8 zaļas oāzes Rīgā, kur atpūsties gan cilvēkiem, gan suņiem

Beidzot pienācis pavasaris – dienas kļūst garākas par naktīm, svaigs gaiss un saulainās pastaigas sagādā daudz prieka gan cilvēkiem, gan četrkājainajiem draugiem, kuriem tā ir arī ikdienišķa nepieciešamība. Lai gan lielākoties suņi ir tieši tik draudzīgi un forši kā Edmunda Jansona animācijas filmā "Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi", gadās arī pa kādam trauksmainam raksturam vai neparedzamai reakcijai. Tāpēc jāatceras, ka publiskas vietas nav pašu mājas pagalms un pat vislielākajā mīlestībā sunim nedrīkst ļaut skraidīt, kur ienāk prātā. Tomēr Rīgā ir atpūtas vietas, kur īpaši padomāts ne tikai par cilvēku, bet arī suņu labsajūtu.

Vērmanes dārzs

Lai gan Vērmanes dārzā nav īpaši suņiem ierādītas teritorijas, no rītiem un vakaros te pašapzinīgi promenē visi glaunie centra suņi. Jau kopš 19. gadsimta vidus šis parks ir iecienīta rīdzinieku pulcēšanās, atpūtas, izstāžu un publisko pasākumu vieta. 20. gadsimta divdesmitajos gados te notikusi pirmā auto izstāde Latvijā. Parka vēsturiskajā estrādē pulcējas šahisti, vasarā skan koncerti, bet svētkos, satumstot vakaram, Vērmanes dārzs uzplaukst brīnumainos gaismas objektos. Kā neleposies, ja par savu pastaigu laukumu vari saukt Vērmanes dārzu! Tiesa, suņu prieku mazliet aptumšo fakts, ka šeit tāpat kā citos Rīgas apstādījumos rātni jāiet pie saites. Toties kāda sabiedrība!

Daugavas promenāde

Maršruts garu pastaigu mīļotājiem. Daugavas labajā krastā no Dzelzceļa tilta līdz Salu tiltam stiepjas Spīķeru promenāde, kas ved gar bagātīgo, mūžam mainīgo, degunu un garšas kārpiņas kutinošiem atklājumiem pārpilno Centrāltirgu. Kas zina, varbūt pie kanāla ietekas Daugavā vai tirgus angāra pakša sevišķi palaimējas un izdodas patrenkāt kādu kaiju! Kāds no promenādes 75 soliņiem tā vien vilina izbaudīt lielisko skatu uz Daugavu, ja saimnieks paguris. Bet varbūt pastaiga šķitīs pārāk īsa un iedvesmos doties vēl tālāk, uz Ķengaraga promenādi, vērot putnus un skriet līdzi cilvēka velosipēdam līdz pat Mazjumpravas muižai un vēl uz priekšu nezināmos piedzīvojumos.

Ziedoņdārzs

Iekārtots 20. gadsimta trīsdesmitajos gados un gluži nesen pamatīgi rekonstruēts, šis parks var lepoties ar bērnu rotaļu laukumu, dekoratīvu baseinu, mūzikas estrādi, joslām velobraucējiem, basketbola laukumu un Aleksandra Čaka pieminekli. Ziedoņdārzs ir viens no nedaudzajiem Rīgas centra parkiem, kur izveidots arī speciāls suņu pastaigas laukums. Te var kārtīgi izskrieties, trenēties, lecot pāri barjerai vai lienot cauri trubai, draudzēties ar citiem suņiem un lieliski pavadīt laiku kopā ar mīļo cilvēku! Vienīgi cilvēkam jāatceras, ka arī uz speciālo laukumu jāņem līdzi tie īpašie mazie maisiņi, lai kolēģiem, kas nāks uz treniņu vēlāk, būtu patīkami likt pie zemes ķepu.

Grīziņkalna parks

1903. gadā atklātais parks ne reizi vien piedzīvojis pamatīgas pārmaiņas, taču apkārtējiem iedzīvotājiem vienmēr bijis mīļš. Sevišķi tagad, kad garlaicīgi nevar būt ne bērniem un jauniešiem, ne suņiem! Bērniem te iekārtots tik iespaidīgs rotaļu laukums, ka visu pat nevar īsti paspēt apgūt vienas dienas laikā. Vasaras vakaros šeit pulcējas sportisti un ielu vingrotāji, kas audzē muskuļus āra sporta zālē, bet četrkājainajiem mīluļiem ir pašiem savi trenažieri suņu pastaigas laukumā.

Ziemeļblāzmas parks

Vēl viens parks parkā jeb sava teritorija suņiem ir arī Vecmīlgrāvī, kultūras pils „Ziemeļblāzma" parkā. Līdzīgi daudziem citiem Rīgas parkiem, arī Ziemeļblāzmas parks iekārtots jau 20. gadsimta sākumā, bet nesen, svinot pils un parka simtgadi, pamatīgi atjaunots. Cilvēkus te priecē atjaunotā rotonda, kam par pamatu izmantotas 1906. gadā nodegušās pirmās kultūras pils ēkas kolonnas, no jauna ierīkotā vīnstīgu aleja, kas sākotnēji bijusi tādā augstumā, lai tradicionālajos Bērnu svētkos tai cauri varētu izbraukt zirgu pajūgs, atjaunotā mākslīgā grota, franču stila dārzs ar strūklaku centrā, bērnu rotaļu laukums un daudzfunkcionāls atpūtas un sporta laukums. Te vērojams arī brīnišķīgs skats uz Rīgu un Rīgas jūras līci no jaunizveidotā 35 metrus augstā skatu torņa, kurā ierīkots moderns lifts. Bet suņiem... par suņiem viss skaidrs.

