«Muzeju nakts 2012» pasākumi Latvijā

2012.gada 19.maijā Latvijas muzejos astoto reizi notiek starptautiskā akcija - Muzeju nakts, kas ir kļuvusi par iecienītu un vērienīgu pasākumu. Šogad „Muzeju nakts” ar devīzi „Zilā krāsa - jūra” iesāks trīs gadu tematisko ciklu, kas noslēgsies 2014. gadā, kad Rīga būs Eiropas kultūras galvaspilsēta, godinot dzintaru kā Latvijas kultūras simbolu.

 

RĪGA un tās apkārtne

Rīgas Porcelāna muzejā (Kalēju iela 9/11) notiekošos pasākumus apvienos moto: „Ko, balts? Nē, zils”. Šeit būs skatāma mākslinieces Ineses Brants prezentācija „Kobalts, zilais”, tāpat varēs vērot interaktīvu instalāciju „Zemūdens arheoloģija” un iepazīties ar ekspresizstādi „Zilais porcelāns”.

Savukārt „Jūgendstila noskaņas zilā vakarā” būs jūtamas Rīgas Jūgendstila muzejā (Alberta iela 12), vērojot teatralizētu uzvedumu Konstantīna Pēkšēna dzīvoklī. Vienlaikus būs apskatāma arī muzeja pastāvīgā ekspozīcija.

Muzeja naktī ikviens interesents varēs piedalīties arī izstādes „Liedaga stāsti” atklāšanā, kas būs apskatāma Aleksandra Čaka memoriālajā dzīvoklī (Lāčplēša iela 48/50-14). Muzeja apmeklētājiem būs iespēja iegūt J. Rozentāla Rīgas mākslas vidusskolas audzēkņu tapinātus portretzīmējumus, kā arī varēs baudīt Nika Matvejeva muzikālo programmu.

Pārsteidzošs piedāvājums sagaida koncertzāles „Ave Sol” (Citadeles iela 7) apmeklētājus. Kopā ar Rīgas kamerkori „Ave Sol” uz burinieka klāja varēs baudīt literāri dramatisku, anekdotiski muzikālu stāstu naivisma stilā par leģendāro jūrasbraucēju Didriķi Taizeli. Koncertzāles pagalmā paredzēts „brauciens” ar vali, sastapšanās ar viesuli Īlingu, kā arī citas atraktīvas un aizraujošas nodarbes.

SIA „Rīgas nami” Muzeju naktī aicina apmeklēt Melngalvju nama vēsturiskos pagrabus (Rātslaukums 7) un pilsētas izstāžu zāli „Rīgas mākslas telpa”, kur apskatāma „Titānika” 100 gadu atcerei veltīta starptautiska grafikas darbu izstāde un izstāde „Fridrihsons par Fridrihsonu” (šo izstādi varēs apskatīt par maksu: pieaugušajiem biļetes cena būs divi lati, studentiem, skolēniem, pensionāriem – viens lats).

19. maija vakarā Mežaparka estrādes telpās būs iespēja apmeklēt izstādi „Iepazīsties – Koks!”. Lai naktī mežā justos drošāk, mazākos izstādes apmeklētājus pa meža taciņām pavadīs Meža māte, Raganiņa un citi Tērvetes pasaku meža iemītnieki. Pavasara nakts dzestrumu pārvarēt palīdzēs silta zāļu tēja, darbosies meža karaoke. Erudītie un visu zināt gribošie savas spējas varēs demonstrēt dažādos konkursos, mēģinot atbildēt uz āķīgiem jautājumiem.

Spīķeru koncertzāle aicina uz nakts meditācijām no pl. 19.00 līdz 1.00, kurā iepazīsim indiešu klasiskās dejas, varēsim apgūt dažādu meditāciju pieredzi. 19:00-20:00 atklāšana Premal Madina - Indijas klasiskā deja Odissi; 20:00-21:00 Tantras vīzija - Hariprem; 21:00- 22:00 Samata un Vipassana meditācija. Centrs “Miervidi”; 22:00- 23:00 Balss Tantra/Flauta - Brīvas Balss Skola; 23:00- 24:00 Īevads Holotropajā elpošanā - Gļeb Smirnov; 24:00- 01:00 Peldēšana gongu skaņās - Krista Džulija Kirkupa

Šogad Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā Muzeju naktī būs atvērts piejūras kūrorts. Kā īstā kūrortā apmeklētājiem tiks piedāvātas vairākas procedūras skaistuma un veselības uzlabošanai. Apmeklētāji, kurus nebiedēs dūņu vizuālais izskats un sērūdens aromāts, varēs izmēģināt dūņu un sērūdens vanniņas rokām. Prāta un jūtu harmoniju apmeklētāji varēs sasniegt piedaloties „smilšu terapijā”, kur katru gaida patīkams pārsteigums. Par fizisko veselību kūrortā rūpēsies Anša Rūtentāla Kustību teātris, kurš apmeklētājus aicinās uz 5 dažādiem vingrošanas cikliem – kūrorta vingrošana ar aerobikas, jogas, ķermeņa „ieeļošanas”, brīvo kustību un dejas elementiem. Tāpat Muzeju naktī muzejā darbosies arī ilggadējie muzeja draugi Valsts Asinsdonoru centrs un notiks arī Latvijas Pasta rīkotā Muzeju nakts speciālā zīmogošana. Kā īstā kūrortā, apmeklētāji varēs palutināt savas garšas kārpiņas ar Skrīveru mājas saldējumu tikko ceptās vafeļu glāzītēs. No muzeja pamatekspozīcijas būs atvērti divi stāvi – etnomedicīna un viduslaiku ekspozīcija, kā arī izstāde „Latvijas kūrortu spožums un posts”. Muzejs apmeklētājiem būs atvērts no plkst. 19.00 līdz 01.00.

Mežģīņu paradīze laVita (Barona iela 33a, www.laVita.lv/jaunumi) aicina uz mākslinieces Veronikas Djominas-Lurje darināto leļļu izstādi no 19:00 - 01:00, kolekcijā ir vairāk nekā 20 dažādas unikālas autores tehnoloģija darinātas lelles, kas iemantojušas katra savu raksturu un to tērpos izmantoti autentiski 19.gs. nogales un 20.gs. sākuma audumi, kā arī mežģīnes, zīds un samts no Milānas, Florences, Venēcijas un Parīzes kolekcijām. Krāšņajās leļļu rotās iestrādāts sudrabs, dārgakmeņi un pusdārgakmeņi. Katrs apmeklētājs, kas izdomās ko oriģinālu leļļu mīļvārdiņu konkursā, piedalīsies īstu upes pērļu kuloniņa izlozē.

Eiropas Muzeju nakts laikā pirmo reizi būs atvērtas Rīgas domes telpas Rātsnamā. Laikā no plkst. 19.00 līdz 1.00 apmeklētāji varēs apskatīt sēžu zāli, Portretu galeriju un pilsētas mēra kabinetu. Pirmā stāva vestibilā būs apskatāms Rīgas makets. Uz apmeklētāju jautājumiem atbildēs kompetenti pašvaldības darbinieki. Interesentiem cita starpā būs iespēja apskatīt domes deputātu sēžu zāli un Rātsnama strūklaku, pie kuras būs izvietots Rīgas makets. Tas veidots mērogā 1:1000 un pēc Pilsētas attīstības departamenta pasūtījuma tika izgatavots 2007. gadā. Maketā atveidota pilsētas teritorija 64 kvadrātkilometru platībā, apskatei būs izvietots pilsētas centrālās daļas atveidojums. Apmeklētāji varēs aplūkot Portretu (kādreizējo Prezidija) zāli, kurā izvietotas visu iepriekšējo Rīgas mēru ģīmetnes. Muzeju nakts dalībniekiem būs iespēja ieskatīties arī domes priekšsēdētāja Nila Ušakova darba kabinetā. Rīgas Rātsnama kaķu Kuzjas un Mura satikšana gan nav garantēta, jo kaķi, kā zināms, staigā kur grib un viņiem pavēlēt noteiktā laikā atrasties noteiktā vietā nav iespējams.

 

Sestdien, 19. maijā, jau no paša rīta Zvaigznes veikalos Apgāda Zvaigzne ABC izdotās bērnu grāmatas varēs iegādāties ar 30% atlaidi, bet ar Zvaigznes klientu karti * ar 50% atlaidi. Muzeju naktī 19. maijā visās Zvaigznes grāmatnīcās no plkst. 18:00 līdz 2:00 (grāmatnīcas lielveikalos strādās pēc ierastā darba laika) Apgāda Zvaigzne ABC izdotās grāmatas varēs iegādāties ar 30% atlaidi, bet ar Zvaigznes klientu karti * ar 50% atlaidi. Muzeju nakts atlaides neattiecas uz skolu mācību grāmatām un mācību līdzekļiem un kancelejas precēm.
* atlaides attiecas arī ar "Lattelecom Plus" karti

 

JŪRMALA

Aspazijas māja no plkst. 18.00 līdz 24.00 Muzeju nakts (moto: „Zilā krāsa – jūra”) – „Mana tumši zilā…”;

plkst. 18.00–21.00 darbosies radošās darbnīcas bērniem „Mana jūra”;

plkst. 18.00–18.45 vācu jūrnieku dziesmas dziedās Rīgas Vācu kultūras biedrības vokālais ansamblis „Morgenrot”;

plkst.18.45, 20.45, un 22.00 videofilma „Tā runāja jūra” (autores Evija Zernevica, Evija Lūse, Sindija Mačtama);

plkst. 20.00 latviešu tautasdziesmas par jūru – sadziedāšanās kopā ar folkloras kopu „Dziedam”;

plkst. 19.00–22.00 „Vēstījums Tev” – pudeļu spēles pieaugušajiem;

plkst. 19.00–23.00 ekspresizstāde un fotokonkurss „Uz jūriņu”;

plkst. 19.00–24.00 ekspresizstāde un konkurss „Bādēsimies kopā!”;

plkst. 21.00–22.00 jūras dzejas un stāstu darbnīca kopā ar jaunajiem autoriem;

plkst. 22.15–23.00 Zilais blūzs – dzied Ronja Burve, ģitāra – Māra Bula;

plkst. 22.00 ekspress izstādes un fotokonkursa „Uz jūriņu” noslēgums un uzvarētāju apbalvošana; Interesenti aicināti ņemt līdzi fotogrāfijas par jūras tēmu, retro peldkostīmus vai senas fotogrāfijas ar retro peldkostīmiem.

plkst. 23.00 ekspress izstādes un konkursa „Bādēsimies kopā” noslēgums un uzvarētāju apbalvošana.

