Travelnews.lv iesaka: Lieldienu brīvdienu pasākumu kalendārs, 25.03.2016 - 28.03.2016

Tūrisma ziņu portāla Travelnews.lv redakcija ir apkopojusi informāciju par interesantākajiem pasākumiem un notikumiem Latvijā.


25.
marts

PIEKTDIENA


RĪGA
24.03.2016.
LIELAJĀ PIEKTDIENĀ SKANĒS VOLFGANGA AMADEJA MOCARTA REKVIĒMS
VSIA "Latvijas koncerti" 2016. gada 25. martā, Lielajā Piektdienā, aicina klausītājus uz ģeniālo Volfganga Amadeja Mocarta Rekviēmu Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra, Latvijas Radio kora un solistu - Jolantas Strikaites-Lapiņas (soprāns), Ievas Paršas (mecosoprāns), Jāņa Kurševa (tenors), Riharda Millera (bass) – atskaņojumā. Pie diriģenta pults Sigvards Kļava. Koncerts notiks Rīgas Sv. Jāņa baznīcā pl. 19.00.
Volfganga Amadeja Mocarta Rekviēms ir meistardarbs, kas cauri gadsimtiem aizkustinājis cilvēku sirdis un rosinājis uz klusinātām pārdomām par dzīvi, nāvi un mūžību. Šogad tas skanēs Sv. Jāņa baznīcā kristīgajai pasaulei nozīmīgajā Lielajā Piektdienā.


DAUGAVPILS
līdz 27.03.2016.
LIELDIENĀS MARKA ROTKO MĀKSLAS CENTRS PIEDĀVĀ APSKATĪT VIRKNI DAUDZVEIDĪGU MĀKSLAS PROJEKTU
Lieldienās Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs būs atvērts apmeklētajiem 2016. gada 25., 26. un 27. martā, piedāvājot apskatīt virkni daudzveidīgu un interesantu mākslas projektu.
Svētku dienās, 2016. gada 25. un 27. martā, Daugavpils Marka Rotko mākslas centru varēs apmeklēt par īpašām svētku cenām.


RĪGA
  25.03.2016.
RĪGAS CENTRĀLTIRGUS AICINA IEŠŪPOT LIELDIENAS UN MODINĀT SEVI PAVASARIM
2016. gada 25.martā no plkst. 11:00 – 14:00 Rīgas Centrāltirgus sakņu paviljonā norisināsies Lieldienu iešūpošanas pasākums pavasarīgās noskaņās. Centrāltirgu pārņems zaļi asni, pavasara ziedi, pūpoli, pirmās lapiņas, truši, putni un mežs.
AS "Rīgas Centrāltirgus" vārdā Anatolijs Abramovs aicina: "Nāciet uz Centrāltirgu un pamodiniet sevi pavasarim ar dabas dotiem vitamīniem, pavāru gatavotiem gardumiem, ar košu zaļumu un skaistiem ziediem. Izmantojiet iespēju Centrāltirgus Lieldienu tirdziņā iegādāties produktus un darinājumus, kas nav pieejami ikdienas klāstā, un smelieties idejas veselīgam un gardam svētku mielastam."


JŪRMALA
  25.03.2016.
DZINTARU KONCERTZĀLĒ AICINA UZ LIELAJAI PIEKTDIENAI ĪPAŠI VELTĪTU KONCERTU
Tieši Lielajā Piektdienā, 2016. gada 25. martā plkst. 19:00 Dzintaru koncertzālē notiks īpašs, šai dienai veltīts koncerts kurā tiks atskaņoti ievērojami klasiskās mūzikas skaņdarbi, kas apcer Kristus ciešanas.
Koncertā dzirdēsim svītu no Žana Batista Lulli operas Atiss, baroka orķestra Collegium Musicum Riga izpildījumā, kā arī soprāna āriju no Kārļa Heinriha Grauna oratorijas "Jēzus nāve" soprāna Montas Martinsones un baroka orķestra Collegium Musicum Riga izpildījumā, diriģenta Māra Kupča vadībā.
Koncerta kulminācija būs Džovanni Batista Pergolēzi majestātiskā kantāte Stabat Mater atskaņojums, kas tiek uzskatīts par vienu no baroka laikmeta dižākajiem šedevriem. Pats Vinčenco Bellīni šo opusu nodēvējis par "sāpju dievišķo poēmu". 