Lucavsala

Lucavsalas aktīvās atpūtas parks ir viens no jaunākajiem Rīgas parkiem, kuru rīdzinieki ātri un no sirds iemīļojuši. Vēl pirms dažiem gadiem te zēla mazdārziņi un skaitījās degradēta teritorija, bet nu pilsētniekus pulcē viens no lielākajiem bērnu rotaļu laukumiem un labiekārtots atpūtas parks ar pludmali. Lucavsalas burvība pilnībā atklājas vasarā, kad te notiek koncerti, var sauļoties, laiskoties zem ābelēm vai veikot Daugavā. Suņiem te arī pašiem sava paradīze – īpašs suņu laukums, kur priekšroka suņiem, nevis cilvēkiem. Pēc jaukajām izklaidēm vilināt vilina peldvieta, bet, lūk, skumjā ziņa četrkājaiņiem: viņiem ūdens skavas liegtas tāpat kā citās Rīgas oficiālajās peldvietās. Saka jau gan – ko lielie nevar, mazie VAU. Bet nē, šoreiz neko neizšķir tas, vai ķepas skar zemi, vai paslēptas saimnieces somiņā – peldvietā suņi atrasties nedrīkst.

Uzvaras parks

Uzvaras parks ir gluži vai karaliska vieta: 1910. gadā te atklāts parks par godu 200 gadu jubilejai kopš Rīgas pievienošanas Krievijas impērijai, un uz koku stādīšanu ieradies pats imperators Nikolajs II. Latvijai iegūstot neatkarību, parks ieguvis savu tagadējo nosaukumu, godinot Latvijas valsts uzvaru pār Bermonta karaspēku. Te notikuši arī 1938. gada Vispārējie latviešu Dziesmu svētki, bet Otrā pasaules kara laikā parka teritorijā iekopti ģimenes dārziņi. 20. gadsimta vidū parks atkal kļuvis par parku, te pārveidota Mārupītes gultne un izrakts jauns dīķis, bet 1985. gadā atklāts pretrunīgi vērtētais Uzvaras piemineklis. Mūsdienās parkā pulcējas aktīvās atpūtas piekritēji – distanču slēpotāji ziemā, skrituļotāji un skrējēji vasarā. Suņus sajūsmina parka plašums – te ir daudz vietas lidojošo šķīvīšu ķeršanai, kur netraucē ne koki, ne krūmi, tikai jāturas blakus saimniekam – vislabāk jau pie saites, lai nerastos kārdinājums pamēroties ātrumā ar kādu svešu skrituļgarāmbraucēju.   

Rīgas mežaparki

Lūk, viņa, īstā Rīgas suņu paradīze! Rīgas mežaparkos – Bolderājas, Kleistu, Imantas, Anniņmuižas, Biķernieku, Šmerļu, Ulbrokas, Juglas un Bābelītes – suņi var droši nodoties pastaigai bez pavadas. Vienīgi bērnu rotaļlaukumu tuvumā gan jāatgriežas pie saites! Visu Rīgas zvēru ģenerālštābā Mežaparkā (tur, kur Zooloģiskais dārzs) gan varbūt jāpaskrien saimniekam līdzi pie pavadas, daudz te to velosipēdistu, skrituļotāju, mazu bērnu un citu suņu, un ne jau visi ir vienlīdz labi audzināti. Bet nomaļākās takās arī Mežaparks ir un paliek mežaparks, daļiņa no Rīgas suņu paradīzes.

Lai pastaiga kopā ar četrkājaino mīluli nesagādātu pārpratumus un nepatīkamas situācijas, atcerieties – suņi nedrīkst atrasties Rīgas oficiālajās peldvietās! Bez pavadas suns nedrīkst uzturēties īpaši aizsargājamās dabas teritorijās, Rīgas pilsētas apstādījumos (tās ir visas zaļās teritorijas, kas atrodas ārpus mežiem, mežaparkiem un purviem, ieskaitot kapsētas un pagalmus) un bērniem paredzētos rotaļu un sporta laukumos. Un, lai kur jūs aizvestu kopīgie piedzīvojumi, pārliecinieties, ka ceļš zem jūsu kājām paliek tīrs un kārtīgs!

Kā Maskačkas parkus sargā Jēkabs, Mimmi un Maskačkas runājošie suņi, vērojiet Latvijas simtgades animācijas filmā "Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi" kinoteātros Rīgā un kino izrādīšanas vietās visā Latvijā. Vairāk informācijas par filmu un seansiem, kā arī treileris un "Runājošo suņu dziesma" meklējami filmas mājaslapā runajosiesuni.lv.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024” Valmieras TIC
31. martā no plkst.10.00-15.00 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”. No plkst.11.00 svētku koncerts kopā ar pašdarbības kolektīviem. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 29.03.2024 Senioru vīru kora “Baltie bērzi” koncerts Valmieras TIC
28.martā plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā senioru vīru kora “Baltie bērzi” 30 gadu jubilejas koncerts. Īpašais viesis: Zigfrīds Muktupāvels. | Skatīt vairāk
5 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 03.04.2024 “Mājas kafejnīcu dienas 2024”. Piesakies! Tukuma TIC
Aicinām Tukuma novada aktīvos ļaudis, kam patīk gatavot un uzņemt viesus iesaistīties arī šogad akcijā "Mājas kafejnīcu dienas 2024"! | Skatīt vairāk
Lubānas mitrāja putnu vērošanas pastaiga Madonas TIC
Lubāna mitrājs un tā apkārtne var lepoties ar dažādām putniem un citām pievilcīgām dzīvotnēm. Aicinām braucienā uz Īdeņas un Kvāpānu zivju | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.44708586sec.