Iznāks Šlīteres bākai veltīta pastmarka un īpaša aploksne

Latvijas Pasts šonedēļ laiž klajā jaunu pastmarku sērijā Latvijas bākas – uz tās redzama 1849.gadā būvētā Šlīteres bāka, kas atrodas Slīteres Nacionālajā parka Zilo kalnu kraujas malā.

Šī bāka, kas ir Dabas aizsardzības pārvaldes pārziņā un kopš pagājušā gada ir valsts aizsargājamais kultūras piemineklis, ir gan virs jūras līmeņa augstākā, gan iekšzemē vistālāk celtā bāka Latvijā.

Latvijas Pasts vērstī, ka pastmarka "Šlīteres bāka" izdota 80 000 eksemplāru tirāžā, un tās nominālvērtība ir € 0,90, kas atbilst vienkāršas A klases vēstules nosūtīšanas izmaksām Eiropas Savienības teritorijā. Līdz ar pastmarku izdota arī īpaša aploksne 1000 eksemplāru tirāžā. Jauno filatēlijas izdevumu dizaina autore ir māksliniece Arta Ozola-Jaunarāja.

Šlīteres bāka atrodas 5,3 kilometrus no Baltijas jūras krasta – Šlīteres Zilo kalnu kraujas malā – un ir iekšzemē vistālāk celtā bāka Latvijā. Tās torņa augstums ir 26 metri un piektais stāvs atrodas 100 metru augstumā virs jūras līmeņa, no kurienes paveras skats uz Baltijas jūru un Slīteres Nacionālā parka mežiem. Šlīteres bāka ir otra apmeklētākā vieta Slīteres Nacionālajā parkā, pēc populārā tūrisma galamērķa - Kolkasraga.

Bāka ir viens no objektiem Dabas aizsardzības pārvaldes dabas izglītības centrā "Slītere", kas kopumā iekļauj visu kādreizējo Šlīteres bākas kompleksu – bāku, nelielas tehniskās palīgēkas, uzrauga dzīvojamo māju, kuru drīzumā iecerēts reonstruēt.  Bijusī bākas ģeneratoru ēka kopš 2014. gada zināma kā  Ozola namiņš, jo ēkā iekārtota unikāla, pastāvīga ekspozīcija. Tā iekļauj veca, dobumaina ozola maketu dabīgā izmērā, ko veidojis Valerijs Vahruševs, kā arī mākslinieces Daigas Segliņas sienu gleznojumus, kas attēlo Ziemeļkurzemes dabas retumus.

Dabas izglītības centrs piedāvā skolēnu un pieaugušo grupām bez maksas izzināt Slīteres Nacionālo parku, talkā ņemot interaktīvas spēles, nodarbības par dažādām dabas izpratni veicinošām tēmām, kas notiek dabas takās. Iepriekš jāpiesakās.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu brīvdienas Liepājā Liepājas reģiona TIB
Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.03.2024 - 29.03.2024 Lielās piektdienas pārgājiens Līgatnē! Cēsu TIC
Aicinām pieteikties atraktīvajam Lielās piektdienas pārgājienam caur Līgatnes mežiem! Gaidāmi pārsteigumi un atrakcijas! | Skatīt vairāk
3 EUR
Aicina uz putnu vērošanas ekskursiju Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
7.aprīlī, pulksten 9.30 no Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa pagalma sāksies velo ekskursija “Braucam vērot putnus”. Pieteikšanās 63005447 | Skatīt vairāk
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.36199903sec.