Jūrmalas Pilsētas muzejs no plkst. 18.00 līdz 02.00 Muzeju nakts. Moto: „Zilā krāsa – jūra” – „Jūra šņāc un vēji pūš, priekos bēdās paiet mūžs”.

No plkst. 18.00 līdz 02.00 Jūrmalas Pilsētas muzejam – 50. „Jūra šņāc un vēji pūš, priekos, bēdās paiet mūžs” – Jūrmalas Pilsētas muzejā Tirgoņu ielā 29:

plkst. 18.00–20.00 darbosies ģipša darbnīca – radoša darbnīca lieliem un maziem, kuru vadīs tēlnieks Genādijs Stepanovs un māksliniece Jana Rāve;

plkst. 22.00–02.00 muzicēs Valdis Ābols, Anda Apsīte un Anna Ābola. Skanēs mūzika no vecām filmām un platēm;

plkst. 18.00–02.00 speciāls muzikālais un kulinārais piedāvājums muzeja kafejnīcā „City Cafe”.

Jūrmalas Brīvdabas muzejs no plkst. 19.00 līdz 01.00 Muzeju nakts. Moto: „Zilā krāsa – jūra” – „Jūriņ’ prasa smalku tīklu”.

Programmā: muzeja speciālistes Vizmas Zelles izveidotā ekspresizstāde „Jūriņ’ prasa smalku tīklu”, kurā akcents likts uz dažādiem tīkliem, murdiem u.c. ar zvejniecību saistītiem priekšmetiem; katrs interesents vakara gaitā varēs sevi iemūžināt fotogrāfijā „Es bij’ varens zvejnieciņš”; par lustīgu noskaņu parūpēsies instrumentālais duets „Heijā – Hopsā”; atrakcijas ar virves vilkšanu, zvejnieka zābaka tālumā mešanu u.c.; mutvārdu teicēja Liesma Legzdiņa stāstīs „stāstus iz zvejnieku dzīves” kaut līdz saules lēktam; uz ugunskura tiks vārīta zivju zupa; zivju kūpināšanas un kūpināto zivju ēšana.

No plkst. 21.30 līdz 22.30 akustiko koncertu sniegs leģendārā grupa „Pērkons”.

Raiņa un Aspazijas vasarnīca

no plkst. 19.00 līdz 02.00 Muzeju nakts. Moto: „Zilā krāsa – jūra” – „Jūra, jūra vien…”:

plkst. 19.00–20.00 gleznas „Gals un sākums” veidošana (60m), Smilšu saujas stafete, kolektīvā spēle „Atrodi valstis un jūras!” un „Zilās dzelmes būves noslēpumi”;

plkst. 20.00–21.00 „Brīvais mikrofons” ar apmeklētāju iepriekš sagatavotiem vai improvizētiem dziesmu konkursiem, dialogiem, spēlēm;

plkst. 21.00–22.00 spēles „Pudele ar vēstījumu no hercoga Jēkaba”, „Izskalotais zābaks”, „Kas ir maisā?”;

plkst. 22.00–23.00 spēle „Delfīna uzdevums”;

plkst. 23.00–24.00 „Melnās grāmatas stāsti”;

plkst. 24.00 kopīgas nakts vakariņas – līdzatnestais cienasts. Darbosies deju placis.


VIDZEME

Vecpiebalga

Četras jūras Piebalgā: Piebalgas muzeju apvienības „Orisāre” memoriālie muzeji- „Kalna Kaibēni”, „Saulrieti”, Kaikaši”, „Jāņaskola”, Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja filiāle „Vēveri”, Vecpiebalgas novada Dzērbenes vidusskolas, Vecpiebalgas vidusskolas un Taurenes novadpētniecības ekspozīcijas, Piebalgas porcelāna fabrikas galerija, Vecpiebalgas ev. lut. baznīca.

Muzeju nakts atklāšana 2012.gada 19.maijā pl.19.00 Vecpiebalgas pagasta kultūras nama pagalms, Vecpiebalga

19.maijā no pl.19.00 līdz 01:00 Vecpiebalgā notiks Muzeju nakts- 2012 akcija „Četras jūras Piebalgā”.

Jau par stabilu tradīciju kļuvusi Piebalgas muzeju apvienības „Orisāre” 4 memoriālo muzeju iesaistīšanās Muzeju nakts akcijā un šīs akcijas organizēšana Vecpiebalgas novadā. Šogad apmeklētājiem piedāvāsim nebijušu pasākumu programmu- improvizāciju par tēmu- jūra Piebalgā, kuras laikā aicinām doties kruīzā pa 4 Piebalgas jūrām un jaunatklātām ostām. Lai ceļojums būtu veiksmīgs, apmeklētāji aicināti pl.19.00 ierasties uz svinīgo akcijas iezvanīšanu pie Vecpiebalgas kultūras nama, kur būs iespēja saņemt dalībnieku kartes un visu informāciju par Muzeju nakts iespējām Vecpiebalgā. Šeit visu Muzeju nakts laiku darbosies akcijas informācijas centrs jeb komandtiltiņš, bet pl.01:00 šeit sagaidīsim visus Muzeju nakts apmeklētājus uz svinīgo noslēgumu, aktīvāko muzeju apceļotāju apbalvošanu, savukart tie, kuri muzeju apceļošanu būs beiguši ātrāk, jau varēs ielocīt kājas ballē.

Muzeju nakts viesiem piedāvāsim doties uz Debesu jūru jeb A. Austriņa memoriālo muzeju „Kaikaši”, kur valdīs māksla un katram būs iespēja gan darboties radošajā mākslas darbnīcā, gan pašam kļūt par modeli. Drosmei kalpos izstāde „Antons Austriņš latviešu šarža spogulī”!

Tintes jūrā jeb Brāļu Kaudzīšu memoriālajā muzejā „Kalna Kaibēni” būs iespēja iejusties Kaibēnskolas skolēnu lomā, šīs nakts galvenā stunda-rakstīšana dažādās variācijās. Unikāla iespēja- apmeklēt Matīsa Kaudzītes 20.gs.sākumā iekārtoto muzeja pamatekspozīciju, kas naktī noteikti piedāvā nebijušas emocijas.

Pasaku jūru piedāvās Kārļa Skalbes muzejs „Saulrieti”, pasaku spēles, pasaku iestudēšana, pasaku ostas, Miega muiža un būs pat īsti pirāti!

Dziesmu jūra jeb Emīla Dārziņa un Jāņa Sudrabkalna memoriālais muzejs „Jāņaskola” aicina nesteidzīgus Muzeju nakts viesus uz Emīla Dārziņa mūzikas ierakstu baudīšanu Lielajā klasē, bet izstāžu zālē- izcilā piebaldzēna, mākslinieka Jūlija Jēgera gleznu izstāde. Jūlija Jēgera altārgleznu "Jēzus staigā pa Piebalgas zemi" ikviens var aplūkot Vecpiebalgas ev.lut. baznīcā, kas būs atvērta arī Muzeju naktī. Savukārt tie, kuri mīl aktīvākas izklaides, „Jāņaskolā” varēs dziedāt pie brīvā mikrofona.

Gatavojoties Vecpiebalgas novada kultūras nedēļai „Saiešana slātaviešu garā „Vecpiebalga atver durvis”” (kas notiks no 9.jūlija līdz 15.jūlijam) jau Muzeju naktī apmeklētājiem piedāvāsim izspēlēt spēli „Atrodi īstās durvis”!

Aicinām iegriezties arī Dzērbenes vidusskolas, Vecpiebalgas vidusskolas un Taurenes novadpētniecības ekspozīcijās, Piebalgas porcelāna fabrikā un doties „Vienkocī ar siļķi” Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja filiālē „Vēveri”.

Ogre

Jau no plkst. 20.00 Ogres Vēstures un mākslas muzeja izstāžu zālē darbosies retro peldkostīmu darbnīca, kur ikviens apmeklētājs ar jauno dizaineru palīdzību, iedvesmojoties no peldkostīmu dizaina vēstures, varēs izgatavot savu uzmodelēto peldkostīmu. Īpašs aicinājums tiem, kuri plānojuši šūt peldkostīmus, līdzi ņemt pogas, rāvējslēdzējus, lentītes un citus apdares materiālus saviem meistardarbiem. Pulksten 23.00 atvērsim muzeju naktī tapušo peldkostīmu izstādi apmeklētāju vērtēšanai.

Aicinām apmeklētājus līdzi ņemt arī lakatus, lai ar Ogres Valsts tehnikuma pasniedzējas un dizaineres Česlijas Čables – Zibenes palīdzību iemācītos kā interesantāk un neparastāk sagatavoties sauļošanās sezonai.

Vienlaicīgi apdzīvosim arī laukumu pie muzeja, kur no 20.00 – 24.00 rosīsies „Top Cat” klases jahtas komanda. Šeit klausīsimies leģendārās „Mildas” kapteiņa Rolanda Millera stāstus un mācīsimies siet jūrnieku mezglus. Noslēgumā centīgākajiem un drosmīgākajiem mezglu sējējiem būs sarūpēts eksāmens.

Padomāts būs arī par jaunākajiem Muzeju nakts dalībniekiem. Laukumā pie muzeja 20.00 – 23.00 notiks Ogres upes nepieradināto akmeņu apgleznošana un mākslinieciska izkārtošana. Tāpat kopā ar Ogres Valsts tehnikuma pedagogiem un audzēkņiem modelēsim koka kuģīšus un locīsim origami.