LIEPĀJA
  25.03.2016.
LIEPĀJĀ LIELDIENĀS IKVIENAI GAUMEI SAGATAVOTS DAUDZVEIDĪGS PASĀKUMU KLĀSTS
Martā, Liepājas dzimšanas dienas mēnesī, ir sagatavota plaša pasākumu programma lieliem un maziem, ne tikai pilsētas 391. dzimšanas dienas, bet arī Lieldienu svinēšanai. Daudzveidīgais pasākumu klāsts iepriecinās gan kultūras mīļotājus, gan aktīvās atpūtas cienītājus, gan ģimenes ar bērniem.
2016. gada 25. martā ikviens aicināts uz koncertzāli "Lielais dzintars", kur notiks Liepājas Simfoniskā orķestra un Valsts Akadēmiskais kora LATVIJA  koncerts "Forē un Kančeli Lielajā Piektdienā".


RĪGA
24.03.2016.
RĪGĀ LIELDIENĀS BŪS PLAŠA PASĀKUMU PROGRAMMA
Lieldienās Rīgas iedzīvotāji un pilsētas viesi aicināti apmeklēt koncertus, sarīkojumus ģimenēm ar bērniem, Lieldienu tradicionālos pasākumus ar šūpošanos, folkloru kopu un dejotāju piedalīšanos. Pasākumi notiks dievnamos, kultūras centros, muzejos, parkos un laukumos Rīgas centrā un apkaimēs. Svētku programma sāksies jau no 2016. gada 23. marta ar Lieldienu ieskaņas pasākumiem un risināsies līdz 28. martam, piedāvājot apmeklētājiem svētkus kā garīgās, tā arī tautiskās noskaņās.
Lieldienu pasākumi kristīgā noskaņā sāksies 2016. gada 23. martā ar koncertu "Rekviēms Klusajā nedēļā", kas notiks Rīgas Sv. Pētera baznīcā. Koncertā skanēs renesanses laika spāņu komponista Kristobala de Moralesa mūzika. Savukārt Lielajā piektdienā, 25. martā, šajā pašā dievnamā klausītāji gaidīti divos pasākumos - "Lielās Piektdienas koncertā" un koncertā "Crucem tuam adoramus".


JAUNMOKU PILS
līdz 30.04.2016.
JAUNMOKU PILS MUZEJĀ SKATĀMA LIELDIENU DEKORATĪVO OLU IZSTĀDE
Jaunmoku pils muzejā piedāvā apskatīt izstādi "Dekoratīvās Lieldienu olas", kas veidota no mākslas zinātnieces un Rundāles pils baroka tērpu autores Jeļenas Forstes kolekcijas.
Kolekcijas izstādi veido daudzveidīgās tehnikās un materiālos veidotas dekoratīvās olas. Bez kolekcijas īpašnieces Jeļenas Forstes autordarbiem – apgleznotām un dekola tehnikā apdarinātām porcelāna un ģipša olām, ir skatāmas arī restauratoru Ilzes Vītolas un Aivara Studenta koka un keramikas olas ar reljefa dekoriem, kādreizējās Jesena porcelāna fabrikas (1933-2003) mākslinieces Ilgas Dreiblates porcelāna Lieldienu olas. Lielu daļu no kolekcijas veido draugu, kolēģu un citu personu atvestās un dāvinātās olas no tālām un tuvām zemēm. Kā īpaši retas un austrumu zemēm netradicionālas ir Lieldienu olas no Ķīnas un Japānas.


26.
marts

SESTDIENA



GULBENE
26. - 28.03.2016.
SAGAIDI LIELDIENAS GULBENES NOVADĀ!
Lieldienas ir pavasara saulgriežu svinības.  Tās iezīmē pavasara ekliptikas punktu, kad Zemes un Saules savstarpējā stāvokļa rezultātā diena un nakts ir vienādā garumā.
Turpmākā Zemes tecējumā ap Sauli dienas gaisma turpina pieaugt un nakts tumsa samazināties.  Šādu pilnīgu gaismas uzvaru pār tumsu un Saules atmodu senās āriešu tautas atzīmējušas ar pavasara saulgriežu svinībām.  Latviešiem tās ir Lieldienas jeb Lieladiena, kur pats vārds izteic šī notikuma jēgu un saturu – diena ir kļuvusi lielāka par nakti.
Arī Gulbenes novadā būs daudz lustīgi Lieldienu pasākumi, kuros aicināts pieteikties ikviens interesents.


