Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā atvērta izstāde «Saruna muzejā»

“Saruna muzejā” ir lieliska iespēja padziļināti iepazīt izstādi, atklāt sev kaut ko jaunu un interesanti, jēgpilni pavadīt dažas brīvdienas stundas īpašā mākslas gaisotnē.


Šoreiz priekškaru uz radošo ideju un tēlu pasauli pavērs Juris Dimiters, kurš tikšanās laikā plašāk pastāstīs par savu daiļradi un izstādē redzamajiem darbiem, paskaidrojot gan sižeta būtību, gan filozofisku zemtekstu, gan tēmas aktualitāti noteiktā periodā. Sarunu ar autoru papildinās populārzinātnisks, vēsturisks un arī visnotaļ personisks izstādes kuratores Irēnas Bužinskas komentārs. Viņa ievadīs klātesošos izstādes tapšanas aizkulisēs – no projekta koncepcijas un darbu atlases līdz ekspozīcijas dizaina izstrādei un iekārtojuma tehniskajām niansēm.

Juri Dimiteru var uzskatīt par vienu no oriģinālākajiem sirreālisma stilistikā strādājošiem māksliniekiem ar savdabīgu personāžu loku un glezniecības tehniku. “Kaut arī esmu ielikts sirreālistu plauktā, tomēr man reālisms šī termina otrā daļā ir tuvāks. Drīzāk sauktu sevi nevis par pār-reālistu, kāds ir tiešais tulkojums latviešu valodā, bet par fantastisko reālistu, jo nekādus sirreālistu manifestus neesmu parakstījis, un viņi man ir tuvi vairāk formāli,” atzīst Dimiters.

Autors daudzveidīgi strādājis dažādos žanros, izkopjot labi atpazīstamu individuālo rokrakstu. Ekspozīcijā skatītāji ieraudzīs vairākas darbu sērijas, kurās ar izteiktu rūpību un dokumentālu precizitāti gleznoti ikdienā bieži pielietojami sadzīves priekšmeti un augļi, to irreālas kombinācijas. Aloģiskas ainas – vispārzināmu objektu neierasti inscenējumi – būtībā ir Jura Dimitera vizualizētas pārdomas par personības un varas, kā arī cilvēku – īpaši vīrieša un sievietes – savstarpējām attiecībām.

Svarīgi atzīmēt, ka Jura Dimitera daiļradē vienmēr novērojama aktīva indivīda pozīcija, tāpēc sarunā būs iespējams saprast, kā mākslinieka radošais devums sasaucas ar viņa personību. Dimitera māksla ir apveltīta ar dziļu un smalku humora, ironijas un pašironijas izjūtu, tā bieži balansē uz asas groteskas robežas, tomēr saglabā humānu attieksmi pret izvēlēto sižetu. Savos darbos autors racionāli, tieši un skarbi izsaka sabiedrības locekļa viedokli. Tajos skatītājs var nolasīt cilvēku rakstura, sociālās un politiskās sistēmas kritiku, kas meistarīgi ietērpta paradoksu, asprātības un metaforas drānās. Pats mākslinieks norāda, ka viņa misija ir uzrunāt, likt domāt un pārsteigt.

Priekškars, kas tēlaini apspēlēts projekta nosaukumā, ir ne tikai likumsakarīgs teātra skatuves atribūts, bet arī daudznozīmīgs simbols. Jura Dimitera personālizstādes gadījumā tas kļuvis par viņa daiļrades konceptuālo atslēgu, kas ļauj iepazīt mākslinieka talanta citas, mazāk zināmas šķautnes. Pie tādām, protams, pieskaitāma autora ilgstoša aizraušanās ar fotografēšanu. Melnbaltajās fotogrāfijās iemūžinātais pilsētas tēls ir vēl viens no šī projekta pārsteigumiem.

Kopumā izstādē, kas veidota kā Jura Dimitera vairāk nekā 40 gadu ilgās radošās darbības retrospekcija, aplūkojami turpat 350 mākslas darbi – gleznas, plakāti, zīmējumi, scenogrāfija, fotogrāfijas, kā arī skices, kurās redzama daudzu ieceru un tēlu rašanās sākuma stadija.

Uz “Sarunām” Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenajā ēkā laipni aicināts ikviens interesents!

Nāciet, skatiet, apbrīnojiet, salīdziniet, uzdodiet jautājumus, veidojiet un izsakiet savu viedokli!

Mēs Jūs gaidām!

Dalības maksa: pieaugušajiem – 3,50 EUR, skolēniem, studentiem, pensionāriem – 2,00 EUR.

Iepriekšēja pieteikšanās nav nepieciešama.

Izstāde būs atvērta līdz 29. janvārim.

Plašāk par projektu lasiet LNMM mājas lapā:

http://www.lnmm.lv/lv/apmekle/izstades/2028-juris-dimiters-priekskara-paslepes.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 03.04.2024 - 24.04.2024 Muzeju darba laiku apkopojums 2024.gadam Bauskas TIC
Apskates objektu un muzeju darba laika un cenu apkopojums 2024.gadam. | Skatīt vairāk
Latvija
27. aprīlī - lielais Stādu tirgus Madonā Madonas TIC
Stādu tirgus Madonā jau ir kļuvis par nozīmīgu pavasara tradīciju plašā apkārtnē. Tas ir īstais starts uzsākt praktiskus pavasara darbus dārzos un | Skatīt vairāk
Latvijas Kapoeiras kauss 2024 Tukumā Tukuma TIC
Latvijas Kapoeiras kauss ir kapoeiras sacensības, kuras notiks Latvijā pirmo reizi. Tās notiks 27.aprīlī pulksten 11:00 Tukuma Raiņa Valsts ģimnāzijā. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.04.2024 - 26.04.2024 Jauna dabas taka Ērgļos.  Madonas TIC
Atklāšanas pasākums Ērgļu "Dabas Spēka Takai" ar izzinošiem elementiem un uzdevumiem. 20.aprīlī (sestdiena) 10.00 iesim PĀRGĀJIENĀ! | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Jūrmalas TIC
,


Rija Domus Hotel
,


Cēsu TIC
,


Daugavpils TIC
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.64737606sec.