Vakara garumā laukumā pie muzeja darbosies radošā dīdžeju apvienība „Oger”. Apmeklētājiem atvērtas būs muzeja pastāvīgā sekspozīcijas „Leģendārā Ogre” un „Ogre – peldu un gaisa kūrorts”, kur kinomīļi varēs baudīt V. Braslas mākslas filmu „Ūdenbumba resnajam runcim”.

Tikai muzeju naktī ekskluzīva iespēja saņemt unikālu suvenīru – Ogres veselīgo un skujkoku fitoncīdiem bagāto gaisu. Ūdens izsniegts netiks, bet būs iespēja degustēt un izlūgties recepti gardajiem ūdens kliņģeriem.

Muzeju nakts noslēgumā no 23.00 – 24.00 notiks īpašs vakara gaitā tapušo peldkostīmu konkurss, kurā laureātiem tiks pasniegtas balvas vairākās nominācijās – muzeja simpātiju balva, Ogres Valsts tehnikuma simpātiju balva, Ogres novada pašvaldības balva, Ogres novada jauniešu domes, skatītāju un Pilsētas jahtkluba balvas.

Mūsu sadarbības partneri rīkošanā un visas nakts garumā ir Ogres novada pašvaldība, Pilsētas jahtklubs, Latvijas Zēģelētāju savienība, Latvijas TOPCAT klases jahtu asociācija, Ogres Valts tehnikums, Ogres novada jauniešu dome, Radošā apvienība „Oger”.

 

Cēsis

Šogad Muzeju nakts ietvaros 19.maijā Cēsis tiks pasludinātas par ostas pilsētu un apmeklētāji būs liecinieki vienreizējam pasākumam „Jūra Cēsīs un Cēsis jūrā”.

Jau ziņots, ka vienam no NBS Jūras spēku patruļkuģiem dots Cēsu pilsētas vārds un Cēsu Vēstures un mākslas muzeja vadītāja Dace Tabūne ir ievēlēta par patruļkuģa „Cēsis” krustmāti. Tāpēc Muzeju naktī Izstāžu namā tiks atklāta izstāde „Cēsis jūrā”, kurā būs krasta apsardzes patruļkuģa „Cēsis” prezentācija videomateriālos, sarunās, intervijās. Ar savu klātbūtni pasākumu pagodinās arī kuģa komandas pārstāvji.

Īstā svētku rosība sāksies Pils dārzā, kad plkst.22:00 tiks izšautas signālraķetes virs „ostas pilsētas Cēsīm”. Ostas krodziņā skanēs dziesmas par jūru, būs iespēja nobaudīt jūras delikateses. Jūras tēmu papildinās dziesmas ap ugunskuriem, dejas un jauniešu ritma grupas izrāde. Īsi pirms pusnakts - uguns, ritma performance. Brīvdabas kino zālē Pils pagalmā vēsturiskajās kinolentēs skatāma jūra, jūrnieki un zvejnieki.

Ja Cēsu muzejs apmeklētājiem liksies par šauru, tad būs iespēja „noenkuroties” arī citās vietās pilsētā, jo atvērts apmeklētājiem būs arī Cēsu Muzeja Atklātais krājums Rīgas ielā 23, bet Cēsu Sv. Jāņa baznīcas tornis būs kā bāka, kas sniegs iespēju skatīt pilsētu no augstāka skatupunkta. Zvaigznes ABC grāmatnīca pulcinās literatūras mīļotājus uz veiksmīgā loma izvilkšanu ar labo cenu parādi. Seno rotu kalvē saimniekos kapteinis, rotkalis Daumants Kalniņš. Kafejnīcā „2’Locals” norisināsies tematisks vakars „Krodziņš jūrnieku stilā”. Tos, kuri tomēr mazliet nobažījušies par jūras ienākšanu Cēsīs, pasākuma organizatori mierina ar senu stāstu. Akmens pie Cēsu Sv. Jāņa baznīcas sliekšņa ir vienā līmenī ar Rīgas torņa gaili. Ja arī Cēsīs ienāks jūra vai lielu plūdu gadījumā- drošība garantēta!

 

Āraišu arheoloģiskais muzejparks aicina piedalīties Muzeju naktī, 19. maijā no plkst. 19:00 līdz 01:00. Šī gada Muzeju nakts moto ir „ZILĀ KRĀSA – JŪRA”. Ikviens muzejparka apmeklētājs varēs izzināt „Lielā Āraiša noslēpumus”.

Muzeju nakti atklās tautas vērtes kopa „Dzieti”, tas būs arī viņu 15. ezerpils sezonas pirmais koncerts. Vēlāk Āraišu ezera un krasta augus, kukaiņus un citus iemītniekus palīdzēs atpazīt un dabā ieraudzīt botāniķe Ilze Čakare un hidrobiologs Andris Urtāns no Dabas aizsardzības pārvaldes. Iepazīsimies ar dzīvību ūdenī, ķersim ūdens bezmugurkaulniekus – būs iespēja ar speciālu gruntssmēlēju Āraišu ezerā noķert ūdenī mītošos bezmugurkaulniekus, kurus palielinājumā varēs aplūkot zem binokulāra, kā arī ar tā palīdzību noteikt, kas īsti ir noķertā radība. Par zivju nārstu un zivju mūžu pastāstīs biologs Kaspars Abersons. Muzeju nakts noslēgumā ikviens varēs ieklausīties nogrimušo piļu stāstos. Visa vakara garumā bērni varēs zīmēt Āraišu ezera lielāko zivi. Būs iespēja sasildīties pie siltas, Āraišu pļavās vāktās zālu tējas tases.

Valmiera

No pl. 19:00 Valmieras muzejs (Bruņinieku iela 2) piedāvās izstādes, muzikālus sniegumus, radošās mākslas darbnīcas un citus pārsteigumus Muzeja nakts pasākumos "Krāsainā Valmiera" .

No pl. 22:00 līdz 01:00 būs atvērts arī Valmieras Tūrisma informācijas centrs (Rīgas iela 10), aicinot ģimenes un citus interesentus piedalīties vakara-nakts foto orientēšanās pasākumā. Izveicīgākie un zinošākie saņems balvas no Valmieras Tūrisma informācijas centra un Valmieras uzņēmējiem.

No pl.19:00 ikvienam interesentam būs iespēja doties braucienā ar pirmo Gaujas tramvaju Latvijā. Pirmā ūdens tramvaja līnija Latvijā kursēs no piestātnes vecpilsētā ik pēc 30 minūtēm, gan valmieriešiem, gan pilsētas viesiem ļaujot iepazīt ievērojamākos Valmieras apskates objektus no Gaujas. Viens brauciens ilgs 30 minūtes. Pasažieriem būs sarūpēta atbilstoša izklaides programma.

No pl. 19:00 līdz 01:00 uz „Muzeju nakts” pasākumiem aicina arī Valmieras Drāmas teātris (Lāčplēša iela 4). Pasākumu laikā varēs vērot īpaši sagatavotu performanci, apskatīt izstādes un iegādāties biļetes ar ievērojamām atlaidēm. VDT aktieru piedāvātā performance „REM20” nakts laikā notiks sešas reizes – pulksten 20.00, 21.00, 22.00, 23.00, 24.00 un 1.00 naktī.

Starptautiskās muzeja nakts ietvaros no plkst. 18:00 līdz 1:00 esiet laipni aicināti baudīt teātra un kino mūziku Valmieras Drāmas teātra kafejnīcā "Ceturtais Cēliens". Jūsu labsajūtai kafejnīcas pavāri cienastam būs sarūpējuši gan gardas uzkodas un kūkas, gan vīnu un balzāmu.

Turaida

Turaida ir vieta, kas izsenis bagāta avotiem, kuru plūsma virs un zem zemes ietekmējusi dabas norises, cilvēku dzīvi un notikumus Turaidas vēsturiskajā centrā. Turaidas avotu dzīvais ūdens dod spēku zemei, sniedz veldzi cilvēkiem un kopā ar Gaujas ūdeņiem dod savu pienesumu Baltijas jūrai. Līdzīgi kā avotu sīkās plūsmas, kopā saplūstot, pamazām piepilda un uztur jūras plašumu, tā vienā vēsturiskā centrā risinājušies notikumi, atsevišķu cilvēku izvēles un pieņemtie lēmumi, veido lielos vēstures stāstus, kurus izzinot norit patiesības meklējumi, vērtību vētīšana un pildās tautas kopīgā atmiņa. Ūdens ceļi ir pasaules ceļi. Gaujas ceļš gadsimtu gaitā vienojis dažādas zemes un nesis labumu un bagātību tautām, kas dzīvojušas upes krastos, nesis jaunas vēstis un svešas tautas, kas ar saviem uzskatiem, pārliecību un tradīcijām ietekmējušas notikumu gaitu Turaidā.

Cilvēks. Upe. Laiks. Gaujas lībiešu zilie apmetņi, kultūras mantojums, kas veidojies Gaujas izauklēts. Rasas lāses mirdzums Dainu kalna akmens skulptūrā un rozes ziedlapā Baznīckalnā. Avotu raksti Turaidas pilskalnā un Gaujas senielejas nogāzēs. Ūdeņiem bagātā augsne un dīķu kaskāde muižas saimnieciskajā centrā. Ikkatrā vietā ūdenim piemīt enerģētisks spēks un atmiņa. Ūdens iegaumē notikumus, iegaumē cilvēku radītās domas un vārdus. Turaidas avotu ūdeņi zina stāstīt par Turaidas pils teju 800 gadu ilgiem vēstures notikumiem gan senatnē, gan nesenā pagātnē. Tie atceras arī 10 gadus senus notikumus Turaidas pilskalnā, kad zemes ūdeņi radīja pilskalna noslīdējumus un apdraudējumu Turaidas pilij, kas tika novērsts vienotā darbībā saliedējoties daudziem speciālistiem un entuziastiem. Neparastus un aizkustinošus stāstus zina stāstīt muižas dīķi, kas diendienā vērojuši Turaidas muižas pārvaldnieku, kalpotāju un zemnieku dzīvi, kas, darbus darot, ikdienas gaitās staigājuši, ieskatoties dīķu mierīgajos spoguļos. Lai izzinām ūdens spēku un iepazīstam jaunas vēstures lappuses, lūkojoties Turaidas ūdeņu atspulgos, avota lāsēs, muzeja ekspozīcijās un sajūtam seno ēku-pieminekļu īpašo valdzinājumu pusnakts stundās!

