UNESCO LNK aicina atzīmēt Starptautisko dzimtās valodas dienu

„Valoda ir katras kultūras pamatelements, kas no paaudzes paaudzē veidojis gan materiālo, gan nemateriālo tautas kultūras mantojumu un kopīgo atmiņu,” teikts UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas (LNK) aicinājumā atzīmēt Starptautisko dzimtās valodas dienu 21. februārī, kas pēc Apvienoto Nāciju Organizācijas iniciatīvas visā pasaulē notiek jau 12 gadus.

Šogad UNESCO LNK aicina Dzimtās valodas dienu veltīt saziņai ar cilvēkiem, kuri atrodas ārpus Latvijas, lai izceltu mūsu dzimto – Latvijas valsts valodu kā vērtību un unikālo saikni, kas vieno un mudina atgriezties.

„Latvijā, tāpat kā daudzās citās valstīs, dzīvo un daudzus gadus līdzās pastāv dažādas etniskas grupas, un katrai no tām ir sava dzimtā valoda. Vienā valstī var pastāvēt tās teritorijā gadsimtiem ilgi lietotas valodas un to dialekti, kā arī dažādas mazākumtautību valodas. Latviešu dzimtā un Latvijas valsts oficiālā valoda ir latviešu valoda, kas spējusi pastāvēt gadsimtiem, veidojot daudzveidīgu latviešu nemateriālo un materiālo kultūras mantojumu. Tāpēc valoda ir nozīmīgs pamats valsts un kultūras pastāvēšanai, jo tā ir spēcīgākais tradīciju uzturētājs, kas palīdz saglabāt un nodot vēstījumu nākamajām paaudzēm par to, kas mēs esam un kāda ir mūsu kultūra,” norāda UNESCO LNK ģenerālsekretāre Dagnija Baltiņa.

„Dzimtā valoda veido saikni, kas vieno pagātni, tagadni un nākotni, uztur piederību savas tautas un valsts tradīcijām un palīdz nezaudēt savas izcelsmes izjūtu. Šīs saiknes uzturēšana var būt dažāda – caur tautas dziesmām, dažādām spēlēm un rotaļām, teiku, pasaku un ticējumu stāstīšanu vai caur vienkāršas un regulāras sarunas uzturēšanu savā dzimtajā valodā, novērtējot un izceļot valodas plūdumu un bagātību,” stāsta Dagnija Baltiņa.

Lai pievērstu uzmanību valodu un kultūru daudzveidībai, aktualizētu dzimto valodu kā vērtību un vairotu cieņu pret to, kā arī apziņu, ka tā ir pamats dziļas un daudzpusīgas personības attīstībai, UNESCO LNK aicina 21. februārī atzīmēt Dzimtās valodas dienu un mudina sabiedrību – īpaši skolas, bibliotēkas, pašvaldības, nevalstiskās organizācija u.tml. – rīkot un iesaistīties dažādos tematiskos pasākumos, piemēra, mācību stundas, diskusijas, stāstu vakarus, izmantojot informācijas un komunikāciju tehnoloģiju sniegtās iespējas, sazināties ar radiem, draugiem ārpus Latvijas.

Dzimtās valodas dienas aktivitātes Latvijā

Krāslavas novada pirmsskolas izglītības iestāde „Pīlādzītis” Dzimtās valodas dienu atzīmēs artai veltītu pēcpusdienu un konkursu 5 līdz 6 gadus veciem bērniem.

Majoru vidusskolā sākās projektu nedēļa, un tās laikā skolas grupa 21. februārī izstrādās erudīcijas konkursu ar valodas spēlēm, kas 23. februārī tiks izspēlēts Jaundubultu pansionātā kopā ar vecāko gadu gājuma cilvēkiem. Šis pasākums tiks iekļauts arī projektā “Paaudžu solidaritāte”.

Rēzeknes novada Dricānu vidusskolā notiks pasākums ar 2012. gada jubilāru – latviešu dzejnieku, rakstnieku un dramaturgu daiļdarbu publisku deklamēšanu un runāšanu.

