22.Starptautiskais Baltijas baleta festivāls piedāvās Zviedrijas dejas filmu vakaru

20.aprīlī intelektuālajā kultūras klubā Film Noir (kinoteātrī Splendid Palace) 22.Starptautiskā Baltijas baleta festivāla ietvaros sadarbībā ar Zviedrijas vēstniecību un Zviedru institūtu norisināsies Zviedrijas dejas filmu vakars. Tajā tiks demonstrētas četras filmas: THE LODGE (Ala); LONGING TO FLY / TO FALL (Ilgas lidot / Ilgas krist), OUTSIDE IN (Iekšpus) un THE RAIN (Lietus). Filmu vakara sākums – plkst.18. Ieeja pasākumā – bez maksas.

Zviedru institūta prezentētās četras filmas, kas radītas pēdējo desmit gadu laikā, iepazīstina ar zviedru deju, plašu horeogrāfu spektru un dažādiem dejas stiliem. Filmu atšķirīgais tapšanas veids balstās uz tādiem estētikas instrumentiem kā forma, kompozīcija, ritms, gaisma un skaņa. Ritms ir kā kopsaucējs un viens no elementiem, kas raksturo gan filmu, gan deju, un tātad – arī dejas filmu. Ritma virzošais spēks vijas caur mēģinājumiem un variācijām, montāžu un demontāžu, attēla kompozīciju un ātrumu. Telpas un laika daļas un to vibrācijas ir stāstu veidojošie centrālie elementi. Šie stāsti aptver visu ikdienas dzīves absurdu līdz pat sirreālistiskiem sapņiem, līdz pat klusumā koncentrētam skaistumam.

Zviedrijas dejas kritiķe Sesīlija Ulsone (Cecilia Olsson) raksta, ka Zviedrijā neatkarīgās dejas joma vienmēr ir bijusi vāja gan finansiālajā, gan izpildītāju resursu ziņā. Arī dejas žanra uzplaukums, kas bija vērojams 20.gadsimta astoņdesmitajos gados, neveicināja dejai veltītu filmu rašanos, savukārt tehniskās problēmas un izmaksas radīja nepārvaramas grūtības. Tomēr vienlaikus ar tehnikas attīstību arvien vairāk zviedru horeogrāfu un brīvmākslinieku ir strādājuši pie dejas filmām. Deviņdesmitajos gados jaunā horeogrāfu paaudze, kas darbojās gan televīzijā, gan kā neatkarīgi producenti, atjaunoja interesi par šīm filmām, un tās kļuva tikpat pieprasītas kā savulaik tradicionālie skatuves šovi.

Dejas filmas, līdzīgi šiem stāstiem, protams, ir mākslas forma, kas svārstās uz robežlīnijas. Tās pauž kosmopolītisku avangardismu un rāda mums imagināras pasaules, kur saplūst kopā realitāte un fantāzija un kur labi zināmu žanru noteikti modeļi sabrūk, lai atkal parādītos jaunās formās. Kur skatītājam paša spēkiem jāveido interpretācijas, balstītas uz paša domām un jūtām.
Šī filmu kolekcija veidota,  par mērķauditoriju izvēloties jauno skatītāju.

THE LODGE //ALA
Koncepcijas autori, režisori: Gunilla Heilborna (Gunilla Heilborn) un Mortens Nilsons (Mårten Nilsson)
Mūzikas autors:  Kims Hiorteijs (Kim Hiorthøy)
Henriks sapulcina draugus savā vasaras mājā, kas atrodas dziļi mežā pie ezera. Kā pilsētnieki uztvers dabu? Kā viņi sapratīsies viens ar otru?

LONGING TO FLY / TO FALL // ILGAS LIDOT/ILGAS KRIST
Koncepcijas autore, režisore, komponiste, vokāls:  Ērika Janungera (Erika Janunger)
Producents un horeogrāfs: Oskars Frisks (Oskar Frisk)
Divi cilvēki dzīvo tādā pasaulē, kur apslēpti spēki izraisa negaidītas, savdabīgas kustības un notikumus. Šī filma ir dejas, kino, dizaina un mūzikas sintēze.

OUTSIDE IN // IEKŠPUS
Koncepcijas autors, horeogrāfs: Tūve Skeidsvols (Tove Skeidsvoll)
Režisors: Pēters Šēvins (Peter Sjövin)
Mūzikas autors: Juhanness Burstrems (Johannes Burström)
Sesīlija dejo mežā. Nekas nav tāds, kā izskatās, un Sesīlija nolemj iet savu ceļu...

THE RAIN // LIETUS
Režisors un horeogrāfs: Pontuss Lidberjs (Pontus Lidberg)
Režisors Ralfs Everss (Ralph Evers)
Ikdienišķa vide, dažāda vecuma cilvēki; kopīga tēma caurvij filmu un savieno epizodes kopā.

Biļetes uz 22.Starptautiskā Baltijas baleta festivāla koncertiem var iegādāties Biļešu Paradīzes un Biļešu Servisa kasēs un internetā.


Par festivāla aktualitātēm lasiet:

www.ballet-festival.lv
Sociālajā tīklā www.Facebook.com / Balletfestival

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.04.2024 - 22.04.2024 Pilnvērtīgs laiks sev! Via Vitalité
Via Vitalité ir četru zvaigžņu svara korekcijas un labsajūtas centrs Aizputē. Piedāvājam programmas "Pamata","Exstra","Relax". Zvaniet +371 20 605 553 | Skatīt vairāk
Latvija no 145 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 10.04.2024 - 20.04.2024 Skulptūru stāsti Cēsīs! Cēsu TIC
Piesakies ekskursijai Cēsīs! Izzini skulptūru ceļu no Cēsu vecpilsētas līdz pat Meža kapiem un atpakaļ, tēlnieka Matiasa Jansona pavadībā! | Skatīt vairāk
6 EUR
Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā Tukuma TIC
Aprīlis uzņem apgriezienus. Mostas daba. Mostas krāsas. Atsprāgst pumpuri, un dzīvība zied. Ļauj iedvesmai ieplūst tevī caur mākslu Tukumā un | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.76871395sec.