Turaidā Lībiešu dienu skolēniem Mīts par pasaules radīšanu

Turaidas muzejrezervāts 30. septembrī aicina klases piedalīties Lībiešu dienā skolēniem “Mīts par pasaules radīšanu”, lai iepazītu Latvijas otras pamattautas - lībiešu kultūras mantojumu. 

Kā radusies pasaule? Kas un kādas vērtības ir pasaulē? Kas man ir vērtības? Šie jautājumi nodarbina gan bērnu, gan pieaugušo prātus, tāpēc šogad Lībiešu dienas norisēs skolēni iepazīs somugru tautu senos mītus par visa pirmsākumiem.

Iepazīstot ekspozīciju “Gaujas lībieši Latvijas kultūrvēsturē”, skolēni izzinās un kustību valodā  atspoguļos pasaules rašanās vielas, lībiešu valodā mācīsies saukt tās vārdā, iepazīs senos pilskalnus – lībiešu mazās pasaules, kopīgi pārrunās smilšu animācijas filmiņā “Mīts par pasaules radīšanu” redzēto, salīdzinot to ar savu pieredzi un domām par Visumu. Māla darbnīcā katrs radīs no jauna savu pasauli, caur pārvērtībām sajūtot brīnuma tapšanas prieku. Rotaļājoties, klausoties stāstus un dodoties īsā ekspedīcijā dabā tiks meklēts pasaules vidus un pētīts Pasaules koks – ozols, jo dažos somugru mītos vēstīts, ka pasaules vidū audzis liels ozols. Programmas gaitā bērni izzinās priekšstatus par Austras koku, Saules koku, Pasaules krūmu, kas sasaista pazemi, zemi un debesu pasauli, pagātni, tagadni un nākotni.

Gaujas lībiešu vēstures izpēte ir viena no Turaidas muzejrezervāta pētniecības tēmām jau daudzu gadu garumā. Dārznieka mājā iekārtota ekspozīcija “Gaujas lībieši Latvijas kultūrvēsturē”, kas vēsta par Gaujas lībiešu dzīvesveidu, vērtībām, amatniecību un kulta tradīcijām. Katru gadu septembrī īpaši skolēniem tiek piedāvātas interaktīvas nodarbības, lai saistošā veidā jaunatne iepazītu kādu lībiešu tautas mantojuma aspektu.

Programma piemērota 1.- 6. klašu skolēniem, bet īpašs piedāvājums sagatavots arī vecāku klašu skolēniem Vēl visas dienas garumā būs iespēja kopā ar muzeja gidu  doties arī ekskursijā “Gaujas lībieši Latvijas kultūrvēsturē” un iepazīt citas Turaidas muzejrezervāta ekspozīcijas.

Pieteikšanās Lībiešu dienas aktivitātēm Turaidā programmā “Mīts par pasaules radīšanu” un informācija pa tālr. 29384512 vai e-pastu: [email protected].

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS Tukuma TIC
No 24. līdz 25. maijam tiekamies Kandavas pilsētas svētkos "Karnevāls Kandavā"! Būs gan pilsētas modināšana, gan svētku gājiens, amatnieku | Skatīt vairāk
Latvija
Rīko konferences un seminārus Bauskā! Bauskas TIC
Iepazīsties ar Bauskas novada konferenču un semināra telpu piedāvājumu! | Skatīt vairāk
Latvijas Kapoeiras kauss 2024 Tukumā Tukuma TIC
Latvijas Kapoeiras kauss ir kapoeiras sacensības, kuras notiks Latvijā pirmo reizi. Tās notiks 27.aprīlī pulksten 11:00 Tukuma Raiņa Valsts ģimnāzijā. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 02.04.2024 - 20.03.2024 Māra Upmane – Holšteine un Goran Gora Valmieras TIC
19. aprīlī, 19:00 "Akustika" ielūdz uz unikālu un sirsnīgu tikšanos mūzikā ar Astro’n’out solisti Māru Upmani – Holšteini un viņas vīru, | Skatīt vairāk
20 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.91316104sec.