Iniciatīva «radi!» restartē tūrismu mazpilsētās

Šogad iniciatīva “radi!” atskatās uz desmit darbības gadiem, kuru laikā tā izaugusi no radošuma nedēļas dažādām mērķauditorijām līdz pasākumu ciklam Latvijas reģionu pilsētās un mazpilsētās. Līdzās citām aktivitātēm īpaši nozīmīgs bijis 2019. gads, kas veltīts radošo industriju un tūrisma nozaru mijiedarbībai: četrās Latvijas mazpilsētās – Līgatnē, Aknīstē, Aizputē un Staicelē – īstenots pirmais Radošo industriju tūrisma misiju cikls. Šobrīd tās turpina mērķtiecīgi strādāt pie tūrisma attīstības un dalās pieredzē par to, kā “radi!” mainījis šo pilsētu dzīvi.

Iepazīstot dizaina domāšanas metodes, mazpilsētas radošo industriju profesionāļu vadītās meistarklasēs centās izcelt savu nenovērtēto tūrisma potenciālu.  “Latvijā ir ne mazums pilsētu ar labu potenciālu tūrisma attīstībai, taču vairumā gadījumu ir vērts piesaistīt profesionāļus ar skatu no malas, lai palīdzētu ieraudzīt to, ko paši ikdienā varbūt nemaz nepamana kā vērtīgu un citiem interesantu. Priecājamies, ka šī misija četrām lieliskām mazpilsētām ir pavērusi jaunus apvāršņus un ļāvusi saprast virzienu, kurā doties, lai pilnvērtīgi pierakstītos Latvijas tūrisma kartē,” pauž iniciatīvas “radi!” vadītāja Līva Stūrmane.

Līgatne – rāma vieta iedvesmai

Kompakta, tomēr unikāla ar savu vēsturi un interesanto piedāvājumu – tā sevi raksturo Līgatne, kas aicina baudīt “lēno tūrismu” un noteikti nav masu produkcijas pilsēta.

Kopš Radošo industriju tūrisma misijas Līgatnei, kā visiem, nācies saskarties ar Covid-19 izaicinājumiem. “Krīzes laiks nozīmēja ne tikai meklēt veidus, kā neapturēt saimniecisko darbību un nodrošināt apmeklētāju un darbinieku drošību, bet arī kā pielāgot esošos produktus un pakalpojumus mazākām tūristu grupiņām – ģimenēm, nelielām draugu grupām. Tāpat esam centušies radīt jaunus produktus un novirzīt tūristu plūsmu pie vietējiem uzņēmējiem, kuri saistīti ar tūrisma nozari. Esam kļuvuši daudz pamanāmāki arī sociālajos tīklos. Tomēr vislielākie ieguvumi no dalības tūrisma misiju ciklā mums ir bijusi uzdrīkstēšanās, drosme pieņemt izaicinājumus un iespēja apzināt virzienu, ko tālāk attīstīt un pilnveidot,” stāsta Līgatnes Tūrisma informācijas centra vadītāja Santa Jermičuka.

Aknīste – dabas taku labirints

Aknīste lepojas ar nesamākslotu dabu, atsaucīgiem cilvēkiem, izciliem piebraucamajiem ceļiem, labu naktsmītņu un ēdināšanas infrastruktūru. Tiesa, aktivitātes, kas tika ieplānotas pēc Radošo industriju tūrisma misijas, šobrīd izpaliek ierobežoto cilvēkresursu dēļ, kā arī administratīvi teritoriālās reformas plānoto izmaiņu dēļ.

Covid-19 laikā aknīstieši pieredzējuši lielu antropogēnās slodzes palielināšanos Gārsenes dabas takās, pie Svētavota, pie Radžupes alas – cilvēku plūsma bija daudzkārt lielāka nekā pirms tam. Tāpat krietni palēninājies saviesīgo pasākumu telpu un naktsmītņu bizness, mazinājušies ienākumi no tūrisma. Santa Šmite gan norāda, ka apņēmību aknīstieši nav zaudējuši – ja radīsies  finansējuma piesaistīšanas iespējas, tiks izveidota Dienvidsusējas promenāde, Skatu platforma,  atpūtas vieta Sēļu parkā un viedais Pasta parks: “Mazpilsētu tūrisms ir perspektīvs un konkurētspējīgs lokālā un reģionālā mērogā, ko mums uzskatāmi atgādināja radošās tūrisma misijas. Turklāt vietējai sabiedrībai dots lokālpatriotisma impulss – lepnums par savas vietas atrašanos notikumu epicentrā. Šī mums bija svarīga pieredze, lai pārvarētu mazvērtības kompleksu un pierādītu, ka mazie arī var.”