RĪGA
26.03.2016.
RĪGĀ NOTIKS ROGAININGS, KURĀ BŪS JĀATROD DAUDZI KONTROLPUNKTI
2016. gada 26. martā notiks orientēšanās sacensības "Rīgas pavasara rogainings". Pasākumā piedalīsies dalībnieku komandas no piecām valstīm - Lietuvas, Igaunijas, Somijas, Krievijas un Latvijas.
Sacensībām iespējams reģistrēties līdz 2016. gada 24.martam mājas lapā. Dalībniekiem pieejami 3 dažādi kontrollaiki 2 stundu, 4 stundu un 6 stundu garumā, kā arī pirmo reizi dalībniekiem būs pieejams jau saplānots maršruts aptuveni 10-15 kilometru garumā, kas piemērots skrējējiem bez orientēšanās iemaņām. Maršruts vedīs pa pilsētas ielām un būs viegli pieveicams 2 stundu laikā.


JŪRMALA
līdz 28.03.2016.
DODIES UZ PLAUKSTOŠAJIEM PAVASARA SVĒTKIEM «LĪVU AKVAPARKĀ»
Neviens nav teicis, ka svētkus nevaram svinēt ātrāk. Dodies uz Līvu Akvaparku un sajūti Lieldienu tuvošanos. Tradicionāli Lieldienas asociējas ar olu krāsošanu, ripināšanu, zaķiem, šūpolēm, taču Līvu Akvaparks piedāvā – sviniet svētkus savādāk, baudiet aizraujošas atrakcijas, ūdens priekus un sajūtiet tropu siltumu vēsajā marta mēnesī. Šādas Lieldienas mazās atvasītes noteikti atcerēsies ar platu smaidu sejā.
Šogad īpaši ir padomāts par mazajiem apmeklētājiem, kuri atpūtas brīžos kopā ar saviem vecākiem varēs skatīties iecienītākās kino multfilmas. Lieldienās apmeklētājus priecēs krāšņi un aizraujoši priekšnesumi kā lieliem, tā mazajiem. Ciemos būs atbraucis jestrais Lieldienu zaķis, ar kuru būs iespēja iet rotaļās un, protams, arī fotografēties. Pēc apmeklējuma, katram mazajam apmeklētājam būs iespēja veikt pārvērtības un iejusties zaķīša, kaķīša vai oliņas tēlā, apgleznojot sejiņu radošajā darbnīcā.


RĪGA
26.03.2016.
RĪGĀ NOTIKS LIELAIS LIELDIENU TIRGUS
2016. gada 26. martā Kalnciema kvartālā norisināsies Lielais Lieldienu tirgus, kurā kā ik gadu svētkus svinēs saskaņā ar tautas tradīcijām.
Dienas garumā no plkst. 10.00 līdz 16.00 amatnieki būs sarūpējuši īpašus amatniecības izstrādājumus ar Lieldienu tematiku, bet zemnieki mielastu svētku galdam. Uz brīvdabas skatuves uzstāsies grupa "Tautumeitas", kuras sastāvā ir septiņas jaunas mūziķes, kas izkopj latviešu tradicionālo daudzbalsīgo dziedāšanu. "Tautumeitas" izdziedās dažādas latviešu tautas dziesmas jaunās un vēl nedzirdētās apdarēs, kopā ar svētku apmeklētājiem ies rotaļās, pērsies ar pūpoliem, meklēs paslēptās olas un ripinās tās, kā arī veiks dažādus citus rituālus, kas saistās ar Lieldienu ticējumu un svinību ieražām. Kā ik gadus ikviens varēs šūpoties lielajās šūpolēs, un mazākie tirgus apmeklētāji varēs darboties Lieldienu radošajā darbnīcā bērniem, kuru vadīs  biedrība "Latvijas Skautu un gaidu centrālā organizācija".


LIEPĀJA
26.03.2016.
ROŽU LAUKUMĀ GAIDĀMS IKGADĒJAIS LIELDIENU TIRDZIŅŠ
Biedrība "ETNO Liepāja" sadarbībā ar Liepājas Latviešu biedrības namu organizē mājražotāju un amatnieku Lieldienu tirdziņu, kas norisināsies 2016. gada 26. martā no plkst. 10:00 līdz plkst. 17:00 Rožu laukumā. Tirdziņā būs iespēja iegādāties pašmāju amatnieku darinātas preces. Piedāvātajā sortimentā atradīsies gan idejas un risinājumi svētku dāvanām, gan preces praktiskiem ikdienas soļiem.
Svētku tirdziņā ir aicināti pieteikties jebkāda stila amata meistari, kuri strādā ar visdažādākajiem materiāliem un savos darinājumos apvieno mākslu, nacionālos rakstus, un amata prasmes. Saražotos darinājumus un produkciju amatniekiem būs iespēja piedāvāt liepājniekiem un pilsētas viesiem.