 

19.00 – 01.00 – Atvērtas ekspozīcijas Turaidas viduslaiku pilī, baznīcā, dārznieka mājā un muižas saimnieciskās apbūves centra ēkās

Izstādes:

  • „Turaidas pilskalns. Indivīda, valsts un sabiedrības atbildība”
  • „Foto mirkļi Turaidas ūdeņu pasaulē” - fotogrāfiju un pastkaršu izstāde no TMR krājuma
  • „Laika upe – Sigulda 800 gados” – Turaidas muzejrezervāta teritorijā

    „Dzīvais ūdens” - Siguldas pilsētas vidusskolas skolēnu darbu izstāde

    22.30 – 01.00 – Gaismu spēles „Runā ēkas” - Turaidas muižas saimnieciskā centra ēkas gaismu rakstos

    19.00 – 20.00 – Ekskursija „Avoti Turaidas muzejrezervātā” – pulcēšanās pie TMR ieejas vārtiem

    19.00 – 19.45 – Siguldas pagasta kultūras nama senioru deju kopas „Preilenes” priekšnesums „19. gadsimta Eiropas dejas”. Piedalās Siguldas senioru ansamblis „Melodija” un Krimuldas mūzikas un mākslas skolas audzēkņi laukumā pie TMR ieejas

    19.00 – 21.00 – Radošā darbnīca „Izšujam ziedu rakstus!” – 19. gadsimta ziedu motīvu izšūšana krustdūriena tehnikā un radošā darbnīca bērniem „Seno izšuvumu rakstu puzles” laukumā pie muižas pārvaldnieka vecās dzīvojamās mājas

    19.00 – 23.00 –Tradicionālo zāļu tēju baudīšana muižas pirtiņā un ūdens - laukumā pie TMR ieejas

    19.30 – 20.00 – Ekskursija „Turaidas muižas dīķu sistēma” – pulcēšanās pie TMR ieejas vārtiem

    19.30 – 20.00 – Ekskursija „Turaidas pils akas un pirtis” Turaidas pils pagalmā

    20.00 – 22.00 - Sarunas muižas pārvaldnieka jaunās dzīvojamās mājas konferenču zālē:

    • 20.00 – 20.30 – Āderu noteikšana un to ietekme uz cilvēku veselību. Tikšanās ar ģeoloģijas zinātņu doktori, rīkstnieci Liju Bērziņu
    • 20.30 – 21.00 - Turaidas pilskalna ūdens ceļi – pilskalna noslīdējumi 2002. gadā un tā nostiprināšanas darbi . Āderes, mūsu priekšstati un pasaules zināšanas par Zemes enerģijām. Saruna ar Turaidas muzejrezervāta direktori Annu Jurkāni un Dr. sc. ing. Andri Špatu
    • 21.00 – 21.45 - Ūdens – mistiskais un fiziskais. Saruna ar fiziķi un filozofu Daini Ozoliņu

    21.00 – 22.00 – Koncerts harmonijam un balsij „19. gadsimta mūzika” Turaidas baznīcā. Piedalās ērģelnieks Jānis Pelše un Rīgas Doma skolas audzēkne Vizma Zvaigzne

    22.00 – 23.00 – Svētbrīdis aizgājušo paaudžu piemiņai Turaidas baznīcā. Mācītājs Didzis Seržāns, piedalās Lēdurgas koris „Lettegore”

    23.00 – 00.00 – Raimonda Tiguļa koncerts un vizuālais stāsts „Ūdens runā - mēs esam. Turaidas muižas saimnieciskā centra ainas 19./20. gadsimta mijā”. Dvēseļu gaismiņas muižas dīķos

    00.00 – 01.00 – Sadziedāšanās pie ugunskura ”Dziesmas par Gauju, jūru un tēvzemi” laukumā pie TMR ieejas kopā ar Lēdurgas kori „Lettegore” un Siguldas folkloras kopu „Senleja

     

    Saulkrasti

    19. maijā Muzeju nakts Saulkrastos „Mums pie jūras jāpaliek!” :

    Saulkrastu Velosipēdu muzeja 15 gadu jubilejas svinības, Saulkrastu Katrīnas un Kapteiņi svētku velobrauciens „Ieripo vasarā Saulkrastos”, Saules laukuma atklāšana, 160 gadi, kopš Saulkrastu jūrmalā tika uzbūvēts pirmais burinieks un kopīga sadancošana, sadziedāšanās un lustes „pa kapteiņu modei”!

    Jūras un cerību krāsa liek aizdomāties par to, kā šodien un nākotnē saglabāt tīru gan jūru, gan piekrasti, kā nosargāt piejūras iedzīvotāju tradīcijas un popularizēt veselīgu, jūrai un visai dabai draudzīgu dzīvesveidu. Arī Saulkrastos daudz tiek darīts, lai saglabātu gan jūras piekrastes unikalitāti, gan padarītu mūsu ikdienu un atpūtas brīžus veselīgākus. Svinības sāksies jau 17.00, kad visi interesenti tiek aicināti pulcēties pie Velosipēdu muzeja, lai reģistrētos svētku braucienam un izgreznotu savus velosipēdus, bet pats svarīgākais – lai sveiktu Velosipēdu muzeju un ieskatītos jaunākajos Velomuzeja guvumos.

    Krāšņs solās būt arī svētku velobrauciens - 18.30 no Velomuzeja uz Saules laukumu pilsētas pašā centrā. 19.00 svinīgi tiks atklāts Saules laukums, un tad ikvienam Kapteiņa vadībā būs iespēja iemēģināt roku gan mucu velšanā, gan burinieku veidu atpazīšanā, gan jūras mezglu siešanā, gan iepazīties ar foto prezentāciju par retro velosipēdiem. Kopā ar Saulkrastu mākslinieciskajiem kolektīviem un Zdislavu Romanovski izdejosim un izdziedāsim skaistākās dziesmas par jūru. Tuvojoties svētku kulminācijai, īpaši tiks apbalvotas daiļākās Lielās un Mazās Saulkrastu Katrīnas un brašākie Lielie un Mazie Saulkrastu Kapteiņi!

    Pēc apbalvošanas turpināsies lustes Saules laukumā, jo visu priekam uz lielā ekrāna būs skatāma filma „Zvejnieka dēls” (1939), bet kājas varēsim izlocīt zaļumballes mūzikas ritmā. Svētku rīkotāji aicina uzvilkt svītrainus jūrnieku vai retro stila tērpus, aksesuārus, līdzi ņemt visu savu ģimeni, sveicienus Velosipēdu muzejam, svētku brauciena atribūtus (taures, zvanus ...) un labu garastāvokli. Svētki tapuši, sadarbojoties Saulkrastu novada domei, Saulkrastu velosipēdu muzejam, radošajai apvienībai „Seasidefeeling” un Saulkrastu novada pašvaldības aģentūrai „Saulkrastu kultūras un sporta centrs”.

     

    Valka

  • Muzeju nakts pasākums „Arī Valkas teritorijā kādreiz bija jūra”

    Sestdien, 19.maijā no plkst.19.00 līdz 20.maijam plkst.01.00 jau 8.reizi Latvijā norisināsies akcija „Muzeju nakts”, kad ieeja muzejos ir bez maksas. Šī gada devīze ir „Zilā krāsa – jūra”.. Valkas novadpētniecības muzejs akcijā piedalās ar pasākumu Arī Valkas teritorijā kādreiz bija jūra!. Tā laikā Valkas Mākslas skolas pedagogu vadībā varēs darboties radošajā darbnīcā „Laikmeta pēdas smiltīs un akmenī, veidojot krāsainās mandalas un veicot akmens dekoratīvo apstrādi. Mandalas ir kļuvušas par mūsdienu meditācijas veidu un atspoguļo dabu, tās likumus. To veidošana un krāsu terapija ir kā dvēseles dziedināšana, kas palīdz atjaunot mieru un līdzsvaru. Būs arī iespēja veidot zīmējumus un dekupāžu uz akmens.

    Visas akcijas laikā būs apskatāma virtuālā izstāde „No gaismas, no skaņas, no vārda…”– notvertais mirklis attēlos, skaņdarbos un vārsmās. Gaisma – fotostudija „Reflex”, skaņa – Anita Tannenberga, vārds – Marika Svīķe. „Fotogrāfija – uztvertā gaisma vakara stundā, mūzika – saklausītā skaņa klusajā telpā, dzeja – sajustā doma sirdī un laikā,”– tā par izstādi saka tās autori. Izstādē piedalās dzejniece M.Svīķe, mūzikas autore A.Tannenberga un „Reflex” fotogrāfi: Aldis Māris Dubļāns, Dainis Jansons, Aivars Viļumsons un Jurijs Simonovs. Uzzināt ko jaunu par laiku, kad tagadējā Valkas novada teritorijā bija jūra, varēs izstādē „Arī Valkas teritorijā kādreiz bija jūra no Latvijas Dabas muzeja krājuma un ģeologa Daiņa Ozola privātkolekcijas. Plkst.20:00 būs tikšanās ar Dabas aizsardzības pārvaldes vecāko ekspertu D.Ozolu. Līdztekus citiem Latvijas minerāliem un iežiem, ģeologs iepazīstinās ar ļoti retu un unikālu minerālu no Gaujas krastiem – zilo vivianītu. Tikšanās ilgs aptuveni 30 – 40 minūtes, pēc tās sekos praktiska darbošanās – aizraujoša nodarbība D.Ozola vadībā – akmeņu skaldīšana.