Daugavpils 11. pamatskolā 1. – 9. klašu kolektīvi tiks iesaistīti aktivitātēs, kuru mērķis ir attīstīt izglītojamo prasmi cienīt un izkopt savu dzimto valodu. Tiks apkopoti sakāmvārdi par valodas gudrību.

Ogres novada Lauberes pagasta bibliotēkā 21. februārī notiks tautasdziesmu vakars "Skani mana valodiņa", kura ietvaros tiks runāts par dzimtās valodas nozīmi, Dainu skapi kā pasaules kultūras sastāvdaļu, tiks skandinātas un izdziedātas tautasdziesmas, kā arī organizēta sazināšanās caur programmu Skype ar tuviniekiem ārvalstīs.

Burtnieku novada Rencēnu pamatskolā, atzīmējot Dzimtās valodas dienu, notiks konkurss "VAZ- VALODA, ATMIŅA, ZINĀŠANAS”, kurā piedalīsies 5. –9. klašu skolēni.

Valmieras Jaunatnes centra "Vinda" Jauniešu klubs "Acis" Dzimtās valodas dienu atzīmēs ar videoakciju, kuras laikā tiks filmēti audzēkņu un pedagogu viedokļi par savu dzimto valodu.

Bišumuižas filiālbibliotēkā ir sagatavota izstāde "Teci, teci valodiņa", bet Pūres pagasta bibliotēkā Informācijas un novada izpētes centrs 21. februārī aicina visus, kuri kādu laiku dzīvojuši svešumā vai kuriem radi, paziņas dzīvo ārzemēs, uz Stāstu pēcpusdienu. Jau šobrīd no tiem pūreniekiem, kuri izbraukuši un dzīvo citā valstī, saņemtas 10 vēstules, kas tiks nolasītas pasākumā.

Kārsavas pilsētas pirmsskolas izglītības iestāde rīkos Meteņdienas pasākumu, iepazīstinot bērnus ar tautas tradīcijām un latviešu gadskārtām, mācot tautasdziesmas, stāstot ticējumus un skaidrojot to saistību ar dabas norisēm, kā arī organizējot telpu rotāšanu un tradicionālo ēdienu gatavošanu.

Balvu pamatskolā rit valodu mēnesis, kura ietvaros notiek rokrakstu konkurss „Protu rakstīt glīti!”, klusās lasīšanas stundas, Valentīndienas pasākums angļu valodā, angļu valodas pēcpusdiena 3. – 4. klašu skolēniem, krievu un vācu valodas pēcpusdiena 6. klašu skolēniem, Masļeņica un krievu kultūras nedēļa, spēļu un rotaļu starpbrīži, skolas olimpiāde latviešu valodā 5. – 6. klašu skolēniem, zīmējumu konkurss „Dzīvie burti”, izstāde „Teici, teici, valodiņa...”, kā arī spēle „Erudīts” par pasaules valodām.

Īpašu gandarījumu UNESCO LNK pauž par Starptautiskās dzimtās valodas dienasaktivitātēm Limerikā, Īrijā, Bērnu un jauniešu centrā, kas rīkosnodarbības „Dzimtai valodai pa pēdām!”, lai izceltulatviešu valodu kā neaizstājamu un vienojošu saikni ar mīļajiemcilvēkiem Latvijā.Vairāk informācijas.