SIGULDA
26. - 28.03.2016.
SIGULDĀ NORISINĀSIES PIRMAIS ŠŪPOĻU FESTIVĀLS
Siguldā notiek gatavošanās pirmajam šūpoļu festivālam "Latvija šūpojas Siguldā", kurš norisināsies no 2016. gada 26. līdz 28.martam.
Festivāla objekti tiks izvietoti 1,5 kilometru garā ceļa posmā no Siguldas dzelzceļa stacijas līdz Svētku laukumam un tie būs brīvi pieejami ikvienam interesentam triju dienu garumā jebkurā diennakts laikā. Īpaši uz festivālu tiek gaidītas ģimenes ar bērniem.


KĀRSAVA
26.03.2016.
LIELDIENU SVINĪBĀM PAR GODU TIEK RĪKOTAS «SUPRĀTKYS» JEB VAKARĒŠANA
Pavasara saulgriežos 2016. gada 26. martā plkst. 11.00 Kārsavas novada Malnavas ciema maiznīcā "Dzīles" tiek rīkotas suprātkas, kas veltītas Lieldienu tradīcijām. Kopā ar saimnieci Ainu Barsukovu ciemiņi krāsos olas un ceps Lieldienu maizi.
Kultūras zīmes "Latviskais mantojums" nesēja maiznīca "Dzīles" un tās saimniece Aina Barsukova, kas pārstāvēja Latgali LTV šovā "Īstās latvju saimnieces" pavasara saulgriežu laikā saviem viesiem piedāvā izzināt Lieldienu tradīcijas. Ola senajiem latviešiem apzīmēja dzīvības nesēju un saules simbolu, tādēļ to rotāšanai tika veltīta īpaša uzmanība. Kopā ar namamāti viesi izzinās olu krāsošanas paražas Latgalē, iemācīties gatavot Lieldienu maizi un pavadīs pēcpusdienu īsteni latviskās noskaņās.


RĪGA
26.03.2016.
AR ĢIMENES DIENU DABAS MUZEJS IESOĻOS PAVASARĪ
2016. gada 26. martā, no plkst. 11.00 līdz 16.00 Latvijas Dabas muzejā notiks ģimenes diena, kurā šoreiz pētīs pavasara zīmes dabā un cilvēka dzīvē.
Uzmanību pievērsīs putnu olām, apaļām un ieapaļām sēkliņām, un noskaidros, ko tad īsti nozīmē astronomiskais pavasaris.
Jau tradicionāli katra mēneša pēdējā sestdienā Dabas muzejā notiek ģimenes diena. Šoreiz tā ir ļoti tuvu astronomiskajam pavasarim, tāpēc vispirms tiks izpētīts kustīgu Zemes un Saules modelis – telūrijs – un ikvienam būs iespēja uzzināt, kāpēc pie mums mainās gadalaiki un kas īsti ir astronomiskais pavasaris. 


KĀRSAVA
26. - 28.03.2016.
KĀRSAVAS NOVADĀ AICINA LUSTĪGI PAVADĪT LIELDIENAS
Kārsavas novads var lepoties ar tradīcijām bagātu pavasara saulgriežu sagaidīšanas un godināšanas programmu. Svinēšanā katram ir iespēja līdzdarboties, apgūt jaunas iemaņas un izpriecāties uz nebēdu.
Pavasara saulgriežos 2016. gada 26. martā plkst. 11.00 Malnavas "Dzīļu" maiznīcā tiek rīkotas suprātkas, kas veltītas Lieldienu tradīcijām. Kopā ar namamāti Ainu Barsukovu viesiem būs iespēja izzināt olu krāsošanas paražas Latgalē, iemācīties gatavot Lieldienu maizi un pavadīt pēcpusdienu īsteni latviskās noskaņās.

SIGULDA
26. - 28.04.2016.
LIELDIENĀS SIGULDAS NOVADA IEDZĪVOTĀJI UN VIESI AICINĀTI UZ DAŽĀDIEM SVĒTKU PASĀKUMIEM
Lieldienās Siguldas novada iedzīvotāji un viesi aicināti apmeklēt Lieldienu dievkalpojumus, tradicionālos pasākumus ar amatnieku tirdziņu, šūpošanos un folkloru kopu piedalīšanos, kā arī visā Latvijā unikālu un nebijušu pasākumu – šūpoļu festivālu, kurā būs aplūkojami vairāk nekā 20 interaktīvi un krāšņi festivāla vides objekti – šūpoles.
No 2016. gada 26. līdz 28.martam Siguldā notiks pirmais šūpoļu festivāls "Latvija šūpojas Siguldā". Sestdien, 26.martā, plkst.13.00 pie Siguldas dzelzceļa stacijas vairāk nekā 20 novada Lieldienu zaķi atklās pirmo šūpoļu festivālu. Starp vairāk nekā 20 interaktīvajiem un krāšņajiem festivāla vides objektiem būs grupas "Dzelzs vilks", scenogrāfa un tēlnieka Rūdolfa Baltiņa un jaunās mākslinieces Kristīnes Niedrājas, ziņu portāla TVNET, novada uzņēmēju, bērnu, šūpoļu meistara Mārtiņa Rupmeja un "Master Wood" radītas šūpoles un vides objekti. Festivāla objekti tiks izvietoti 1,5 kilometru garā ceļa posmā no Siguldas dzelzceļa stacijas līdz Svētku laukumam un tie būs brīvi pieejami ikvienam interesentam triju dienu garumā jebkurā diennakts laikā. Īpaši uz festivālu tiek gaidītas ģimenes ar bērniem. Lai apskatītu šūpoles, ikviens interesents Siguldas novada Tūrisma informācijas centrā varēs saņemt īpašo šūpoļu ceļa karti un piedalīties jautrā spēlē.