    Lai rosinātu apmeklētāju interesi par kaimiņiem, Valkas novadpētniecības muzejs un Valgas muzejs (Igaunija) rīko konkursu „Meklējam dārgumus pie kaimiņiem”. Muzeju nakts norise Valgas muzejā ir no 18:00–22:00, tāpēc konkurss noritēs no 18:30–21:30. Katrā muzejā būs jāatrod 5 eksponāti. Konkursa noslēgums ar uzvarētāju apbalvošana notiks Valkas novadpētniecības muzejā plkst.22:30. Akcijas laikā varēs iesaistīties arī Valsts izglītības satura centra un skolēnu veidotajās vides izziņas spēlēs par Baltijas jūru, tai skaitā – Vides izziņas spēļu konkursa „Iepazīsti vidi” 2011.gada uzvarētāju – Rēzeknes Katoļu vidusskolas komandas spēle „Ceļojums pa Baltijas jūru 3D”. Ar spēli „Saulriets Baltijas jūrā” iepazīstinās Ērģemes pamatskolas skolēni. Akcijas laikā muzeja parkā būs apskatāma telpisku objektu brīvdabas ekspozīcija. Tās autori ir Valkas Mākslas skolas un Valkas pamatskolas audzēkņi un koktēlnieks Aivars Magone. Pasākuma laikā varēs nobaudīt zivju zupu, ko sarūpējis bistro „Jumis”.
     
  •  
     
  •  

    KURZEME

    Kuldīga

    Kuldīgas novada muzeja pagalmā 20:00 Muzeju nakts atklāšana, Spēlē „Suitu muzikanti”

    20:30- 01:00

    • Rokdarbnieču kopas „Čaupe” radošā darbnīca, kurā tiks veidots lupatu grīdas deķis un darbu izstāde.
    • „Ideju nakts”
    • Ivara Freiberga foto izstāde „Režisoram Raimondam Kugrēnam- 100”
    • 20:30 Kuldīgas amatieru teātra brīvdabas izrāde bērniem „Vilks, kurš rija grāmatas.” (Rež. D. Priede)
    • Atjauno spēkus ar īpašo muzeja spēka dzērienu!
    • Atjaunosim Jēkaba floti! Šogad Kuldīga svin savu 770-gadi! Aicinām katru kuldīdznieku un pilsētas viesi iesaistīties nebijušā akcijā „Atjaunosim Jēkaba floti”- muzeju nakts laikā kopīgiem spēkiem salocīsim 770 papīra kuģīšus! Lai Kuldīgai būtu vislielākā papīra kuģīšu flote Latvijā!

     

    „Goldingen Cinema” brīvdabas kino programma

    23:00 „Laikmetu griežos” Kuldīgas fotobiedrības projekts

    23:30 „Es gribēju jums vēl vairāk dot” TV Skrunda dokumentālā filma par dokumentālā kino leģendu- režisoru Uldi Braunu

    00:15 „Vasara” Kuldīgas portretējums (Rež. Uldis Brauns)

    Kuldīgas novada muzejs piedāvā nakts ekskursijas:

    No „pieturas” pie muzeja vārtiem- 20:30; 21:30; 22:30

    No „pieturas” pie Kuldīgas Galvenās bibliotēkas 21:00; 22:00; 23:00

    Kuldīgas Galvenajā bibliotēkā un Mākslas namā

    Mākslas nams. 20:30 - 00:00 Izstāžu zālē „Veronika – Rihterova – pagodinājums PET pudelei. Radošā reciklācija Čehijas Republikā” un bērnu vizuālās mākslas konkursa „PET pudeles pārvērtības” ekspozīcija.

    20 :30 - 00:00 Galerijā Mākslas skolas audzēkņu darbu izstāde Pavasaris 2012.

    20:30 - 00:00 Semināru zālē Liepājas Universitātes Jauno mediju mākslas studentu īsfilmu parāde (Māra Medne, Ance Medne, Krista Dintere, Pēters Riekstiņš LiepU Jauno mediju mākslas studenti, Liena Sakne KMHZV 12. kl. skolniece)

    Bibliotēka.

    21:00 - 22:00 aizrautīgs pirātu šovs pēc grāmatas „Mellsila pirāti” motīviem kopā ar grāmatas autoru Arvīdu Dinniju Deģi (vilkatis, pirātu kapteinis)

    20:30 - 23:00 datu bāzes „Kuldīga. Vēsture. Notikumi. Cilvēki” http://www.mantojums.kuldiga.lv/prezentācija.

    20:30 - 00:00 Ceļojošā izstāde „Ceļā uz UNESCO”.

    20:30 - 23:30 Tiecoties uz Latvijas rekordu un hercoga Jēkaba flotes atjaunošanu kopā ar Kuldīgas Novada muzeju (papīra kuģīšu locīšanas darbnīca klusajā lasītavā).

    21:00 - 00:00 Bērnu Literatūras Centrā lupatu leļļu darbnīca iedvesmojoties no animācijas filmas „Lupatiņiem”.

    Visi Muzeju nakts pasākumi ir bez ieejas maksas! Muzeju naktī būs atvērti „Zvaigzne ABC” grāmatu veikali!

     

    Liepāja

    Muzeju naktī 19. maijā Liepājas muzejā K. Ukstiņa ielā 7/9 plkst. 21 atklās ekspresizstādi „Liepāja aug!”, kurā vairāk nekā 40 melnbaltās fotogrāfijās ataino daudzstāvu namu un tiltu celtniecību, ielu paplašināšanu un ūdensvadu ierīkošanu Liepājā no 1946. līdz 1984.gadam.

    Vairums fotogrāfiju uzņemtas 20.gs. 60.gados, kad Liepājā notika aktīva daudzdzīvokļu namu celtniecība, tika uzbūvēts tilts pār kanālu un tirdzniecības nams „Kurzeme”. Pilsētas dzīvē tas bija intensīvas attīstības laiks, kad tika paplašinātas ielas, kā nozare paplašinājās rūpniecība. Iedzīvotāju vajadzībām tika būvēta Liepājā pirmā deviņstāvu dzīvojamā māja, un tai sekoja daudzas citas. Fotogrāfijās redzami daudzdzīvokļu nami Vītolu ielā, pilsētas centrs, Jaunliepājas un DR mikrorajons. Tās ataino ne tikai namu korpusus un celtņus, bet arī būvēs nodarbinātos vīrus un sievas. Līdzās fotogrāfijām joprojām apskatāmas arī Valtera Uztiča (1914-1991) 20.gs. 60.gados tapušas eļļas gleznas ar līdzīgu tematiku: „Liepājas ūdensvads” un „Liepājas jaunceltnēs”. Pēc izstādes atklāšanas Liepājas virtuālais kino muzejs piedāvā nostaļģisku ceļojumu pagātnē. Apmeklētājiem būs iespēja noskatīties padomju laikos populāros kino žurnālus „Padomju Latvija”, kuros rādīja iedvesmojošus sižetus arī par Liepājas izaugsmi. Senākais kino sižets būs no 1948. gada, kas stāsta par pēckara Liepājas atjaunošanu un jauno dzīvojamo namu celtniecību. Turpinājuma būs dažādi kinosižeti no piecdesmitajiem, sešdesmitajiem un septiņdesmitajiem gadiem, kuros skatītāji redzēs toreiz aktuālus Liepājas dzīves mirkļus. Pēdējais sižets rādīs sižetu par laulību pils atklāšanu 1975.gada 1. novembrī. Kino žurnālu skatītājiem būs iespējams redzēt līdz plkst. 22.

    Vakara turpinājumā muzeju nakts apmeklētāji aicināti uz jūras velšu degustāciju un diskotēku „Jūras ritmi”, kurā dīdžeju lomā iejutīsies Verners Bokums un Visvaldis Radelis.

    Muzeju naktī, 19. maijā, no plkst. 19 apmeklētājiem apskatei atvērts būs Liepājas Tirdzniecības kanālā pietauvotais mīnmeklētājkuģis M-03 „Namejs”, kas būvēts 1960. gadā Vācijas pilsētā Brēmenburgā un līdz 1991. gadam kuģis kalpojis Vācijas flotē.

    No 1999. gada līdz 2004. gadam "Namejs" bija Latvijas Jūras spēku flagmanis. Tas bija pirmais Latvijas Jūras spēku kuģis, kas piedalījās daudznacionālās jūras vienības sastāvā. Savas kalpošanas laikā, bez tiešo uzdevumu pildīšanas, mīnu meklētājs "Namejs" pirmo reizi Latvijas Jūras spēku vēsturē šķērsoja Ziemeļu polāro loku. Šobrīd kuģis ir nodots Liepājas Jūrniecības koledžai, kura to izmanto mācību mērķiem. Plkst. 20 uz kuģa „Namejs” klāja notiks Muzeju nakts akcija „Jūras vilku virtuves degustācija kambīzē pie Gundara”. Akcijas laikā ikvienam, pēc kuģa apmeklējuma, būs iespēja nobaudīt jūrnieku iecienīto ēdienu. Arī Liepājas Reģionālais Tūrisma informācijas birojs iesaistās Muzeja nakts programmā Liepājā un piedāva divas bezmaksas ekskursijas „Promenādes pieturzīmes” vēstures pētnieku Gunāra Silakaktiņa un Jura Raķa vadībā.

    Ekskursiju sākums būs plkst 22.00 un 22 30 K. Ūliha ielā 5 pie Liepājas Jūrniecības koledžas. Ikvienam liepājniekam un Liepājas viesim būs iespēja iepazīt Promenādes vēsturiskās pieturzīmes - Jūrniecības koledža, kuģu doki, muitas māja un muitas dārzs, loča tornis, piemiņas zīme kuģim "Saratov", kas savulaik kļuva par likumīgās Latvijas valdības un tās vadītāja K.Ulmaņa patvēruma vietu, promenādes spīķeri un jaunāku laiku noliktavas. Tās ir ir Liepājas politiskās, ekonomiskās un militārās dzīves, kā arī jūrniecības vēstures liecinieces vairāku gadsimtu garumā. Divu stundu garā ekskursija vainagosies ar unikālu un nebijušu iespēju ne tikai pilsētas ciemiņiem, bet arī pašiem liepājniekiem pirmoreiz apmeklēt kuģu dokus – padomju laikā slepenu militāru objektu, kuros tika remontēti padomju militārie robežapsardzes kuteri.

