Rīgā varēs vērot pasaules mēroga izstādes uz lielā ekrāna [1]

Latvijas Nacionālais mākslas muzejs un tā Ārzemju mākslas departaments Mākslas muzejs RĪGAS BIRŽA jau piekto sezonu sadarbībā ar SIA “Forum Cinemas” kinoteātri “Kino Citadele” cikla “Izstādes uz kino ekrāna” ietvaros piedāvā mākslas mīļotājiem un kino cienītājiem iespēju uz lielā ekrāna redzēt pasaules mēroga izstādes un mākslas kolekcijas, ielūkojoties vadošo muzeju un galeriju darbības aizkulisēs. Šoreiz tā būs nesteidzīga pastaiga cauri gadsimtiem ar trīm pieturvietām, gan atklājot slaveno mākslinieku Mikelandželo Merīzi da Karavadžo un Vinsenta van Goga personīgās un radošās biogrāfijas aizraujošas lappuses, gan pavisam negaidītā gaismā ieraugot klasiskās un modernās mākslas meistardarbus.

10. maijā plkst. 19.00 interesentu uzmanībai tiks piedāvāta filma “Caravaggio – The Soul and the Blood” (2018). Spožajam itāļu gleznotājam Mikelandželo Merīzi da Karavadžo (Michelangelo Merisi da Caravaggio, 1571–1610) veltīta filma ir emocionāls ceļojums caur mākslinieka dzīvi un darbiem, iepazīstot viņa spilgto talantu un grūtības, ar kādām meistars saskārās. Karavadžo ir viena no pretrunīgākajām un nosl

ēpumainākajām figūrām mākslas vēsturē. Viņš bija revolucionārs mākslinieks un tādējādi nereti sastapās ar savu laikabiedru neizpratni. Filma parādīs pilsētas, ko Karavadžo apmeklēja savas dzīves laikā – Milānu, Florenci, Romu, Neapoli, Maltu, kā arī 15 dažādu muzeju kolekcijas un 40 vecmeistara slavenākos audeklus, kas filmēti vietās, kurām tie bijuši radīti, un muzejos, kur tie glabājas šodien. Karavadžo radošais mantojums aplūkots, iedziļinoties dokumentālās liecībās un īpašu uzmanību pievēršot izcilā gleznotāja biogrāfijai, kurā netrūka gaismēnu, kontrastu un pretmetu, skaidrojot, ko nozīmēja būt ģēnijam un dzīvot neprāta pilnu dzīvi, kā arī meklējot viņa meistardarbos personīgi pārdzīvoto.

Filmas “Van Gogh – Of Wheat Fields and Clouded Skies” (2018) seanss notiks 24. maijā plkst. 19.00. Tajā jaunu skatu uz Vinsenta van Goga (Vincent van Gogh, 1853–1890) daiļradi paver ievērojamā holandiešu mākslinieka darbu lielākās privātkolekcionāres Helēnas Krelleres-Milleres (Helene Kröller-Müller, 1869–1939) mantojums – gandrīz 300 van Goga gleznas un zīmējumi. Stāsts ir par sievieti, kura van Goga dvēseles mokās saskatījusi pašas izjūtas. Filmā skatītāji ieraudzīs gan nenovērtējamos dižā gleznotāja darbus, gan plašajā De Hoge Weluge parkā Oterlo (Nīderlande) izvietotā Krelleres-Milleres muzeja arhitektūras un atrašanās vietas dabisko skaistumu. Iespēju ar bagātīgas kolekcijas palīdzību izstāstīt šo stāstu un vizualizēt kaismīgu degsmi pret mākslu devusi van Goga darbu ekspozīcija – izstāde “Starp kviešu laukiem un mākoņainām debesīm” Vičencas vēsturiskajā namā Basilica Palladiana, kas ietvēra 40 gleznas un 85 zīmējumus no Krelleres-Milleres muzeja.

