Notiks ikgadējais rudens debess vērotāju salidojums

Sestdien 2015. gada 19. septembrī SIA StarSpace observatorijā netālu no Suntažiem notiks ikgadējais rudens debess vērotāju salidojums jeb StarParty, kurā aicināti piedalīties gan astronomijas interesenti, gan tie, kuri debesīs veras reti.

Pasākums, kas pirmo reizi tika organizēts Starptautiskā astronomijas gada ietvaros 2009.gada aprīlī, no teleskopu īpašnieku un debess vērotāju sanākšanas ir izaudzis par vērienīgu informatīvi-izklaidējošu pasākumu visa vakara garumā.

14. debess vērotāju salidojuma vienojošā tēma ir tumsa, kas ir pavasara StarParty tēmas "Gaisma" pretmets. Tumsa un gaisma ir nedalāmi jēdzieni. Kur ir gaisma, tur ir arī tumsa. Bez tumsas mēs nespētu novērtēt gaismu.

Tā kā rudens debess vērotāju salidojums vienmēr tiek organizēts Starptautiskās Mēness vērotāju nakts ietvaros, tad pasākumu atklās Vidvuds Beldavs ar stāstījumu par Starptautisko Mēness dekādi. Sergejs Klimanskis mūs iepazīstinās ar jaunu publisko observatoriju Latvijā. Pavisam savādāku skatījumu uz tumsu klausītāji varēs iegūt Gata Kalniņa un Ilmāra Bites stāstījumos. Savukārt Viesturs Arklons no ieskaties.lv palīdzēs kliedēt tumsu, iepazīstinot ar nakts redzamības iekārtām. Pasākuma izglītojošās daļas noslēgumā Latvijas Pūču izpētes biedrības speciālisti pastāstīs par īstajiem naktsputniem – pūcēm.

"Tumsa ir patiešām plašs jēdziens. Ar to mēs saskaramies gan garīgos jautājumos, gan tīri praktiskās un materiālās jomās. Zvaigžņotās debesis nav iedomājamas bez tumsas un gaismas sadarbības. Tieši tādēļ Starptautiskajā gaismas un uz gaismas balstīto tehnoloģiju gadā esam nolēmuši pievērsties tumsai visdažādākajos aspektos," par tēmas izvēli stāsta StarSpace observatorijas vadītājs Arnis Ginters.

Pasākums notiks Ogres novadā, Suntažu pagastā, "Kaltiņos" - StarSpace observatorijā. StarParty pasākumā dalība ir bez maksas.

Paralēli observatorijai SIA "StarSpace" nodarbojas arī ar Latvijas tumšgalves aitu audzēšanu. Debess vērotāju salidojuma apmeklētājiem, jo īpaši mazākajiem dalībniekiem sākot no plkst. 11.00 būs iespējams vērot, kā mūsdienās tiek frizētas aitas.

Tie, kas būs ieradušies savlaicīgi uz reģistrāciju, kā arī starplaikos starp lekcijām, varēs izmēģināt roku lokšaušanā, kuru nodrošinās un organizēs SK Amazones speciālisti.

Lekcijas sāksies no plkst. 15.00, bet debess novērojumi labvēlīgu laikapstākļu gadījumā – līdz ar tumsas iestāšanos. Ja debesis nebūs apmākušās, apmeklētāji varēs iepazīt šī vakara galveno viesi – Mēnesi, kā arī citus naksnīgo debesu objektus.

Detalizēta programma un informācija par nokļūšanu norises vietā atrodama portālā www.starspace.lv

SIA "StarSpace" nodarbojas ar astronomijas popularizēšanu lekciju un debess demonstrējumu veidā, kā arī piegādā un uzstāda observatorijas, teleskopus un citus astronomiskos piederumus. SIA "StarSpace" nodrošina Latvijā lielākā portāla uzturēšanu, kas veltīts astronomijai, kosmonautikai un ar tām saistītajām nozarēm.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Laivojiens pa Gauju 25.maijā Gulbenes novada TIC
25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 31.03.2024 - 20.04.2024 Kandavā tikšanās ar "Nelūgtajiem viesiem"  Tukuma TIC
Sarunu vakars ar Leldi Kovaļovu un Andri Daugaviņu - Kandavas vīna namā 20.aprīlī. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.04.2024 - 21.04.2024 Satiec savu meistaru Tukuma pusē Tukuma TIC
Tukuma pusē no 13.aprīļa līdz 21.aprīlim varēs iepazīt 12 meistaru stāstus tuvplānā! | Skatīt vairāk
Uz Tukumu pēc literatūras! Tukuma TIC
Pagājušajā gadā Tukums tika iekļauts UNESCO radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta. Esam lepni par iegūto statusu un aicinām uz pasākumiem. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.50226307sec.