    Rožu laukums

    16.30 pulcēšanās Tvīda braucienam

    17.00 Tvīda brauciena sākums

    Liepājas promenāde

    18.00 Tvīda brauciena noslēgums

    No 18.30 pasākums „Fontaine Royal Gipsy Camp”

    Spīķerī Vecā Ostmalā 55

    19.00 Izstādes „Jūŗas kŗupim gŗāvī gŗūti” atklāšana

    Biedrības „Radi Vidi Pats” ērmriteņu darbnīca un demonstrējumi

    20.00 – 21.00 Radošās apvienības „Nomadi” performance „Jūras zilais”

    20.00 – 21.00 Izstāde – akcija „Jūra un skaistumkopšana Liepājas kūrorta tradīcijās”

    22.00 – 01.00 „Balle pie Oskara” uzstāsies grupa „Oranžās brīvdienas”

    20.00 „Jūras vilku” virtuves degustācija kambīzē pie Gundara uz mīnmeklētājkuģa „Namejs”

     

    Liepājas muzeja ekspozīcijā „Liepāja okupāciju režīmos” K.Ukstiņa ielā 7/9

    19.00 – 21.00 Radošās darbnīcas „Piejūras ļaužu radošais gars”

    21.00 Izstādes „Liepāja aug!” atklāšana

    21.00 – 22.00 Liepājas virtuālā kino muzeja filmu demonstrācija par Liepājas izaugsmi 20. gs.

    22.00 – 23.00 Jūras velšu degustācija „Vien’ maz’ zivtiņ’”

    23.00 – 01.00 Diskotēka „Jūras ritmi”

    19.00 – 01.00 Grāmatnīcas „Globuss” grāmatu galds

     

    Liepājas mākslas vidusskolas ēkā Alejas ielā 18

    15.00 – 17.00 atvērto durvju diena

    19.00 – 01.00 Skolas mācību telpās būs apskatāmas izstādes, video projekcijas, instalācijas. Skolas pagalmā notiks LMV Apģērbu dizaina un Vizuālā tēla stilistu nodaļas kopēji veidots modes šovs. Pasākumā uzstāsies Liepājas jauno mūziķu grupas un cirka studija "Beztemata".

     

    Radošajā telpā "Tējas istaba" Fr.Brīvzemnieka ielā 28

    19.00 Smilšu mākslinieka Van Els (Elmārs Gaigalnieks) smilšu gleznu izstādes "SMILŠU SIMFONIJA" atklāšana

    19.00; 21.00; 22.30; 23.30 mākslinieka Van Els smilšu un gaismas šovs kā radās zeme un jūra

     

    Liepājas ebreju draudzes muzejā Kungu ielā 21

    18.00 Liepājas ebreju draudzes svētdienas skolas prezentācija, priekšnesumi

    19.00 Pirmskara Liepājas ebreju draudzes vēsture, ekspozīcijas apskate

    20.00 Holokausts Liepājā, ebreju glābēji, filma „Taisnīgie starp tautām”

    21.00 Ebreju svētki un tradīcijas, filmas par ebreju svētkiem „Purim’’

    22.00 Tradicionālie ebreju ēdieni

    23.00 – 24.00 Liepājas ebreju dzīves atjaunošana brīvajā Latvijā

    Zvaigznes grāmatu namā Ganību ielā 53/55

    18.00 – 01.00 Īpašas atlaides grāmatām, viktorīna par Latvijas ūdeņiem

    20.00 – 21.00 Liepājas literātu lasījumi

    Liepājas A. Puškina 2. vidusskola Liedaga ielā 5

    19.00 – 22.00 Jautras aktivitātes 

    22.00 – 01.00 Filmu demonstrācija par kosmosa tēmu ar popkornu un tēju

    22.00 – 01.00 Astronomijas stunda

    Pie Liepājas Jūrniecības koledžas Ūliha ielā 5

    22.00 un 22.30 Nakts ekskursijas ”Promenādes pieturzīmes” , gidi – G. Silakaktiņš un J. Raķis

  •   
  • Talsi
  •  
  • 19. maijā no plkst. 19:00 līdz 20.maija plkst. 01:00, Latvijas Lauksaimniecības muzejā, Celtnieku iela 12, Talsos notiks starptautiskais Muzeju nakts pasākums „Lejā pie upītes zied zilas puķītes”. No 19: 00 -19:30 Muzeja nakts atklāšana – „Zilas, zilas, visas manas kleitas…”, uzstāsies Puzes deju kolektīvs „Dzērvenītes”. No 19:30 – 20:00 izstādes „Sieru ēdu, pienu dzēru, sūkalās’i mazgājos” atklāšana. Izstādi papildinās zviedru fotogrāfa Hansa Dejnes dāvinājums muzejam - 23 govju portreti „Kurzemnieces”. No 19:30 – 24:00, visiem saldumu mīļiem Skrīveru saldumi piedāvās nogaršot vairāk nekā 10 dažādu veidu konfektes "Gotiņa". Senās pūra lādes vaļā vērs un savus darinājumus izrādīs – rokdarbu kopa „Paukers” no Ances. Senās tehnikas pazinēji un mīļotāji varēs aplūkot muzeja jaunieguvumu - Padomju laika automobili ЛУАЗ -967М. No 20:00 – 21:00 Greenwalk („Zaļā taka”) – Muzeja nakts ietvaros piedāvās praktisku semināru –„Ekonomiska un ekoloģiska saimniekošana”, kurā būs iespēja gan uzzināt kā pasargāt sevi un jūru no kaitīgu ķīmisku vielu klātbūtnes, gan arī praktiski apgūt ekoloģiskas saimniekošanas pamatus. Sadarbībā ar „Latvijas Zaļo kustību” būs skatāmi videomateriāli un filmas par Baltijas jūras un tās piekrastes aizsardzību. Savukārt no 21:00 – 24:00 jautra izklaidēšanās kopā ar Ugāles līnijdeju kolektīvu „Margrietiņas”, bet no 22:0023:00 mazvakariņas saimes istabā – ikvienam apmeklētājam būs iespēja nobaudīt „Zilā Cerību zirga” gardāko ēdienu „Melleņu klimpu zupu”. Pasākuma noslēgumā 24:00 labo nodomu un sapņu balonu lidojums naksnīgajās debesīs.

    Talsu novada muzejā 18.maijā no 10:00-18:00, Talsu novada muzejā, atzīmējot Starptautisko Muzeju dienu, interesentiem būs iespēja iepazīties ar Talsu novada muzeja speciālistu pētniecisko darbu lasījumiem. Starptautiskajā muzeju dienā varēs gūt ieskatu muzeja speciālistu pēdējā laikā pētītajās tēmās: vienuviet pulcēsies Talsu rajona pionieri, novada kalēja amata pratēji, 19. gadsimta tautībnieki, viņu sekotāji un citi - nu jau mūsu atmiņu tēli.

    19.maijā no 19:00-24:00, Talsu novada muzejā tradicionālās Muzeju nakts ietvaros norisināsies pasākums „Jūras aicinājums”, kura šī gada moto: „ZILĀ KRĀSA – JŪRA". Muzeju nakts apmeklētājiem tiks piedāvātas dažādas interesantas aktivitātes - vairākas radošās darbnīcas, sportiskas aktivitātes, izstādes "Nurmuiža laiku lokos” atklāšana, jauniešu kustību teātra izrāde un muzikāls koncerts ar jauniešu grupu uzstāšanos. Vairāk informācijas varat gūt, ieskatoties: http://www.talsumuzejs.lv/index.php?action=page&id=aboutvai piezvanot pa tālruni: 29102628

     

    LATGALE

    Līvāni

    19. maijā Līvānu pussalā, pie Aktīvā tūrisma centra un Latgales mākslas un amatniecības centrā norisināsies Vislatvijas Muzeju nakts 2012.

    Kā ik gadu maijā, visā Latvijā norisināsies nozīmīgākais muzeju nozares pasākums „Muzeju nakts”, kad savas durvis plaši ver daudzi Latvijas muzeji un citas kultūrvēsturiskas iestādes.
  • Šogad „Muzeju nakts” Latvijā norisināsies jau astoto reizi, taču Latgales mākslas un amatniecības centrs saviem apmeklētājiem durvis ver tikai otro gadu pēc kārtas, šogad ar Vislatvijas „Muzeju nakts” devīzi: zilā krāsa – jūra. Savukārt Latgale, kurai nav tiešās pieejas Baltijas jūrai var lepoties ar savu jūru Rāznas ezeru un daudziem citiem brīnumskaistiem Latgales ezeriem var piebilst tie, kas dzīvo un pārstāv Latgali.

    Muzeju nakts ietvaros pie Aktīvā atpūtas centra būs iespēja iznomāt kanoe laivas, velosipēdus kā arī nūjošanas inventāru, savukārt Latgales mākslas un amatniecības centrs saviem apmeklētājiem bezmaksas ir sagatavojis plašu programmu, kur katrā no iestādes telpām tiks piedāvāta atšķirīga aktivitāte. Apmeklētājiem būs iespēja iesaistīties apceļošanas akcijā „Zalta rūku ceļš Latgolā”, apskatīt Ūdens galeriju, apskatīt Latgales mākslinieku gleznu izstādi „Latgales jūra”, kopīgi gleznot jūru, minēt krustvārdu mīklas, skatīties dokumentālās filmas un piedalīties vēl daudzās citās tik pat radoši naksnīgās aktivitātēs.

