Latgalē ir tapis unikāls tūrisma piedzīvojums

Šovasar Latvijas aktīvās atpūtas galamērķu kartē ir iezīmējies jauns un interesants pieturpunkts – Lost in Latgale. Autentisks ekotūrisma piedzīvojums. Kopš jūnija pašā Latvijas austrumu pierobežā Krāslavas novada Kombuļu pagastā tuviem un tāliem reģiona viesiem ir iespēja doties gida vadītā kajaku braucienā pa Sauleskalna ezeru sistēmu, kura laikā iepazīt apkārtnes dabu, kultūrvēsturi un piedzīvot īstus džungļus zilo ezeru zemē.  

Sauleskalna apkārtne, pateicoties neparastām ezeru sistēmām un kādreizējai tūrisma bāzei "Sauleskalns", jau padomju laikā bija iecienīta kūrorta vieta un pārgājienu galamērķis atpūtniekiem no daudzām padomju republikām. Mūsdienās kalna un apkārtnes vārds plašāk izskanēja divu Latvijas Dabas fonda (LDF) ekspedīciju rezultātā 2014. un 2016. gadā, kuru laikā ezeros tika atklātas unikālas ekosistēmas, kas saglabājušās neskartas kopš Ledus laikmeta.

Viens no galvenajiem atklājumiem tiks izdarīts Sivera ezerā, laivošanas maršruta ceturtajā pieturpunktā, kurā tika atrasts pasaulē ārkārtīgi rets ūdens augs – smalkā najāda (Najas tenuissima), kas aug ūdenstilpnēs ar izcilu ūdens kvalitāti. Līdz šim pasaulē bija zināmas tikai 25 vietas, kur aug smalkā najāda. Sivera ezerā tika atklāta lielākā šīs sugas atradne pasaulē, kas norāda uz neticami augsto ūdens tīrību un dzidrumu. Pateicoties LDF eksperta un pētnieka Uvja Suško un citu pētnieku atklājumiem, notiek aktīva diskusija par Sauleskalna nacionālā parka izveidi, kas veicinās gan teritorijas ilgtspējīgu apsaimniekošanu, gan tūristu interesi par Sauleskalna apkārtni.

Sadarbībā ar LDF šobrīd top īsfilma par reģiona unikālo floru un faunu, Sauleskalna kalna stāstu un Vagaļu ģimeni, Lost in Latgale īpašniekiem, kas viesiem senā siena šķūnī, iekārtotā par Latgaļu senlietoto mantu krātuvi, tiks demonstrēta pirms laivu brauciena jau šosezon. Lost in Latgale aizsākās vairāk nekā 10 gadus atpakaļ, kad ģimenes mīlestība pret vietu, kurā viņi dzīvo, savienojās ar studiju gadu tūrisma sporta pieredzi un rezultējās izstrādātā un izpētītā laivošanas maršrutā, kur aizmirsties no ikdienas, pavadīt laiku ar mīļajiem, saliedēties un baudīt neticamu, nepieradinātu dabas skaistumu. Šis ir pirmais gads, kad laivošanas piedzīvojums tiek piedāvāts plašākai auditorijai.

Maršruts ietver aptuveni 15 km garu airēšanas posmu 6 stundu garumā cauri pieciem Sauleskalna apkārtnes ezeriem un tos savienojošajām upēm, kanāliem ar saturiskiem un aktivitāšu pieturpunktiem. Drošs un interesants maršruts, kas labi derēs ikvienam, kuru kopumā interesē lietas un pozitīvas emocijas, kā arī Latvijas izziņa prom no ierastajiem tūrisma ceļiem.

Šogad tika aizvadīts arī pirmais publiskais laivu brauciens pa Sauleskalna maršrutu, pulcējot vairāk nekā 20 lielus un mazus atsevišķus interesentus, kuri kopā pārvarēja dabas veidotus šķēršļus, iepazina apkārtni un noslēgumā baudīja uz ugunskura pagatavotu maltīti. Nākamais publiskais laivu brauciens šosezon tiek plānots 2019. gada  16. augustā. Detalizēta programma un pieteikšanās informācija atrodama Lost in Latgale Facebook lapā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Heršela grupas izstāde “Ciano mistērijas” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 5. marta līdz 14. aprīlim Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma Heršela grupas darbu izstāde cianotipijas tehnikā. | Skatīt vairāk
Latvija
6 populārākie brīvdienu galamērķi šogad airBaltic
Dodies neaizmirstamos piedzīvojumos un baudi Balkānu pasakainos skatus, vēsturiskās vietas un neskarto dabu. | Skatīt vairāk
79 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 03.04.2024 “Mājas kafejnīcu dienas 2024”. Piesakies! Tukuma TIC
Aicinām Tukuma novada aktīvos ļaudis, kam patīk gatavot un uzņemt viesus iesaistīties arī šogad akcijā "Mājas kafejnīcu dienas 2024"! | Skatīt vairāk
Skolēnu pavasara ceļvedis Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
Noderīgs materiāls skolēniem un ģimenēn plānojot pavasara atpūtu Jelgavas pusē. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.39705992sec.