27.
marts

SVĒTDIENA

JĒKABPILS
27.03.2016.
JĒKABPILS AICINA UZ LIELDIENU SVINĪBĀM KENA PARKĀ
Svinēsim Lieldienas par godu pavasara un saules atnākšanai 2016. gada 27. martā plkst. 11.00 Kena parkā.
Jau laiku pirms Lieldienām cilvēki dabā redz pārmaiņas, kas nes vēstis par pavasara iestāšanos un Lieldienu tuvošanos: sniegs nokūst, zemē parādās pirmie asni un zāle. Pēc garās ziemas visi nepacietīgi gaida Lieldienas, kas iezīmē pilnīgu saules uzvaru pār tumsu un dabas atmodu.


PŪRE
27. - 28.03.2016.
MAZI UN LIELI PIEDZĪVOJUMU MEKLĒTĀJI LIELDIENĀS AICINĀTI APMEKLĒT ŠOKOLĀDES VALSTĪBU
Mazi un lieli piedzīvojumu meklētāji aicināti Lieldienās apmeklēt Šokolādes valstību Pūres pilsētā! 2016. gada 27. un 28. martā Šokolādes muzejā valdīs liela rosība, jo ciemos būs ieradies īsts Lieldienu zaķis, kurš aicinās visus piedalīties garšīgā Lieldienu piedzīvojumā!


UNGURMUIŽA
27.03.2016.
SENAJĀ UNGURMUIŽĀ AR PLAŠU PROGRAMMU AICINA UZ LIELDIENU SVINĪBĀM
Kā katru gadu, arī šogad Lieldienās ciemos gaida senā Ungurmuiža!
2016. gada 27.martā no plkst. 12.00 Ungurmuižā lieli un mazi gaidīti uz olu krāsošanu, ripināšanu, šūpošanos muižas parkā un tikšanos ar Lieldienu zaķiem. Būs iespēja piedalīties foto orientēšanās sacensībās, meklējot īpašas vietas muižā. Protams, visi laipni gaidīti apskatīt arī muižas pastāvīgo ekspozīciju un 18.gs. sienu gleznojumus.


RĪGA
27. - 28.03.2016.
LATVIJAS ETNOGRĀFISKAIS BRĪVDABAS MUZEJS VISUS MĪĻI AICINA SAGAIDĪT PAVASARA SAULGRIEŽUS
2016. gada 27. un 28. martā no plkst. 10:00 – 16:00 Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs visus mīļi aicina sagaidīt pavasara saulgriežus . Visiem kopā būs iespēja krāsot un ripināt olas, šūpoties, minēt mīklas, klausīties teikas un pasakas, rotāt lielo olu, taisīt lellītes un ne to vien! Radošās darbnīcas, tradīciju izzināšana, bezmaksas ekskursijas, izpriecas, Leļļu izstāde un tradicionālais Lieldienu tirdziņš.
Brīvdabas muzeja Lieldienu programmā apvienotas kā kristīgās, tā arī tradicionālās  kultūras vērtības. Latvieši ticēja, ka, veicot ar olām Lieldienu izdarības, dzīvības spēks, kas tām piemīt, pāriet uz cilvēkiem un dzīvniekiem. Kā ticējumi vēsta - Lieldienu rītā agri jāceļas, lai visu gadu možums un laime. Lieldienu simboli ola un zaķis, ko pazīstam mūsdienās, ir nākuši no pagāniskajām tradīcijām – ola kā saules un arī jaunas dzīvības, bet zaķis – auglības un bagātības simbols. Šogad galvenās aktivitātes notiks Kurzemes zvejniekciema pļavā, Gadatirgus laukumā pie lielajām šūpolēm un Kurzemes zemnieka sētā. Īpašs piedāvājums muzeja mazajiem apmeklētājiem izstāde Izstāžu zālē "Lelles šūpolēs".