Staicele – purvu ieskautā lībiešu senvieta

Staicele ir Vidzemes mazpilsētiņa Igaunijas pierobežā, sena lībiešu apdzīvota teritorija, kuras mūsdienīgie pirmsākumi meklējami Staiceles papīru un papes akciju sabiedrības dibināšanas laikā. Salacas upē netrūkst laivotāju un makšķernieku, bet tās krastos atrodami dažādi kultūrvēsturiski un dabas objekti – Staiceles apkārtnē ir 15 purvi.

“Strādājam pie jaunas takas izveides Staiceles pagasta kultūrvēsturiskajos objektos, iekļaujot alas, klintis un pilskalnu, organizējam pārgājienus un ekspedīcijas dabā. Pie mums ļoti populāri ir pārgājieni ar purva kurpēm – purvus un mežus esam izstaigājuši un izbaudījuši gan ziemā, gan vasarā, gan dzērveņu ziedēšanas laikā, protams, arī lasot ogas un sēnes,” stāsta Inese Timermane, Alojas novada kultūras tūrisma organizatore. TLMS “Staicele” aktīvi darbojas kultūras mantojuma un tradīciju saglabāšanā un to nodošanā nākamajām paaudzēm, no dabas materiāliem auž dekorus un pirts zāļu paklājus.

“Šajā laikā mūs apmeklējuši galvenokārt vietējie tūristi, ārzemnieku bija stipri mazāk. Tomēr, piedaloties šajā projektā, ieguvām jaunu pieredzi un apstiprinājumu tam, ka visneiedomājamākās idejas iespējams īstenot, vajag tik darboties!” saka Inese Timermane.

Aizpute – Livonijas ordeņa mantiniece

Aizpute ir pilsēta ar vēsturisku arhitektūru un bagātīgu, interesantu kultūras un dabas mantojumu, tostarp Aizputes pilsētas vēsturisko centru. Pilsētai ir labs ģeogrāfiskais novietojums, un tūrisma piedāvājuma veidošanā aktīvi iesaistās nevalstiskās organizācijas.

“Pavasaris bija izaicinošs laiks visiem, ne tikai uzņēmējiem. Nācās pierast pie jaunas ikdienas. Tūrisma centrs tika slēgts apmeklētājiem, taču cītīgi turpinājām drukāto materiālu un mājaslapas uzlabošanu. Lielākos zaudējumus juta ēdinātāji, jo daudzas kafejnīcas nācās slēgt uz noteiktu laiku. Vasaras periods jau bija možāks, kafejnīcas juta tūristu pieplūdumu, dabas objekti visā novadā bija labi apmeklēti. Jutām lietuviešu tūristu pieplūdumu,” sarežģīto pavasari atminas Aizputes novada Tūrisma informācijas un Mūžizglītības centra klientu apkalpošanas speciāliste Ilze Elbere.

Šobrīd Aizputē notiek Livonijas ordeņa pilsdrupu glābšanas darbi. Tas ir liels atspēriens pilsētas vēsturiskās arhitektūras glābšanā, kā arī rada daudz plašākas iespējas pilsdrupas virzīt uz tālāku attīstību – ne tikai kā tūrisma apskates objektu. Sekmīgi turpinās arī seno koka ēku restaurācija.

“Pašvaldība no šī gada finansiāli atbalsta privāto ēku īpašniekus, kuriem pieder vēsturiskās koka ēkas. Tādējādi pakāpeniski uzlabojas ne tikai pilsētvide, bet arī tiek glābta svarīga daļa no pilsētas vēstures,” stāsta Ilze Elbere. “Tomēr lielākais ieguvums ir izrādījies kopīgais darbs pie vienotas nākotnes vīzijas. Iepriekš katram iedzīvotājam, uzņēmējam, pašvaldības darbiniekam un organizācijai bija savs redzējums uz pilsētas attīstību un nākotni. Dalība “radi!” aktivitātēs bija lielisks veids, kā pulcēt visus vienkopus. Strādājot kopā, dažādiem sektoriem ir vieglāk nonākt pie kopsaucēja. Dažreiz tie ir vairāki, dažreiz arī viens, taču kopā tie ved pie attīstības, kas ir pats svarīgākais katrai pilsētai.”

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Zemgales pastalu izstāde Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde. | Skatīt vairāk
Latvija
Laivojiens pa Gauju 25.maijā Gulbenes novada TIC
25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.04.2024 - 22.04.2024 Pilnvērtīgs laiks sev! Via Vitalité
Via Vitalité ir četru zvaigžņu svara korekcijas un labsajūtas centrs Aizputē. Piedāvājam programmas "Pamata","Exstra","Relax". Zvaniet +371 20 605 553 | Skatīt vairāk
no 145 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 31.03.2024 - 20.04.2024 Kandavā tikšanās ar "Nelūgtajiem viesiem"  Tukuma TIC
Sarunu vakars ar Leldi Kovaļovu un Andri Daugaviņu - Kandavas vīna namā 20.aprīlī. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.48533702sec.