēki. Īpaši tā noderēs jaunākajai paaudzei, lai uzzinātu vairāk par dzimto vietu, par to kā cīnījās mūsu senči pret svešām varām, kā ar jaunpilnieku piedalīšanos Brīvības cīņās tika nosargāta neatkarīgās Latvijas valsts, par svešas varas okupāciju 1940. gadā un par Otro pasaules karu, kurš ar lielu slotu gāja pāri mūsu zemei, par represijām 1941. un 1949. gadā, kā ar aktīvu un pasīvu pretošanos pārdzīvoja 50 okupācijas gadus un piedzīvoja neatkarīgās Latvijas atdzimšanu.

Lai grāmata ir velte Latvijai simtgadi sagaidot, jo mums lemts ne tikai to piedzīvot, bet arī ar darbiem piepildīt.”

Izdevums tapis ar Jaunpils novada Domes atbalstu un iespiests izdevniecībā SIA “Hromets poligrāfija”.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Jaunie pavasara atpūtas ģalamērķi Estravel Latvia
Ieskatieties - sākas pavasara ceļojumu galamērķu izpārdošana! Tunisija, Grieķijas salas, Albānija... | Skatīt vairāk
no 369 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 30.03.2024 DENISS PASHKEVICH TRIO Valmieras TIC
29. martā pl.19:00 kultūrtelpā Akustika viesosies Deniss Paškevičs, Kaspars Rolšteins un Arkādijs Gotesmans festivāla “JAZZ ROOM FEST ’24” | Skatīt vairāk
20 EUR
Daiļslidošanas sacensības  Valmieras TIC
No 6. līdz 7. aprīlim Valmieras Olimpiskā centra ledus hallē notiks starptautiskas daiļslidošanas sacensības “Wolmar Spring Cup 2024”. | Skatīt vairāk
6 trending travel destinations for 2024 airBaltic
Venture beyond the ordinary and enjoy the picturesque views, historical sights, and pristine nature of the Balkans. | Skatīt vairāk
79 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.13142395sec.