Dodies dabā, bet atceries par principu «Ko atnesi, to aiznes!»

Tuvojoties aktīvajai tūrisma sezonai, Dabas aizsardzības pārvalde dabas takās un pie dažādiem apskates objektiem turpina izvietot kampaņas "#Dabā ejot. Ko atnesi, to aiznes!" informatīvās zīmes, aicinot atpūtniekus aizdomāties par viņu radīto ietekmi uz dabu un atpūtas laikā radušos atkritumus pašiem aizvest prom.

"Atpūta dabā Latvijā kļūst arvien populārāka, kas nozīmē, ka pieaug arī cilvēku radītā ietekme dažādos dabas objektos, tostarp aizsargājamajās teritorijās. Atkritumu apsaimniekošana dabas takās prasa lielus naudas un cilvēku resursus zemju īpašniekiem un dabas objektu apsaimniekotājiem," pauž Pārvaldes ģenerāldirektors Juris Jātnieks, uzsverot, ka dabā nav vietas atkritumu urnām, ko uzskatāmi apliecina Ziemeļvalstu pieredze. Turklāt jāpiebilst, ka bieži dabas takās nevar piebraukt ar transportu, kas apgrūtina teritorijas sakopšanu.  Ļoti bieži atkritumiem dabā tiek klāt dzīvnieki – tie var savainoties un saindēties, un nereti iet bojā.

Kampaņu "#Dabā ejot. Ko atnesi, to aiznes!" Pārvalde kopā ar Pasaules dabas fondu (PDF) iesāka pērn rudenī, izvirzot ambiciozu mērķi – mainīt sabiedrības priekšstatus un uzvedību, arvien samazinot dabā izvietoto atkritumu urnu skaitu un piesārņojumu.

Informatīvās zīmes ar āpša attēlu, kas aicina savus radītos atkritumus aizvest prom no dabas teritorijas, šopavasar jau izvietotas vai drīzumā plānots izvietot Ragakāpas dabas parkā, pie Dunduru un Melnragu pļavu skatu platformām Ķemeru Nacionālajā parkā, stāvlaukumos pie Valguma ezera, Slīteres Nacionālajā parkā, dabas parkā "Abavas ieleja", Teiču dabas rezervātā pie Sildu takas un Kristakrūga skatu torņa, aizsargājamo ainavu apvidū "Augšdaugava" pie Vasargelišķu skatu torņa, Dinaburgas dabas takā, dabas parkā "Dvietes paliene", Aklā purva dabas takā un daudzos citos dabas tūrisma objektos.

Pārvalde arī ir vērsusies pie Latvijas pašvaldībām, aicinot atbalstīt šo iniciatīvu un izvietot vienota dizaina zīmes arī to apsaimniekotajos objektos un vairākas novadu domes jau ir atsaukušās, piemēram, Carnikavas novada dome zīmes izlikusi dabas parkā "Piejūra". Norisinās arī sarunas ar akciju sabiedrību "Latvijas Valsts meži" par zīmju izvietošanu šī uzņēmuma  veidotajos dabas tūrisma objektos, piemēram Teirumnieku purva takā, dabas liegumā "Stompaku purvi"  un pie Čertoka ezera.

Ar saukli "#Dabā ejot. Ko atnesi, to aiznes" Pārvalde un PDF aicina izvērtēt savus ieradumus, dodoties dabā. Proti, pirmkārt, pievērst uzmanību līdzi ņemamo produktu iepakojumiem, otrkārt, nenest līdzi neko lieku, lai nerastos vēlme no tā pusceļā atbrīvoties, treškārt, nemeklēt mazās atkritumu urnas pārgājienu maršrutos mežā, purvā vai citviet dabas objektos, bet gan nest tukšos iepakojumus sev līdzi un izmest tos lielajās atkritumu tvertnēs, piemēram, stāvlaukumos. 

Patlaban ļoti bieži tā vietā, lai veidotu un paplašinātu dabas tūrisma infrastruktūru vai rūpētos par dabas vērtību saglabāšanu, Pārvaldes darbiniekiem nākas takās lasīt atkritumus un pat atjaunot tīši bojātas kāpnes un pat labierīcības. Lai gan situācija gadu no gada uzlabojas, Pārvalde ikvienu aicina apzināties savas rīcības sekas un sākt ar it kā tik vienkāršo rīcību - ko atnesi, to aiznes.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” koncerts Valmieras TIC
12.aprīlī plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” akustiskais jubilejas koncerts kopā ar filmas | Skatīt vairāk
Latvija no 18 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienas Tukuma novadā  Tukuma TIC
Lieldienas rītā, saulei lecot, jāmazgā mute, jo tad tiekot skaists. Nu, kad mute nomazgāta, var doties svinēt Lieldienas. Svini Tukuma novadā! | Skatīt vairāk
"Baroka mūzikas ģēniji" Rundāles pilī Bauskas TIC
Esi aicināts uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertprogrammu Rundāles pilī! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!  Jēkabpils novada TIC
Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpils novadā! Esi aktīvs, dodies dabā, apmeklē pasākumus! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.470577sec.