Krustpils pilī ceļotajiem apskatāma aizraujoša ekspozīcija

Šajā vasarā, 2020. gada 15. jūnijā, Krustpils pilī tika atklāta jauna ekspozīcija, kuru mēneša laikā apmeklējuši vairāk nekā pieci tūkstoši apmeklētāju.

Muzeja viesiem tiek piedāvātas septiņas jaunizveidotas pastāvīgās ekspozīcijas – "Krustpils.Jēkabpils. Daugava", "Vecticībnieki Jēkabpilī", "Izgatavots Jēkabpilī 19.–20. gadsimtā", "Cīņas par brīvību 20. gadsimtā", "Mēs lepojamies", "Senvēsture" un "Strūves ģeodēziskā loka punkts Jēkabpils", pastāstīja Jēkabpils vēstures muzeja pārstāvji.

Muzeja apmeklējums sākas gara gaiteņa galā. Daži apmeklētāji piesardzīgi sper soļus, jo uz gaiteņa grīdas projicējas ūdens. Un kā gan bez ūdens? Jēkabpils taču ir pilsēta pie upes! Ekspozīcijai ir arī atbilstošs nosaukums – "Daugava. Krustpils. Jēkabpils". Pēc šīs vietas paveras durvis vēl uz sešām telpām.

Vai zinājāt, ka Jēkabpilī atrodas UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā iekļautais Strūves ģeodēziskā loka punkts? Ģeodēzikie mērījumi savulaik tikuši veikti, pielietojot triangulācijas metodi. Visu par šo var uzzināt pirmajā ekspozīcijas telpā.

Nākamā telpa ir "Senvēsture" – arheoloģija, atradumi. Neticami, bet dizaineru iecerei palīdzēja pati telpa, neko nevajadzēja imitēt. Pils senie mūri atklājās, tīrot zemgrīdas slāni. Tagad šie mūri kopā ar arheologu darba piederumiem eksponējas telpas padziļinājumā. Sieviešu rotas, vīru darba rīki, sēļu etnogrāfiskie tērpi.

Tik pat ilgi, cik pastāv pilsēta, tajā dzīvo arī vecticībnieki. Izcili amatnieki un savu tradīciju kopēji. Ekspozīcija veidota kā telpa telpā. Īsta istaba ar visu iedzīvi.

Nākamajā telpā dzirdama kustīgo zobratu skaņa, ja kāds mazais apmeklētājs iemēģina roku konveijera darbināšanā. Šeit ir aplūkojams viss, ko ražojuši jēkabpilieši 19. un 20. gadsimtā. Būvmateriāli, mūzikas instrumenti, vējjakas. Ir ko redzēt un pārdomāt.

Nākamajā ekspozīcijas telpā apmeklētāji parasti uzturas visilgāk. Sēžot klubkrēslā, klausās jēkabpilieša Ilmāra Knaģa grāmatas "Bij tādi laiki" fragmentus. Padomju represijas, smagas atmiņas. Uz vienas no telpas sienām bezkaislīgi slīd uz Sibīriju izvesto pilsētnieku saraksts. Aiz ekspozīcijas skapja ierīkota īpaša slēptuve. Vecajā televizorā var noskatīties arī amatiervideo par Ļeņina pieminekļa noņemšanu Jēkabpilī. Apmeklētājos interesi izraisa ne tikai saturs, bet arī tehniskās iespējas – kā šī filma tikusi vecajā televizorā.

Un nu arī "saldais ēdiens" visiem jaunākā gada gājuma apmeklētājiem – "Mēs lepojamies". Ekspozīcijas veidotāji lepojas ar izciliem dzejniekiem, māksliniekiem, sportistiem, zinātniekiem. Te iespējams iekāpt gaisa balonā un saprast, kā ir, kad pacelies augstāk par zemi. Te var iesēsties Reiņa Nitiša auto sēdeklī. Ekspozīcijā ir atveidots auto, ar kuru Reinis 2014. gadā uzvarēja Pasaules rallijkrosa čempionāta posmā Norvēģijā. Savukārt romantiski noskaņotie dodas uz Ārijas Elksnes dzejas tornīti. Tikai tie, kuri atrodas šajā īpašajā vietā, dzird aktrises Elitas Kļaviņas lasīto Ārijas Elksnes dzeju un bauda skaisto skatu uz pils strūklaku.

Ieejas ekspozīcijā ir par maksu.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 31.03.2024 Jautrās LIELDIENAS Kandavā Tukuma TIC
31.martā Kandavas Promenādē tiks svinētas Lieldienas ar muzikālu izrādi "Pasaku sargi" pulksten 12:00, pūkaino mīluļu parādi, putnu būrīšu | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024” Valmieras TIC
31. martā no plkst.10.00-15.00 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”. No plkst.11.00 svētku koncerts kopā ar pašdarbības kolektīviem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 05.04.2024 Pavasaris Lubānas mitrājā Madonas TIC
Aicinām sajust un sadzirdēt īstu pavasari 6. aprīļa putnu dienās pie Lubāna ezera | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās! Bauskas TIC
Lieldienu darbalaiks galvenajos tūrisma objektos. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.42369914sec.