SAULKRASTI
27. - 28.03.2016.
SAULKRASTOS SVINĒS LATVISKAS LIELDIENAS
Strauji tuvojas Lieldienas, un arī jūras pilsēta Saulkrasti savus iedzīvotājus un pilsētas viesus sirsnīgi sagaidīs ar latviskām rotaļām un svētku svinēšanu.
2016. gada 27.martā 15.00 pie kultūras nama "Zvejniekciems", Atpūtas ielā 1b, aicinām visus kopā ripināt olas, sadziedāties un iedziedāt pavasara atnākšanu kopā ar Saulkrastu folkloras kopu "Dvīga", šūpoties lielajās šūpolēs un piedalīties daždažādās spēlēs un rotaļās, lai saulei raitāks ceļš pretī vasarai! Līdzi ņemsim olas ripināšanai un vecas krūzītes un šķīvīšus īsti latviskai veiklības spēlei!


OGRE
27.04.2016.
IKVIENS VAR PIEDALĪTIES AIZRAUJOŠĀ UN SPORTISKĀ EKSPEDĪCIJĀ «MEKLĒJOT LIELDIENAS»
2016. gada 27. martā ogrēnieši un pilsētas viesi aicināti piedalīties ekspedīcijā "Meklējam Lieldienas". Sākums 12.00 pie Ogres Kultūras centra.
Par sportiskajām aktivitātēm rūpēsies Ogres novada Sporta centrs – lielo olu velšana un mazo olu ripināšana, veiklības stafete un citi gan lieliem, gan maziem paredzēti uzdevumi.
Būs iespēja izšūpoties, satikt Lieldienu cāli un sacensties olu kaujās! 


LIEPĀJA
27.03.2016.
AICINA SVINĒT LIELDIENAS LIEPĀJĀ, PASĀKUMĀ «OLA TE, OLA TUR, TIKAI ZAĶA NAV NEKUR»
Liepājas Tautas mākslas un kultūras centrs aicina liepājniekus un pilsētas viesus svinēt Lieldienas Liepājā pasākumā "Ola te, ola tur, tikai zaķa nav nekur", pulcējoties 2016. gada 27. martā plkst. 12.00 Jūrmalas parka bērnu laukumā, lai, brīvā dabā kopā radoši darbojoties un priecājoties, modinātu pavasari!
Šogad Lieldienu svinības plkst. 12.00 atklās Liepājas ceļojošā leļļu teātra "Maska" aktieri, kuri lielus un mazus skatītājus priecēs ar Lieldienu jauniestudējumu ar komponista Andra Eniņa īpaši šim notikumam rakstītu mūziku. Kopā ar tēliem – ezi, cāļiem un zaķiem – sauksim, meklēsim un modināsim pavasari dažādās radošās aktivitātēs līdz pat plkst. 15.00. Lielajā katlā krāsosim un ripināsim līdzi paņemtās olas, darināsim svētku dekorus un pīsim ligzdiņas kopā ar tautas lietišķās mākslas studijas "Liepava" (meistare Ilze Škuberte), ziedu dizaina studijas "Liepzars" (vadītāja Vaira Kārkliņa) meistarēm un Radošo skolotāju apvienības (vadītāja Indra Bunka) pārstāvēm. Savukārt dažādās Lieldienu spēlēs iesaistīties aicinās radošā apvienība "Krāsu karuselis", bet zinātkāres centrs "Zili brīnumi" pasauli atklās aizraujošos eksperimentos ar šovu un fiziku skaidrojošiem paraugdemonstrējumiem.


LĪGATNE
27.03.2016.
LĪGATNĒ NOTIKS LATVIJAS ČEMPIONĀTS LIELDIENU RIPAS SPĒLĒ
2016. gada 27.martā Līgatnē notiks Latvijas čempionāts Lieldienu ripas spēlē.
Latvijā visos novados jau izsenis ir pazīstama Lieldienu ripas spēle. Šī spēle ir rituāls, kuru spēlē tikai Lieldienu laikā.
Līdzīgas rituālās spēles ar bumbu vai ripu ir pazīstamas arī citu pasaules tautu kultūrās. Koka ripa, kura tiek izmantota spēlei, ir apaļa, kā pati Saule, bet spēles laukums simboliski attaino debesjumu. Dzenot ripu, mēs simboliski palīdzam Saulei kāpt Debesu kalnā. Ripa tiek gatavota no cieta apaļkoka plaukstas garuma diametrā. Ripas spēle ir spēlēta gan uz lielceļa, lauka, vai pļavas. Vīri sadalās divās komandās, katram rokā ir mekšķe  runga 120 - 150 cm garumā un cirvja kāta resnumā, apakšējais gals var būt plakans), ar kuru dzīt vai apturēt ripu. Spēle sākas lauka vidū, kur vienas komandas spēlētājs sviež ripu un ļauj tai ripot tālu uz priekšu, savukārt pretinieku komandas vīri ar mekšķēm cenšas ripu apturēt un met atkal atpakaļ. Tā spēlē, līdz ripa nonāk lauka malā. Tad spēli atsāk no jauna lauka vidū.


