Arī cauri Latvijai uz Santjago de Kompostelu vīsies Svētā Jēkaba ceļš

Camino de Santiago (camino - ceļš, Santiago - Sant - Jago - Svētais Jēkabs) ir viens no pašiem slavenākajiem svētceļnieku maršrutiem visā pasaulē. Šo ceļu piligrimi jeb svētceļnieki gājuši jau kopš 9. gadsimta.

Latvijā 2019. gada pavasarī ir uzsākta Svētā Jēkaba jeb Santjago ceļa izveide. Gada laikā ir iecerēts izveidot 300 kilometrus garu ceļa posmu cauri Latvijai, kas tālāk turpināsies Lietuvā, Polijā, Vācijā, Francijā un aizvedīs svētceļniekus līdz pat Santjago Spānijā.  Lietuvā maršruts ir jau izveidots, tagad notiek darbi Latvijā un Igaunijā.

Lai no Rīgas nokļūtu ap 3336 kilometrus attālajā Santjago, svētceļniekiem būtu vajadzīgs pusgads vai deviņi mēneši, atkarībā no viņu pārvietošanās ātruma. Latvijas maršruts sāksies Valkā un ies cauri Valmierai, Cēsīm, Siguldai, Carnikavai, Rīgai, Kalnciemam, Līvbērzei, Dobelei, Tērvetei, līdz sasniegs Lietuvas pilsētiņu Žagari. 

Maršruts būs sadalīts 20 - 30 kilometrus garos posmos. Pašlaik notiek to praktiska veidošana, pārgājienos apzinot apskates objektus, baznīcas, veikalus, kafejnīcas un naktsmājas.

Maršruta veidošana sākās marta sākumā, ar pirmo izpētes pārgājienu no Lietuvas pierobežas pilsētiņas Žagares līdz Tērvetei. 30. martā pārgājiena dalībnieki devās no Tērvetes līdz Dobelei, bet aprīlī pārgājiens, sācies Dobelē, virzīsies tālāk uz Līvbērzes pusi.

Pārgājieniem var pievienoties ikviens. Tuvāka informācija Camino Latvia "Facebook" lapā.

Svētā Jēkaba ceļš ir nosaukums svētceļotāju ceļam uz iespējamo Svētā Jēkaba atdusas vietu Santjago de Kompostelā. Pēdējā laikā tas ir kļuvis ļoti populārs, katru gadu pulcinot vairāk nekā 200 tūkstošu svētceļnieku no visas pasaules.

Leģenda vēsta, ka Sv. Jēkabu - dedzīgu kristīgās baznīcas principu aizstāvi 44.g.p.m.ē. ar zobenu nogalinājis ķēniņš Herods Agripa. Pēc nāves eņģeļi Sv. Jēkabu pacēluši un veduši laivā pār jūru, tur vēlāk to apglabājot, kur to apklājuši gliemežvāki. Vēlāk Sv. Jēkaba pīšļi novietoti Santjago de Kompostela baznīcā. Sv. Jēkaba simbols ir jūras gliemežnīca, kura kopš seniem laikiem radusi attēlojumu arī uz svētceļnieku apģērba.

Viduslaikos šis ceļš tika saukts arī par "ceļu uz pasaules malu". Tolaik Finisterra (finis - gals, terra - zeme), kas atradās nedaudz tālāk no Santjago de Kompostela, tika uzskatīta par pēdējo rietumu punktu, aiz kura zemes vairs nav. Svētceļniekiem līdz Sanjago de Kompostela jāveic apmēram 800 kilometrus garš ceļš, līdz Finisterei vēl 100 kilometri. Mūsdienās katrs var izvēlēties kādu no daudzajiem svētceļnieku maršrutiem. To nosaukumi ir dažādi, piemēram, angļu, franču, portugāļu, sudraba ceļš u.c. Tiem ir dažādas grūtības pakāpes, kas piemērotas arī vecāka gadagājuma cilvēkiem un bērniem.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!  Jēkabpils novada TIC
Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpils novadā! Esi aktīvs, dodies dabā, apmeklē pasākumus! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.03.2024 - 29.03.2024 Lielās piektdienas pārgājiens Līgatnē! Cēsu TIC
Aicinām pieteikties atraktīvajam Lielās piektdienas pārgājienam caur Līgatnes mežiem! Gaidāmi pārsteigumi un atrakcijas! | Skatīt vairāk
3 EUR
Skolēnu pavasara ceļvedis Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
Noderīgs materiāls skolēniem un ģimenēn plānojot pavasara atpūtu Jelgavas pusē. | Skatīt vairāk
,,Higiēna renesansē” Bauskas pilī Bauskas TIC
Bauskas pils rīkotā Senā dzīvesveida skolas nodarbība piedāvā uzzināt, kāda bija higiēnas kultūra renesansē. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.44223094sec.