Latvijā Dzimtās valodas dienai veltīas aktivitātes notiks Ādažu Brīvā Valdorfa skolā, Balvu pamatskolā, Krāslavas novada pirmsskolas izglītības iestādē „Pīlādzītis”, Majoru vidusskolā, Rēzeknes novada Dricānu vidusskolā, Daugavpils 11. pamatskolā, Ogres novada Lauberes pagasta bibliotēkā, Burtnieku novada Rencēnu pamatskolā, Valmieras Jaunatnes centrā "Vinda", Bišumuižas filiālbibliotēkā, Kārsavas pilsētas pirmsskolas izglītības iestādē, Pūrespagasta bibliotēkā, Mālpils Profesionālajā vidusskolā, Jelgavas novada Neklātienes vidusskolā, Alūksnes pilsētas bibliotēkā, Amatas pamatskolā, Daugavpils pilsētas 9. un 4. speciālajā pirmsskolas izglītības iestādē, Rēzeknes Centrālajā bibliotēkā un Rēzeknes pilsētas 2. bibliotēkā, Talsu novada Pastendes pirmsskolas izglītības iestādē "Ķipars", Pilsrundāles bibliotēkā, Zaķumuižas pamatskolā, Pededzes bibliotēkā, Inčukalna novada pirmsskolas izglītības iestādē „Minka", Jēkabpils ukraiņu kultūrizglītojošā biedrība "Javir" sadarbībā ar Jēkabpils Galveno bibliotēku, Neretas novada Mazzalves pamatskolā, Dzelzavas speciālajā internātpamatskolā, V.Plūdoņa Kuldīgas ģimnāzijā, Jelgavas pilsētas pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē "Rotaļa", Talsu bērnu bibliotēkā, Krāslavas bērnu un jauniešu centrā, Kuldīgas novada Sermītes bibliotēkā, Ventspils pirmsskolas izglītības iestādē „Bitīte”, Daugavpils pilsētas 12.pirmsskolas izglītības iestādē, Līvānu novada Jaunsilavas pamatskolā, Alūksnes novada Bejas pamatskolā, Šķibes pamatskolā, Pārventas bibliotēkā, Iecavas novada Bērnu bibliotēkā, Alojas pilsētas bibliotēkā, Jelgavas 4. pamatskolā, Līgatnes novada pirmsskolas izglītības iestādē, Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijā, Jēkabpils pirmsskolas izglītības iestādē ,,Zvaniņs'', Kārsavas novada Salnavas pamatskolā, Privātajā izglītības iestādē „Namiņš Mārupē”, Ikšķiles vidusskolā, Limbažu novada ģimnāzijā, Liezēres pamatskolā, Šķēdes mazpulks Saldus novada Šķēdes pagastā, Skrundas pirmsskolas izglītības iestādē „Liepziediņš”, Rēzeknes Valsts ģimnāzijā, Rēzeknes 1., 4. un 5. vidusskolā, Rēzeknes valsts poļu ģimnāzijā un Rēzeknes vakara vidusskolā, Austrumlatgales Profesionālajā vidusskolā, Olaines speciālās pirmskolas izglītības iestādē „Ābelīte”, Gaujienas bibliotēkā, Salacgrīvasvidusskolā, Raunas novada Raunas bērnudārzā, Priekuļu novada Mārsnēnu pamatskolā un RīgasOsvaldavidusskolā.

21. februārī Latvijas Universitātes Bibliotēkas Humanitāro zinātņu bibliotēkā notiks latgaliešu valodai un kultūrai veltīta pēcpusdiena.

Savukārt SIA „Tilde” Starptautiskajā dzimtās valodas dienā, nodrošinot latviešu valodai digitālajā vidē visplašākās lietojuma iespējas, piedāvās visiem letonika.lv apmeklētājiem bezmaksas pieeju ar lietotājvārdu: Valoda un paroli: 2012.

 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.04.2024 - 27.04.2024 Lielā Talka un ekskursija Ungurmuižā! Cēsu TIC
Pievienojies mums Lielajā Talkā un ekskursijā Ungurmuižā! Dosimies ekskursijā, pastaigā un sakopsim Ungurmuižas teritoriju! Piesakies anketā! | Skatīt vairāk
Latvija
Rīko konferences un seminārus Bauskā! Bauskas TIC
Iepazīsties ar Bauskas novada konferenču un semināra telpu piedāvājumu! | Skatīt vairāk
Īpašs piedāvājums ģimenēm  Gulbenes novada TIC
Izglītojošais un interaktīvais centrs “Dzelzceļš un Tvaiks” Gulbenē iepriecinās apmeklētājus, dāvājot iespēju piedalīties brīnišķīgā | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.04.2024 - 26.04.2024 Kāzu ceremoniju vietas Skrīveros Aizkraukles novada TIC
Ieskaties un uzzini par četrām skaistām, mazliet neparastām laulību ceremoniju vietām Skrīveros. Neviens viesis nepaliks vienaldzīgs un kāzu foto būs | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.62251616sec.