VENTSPILS
27.03.2016.
JESTRA UN PAVASARĪGA LIELDIENU VĪTEROŠANA NOTIKS RĒZEKNĒ
2016. gada 27. martā plkst. 13.00 Rēzeknē aicina uz jestru un skanīgu Lieldienu vīterošanu kopā ar folkloras draugu kopu "Vīteri"!
Lieldienu rītā, 27. martā no plkst. 9.00 līdz 14.00  Brāļu Skrindu ielā pretī Kultūras namam "O'Mammas gadatirgū" mājražotāji un zemnieki piedāvās veselīgus un gardus lauku labumus svētku galdam, bet no plkst. 13.00 līdz 14.00 Rēzeknes folkloras draugu kopa "Vīteri" aicina ģimenes iesaistīties Lieldienu vīterošanā. Visus aicinām iet kuplā pulkā un aktīvi piedalīties,  nedrīkst ļauties malā stāvētāja un vērotāja lomai! "Vīteri" iemācīs gan jestras dziesmas un dančus, gan  aizraujošas spēles un rotaļas.


RĪGA
27. - 28.03.2016.
«LIDO ATPŪTAS CENTRĀ» NOTIKS KRĀŠŅAS LIELDIENU SVINĪBAS
Pirmajās un Otrajās Lieldienās, 2016. gada 27. un 28. martā, LIDO Atpūtas centrā (Krasta ielā 76) norisināsies svētku svinības, kurās ikvienam būs iespēja bez maksas baudīt skanīgus koncertus, kā arī piedalīties olu ripināšanas sacensībās un, protams, šūpoties Lieldienu šūpolēs. Mazos apmeklētājus īpaši priecēs papīra zaķa ausu un vistiņu darināšanas radošās darbnīcas, kā arī lauku sēta, kurā varēs apskatīt dažādu šķirņu dzīvniekus.
Lieldienās LIDO Atpūtas centrā būs iespēja baudīt muzikālu koncertprogrammu ar dziesmām un dejām. Apmeklētājus priecēs tautas deju ansambļi "Liesma" un "Zīle", popgrupas "Momo" un "Little Poppy", kā arī etnoperkusionista Nila Īles mūzikas studijas audzēkņi. Ar pavasarīgu programmu pie centrālās ieejas uzstāsies J. Mediņa Rīgas Mūzikas vidusskolas pūtēju orķestris. Tāpat svētkos uzstāsies folkloras kapela "Karikste" un kapela "Savējie".  


TĒRVETE
27.03.2016.
RAIBAS UN SAULI VĒSTOŠAS LIELDIENAS NOTIKS DABAS PARKĀ TĒRVETĒ
Pirmajās Lieldienās, 2016. gada 27. martā, no plkst. 12.00 tiek aicināti gan lieli, gan mazi dabas draugi un aktīvās atpūtas cienītāji, kā arī ģimenes ar bērniem, gan arī tie, kas iecienījuši tradicionālus, folkloras tradīcijām bagātus pasākumus doties uz Latvijas valsts mežu dabas parku Tērvetē, lai kopīgi svinētu Lieldienas.
Pasakām apvītajā un noslēpumainajā priežu silā būs iespēja satikt Rūķu saimi un  griezties dejā ar Lieldienu zaķi, dziedāt skanīgas tautasdziesmas ar folkloras kopu "Dimzēni", iet rotaļās un piedalīties sportiskās aktivitātēs. Tāpat ikvienu Rūķu sētas viesi gaida mīļa tikšanās ar Lieldienu zaķa mazajiem palīgiem, pūkainiem garaušiem – trušiem.


