Šodien ticīgie Aglonā vienosies Tautas krustaceļā

Jau kopš 2019. gada 11. augusta Aglonā virmo Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētku noskaņa.

No tuvākām un tālākām vietām Aglonas Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas Romas katoļu bazilikā ierodas svētceļnieki, kas mērojuši ceļu kājām, veltot laiku un enerģiju mērķa sasniegšanai. Tāpat liela daļa Aglonā ierodas arī ar auto.

Katrai svētku dienai ir savs vēstījums - 11. augusts bija slimniekiem veltīta diena, 12. augusts - ģimenēm veltīta diena, bet 13. augustā sākās Svētā Meinarda svinības (oficiāli šios Latvijas garīgā aizbildņa svētkus svin 14. augustā). Svētku kulminācija ir 14. un 15. augustā.

Ieskaties, kas šajās divās dienās zīmīgs!

14. augustā plkst. 12:00 sakrālajā laukumā pulcēsies uz Aglonu atnākušās svētceļnieku grupas, lai piedalītos un savu grupu prezentētu īpašā svētceļniekiem veltītajā Svētajā Misē. Dievkalpojumu celebrēs Rīgas arhidiecēzes palīgbīskaps Andris Kravalis.

Šajā dienā no plkst. 14:00 līdz 16:00 bazilikas kriptā notiks Rīgas Augstākā reliģijas zinātņu institūta katehēze, kuras moto šogad ir "Jaunība nav vienkārši laika posms; tā ir dvēseles stāvoklis". (Christus Vivit 34). Katehēzes iedvesmas avots ir pāvesta Franciska pēcsinodālā eksortācija "Kristus ir dzīvs", kas veltīta jauniešiem un visai Dieva tautai. Dokumentā pāvests runā par jauniešiem un viņu vietu Baznīcā, kā arī par vecāko paaudzi, kas ir aicināta būt līdzās jaunajiem cilvēkiem, tos iedrošinot pieņemt izaicinājumus, nebaidoties kļūdīties.

Katehēzes ietvaros priesteris Pēteris Skudra ieskatīsies dziļāk dokumentā "Kristus ir dzīvs" un atklās pāvesta Franciska pasludinātās trīs lielās patiesības. Dr. Ingrīda Trups-Kalne un dr. Sofija Ošmjanska dokumenta gaismā aplūkos tēmu "Veselīgas reliģiozitātes nozīme ceļā uz ticības briedumu", bet dr. Manuels Fernandezs dalīsies pieredzē, kā praktiski izpaužas jauniešu un vecākās paaudzes cieņas un savstarpējas uzticēšanās attiecības Baznīcā un ikdienas dzīvē. Katehēzi bagātinās flautas mūzikas skaņas M. Fernandeza izpildījumā.

Šīs dienas vakarā bazilikas sakrālajā laukumā sāksies Vissvētākās Jaunavas Marijas Debesīs uzņemšanas svētku svinības. Plkst. 18:00 notiks konkursa "Dziedu Dievmātei" laureātu dziedājumi, kam sekos vesperes un Svētā Mise ar Iestiprināšanas sakramenta dalīšanu un euharistisko procesiju. Dievkalpojumu vadīs Rēzeknes - Aglonas diecēzes bīskaps Jānis Bulis.

Plkst.22:00 notiks tradicionālais Tautas Krustaceļš, kuru vadīs J. Bulis un Jelgavas diecēzes bīskaps Edvards Pavlovskis. Savukārt pēc pusnakts dievkalpojuma, kuru vadīs E. Pavlovskis, bet pēc tam bazilikā turpināsies adorācija. Savukārt kriptā šai laikā parasti tiekas jaunieši, kas ar dziesmām slavē Dievu.

Ceturtdien, 15. augustā, svētku Svētā Mise tiks svinēta pie pāvesta altāra plkst. 12:00. To vadīs Rīgas arhibīskaps metropolīts Zbigņevs Stankevičs. Dievkalpojuma noslēgumā būs Euharistiskā procesija. Šajā dienā jau no plkst. 7:00 dievnamā notiks dievkalpojumi. Pirmais tiks svinēts latgaliešu valodā, plkst. 9:00 Liepājas diecēzes bīskaps Viktors Stulpins vadīs Svēto Misi jauniešiem, kuras laikā tiks dalīts Iestiprināšanas sakraments. Plkst. 10:00 paredzēts dievkalpojums svešvalodā bazilikas kriptā.

Ar visu dievkalpojumu kārtību svētku laikā var iepazīties katolis.lv sadaļā "Notikumu kalendārs".

Svētku laikā sakrālajā laukumā bazilikas labajā pusē tiks uzstādītas dažādu kopienu, kristīgo izdevniecību, mediju un izglītības iestāžu teltis. Tajās būs iespējams iegādāties kristīgo literatūru, preses izdevumus, iepazīt dažādas kristīgās kopienas, kas kalpo Latvijā, iesaistīties to piedāvātajās aktivitātēs, kā arī uzzināt par mācību un studiju iespējām kristīgās skolās un augstskolās.

Svētku laikā Aglonā būs arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta telts, pirmās palīdzības punkti un dienesta brigāžu mašīnas, kur būs iespēja saņemt pirmo medicīnisko palīdzību, ja tāda būs nepieciešama. Pirmās palīdzības punktus varēs atpazīt pēc balta balona ar sarkanu krustu, bet telts būs dzeltenā krāsā. Mediķi aicina ticīgos rūpēties par savu veselību, īpaši tiem, kuriem ir hroniskas saslimšanas, viņi iesaka neaizmirst paņemt līdzi medikamentus. Ja ir saslimšanas, kuru paasinājuma periodā raksturīgi samaņas traucējumi, kabatā jānēsā zīmīte, kurā norādīts vārds, uzvārds, saslimšana, kā arī piederīgā tālruņa numurs. Kritiskā situācijā šī informācija mediķiem atvieglo palīdzības sniegšanu.

Mediķi iesaka arī padomāt par laikapstākļiem atbilstošu apģērbu, neņemt līdzi produktus, kas ātri bojājas, ievērot drošības pasākumus, dodoties peldēties, kā arī dedzinot sveces. "Vienlaikus mediķi aicina svētceļniekus, kā arī Aglonas svētku dalībniekus vienam otru pieskatīt. Tāpat svarīgi uzlādēt mobilo telefonu, lai nepieciešamības gadījumā varētu lūgt palīdzību, ja gadās nomaldīties vai ir palicis slikti ar veselību," teikts dienesta izplatītajā paziņojumā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk
Latvija
Medus nokrāsās Bauskas novadā Bauskas TIC
Iepazīsti medu un atklāj tā daudzveidīgās īpašības radošajās meistarklasēs! | Skatīt vairāk
Zemgales pastalu izstāde Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 31.03.2024 Gaismas apsolījums koku stāstos Madonā Madonas TIC
1.aprīlī, LVM Kalsnavas arborētums aicina uz pasākumu “Koku stāsti gaismai”, ar tradicionālo dziedāšanas grupu “Saucējas” un krāsainām | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.68382812sec.