    Pasākuma ietvaros Latgales mākslas un amatniecības centrs 19. maijā maina savu darba laiku. Centrs būs atvērts no vakara plkst. 17:00 līdz pat pusnaktij - plkst. 24:00.

     

    Balvi

    Balvu Novada muzejs: 20:00 Muzeju nakts atklāšana “Sveiciens no Litorīnas jūras”.

    - Iespēja skatīt unikālu dzintara izstrādājumu no Latvijas Nacionālā Valsts muzeja krājumiem, kuru darinājuši senie meistari Ičas upes krastā pirms 4 tūkstošiem gadu,

    - fotogrāfijas no Balvu jūrasbraucēju albūmiem,

    - “sapņu kuģīšu” darnāšana

    21:00 Pirelli kalendāra izstādes atklāšana muzeja pagrabā. Izstādes organizators - motoklubs “Spieķi vējā”.
    20.00-24.00 skatāmas izstādes:
    - Jāņa Gleizda ceļojošā foto izstāde „Jāņa Gleizda krāsu pasaule”
    - Edītes Madernieces gleznu iztāde “Skaļā daba”
    - Jolantas un Valda Dundenieku keramikas izstāde
    - Izstāde „Balvi senajās fotogrāfijās”. Daiņa Puncuļa dāvinājums Balvu Novada muzejam
    - pastāvīgās muzeja ekspozīcija

    Balvu Muiža: 20.00 – 23.00 Iepazīšanās ar Katrīnas II Eliēriem.

    No 21.00 uz terases darbosies Kafejnīca “Pie Hilzenas”

    Laivu piestātne Balvu ezerā pie parka: 20.30 Plosta “Vilnītis” sezonas atklāšana.

    - brauciens kopā ar jaunajiem gidiem;

    - plosts kursēs: 20.30; 21.00; 21.30… pēc pieprasījuma;

    - dalības maksa izbraucienā – o,50 no personas.

     

    ZEMGALE

    Tukums

    Tukuma muzejs šogad aicina apmeklēt „Muzeju nakts” pasākumus, kas ļaus aplūkot dažādas izstādes, kā arī krājumos noslēptos dārgumus, lai izbaudītu Muzeju nakts burvību. Par apmeklētāju labsajūtu gādās muzeja draugi: Tukuma Sv. Trīsvienības ev. lut baznīca, picērija „Kvazi Pizza”un krodziņš „Eglieni”.

    Durbes pils M. Parka ielā 7, Tukumā Muzeju naktī īpašu dažādību veidojis saviem pasākumiem sākot ar izstādēm, Tukumnieku prāvas (1907) dokumentiem no Latvijas Nacionālā arhīva, klausīties dzejas lasījumu no dzejnieces Ģertrūdes fon den Brinkenas jaunās grāmatas „Kad mājās nāc” un beidzot ar mūzikas klausīšanos un ieskatīšanos jūras ceļos pusnaktī dodoties Lāpu gājienā uz pils parku cerībā ieraudzīt Durbes pils Balto dāmu.

    Tukuma Mākslas muzejā Harmonijas ielā 7 būs skatāmas Herberta Siliņa gleznas no Tukuma muzeja krājuma un privātkolekcijas, kā interesentiem arī būs iespēja kopēt gleznas. Bet galerijā „Durvis” Brīvības laukumā 21 būs iespēja ne tikai apskatīt Tukuma mākslinieku grupas izstādi, bet arī piedalīties keramiķes Kornēlijas Ozoliņa radošajā darbnīcā, kur ikviens varēs izveidot savu Zelta zivtiņu. Savukārt Rutas Štrodahas zīmēšanas studijas veiksmīgākajiem dalībniekiem tiek dota iespēja pretendēt uz nomināciju Labākais zīmētājs.

    Tukuma pilsētas vēstures muzejs „Pils tornis” Brīvības laukumā 19a Muzeju naktī piedāvās ekspresizstādi „Slocene - Tukuma likteņupe”, pilsētas vēstures izstādes un virtuālo ekspozīciju „Vēstules nākamībai”. Ar savu priekšnesumu priecēs seno deju grupa Calendula.

    Audēju darbnīcā Tidaholmas ielā 3 apmeklētājus sagaidīs īsts Kapteinis, kas ievedīs jūras krāsu pasaulē un tīklu aušanas un virvju vīšanas prasmēs. Visi apmeklētāji kopā varēs noaust grīdas celiņu jūras krāsās. Bērniem Audēju darbnīca piedāvās interaktīvās spēlēs iepazīst augus, no kuriem iegūst krāsu dzijas krāsošanai.

    Džūkstes Pasaku muzejā Džūkstes pagasta „Lanceniekos” būs apskatāma ekspresiztāde „A. Lerha-Puškaiša rokraksts un daiļrade”, kas tapusi ar Latviešu folkloras krātuves un Misiņa bibliotēkas atbalstu. Muzejs piedāvās ļoti daudzveidīgu programmu - gan noklausīties lekciju par Pasaku tēva devumu dārzkopībā, gan darboties ar rokas lellītēm, kā arī piedalīties krāsaino gliemežvāku darbnīcā. Un kā jau ierasts - ikgadējais stāstnieku saiets „Mainām pasaku pret pankūku zem zilās debesu bļodas”.

    Pastariņa muzejs Zentenes pagasta „Bisniekos” Muzeju naktī izrādīs tikko restaurēto Dores Birznieces pūra lādi un dvieļus no muzeja krājuma ekspresizstādē „Pastariņa māršas pūralāde”, kā arī demonstrēs maizes cepšanu. Apmeklētājus izglītos Zāļu sieva, ar dziesmām, par muzikālo baudījumu parūpēsies koris „Balgale”. Iecerēts aizraujošs ceļojums zirga pajūgā kopā ar Pastariņu un Veckungu, kā arī interesantas atjautības spēles un dažādas sacensības.

    Tukuma Sv. Trīsvienības ev. lut. baznīca Muzeju nakts dalībniekiem piedāvās Torņa, Draudzes (bij. Šprices) nama un baznīcas iekšpagalma apskati. Ieeja no Brīvības laukuma puses.

    Atpūtas komplekss-krodziņš „Eglieni” šosejas Rīga-Liepāja 55. kilometrā Muzeju nakts apmeklētājiem piedāvās ne tikai maltīti par saprātīgu cenu un iespēju apskatīt mājas dzīvnieciņus, bet arī baudīt pavasara skurbumu pie ugunskura, lai dotos tālāk uz Džūkstes Pasaku muzeju. Savukārt picērija „Kvazi Pizza” Katrīnas laukumā 1, Tukumā piedāvās iegādāties un baudīt gardas picas, kā arī fotografēties pie Muzeju nakts auto.

    Darba laiki Muzeju naktī: Audēju darbnīca (Tidaholmas iela 3), Durbes pils (M. Parka 7), Tukuma vēstures muzejs „Pils tornis” (Brīvības laukums 19a), Mākslas galerija „Durvis,” (Brīvības laukums 21), Mākslas muzejs (Harmonijas iela 7), Džūkstes Pasaku muzejs (Lancenieku skola, Džūkstes pagasts) no 19:00 līdz 1:00, Pastariņa muzejs (Zentenes pagasts "Bisnieki") no 17.00 līdz 01.00. Vairāk informācijas par Tukuma muzeja un viņa atbalstītāju aktivitātēm – www.tukumamuzejs.lv

     

    Muzeju nakts Ginta Haņecka kalēja darbnīcā Ginta Haņecka kalēja darbnīcā pašā Tukuma pievārtē Muzeju naktī katram tiks dota iespēja padarboties ar ēzi un iejusties kalēja darbā. Ikviens aicināts līdzi ņemt mazu metāla gabaliņu, no kura kopīgi ar kalēju darbojoties varēs izkalt sev līdzi ņemamu suvenīru. Savukārt kokamatnieks Juris Lupkins turpat kalēja darbnīcā piedāvās padarboties ar virpu un iejusties kokgriezēja lomā. Abi amatnieki būs sastopami un amati iepazīstami Muzeju naktī no pulksten 20.00 līdz pulksten 23.00. Adrese: Ginta Haņecka kalēja darbnīca Kandavas ielas galā, Tukumā, tālr.: 29167921

    Muzeju nakts Salmu darbnīcā Muzeju naktī ikviens tiek laipni aicināts Salmu tēlu pasaulē! Salmu darbnīcas muzejā ir apskatāmi 225 dažādi Salmu/siena tēli, kas ik dienu tiek papildināts ar jauniem. Tādi brīnumi no salmiem nav nekur citur Latvijā un Baltijā. Piedāvājam apskatīt salmu skulptūras, lelles, kolekcijas, iegādāties suvenīrus un oriģināldarbus par īpašām - Muzeju nakts cenām! Salmu darbnīca Muzeju naktī bez maksas būs atvērta no plkst.23.00 līdz 01.00. Līdz plkst. 23.00 ieeja par maksu. Adrese: Salmu darbnīca, Dārzniecības iela 4A, Tukums, tālr.: 29495746

    Latvijas Ceļu muzejs. Latvijas Ceļu muzejs Šlokenbekas muižā Milzkalnē Muzeju naktī atklāj vasaras sezonu un apmeklētājiem būs atvērts arī brīvdienās. Muzeju naktī muzejs plāno būt atvērts līdz pulksten 23.00, nakts ceļotājiem piedāvājot apskatīt jaunu izstādi „Koka tilti – laikmeta griežos”. Muzejs var lepoties ar vienu no nedaudziem koka tiltiem, kas atrodas blakus Šlokenbekas muižai. Attīstoties jaunākām un modernākām būvniecības tehnoloģijām, mūsdienās būvēto koka tiltu skaits ir krietni sarucis. Adrese: Šlokenbekas muiža, Milzkalne, Smārdes pagasts, Engures novads, tālr.: 28301020

