Aprīlis ir Latgales mēnesis

2019. gada 27. aprīlī pirmo reizi tiks atzīmēta Latgales kongresa diena, tāpēc visu mēnesi sabiedrībā pazīstami cilvēki ir gatavi doties uz Latgales skolām novadīt kādu mācību stundu latgaliešu valodā.

Jau trešo gadu turpinās tradīcija aprīļa mēnesī aicināt mācībspēkus, kā arī sabiedrībā plaši pazīstamus cilvēkus dažādās Latgales skolās novadīt nodarbības (mācību stundas, lekcijas) latgaliešu valodā, tādā veidā stiprinot Latgales latviešu pašapziņu, reģionālo identitāti un parādot cieņu vēsturiskajiem 1917. gada notikumiem, kas lika pamatu Latvijas valsts izveidošanai.

1917. gada 26.-27. aprīlī Latgales kongresā Rēzeknē delegāti pieņēma vēsturisku lēmumu – atdalīties no Vitebskas guberņas, liekot pamatu mūsu valsts izveidei. Pieņemtajā rezolūcijā tika uzvērts, ka Latgale patur "pilnas pašnoteikšanās tiesības valodas, ticības, baznīcas, skolu un saimniecības, kā arī zemes jautājumā".

Pēc simts gadiem 2017. gada maijā, 4. pasaules latgaliešu saietā Rēzeknē, respektējot 1917. gada Latgales kongresa lēmumus un izvērtējot to izpildi mūsdienās, pieņēma rezolūciju par plašu jautājumu loku, kas ietvēra arī mērķi panākt latgaliešu valodas un kultūras savdabības kā latviešu nācijas bagātības saglabāšanu, aizsardzību un attīstību. Saieta dalībnieki vienojās, ka turpmāk vēsturiskā 1917. gada Latgales kongresa atcerei 27. aprīlis ir iekļaujams kalendārā kā Latgales diena.

Respektējot latgaliešu kopīgi pieņemto rezolūciju, Latvijas Republikas Saeima jau pagājušā gadā veica izmaiņas likuma "Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām" 2. pantā un papildināja to ar atzīmējamu dienu – 27.aprīli – Latgales kongresa dienu.

Lai vēlreiz atgādinātu 1917.gada vēsturiskos notikumus un lai iedrošinātu skolotājus lietot latgaliešu (rakstu) valodu izglītības procesā arī ikdienā, jau trešo gadu pēc kārtas aprīlī sabiedrībā zināmi cilvēki dodas uz skolām, lai tāpat kā iepriekš uzrunātu skolēnus un aicinātu tos vairāk izpētīt un iepazīt dzimtā kultūrvēsturiskā novada vēsturi, tradīcijas un kultūras bagātības. Papildus tiek plānoti vairāki saistoši un atraktīvi pasākumi arī vairākās reģiona bibliotēkās. Visu pasākumu kopējais vadmotīvs – ļausim latgaliešu valodai brīvi skanēt, it īpaši jau Latgalē!

Savu gatavību iesaistīties šajā akcijā jau izteikuši: režisors Viesturs Kairišs; literātes: Anna Rancāne, Sandra Ūdre, Ligija Purinaša; žurnālisti: Egita Jonāne, Ausma Sprukte, Renāte Lazdiņa, Skaidrīte Svikša; profesores: Lidija Leikuma, Ilga Šuplinska, kas šobrīd arī pilda izglītības un zinātnes ministres pienākumus; vēsturnieki: Arnis Slobožaņins, Kaspars Strods, Laura Melne; mūziķi: Juris Vucāns, Ingars Gusāns (Sovvaļnīks), Guntis Rasims; sabiedriskie aktīvisti: Harijs Bernāns, Andris Slišāns, Juris Viļums, Lolita Kivleniece-Kuzņecova, Anna Briška, Arnis Krancāns, Agita Vigupe; bibliotekāres: Ruta Cibule, Ruta Suseja, Inese Germane  u. c.

Aicinām lieki nekavēties un arī citus pieteikties atbalstīt latgaliešu valodas atgriešanos skolās un ikdienas apritē. Tāpat aicinām arī skolu pārstāvjus sazināties ar akcijas koordinatoriem pa e-pastu: [email protected] vai zvanot pa tālr.: +371 26393531 Esam gatavi uzklausīt skolas vēlmes un, iespēju robežās, tām pielāgoties.

Būsim īpaši priecīgi apciemot tās skolas, kurās nepaguvām būt iepriekšējos gados, kā arī  apmeklēt kādu izglītības iestādi ārpus Latgales kultūrvēsturiskā novada.

Papildus informācijai: 13. aprīlī Rēzeknē notiks ikgadējais skatuves runas konkurss skolēniem "Vuolyudzāni" un latgaliešu valodas un kultūrvēstures olimpiāde, savukārt tuvojoties Latgales kongresa dienai tiek plānots plašs pasākumu kopums – 26. aprīlī Rīgā notiks starptautiska zinātniska konference par valodu reģionālo tradīciju saglabāšanas pieredzi dažādās Eiropas valstīs, savukārt 27. aprīlī Latgales kongresa dienai veltīto pasākumu kopums tiks piedāvāts Latvijas Nacionālajā bibliotēkā. Sekojiet jaunumiem portālā LaKuGa.LV un citos plašsaziņas līdzekļos.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk
Latvija
Zemgales pastalu izstāde Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 30.03.2024 Lieldienas | Šokolādes muzejā Pūrē Tukuma TIC
30. martā, pulksten 12:00 Lieldienās Šokolādes muzejā Pūrē ir iespēja uzburt saldu, pārsteigumiem bagātu dienu! | Skatīt vairāk
Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē Cēsu TIC
Kopā ar LOB Cēsu putnu grupas pārstāvjiem Agnesi Gaili un Mārtiņu Plataci dosimies dabā, vērosim dažādas putnu sugas un atpazīsim to balsis! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.48076081sec.