Dabas koncertzāle izziņo 2019. gada varoni un koncertvietas

"Dabas koncertzāles" (DK) 2019. gada varonis būs Viendienīte un šim neparastajam ūdens kukainim veltītās mūzikas, mākslas un video performances notiks 5. jūlijā Skrīvenu novada Satekās un 20. jūlijā Līgatnē pie pārceltuves pār Gauju.

Dabas koncertzāles radošā komanda sadarbībā ar Dabas aizsardzības pārvaldi, skaidrojot šī gada DK varoni, norāda, ka Parastā viendienīte (Ephemera vulgata) ir ūdens kukainis un to kāpuri dzīvo tikai tīrā ūdenī, galvenokārt tekošā, tādēļ arī šī gada DK koncertvietas izvēlētas upju tuvumos.

Dabas koncertzāles galvenais zinātnieks Arkādijs Popels, Rīgas Zooloģiskā dārza ihtiologs, par šī gada varoni: "Viendienītes mūžs ir no dažām stundām līdz 10 dienām, tomēr parasti tās nedzīvo ilgāk par vienu dienu. Tās uzturas pie dažādiem ūdeņiem galvenokārt tekošiem un tīriem. Loti labi viendienītes var atpazīt pēc tām raksturīgajām kustībām – straujas pacelšanās gaisā un ātras planēšanas lejup. Viendienītes ir kā signāls tam, ka ūdenī ir dzīvība un tas ir tīrs. Tās ir arī svarīgas zivju barošanās elements. Latvijā mīt ap 50 viendienīšu sugu."

Dabas koncertzāles radošā komanda, pētot šī gada varoni, atklāj: "Viena cilvēka diena ir viss viendienītes mūžs, taču caur šo īso dzīves laiku, ko var pielīdzināt mirklim, vēlamies vērst apmeklētāju uzmanību īslaicīguma tālejošām sekām un atbildīgumam – mūžības atkarību no mirkļa. Šī gada varonis piedāvā mums cilvēkiem izdzīvot ar kādu, kuram tas ir viss mūžs."

Viendienītes dzīvi izzināsim un dzīvosim šovasar – DK radošajās darbnīcās un muzikālajā performancē – 5. jūlijā Skrīveru novada Satekās un 20.jūlijā – Līgatnē pie pārceltuves pār Gauju.

Koncerti notiek brīvā dabā, ieeja ir bezmaksas. Aktuālajai informācijai sekojiet līdzi Dabas koncertzāles mājas lapā – www.dabaskoncertzale.lv  un sociālajos tīklos, kā arī Dabas aizsardzības pārvaldes mājas lapā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Zemgales pastalu izstāde Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde. | Skatīt vairāk
Latvija
Lubānas mitrāja putnu vērošanas pastaiga Madonas TIC
Lubāna mitrājs un tā apkārtne var lepoties ar dažādām putniem un citām pievilcīgām dzīvotnēm. Aicinām braucienā uz Īdeņas un Kvāpānu zivju | Skatīt vairāk
Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē Cēsu TIC
Kopā ar LOB Cēsu putnu grupas pārstāvjiem Agnesi Gaili un Mārtiņu Plataci dosimies dabā, vērosim dažādas putnu sugas un atpazīsim to balsis! | Skatīt vairāk
Heršela grupas izstāde “Ciano mistērijas” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 5. marta līdz 14. aprīlim Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma Heršela grupas darbu izstāde cianotipijas tehnikā. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.56708384sec.