28.
marts

PIRMDIENA

VALMIERA
28.03.2016.
VALMIERĀ NORISINĀSIES VAIRĀKI LIELDIENĀM VELTĪTI PASĀKUMI
Lieldienu laikā Valmierā norisināsies vairāki svētkiem veltīti pasākumi, kuros piedalīties aicināti bērni, ģimenes un ikviens interesents.
2016. gada 28.martā plkst.13.00 Valmieras Kultūras centrā notiks koncerts "Lieldienu jampadracis". Koncertā piedalīsies tautas deju ansambļa "Gauja" studijas bērnu grupas, baleta studijas dalībnieki un mazo vokālistu konkursa "Cālis 2016" laureāti. Pasākuma apmeklējums bez maksas. Savukārt plkst.14.00 laukumā pie Valmieras Kultūras centra klātesošie varēs piedalīties dažādās aktivitātēs kopā ar folkloras kopu "Putni", kā arī šūpoties lielajās šūpolēs.


TURAIDA
28.03.2016.
SVEICOT SAULI UN PAVASARI, TIKS SVINĒTAS LIELDIENAS TURAIDĀ PASĀKUMĀ «ATNĀCA LIELDIENA»
Sveicot sauli un pavasari, Turaidas muzejrezervāts aicina uz gadskārtu ieražu svētkiem Lieldienām, otrajās Lieldienās, 2016. gada 28. martā plkst. 14.30 Turaidas muižas saimnieciskajā centrā, kur kopā ar Siguldas folkloras kopu "Senleja" visi aicināti izdzīvot latviskās tradīcijas, svinot svētkus "Atnāca Lieldiena".


RĪGA
28.03.2016.
ORIENTĒŠANĀS SEZONA IESĀKSIES AR LIELDIENU BALVU
Otrajās Lieldienās, 2016. gada 28.martā, Imantā ar orientēšanās sprinta sacensībām "Lieldienu balva" sāksies 2016.gada Latvijas kausa izcīņa un līdz ar to arī jaunā orientēšanās sezona. Sacensībām pieteikušies 370 dalībnieki. Elites sportistiem šīs būs kontroles sacensības iekļūšanai Latvijas izlasē startam Eiropas čempionātā, tādēļ startēs daudzi no spēcīgākajiem Latvijas sprinta orientieristiem.
Latvijas Orientēšanās federācija un orientēšanās klubs "Mona" ar Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta atbalstu rīko sacensības "Lieldienu balva", kas 28.martā notiks Imantā. Sacensību centrs atradīsies Rīgas Imantas vidusskolā un sacensībās aicināti piedalīties arī tie, kas ar orientēšanos nav pazīstami – cilvēkiem bez iepriekšējas pieredzes tiks sagatavota īpaša distance, kurai iepriekš nav jāpiesakās, atliek tikai ierasties un izmēģināt orientēšanos.


RĪGA
28.03.2016.
SILTAS UN SAULAINAS LIELDIENAS SVINĒS SAULES MUZEJĀ
Otrajās Lieldienās, 2016. gada 28. martā ikviens tiks gaidīts ar ģimenēm, radiem, draugiem, lai kopā nosvinētu Lieldienas Saules muzeja saulainajās telpās!
Svētkus sāks svinēt plkst. 15:00 ar ekskursiju latviešu valodā, pēc kuras sekos radošās darbnīcas, konkursi, komandu spēles mazajiem un lielajiem, balvas, zāļu tēja un svētku kliņģeris.
Ņemiet līdzi Lieldienu olas! Kuram būs visstiprākā, tas balvā iegūs lielo ģimenes sauli no ģipša, ko varēs uz vietas izkrāsot pēc sirds patikas. Izpūstas olas noderēs radošai darbnīcai, kurā veidosim skaistus Lieldienu rotājumus, tāpēc tās arī sagatavojiet jau laicīgi. Bērnu sejiņām arī tiks savs prieks – uz tām varēs dabūt skaistus Lieldienu zīmējumus. 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Heršela grupas izstāde “Ciano mistērijas” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 5. marta līdz 14. aprīlim Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma Heršela grupas darbu izstāde cianotipijas tehnikā. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 31.03.2024 Jautrās LIELDIENAS Kandavā Tukuma TIC
31.martā Kandavas Promenādē tiks svinētas Lieldienas ar muzikālu izrādi "Pasaku sargi" pulksten 12:00, pūkaino mīluļu parādi, putnu būrīšu | Skatīt vairāk
Lubānas mitrāja putnu vērošanas pastaiga Madonas TIC
Lubāna mitrājs un tā apkārtne var lepoties ar dažādām putniem un citām pievilcīgām dzīvotnēm. Aicinām braucienā uz Īdeņas un Kvāpānu zivju | Skatīt vairāk
Aicina uz putnu vērošanas ekskursiju Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
7.aprīlī, pulksten 9.30 no Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa pagalma sāksies velo ekskursija “Braucam vērot putnus”. Pieteikšanās 63005447 | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.39640284sec.