Atskats uz Latgales tūrisma statistiku 2020. gadā

Latgales Tūrisma asociācija ik gadu tūrisma sezonas noslēgumā apkopo statistiku. 2020. gads viennozīmīgi bija pārmaiņu, izaicinājumu un pielāgošanās gads. Vispasaules pandēmijas ieviestās korekcijas skāra arī Latvijas, tostarp Latgales tūrisma nozari.

Gada sākumā vēl nekas neliecināja par spējajām izmaiņām, kādas sagaida gan tūrisma, gan citas nozares. Ja ziemā daudzi tūrisma uzņēmēji aktīvi gatavojās jaunās tūrisma sezonas atklāšanai, pavasarī starp nozares pārstāvjiem valdīja visai drūms noskaņojums. Pavasarī sākās iepriekš veikto rezervāciju masveida atcelšana, kādēļ daudziem tūrisma uzņēmējiem radās nopietnas bažas par iespējām nodrošināt finansiālu stabilitāti.

Ierobežotā vai pilnīgi pārtrauktā tūrisma plūsma atstājusi ilglaicīgas sekas uz tūrisma nozari. Lai arī 2020. gadā Latgalē viesojās tuvu pie viena miljona tūristu, salīdzinot ar 2019. gadu, tas ir kritums pat par 40%. Savukārt tieši ārzemju tūristu skaita ziņā, kritums ir pat par 82%. Proti, balstoties uz Latgales pilsētu Tūrisma informācijas centru statistikas datiem, 2019. gadā Latgali apmeklēja vairāk nekā 57 tūkstoši ārzemju tūristu, savukārt 2020. gadā tikai 10,5 tūkstoši ārzemju tūristu. Ārvalstu viesu trūkumu vissmagāk izjuta lielās viesnīcas, jo citos gados apmēram puse no viesnīcu viesiem, bija tieši ārzemju tūristi. Tāpat 2020. gadā smagi tika ietekmēts kultūras tūrisms un 90% no visiem masu pasākumiem.

Tomēr, lai arī statistikas dati izskatās visai draudīgi, ir jāuzsver, ka 2020. ir īpašs izņēmuma gads, kura sniegtā pieredze un mācība ir iespēja turpināt attīstīties un pilnveidot vietējo (iekšzemes) un Baltijas valstu tūrisma saikni.

Pateicoties Baltijas valstu valdību lēmumam, uz kādu laiku saglabāt, t.s., Baltijas burbuli, gada pirmajā pusē Latgales pilsētās viesojās salīdzinoši daudz tūristu no Lietuvas un Igaunijas. To Asociācijai apstiprināja vairāku pilsētu tūrisma informācijas centri (Rēzeknes, Daugavpils, Ludzas, Viļakas u.c.). Tomēr, neskatoties uz tūristu skaita pieaugumu vasaras sākumā, gada griezumā ir redzams tūristu skaita samazinājums. Balstoties uz Latgales pilsētu Tūrisma informācijas centru statistiku, no Lietuvas 2020. gadā bija par 8% mazāk tūristu, nekā 2019. gadā, bet no Igaunijas – par 14% mazāk tūristu, nekā 2019. gadā. Vislielākais ārzemju tūristu kritums ir no Krievijas Federācijas, kopā – 77%. Interesanti, ka 2020. gadā vienīgais tūristu pieaugums ir no Norvēģijas – kāpums par 33%. Lai arī ārzemju tūristu skaits 2020. gadā ir izteikti samazinājies, kopumā Latgalē viesojušies tūristi no 52 pasaules valstīm. Latgali apmeklējuši tūristi arī no tik eksotiskām valstīm kā: Brazīlija, Ēģipte, Dienvidkoreja, Turcija, Armēnija, Izraēla u.c.

Salīdzinot ar 2019. gada statistikas datiem, šogad ir vērojama tendenču maiņa naktsmītņu izmantošanā. Ja līdz šim tūristi vienā naktsmītnē visbiežāk uzkavējās ne vairāk kā divas dienas, tad 2020. gads ieviesis pārmaiņas, un tūristi naktsmītnēs izvēlējušies uzturēties ilgāku laika posmu. Krāslavas novada Tūrisma centrs secinājis, ka salīdzinoši liels skaits tūristu izvēlējušies izmantot naktsmītņu pakalpojumus nedēļas garumā vai pat ilgāk. Līdz ar to vidējas ietilpības naktsmītņu noslodze (jo īpaši gada pirmajā pusē), ir bijusi lielāka, nekā iepriekšējos gados.

Visbiežāk Latgalē viesojās ģimenes ar bērniem, individuāli pāri un nelielas draugu grupas. Kā atzīst Preiļu novada Tūrisma informācijas centra pārstāvji, 2020. gadā bija izteikti liels individuālo ekskursiju pieprasījums. Tomēr, atšķirībā no citiem gadiem, grupas bija daudzreiz kompaktākas un nepārstāvēja konkrētu tūroperatoru braucienus, bet vairāk individuālus ceļotājus (nelielas mājsaimniecības, draugu kompānijas).

2020. gadā cilvēki vislabprātāk izvēlējās būt laukos, pie dabas, atpūsties aktīvi. Līdzās pieaugošajam dabas tūrisma pieprasījumam, aktualitāti nav zaudējis arī gastronomiskais jeb kulinārais tūrisms, labsajūtas un atpūtas tūrisms, kā arī apskates saimniecības, ražotnes un pasākumi.

Sadarbībā ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras Tūrisma departamentu, 2020. gadā ir uzsākta aktīva reģionu tūrisma piedāvājuma popularizēšana. Arī 2021. gadā gan Latgales Tūrisma asociācija, gan LIAA Tūrisma departaments plāno īstenot vairākas mārketinga kampaņas, kas balstītas tieši uz vietējā tūrisma piedāvājuma aktualizēšanu un tā ilgtspējīgu attīstību. Kā jau minēts, ne mazāk svarīgi ir nostiprināt, t.s., Baltijas burbuli un veicināt citu ārvalstu viesu interesi par Latviju un Latgali, kā aizraujošu ceļojuma galamērķi.

2021. gadā Latgalē ceļotājus sagaida vairāk nekā 900 dažādi tūrisma objekti, Latgale ir drošs tūrisma un atpūtas galamērķis ar daudzveidīgu un aizraujošu piedāvājumu ikkatram ceļotājam.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 29.03.2024 Senioru vīru kora “Baltie bērzi” koncerts Valmieras TIC
28.martā plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā senioru vīru kora “Baltie bērzi” 30 gadu jubilejas koncerts. Īpašais viesis: Zigfrīds Muktupāvels. | Skatīt vairāk
Latvija 5 EUR
Aicina uz putnu vērošanas ekskursiju Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
7.aprīlī, pulksten 9.30 no Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa pagalma sāksies velo ekskursija “Braucam vērot putnus”. Pieteikšanās 63005447 | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 29.03.2024 Lielās Piektdienas tirdziņš  Engurē Tukuma TIC
Visu Lieldienu svētku galdam nepieciešamo, kā arī kaut ko sevis un savu mīļo palutināšanai varēs atrast Lielās Piektdienas tirdziņā Engurē 29 | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 31.03.2024 Jautrās LIELDIENAS Kandavā Tukuma TIC
31.martā Kandavas Promenādē tiks svinētas Lieldienas ar muzikālu izrādi "Pasaku sargi" pulksten 12:00, pūkaino mīluļu parādi, putnu būrīšu | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.48072815sec.