Noslēdzošā filma “Hitler versus Picasso and the Others” (2018) norisināsies 7. jūnijā plkst. 19.00, ļaujot uzzināt vairāk par Hitlera slēptajiem dārgumiem un nacistu apsēstību ar mākslu. Nacisms mēģināja iznīcināt visu, kas bija saistīts ar tā dēvēto “deģenerātu mākslu”, sistemātiski izlaupot klasiskās un modernās mākslas kolekcijas. 1937. gadā nacistu režīms Minhenē sarīkoja divas izstādes: vienu – lai uzspiestu kauna zīmi “deģenerātu mākslai”, un otru, paša Hitlera pārraudzītu, – lai cildinātu “klasisko mākslu”. Filma ir aizraujošs ceļojums pa piecām izstādēm, kurās skatāmi Botičelli, Klē, Monē, Šagāla, Renuāra, Gogēna un daudzu citu ievērojamu autoru darbi, kas Hitlera režīma laikā ieguva negatīvu vērtējumu. Katru izstādi papildina vairāki iespaidīgi stāsti par gleznotājiem un viņu daiļradi.

Filmās tiek rādīti ne tikai izstādēs un kolekcijās redzamie mākslas darbi – skatītāji aicināti iepazīt arī izstāžu veidošanas radošo un tehnisko procesu, ar mākslinieku, vēsturnieku un dažādu speciālistu palīdzību izprast, ko mākslas darbi spēj vēstīt par saviem autoriem un laika periodu, kurā ir tapuši.

Plašāka informācija par filmām un seansiem atrodama http://www.forumcinemas.lv/Movies/ExhibitionOnScreen un www.exhibitiononscreen.com.

FILMU PROGRAMMA:

10. maijs    Caravaggio – The Soul and the Blood (2018)

plkst. 19.00    “Karavadžo – dvēsele un asinis” ir jauna mākslas vēsturei veltīta filma, ko producējis “Sky and Magnitudo Film”. Tas ir aizkustinošs stāsts par vienu no pretrunīgākajām un noslēpumainākajām figūrām mākslas vēsturē, emocionāls ceļojums, kas piedāvā iepazīt Mikelandželo Merīzi da Karavadžo (Michelangelo Merisi da Caravaggio, 1571–1610) dzīvi un daiļradi, mākslinieka talantu un mokas.

Karavadžo bija revolucionārs gleznotājs un tādējādi nereti sastapās ar savu laikabiedru neizpratni. Viņš apceļoja visu Itāliju laimes un, iespējams, sevis paša meklējumos, nemitīgi bēgdams no ienaidniekiem, kurus nereti satika klejojumos. Milāna, Florence, Roma, Neapole, Malta: 5 pilsētas, 15 muzeji un 40 visslavenākie mākslas darbi, kas gleznoti meistaram raksturīgajā stilā, filmēti vietās, kurām tie bijuši radīti, vai lielākajos Itālijas un visas pasaules muzejos, kur tie skatāmi šodien.

Filma aplūko Karavadžo radošo mantojumu, iedziļinoties dokumentālās liecībās un īpašu uzmanību pievēršot izcilā gleznotāja biogrāfijai, kurā netrūka gaismēnu, kontrastu un pretmetu, skaidrojot, ko nozīmēja būt ģēnijam un dzīvot neprāta pilnu dzīvi, kā arī meklējot viņa meistardarbos personīgi pārdzīvoto.

Pētot Karavadžo daiļradi un personību novatoriskā veidā, šī filma veido pārliecinošu vēstījumu par mākslu, ko radījis cilvēks, kura uzdrošināšanās un talants bija reizē izaicinājums un dzinulis, kas palīdzēja iemantot slavu un nemirstību.

Kategorija: izstāde uz ekrāna

Žanrs: dokumentāla filma, izstāde

Filmu kompānija / izplatītājs: StoryHill Oy

Filma angļu valodā ar subtitriem angļu valodā

Garums: 1h 25 min. Vecuma ierobežojums: nav

Video: https://youtu.be/Wpv_6aKKrsM

Plašāka informācija un biļešu iegāde: https://www.forumcinemas.lv/event/302391

24. maijs    Van Gogh – Of Wheat Fields and Clouded Skies (2018)

plkst. 19.00    Meistardarbi no Krelleres-Milleres muzeja

Jaunu skatu uz Vinsenta van Goga (Vincent van Gogh, 1853–1890) daiļradi paver ievērojamā holandiešu mākslinieka darbu lielākās privātkolekcionāres Helēnas Krelleres-Milleres (Helene Kröller-Müller, 1869–1939) mantojums. 20. gadsimta sākumā viņa iegādājusies gandrīz 300 van Goga darbu, ieskaitot gleznas un zīmējumus. Filma ir stāsts par sievieti, kura van Goga dvēseles mokās saskatījusi pašas izjūtas.

