Atklāj putnu burvību Eiropas Putnu vērošanas dienās

Lielākā daļa cilvēku zina, ka rudenī gājputni dodas uz siltajām zemēm. Taču Latvijas Ornitoloģijas biedrība sadarbībā ar Dabas aizsardzības pārvaldi un ar Latvijas vides aizsardzības fonda atbalstu aicina ne tikai zināt, bet arī atklāt putnu burvību rudenī, ko sniedz putnu migrācija! 3. un 4. oktobrī ikviens iedzīvotājs tiek aicināts pievienoties ap 25 bezmaksas pasākumiem dažādās Latvijas vietās. Turklāt putni nav obligāti jāpazīst – iepazīsim tos kopā!

Eiropas Putnu vērošanas dienas ir ikgadējs pasākums, kas ietver simtiem aktivitāšu dažādās valstīs. Putnu novērošanas vietās novērotie putni, kā arī cilvēku skaits, kas piedalījies pasākumā, tiek saskaitīti un nacionālās organizācijas sniedz par tiem informāciju Eiropas centram, kas šogad atrodas Nīderlandē. Iepriekšējā gadā Eiropas Putnu vērošanas dienu ietvaros vairāk nekā 23 000 cilvēku no 33 valstīm vienas nedēļas nogales laikā saskaitīja 2 531 787 putnus. Savukārt, Latvijā ap 780 dalībnieku kopā reģistrēja 91 102 putnus no 153 sugām.

Putni migrācijas laikā saskarās ar dažādiem apdraudējumiem. Nesens starptautiskās putnu aizsardzības organizāciju apvienības BirdLife International pētījums liecina, ka 25 miljoni (!) migrējošo putnu katru gadu tiek noķerti Vidusjūras reģiona valstīs. Pēc tam vairumam putnu tālāk vēl jāpārvar nedraudzīgais Sahāras tuksnesis un citas briesmas divas reizes gadā. BirdLife partnerorganizācijas (Latvijā – Latvijas Ornitoloģijas biedrība) turpina sniegt atbalstu, lai cīnītos ar nelegālajām putnu medībām to migrācijas laikā.

Migrējošajām putnu sugām ļoti nozīmīgas ir ne tikai ligzdošanas vietas ziemeļos, bet arī piemērotas atpūtas un barošanās vietas migrācijas ceļā, kā arī piemērotas dzīvotnes ziemošanas vietās.

Eiropas putnu vērošanas dienu jeb EuroBirdwatch 2015 mērķis ir pievērst uzmanību putnu migrācijas brīnumam un migrējošo putnu vajadzībām ceļošanas laikā un ziemošanas vietās Vidusjūras reģionā un Āfrikā. Ikviens interesents var arī pats izspēlēt baltā stārķa vai bezdelīgas migrācijas spēli, lai labāk saprastu, ar kādām briesmām jāsastopas putniem migrācijas laikā. Spēles atrodamas LOB interneta lapas www.lob.lv sadaļā “Skolotājiem”.

Eiropas Putnu vērošanas dienas EuroBirdwatch15 Latvijā organizē Latvijas Ornitoloģijas biedrība, kas ir BirdLife International partneris Latvijā, sadarbībā ar Dabas aizsardzības pārvaldi un ar Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS Tukuma TIC
No 24. līdz 25. maijam tiekamies Kandavas pilsētas svētkos "Karnevāls Kandavā"! Būs gan pilsētas modināšana, gan svētku gājiens, amatnieku | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 26.04.2024 UFO stāstīs jokus Tukumā Tukuma TIC
Ja meklē iespēju aizmirst ikdienas rūpes, nāc 26.aprīlī pulksten 19:00 uz Tukuma pilsētas Kultūras namu! | Skatīt vairāk
Golfa diena Madonā Madonas TIC
Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.04.2024 - 27.04.2024 Latvijas Kapoeiras kauss 2024 Tukumā Tukuma TIC
Latvijas Kapoeiras kauss ir kapoeiras sacensības, kuras notiks Latvijā pirmo reizi. Tās notiks 27.aprīlī pulksten 11:00 Tukuma Raiņa Valsts ģimnāzijā. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.46156502sec.