Latvijas Dievnamos svēti un dzirkstoši skanēs Pasaules tautu Ziemassvētki

Vokālā grupa PUTNI, komponists JĒKABS NĪMANIS un viņa grupa JAKOB NOIMAN FESTIVAL BAND aicina uz jaunu Ziemassvētku programmu SVĒTI UN DZIRKSTOŠI! Pasaules tautu Ziemassvētki, kas veltīta pasaules tautu Ziemassvētku tradīcijām. Programma no 2019. gada 14. līdz 27. decembrim skanēs 10 koncertos Latvijas baznīcās un Ogres Kultūras centrā.

Vokālā grupa Putni katru gadu piedāvā alternatīvu programmu ierastajam Ziemassvētku repertuāram. Šogad tā veidota, balstoties uz sakrālās un tautas mūzikas mijiedarbību, kas jau gadsimtiem ilgi iedvesmo komponistus un izpildītājus un ir daudzu unikālu un sirsnīgu skaņdarbu rašanās avots.

Pirms 500 gadiem baznīcas reformators Mārtiņš Luters, uzskatot, ka dziedāšana un mūzika ir ļoti svarīga dievkalpojuma daļa, centās baznīcas rituālus padarīt tautai tuvākus un saprotamākus. Dievkalpojumos ienāca korālis – vienkārša melodija, ko tauta viegli varēja iemācīties un dziedāt līdz, turklāt dzimtajā valodā. Korāļu tēmas ļoti bieži bija tautā populāras laicīgās vai tautas dziesmas, kurām tika pielāgoti reliģiski teksti. Šis process notika arī Latvijā, papildinot baznīcas dziesmu grāmatu arī ar dažu labu latviskas izcelsmes melodiju.

Centrāleiropas tautu kultūrā simboli, rituāli, ceremonijas un nacionālās identitātes zīmes kopš izseniem laikiem pastāvējušas mijiedarbībā. Mutvārdu tradīcija vienmēr bijusi konkrētās vides, kaimiņvalstu un pat atsevišķas ģimenes ierašu ietekmēta. Līdzīgi kā viss cilvēces vēsturē, arī muzikālā tradīcija turpina dzīvot, mainoties līdzi laikam.

Jaunajā programmā Pasaules tautu Ziemassvētki dzirdēsim dzirkstošas, enerģijas piesātinātas melodijas, kas muzikālajā raksturā ceļos starp liriski dziedošām tēmām un dejiskiem ritmiem, kuros atpazīstamas Latīņamerikas, Balkānu, latviešu un citas mūzikas ietekmes. Koncertā skanēs portugāļu, armēņu, lībiešu, sicīliešu, meksikāņu, horvātu, serbu, bulgāru, maķedoniešu, latviešu un poļu Ziemassvētku mūzika.  Improvizētā muzikālā audumā dziesmas kopā savijuši vokālās grupas Putni mākslinieciskā vadītāja Antra Dreģe un pazīstamais teātra mūzikas komponists Jēkabs Nīmanis.

Koncertu kalendārs:

14.12.2019. pl.18.00 Talsu ev.lut. baznīcā

15.12.2019. pl.18.00 Ogres novada kultūras centrā

20.12.2019. pl.19.00 Krustpils Vissvētās Trīsvienības Romas katoļu baznīcā

21.12.2019. pl.18.00 Saldus Sv. Jāņa baznīcā

22.12.2019. pl.17.00 Rīgas Vecajā Sv. Ģertrūdes baznīcā

23.12.2019. pl.18.00 Kuldīgas Sv. Annas baznīcā

25.12.2019. pl.18.00 Liepājas Sv. Jāzepa Romas katoļu katedrālē 26.12.2019. pl.18.00 Jelgavas Sv. Annas baznīcā

27.12. 2019. pl. 19.00 Rīgas Mārtiņa luterāņu baznīcā

28.12. 2019. pl.18. 00 Valmieras Sv. Sīmaņa baznīcā

Ziemassvētki tumšajā gada laikā ir priekpilni gaismas atgriešanās vēstneši. Gatavojoties svētkiem, cilvēki ikdienas steigā un darbos beidzot atvēl laiku, lai apstātos, padomātu par saviem mīļajiem un tuvajiem, par to, kas viņus iepriecinātu. Šajā steidzīgajā laikmetā par arvien lielāku iepriecinājumu un dāvanu kļūst laiks, ko veltām sev svarīgiem un tuviem cilvēkiem, tādēļ kvalitatīvs un profesionāls mākslas piedzīvojums ir viena no lieliskām iespējām gūt pozitīvas emocijas un svētku sajūtu.

Klausītāju interese par vokālās grupas Putni veidotajām atšķirīgajām Ziemassvētku programmām aug ar katru gadu. Iepriekš izskanējusī programma Klusa nakts, svēta nakts pulcēja vairāk nekā 3000 klausītāju, tai skaitā ap 700 daudzbērnu un maznodrošināto ģimeņu pārstāvjus.

Koncertu organizētāji Kultūras biedrība Spektrs un menedžmenta kompānija DIGG DEEP MGMT šogad turpina pagājušajā gadā aizsākto sociālo akciju – uz katru koncertu sadarbībā ar Daudzbērnu ģimeņu asociāciju un baznīcu draudzēm bez maksas tiek aicināti vidēji 100 daudzbērnu ģimeņu locekļi un mazturīgie iedzīvotāji, kopumā dodot iespēju koncertu noklausīties vairāk nekā 1000 cilvēkiem.

Vietu skaits baznīcās ir ierobežots, tāpēc organozatori lūdz laicīgi rezervēt sēdvietu iepriekšpārdošanā Biļešu Paradīzes kasēs internetā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 01.04.2024 Svini Lieldienas Bauskas novadā! Bauskas TIC
Esam apkopojuši Lieldienu svinību norises vietas Bauskas novadā! Foto:N.Veiss | Skatīt vairāk
Latvija
"Baroka mūzikas ģēniji" Rundāles pilī Bauskas TIC
Esi aicināts uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertprogrammu Rundāles pilī! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.03.2024 - 29.03.2024 Dziesmu cikls "Mana dvēsele ir noskumusi"  Tukuma TIC
Dziesmu cikls "Mana dvēsele ir noskumusi" korim ar ērģelēm. Piedalās Rihards Dubra un sieviešu koris "Noktirne". | Skatīt vairāk
Lubānas mitrāja putnu vērošanas pastaiga Madonas TIC
Lubāna mitrājs un tā apkārtne var lepoties ar dažādām putniem un citām pievilcīgām dzīvotnēm. Aicinām braucienā uz Īdeņas un Kvāpānu zivju | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.52551198sec.