    Tumes kultūras nams. Muzeju nakts sāksies pulksten 18.00 ar Jāņa Streiča gleznu izstādes atklāšanu un tikšanos ar pašu autoru Tumes Kultūras namā. Savukārt no pulksten 20.00 līdz 21.00 būs iespēja apmeklēt un iepazīt Tumes vidusskolas muzeja istabu. Tumes Muzeju nakts noslēgumā - trīs latviešu filmu, kuru autors ir Jānis Streičs, seansi 21.00, 22.00 un 23.00 – „Rudens rozes”, „Vija Artmane” un „Kā tapa filma Likteņdzirnas”. Adrese: Tume, Tukuma novads, tālr.: 27637981

     

    Muzeju nakts Lapmežciemā. Muzeju nakts Lapmežciema muzejā piedāvās „Zilās jūras aicinājumu”, kas sāksies ar pasākuma atklāšanu pulksten 19.00, bet pēc atklāšanas muzikālu priekšnesumu dāvās skolēnu popgrupa „Vējā”. Jau pulksten 19.30 notiks saruna „Par zvejnieku dzīvi agrāk un tagad”, kurā zvejnieka lomā iejutīsies Dailes teātra aktieris Juris Kalniņš, bet viņa sieva būs Ligita Balode. Vakara pārsteigums būs pulksten 20.00, par ko parūpējušies šova „Dziedošās ģimenes” uzvarētāji - Puncuļu ģimene. Naksnīgie pasākumi sāksies pulksten 21.00 ar muzeja ekspozīciju apskati, biedrības „ReFoto” fotogrāfiju izstādes „Cilvēks un jūra” apskati, kā arī konkursu „Mēs dzīvojam pie jūras”, sacensībām, atrakcijām un dejām. Kā jau piekrastē ierasts neizpaliks arī svētku cienasts - foreļu zupa un svaigi kūpinātas zivis, mūzika un sarunas pie ugunskura nosalušajiem līdz pat pulksten vieniem naktī. Adrese: Liepu iela 4, Lapmežciems, Engures novads, tālr.:27220869

    Muzeju nakts Jaunpils pusē. Jaunpilī Muzeju nakts tēma - „Kur Abava lokus met …”, jo šajā novadā sākumu radusi Abavas upe. Jaunpils muzejs apmeklētājus 19. maijā gaida jau no pulksten 19.00, kad sāksies ūdens spēka un svētības saņemšana. Viesu sagaidīšana, pasākumu atklāšana un ūdens kliņģeru dalīšana. No pulksten 19.00 līdz pat pusnaktij apskatāma Jurģa Muskas izstāde pils pagrabā, izstāžu zālē - Dzidras Baumas izstāde un pavasara ziedu izstāde, kā arī izstāde „Viss sākās ar Saviesīgo biedrību...” par biedrības darbību senāk un mūsdienās. Vēl gaidāmas radošās darbnīcas un aktivitātes ar līdzdarbošanos. Muzeju naktī atvērta būs arī Jaunpils ev. lut. baznīca. Savukārt no pulksten 19.30 līdz 22.00 naksnīgās vakara stundas aicina pavadīt pils bibliotēkā vai piedalīties ekskursijā – mūka Teodora vakara iznāciens (viesošanās mūka pagrabiņā, cellītē un ne tikai …).

    Dažādi pasākumi dos iespēju izvēlēties piemērotāko ikvienam. Jau pulksten 19.30 būs iespēja Musturdeķī ieaust Jaunpils ūdeņu un puķu pļavu skaistumu varēs kopā ar biedrību „Dzīpars” un audēju pulciņa dalībniecēm. Savukārt radoši darboties kopā ar Ventspils stikla un plastikas meistariem Andreju un Artūru Virbuļiem varēs darboties no pulksten 20.00. Daba, darbs, spēks. Kā tikt no stikla stieņa līdz suvenīram.* Vēlāk – pulksten 20.30 Tējas stunda un zinības izrādīs augu zinātāja Rita Armulika. Tiek gaidītas arī gardas šmores un riktes no Pilskunga ķēķa visa vakara garumā. Mīksti un sabužināti pēļi viesus gaidīs viesnīcā. Par Muzeju nakti Jaunpilī vairāk informācijas iegūt, kā arī istabiņas nakts pārlaišanas rezervēt var Jaunpils pilī pa tālruni 63162128, 20223423 vai meklēt mājas lapā www.jaunpils.lv

    *Piedāvājums pieejams par maksu.

    Muzeju nakts Kandavas pusē Kandavas novada muzejs tieši Muzeju naktī piedāvā pasākumus ar nosaukumu „Ar straumēm uz jūru”. Sākums jau no pulksten 19.00 , kad notiks atklāšanas pasākums muzeja dārzā – atpūtas vietā „Pie pavarda” un dažādas aktivitātes līdz pat pulksten 24.00.Vakars solās būt bagāts ar pasākumiem, jo paredzēta lielā zivju tīkla darināšana, „Laimes zivs” veidošana un „Galvas mežģi”, kā arī citi pārsteigumi. No pulksten 19.10 līdz 22.30 notiks ceļojums „Ar straumēm uz jūru”, sniedzot iespēju iepazīt Kandavas pilsētas un novada „slapjumus”, vēsturiskas patiesības un „ūdens gabalus”.* Bet no pulksten 22.30 līdz 23.15 Muzeju nakts kārumniekus gaidīs cienasts ceļotājiem „Ar dūmu garšu” un pasākuma noslēgums muzeja dārzā – atpūtas vietā „Pie pavarda”. Vairāk informācijas Kandavas novada muzejā, Talsu ielā 11, Kandavā, tālr.: 63182064 * Ceļojuma „Ar straumēm uz jūru” dalības maksa Ls 2, dalībnieku skaits ierobežots.

    Bauska

    Bauskas pils Muzeju nakts programma sāksies plkst. 20:00 un ilgs līdz plkst. 24:00. Pasākuma laikā apmeklētāji varēs skatīties muzeja ekspozīcijas, klausīties viduslaiku mūzikas grupas „Obscurus Orbis” koncertu un vērot deju grupas „Jasmīna” priekšnesumus. Lielie ģeogrāfiskie atklājumi - jaunu jūrasceļu un nepazīstamu zemju atklāšana 15. gadsimta otrajā pusē un 16. gadsimtā, dažu paaudžu dzīves laikā pilnīgi mainīja cilvēku priekšstatus. Līdz Kolumba atklājumiem Vecajā pasaulē neviens neko nezināja par šokolādi, tabaku, čilī pipariem, tomātiem un pat kartupeļiem. Bauskas pilī Muzeju nakts motto būs „Aizjūras dārgumi” - jaunas garšas, smaržas, skaņas, formas un kustības. Programma: 20:00 –24:00 Muzeja ekspozīciju apskate; 21:00- 22:30 Deju grupas „Jasmīna” priekšnesumi mīsies ar aizjūras dārgumu, video projekcijām, 23:00- 24:00 Viduslaiku mūzikas grupas „Obscurus Orbis” koncerts;

    *Bezmaksas muzeja apskate no 20:00 – 24:00

     

    Jelgava

    Muzeju nakts ietvaros no pulksten 19:00 – 24:00 Jelgavā, industriālā parka “NP Jelgavas Biznesa Parks” teritorijā (Aviācijas ielā 18), kur agrāk atradās leģendārā “Rīgas Autobusu Fabrika” jeb RAF - pirmo reizi Latvijā notiks RAF vintage FESTIVĀLS.

    RAF vintage FESTIVĀLS ir veltījums leģendārajiem RAF mikroautobusiņiem, kas vēl tikai pirms pāris gadiem Latvijas vārdu nesa plašajā pasaulē, pierādot, ka ar kopīgu mērķi un degsmi jeb „dzenuli” viss ir iespējams! Festivāla laikā, būs iespējams aplūkot vairāk nekā 15 dažādus RAF autobusu modeļus, no kuriem lielākā daļa ir auto inženiera Andra Dambja privātās kolekcijas eksponāti, kā arī Latvijas Antīko automobiļu kluba biedra Valda Ģīļa pasaulē līdz šim vienīgo pilnībā restaurēto mikroautobusu RAF 977 Latvija.

    Tāpat ikviens interesents Muzeju naktī varēs klātienē satikt auto inženieri Andri Dambi, kurš neliegs autogrāfu un būs gandarīts pastāstīt par savu RAF kolekciju.

  •  

     

    Informāciju meklējiet arī: www.muzeju-nakts.lv
    Muzeju nakts pasākumu kalendārā ir iespējamas izmaiņas, tāpēc sekojiet līdzi informācijai. Ja arī Jums ir zināmi kādi interesanti, skaisti un jauki pasākumi, lūdzam sūtīt informāciju uz
    [email protected].

    KOMENTĀRI

    (vārds) Ieraksti rezultātu

    SADAļU ATBALSTA:

     
    Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
    Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē Cēsu TIC
    Kopā ar LOB Cēsu putnu grupas pārstāvjiem Agnesi Gaili un Mārtiņu Plataci dosimies dabā, vērosim dažādas putnu sugas un atpazīsim to balsis! | Skatīt vairāk
    Latvija
    Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienas Jaunmoku pilī un parkā Tukuma TIC
    Pirmajās Lieldienās, 31. martā, Jaunmoku pils aicina visus uz aizraujošu svinību dienu pils parkā. Šīs dienas laikā norisināsies aktivitātes visai | Skatīt vairāk
    Heršela grupas izstāde “Ciano mistērijas” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
    No 5. marta līdz 14. aprīlim Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma Heršela grupas darbu izstāde cianotipijas tehnikā. | Skatīt vairāk
    ,,Higiēna renesansē” Bauskas pilī Bauskas TIC
    Bauskas pils rīkotā Senā dzīvesveida skolas nodarbība piedāvā uzzināt, kāda bija higiēnas kultūra renesansē. | Skatīt vairāk
    Uzņēmumi


    Trakai TIC
    ,


    Ventspils TIC
    ,


    Rija Domus Hotel
    ,


    Tukuma TIC
    ,

    Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
    All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

     
    Total Timed::0.72192192sec.