Kultūras un kino cienītāji ieraudzīs gan nenovērtējamos dižā gleznotāja darbus, gan plašajā De Hoge Weluge parkā izvietotā Krelleres-Milleres muzeja arhitektūras un atrašanās vietas dabisko skaistumu, līdztekus baudot arī vizuālus iestarpinājumus ar Milānas, Florences, Romas un Venēcijas renesanses tēliem.

Izmantojot alegorijas, filma vēstī par gleznotāja mokpilno eksistenci. To atklās viņa brāļa Teo vēstuļu fragmenti, kas veido ekspozīcijas ritmu, kā arī ļauj apmeklēt vietas, sākot ar Parīzi un beidzot ar Provansu, kur Vinsents van Gogs dzīvojis vai viesojies.

Iespēju ar bagātīgas kolekcijas palīdzību izstāstīt šo stāstu un vizualizēt kaismīgu degsmi pret mākslu devusi van Goga darbu ekspozīcija – izstāde “Starp kviešu laukiem un mākoņainām debesīm” Vičencas vēsturiskajā namā Basilica Palladiana, kas ietvēra 40 gleznas un 85 zīmējumus no Krelleres-Milleres muzeja Oterlo (Nīderlande), kur patlaban mājvietu radis kolekcionāres mantojums.

Kategorija: izstāde uz ekrāna

Žanrs: dokumentāla filma, izstāde

Filmu kompānija / izplatītājs: StoryHill Oy

Filma angļu valodā ar subtitriem angļu valodā

Garums: 1h 30 min. Vecuma ierobežojums: nav

Video: https://youtu.be/wu0nvnhNiAQ

Plašāka informācija un biļešu iegāde: https://www.forumcinemas.lv/event/302393

7. jūnijs    Hitler versus Picasso and the Others (2018)

plkst. 19.00    Hitlera slēptie dārgumi – nacistu apsēstība ar mākslu.

Nacisms savu pirkstu mākslai pielicis divējādi: mēģinot iznīcināt visu, kas saistīts ar tā dēvēto “deģenerātu mākslu”, un sistemātiski izlaupot klasiskās un modernās mākslas darbu kolekcijas.

1937. gadā nacistu režīms Minhenē sarīkoja divas izstādes: vienu – lai uzspiestu kauna zīmi “deģenerātu mākslai”, un otru, paša Hitlera pārraudzītu, – lai cildinātu “klasisko mākslu”.

Šī filma ir aizraujošs ceļojums pa piecām izstādēm, kurās skatāmi Botičelli, Klē, Monē, Šagāla, Renuāra, Gogēna un daudzu citu ievērojamu autoru darbi, kas Hitlera režīma laikā ieguva negatīvu vērtējumu. Katru izstādi papildina vairāki iespaidīgi stāsti par gleznotājiem un viņu daiļradi.

Kategorija: izstāde uz ekrāna

Žanrs: dokumentāla filma, izstāde

Filmu kompānija / izplatītājs: StoryHill Oy

Filma angļu valodā ar subtitriem angļu valodā

Garums: 1h 30 min. Vecuma ierobežojums: nav

Video: https://youtu.be/1O1t1sfwCLc

Plašāka informācija un biļešu iegāde: https://www.forumcinemas.lv/event/302392

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

1 Gaida 05/07/2018 11:15 Paldies par informāciju. Iespējams daudzi nezināja. Noteikti jāaiziet!

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Ostrava. Hokeja čempionāts Estravel Latvia
Aviobiļetes un viesnīca. // Nenokavējiet aviobiļešu iegādi uz Otavu - Hokeja Pasaules čempionāts jau drīz! Vietu skaits ierobežots | Skatīt vairāk
no 545 EUR
Kemperu noma Eiropā Estravel Latvia
Plānojot atvaļinājumu - Kemperu noma Eiropā! Jauns un aizraujošs ģimenes ceļojumam! | Skatīt vairāk
no 71 EUR
Programma ANTISTRESS Rehabilitācijas centrs Jaunķemeri
Ieelpot. Izelpot. Un ļauties, lai procedūrām bagātā programma ANTISTRESS Jūs ved 10 dienu ceļojumā prom no stresa atstātajām sekām - tuvāk | Skatīt vairāk
no 700 EUR
6 trending travel destinations for 2024 airBaltic
Venture beyond the ordinary and enjoy the picturesque views, historical sights, and pristine nature of the Balkans. | Skatīt vairāk
79 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.07575297sec.