Alus svētkos «Latviabeerfest 2019» izdzer 60 tūkstošus litrus alus

Baltijā lielākajos alus svētkos Latviabeerfest 2019 kopumā realizēti apmēram 60 tūkstoši litri alus. Apmeklētāju aptaujā par šā gada festivāla iecienītāko zīmolu atzīta darītava "Labietis", tomēr lielākos alus pārdošanas apjomus sasniedza beļģi alus zīmols "Leffe". Pirmo reizi festivālā notika arī nozares veterānu salidojums, kas pulcēja 14 leģendārus alus brūverus, kuri katrs Latvijas slavenākajās darītavās miestiņu bija darījuši 20, 30 un pat 45 gadus. Līdzīgi kā iepriekšējos gados, arī šogad festivāls Rīgai piesaistījis tūkstošiem tūristu – apmēram 65% no apmeklētājiem bija viesi no tuvākām un tālākām zemēm. Būtiski, ka daudzi no viņiem uz Latviju bija atceļojuši tieši tādēļ, lai apmeklēt alus svētkus.

No 22. līdz 26. maijam, Vērmanes dārzā, kur risinājās tradicionālie alus svētki Latviabeerfest 2019, pašmāju un ārvalstu darītavas apmeklētājiem piedāvāja iespēju nobaudīt kopumā vairāk nekā 500 dažādus alus veidus. Papildus tam, citādu garšu cienītājiem plašā klāstā bija pieejami arī dažādi bezalkoholiskie dzērieni – kvass, limonādes, bezalkoholiskais alus un citi, kā arī vīns un sidrs. Savukārt populāri ēdināšanas uzņēmumi ikvienam sniedza iespēju dzērienu papildināt ar gardu ēdienu.

Apmeklētāju aptaujās tika noskaidrots, ka šogad mīlētākais un iecienītākais aizvien ir darītavas "Labietis" daudzšķautņainais un dažādais alus. Tomēr par pārdotāko miestiņu kļuva beļģu alus "Leffe". Par spilgtāko festivāla jaunpienācēju apmeklētāji atzina alu KEO no Krētas, bet vēl viens šā gada jaunums – īpašās čill zonas saimnieks Amber distribution Latvija, kas atslodzei no alus, apmeklētājiem sniedza iespēju baudīt lieliskus vīnus un balzāma kokteiļus, nosaukts par festivāla Latviabeerfest 2019 atraktīvāko zonu.

Ar pārliecinošu balsu vairākumu apmeklētāji par šā gada festivāla labāko alus stāstnieku atzina lielisko brūveri Jāni Rudzīti ar zīmolu "IndieJānis", bet eksotiskākā dalībnieka gods piešķirts franču zīmolam "Kronenbourg", kas pirmo reizi alus svētku vēsturē apmeklētājiem atklāja, cik lieliski alus sader ar austerēm. Kopumā piecās Latviabeerfest 2019 dienās notiesātas 4300 austeres, kas kļuva par milzīgu pārsteigumu gan franču alus pārstāvjiem, gan arī svētku apmeklētājiem un dalībniekiem.

Tomēr, lai cik intriģējošas bija austeres, par svētku garšīgāko ēdinātāju šogad kronēts uzņēmums "Lielkalnu centrs", kas ikdienā saimnieko četrās kafejnīcās "Marija", bet festivālā strādāja ar gaļas pārstrādes uzņēmuma "Nākotne" zīmolu, viesiem piedāvājot gardas desiņas, cūkas un vistas gaļas šašliku, štovētus kāpostus un daudzus citus gardumus.

Balvu par visplašāko alus piedāvājumu vienuviet, šogad saņēma beļģu alus telts saimnieks no Beers.lv, kas visu piecu festivāla dienu garumā viesiem sniedza iespēju baudīt 29 dažādus beļģu alus veidus. Savukārt par Latviabeerfest 2019 atraktīvāko pārdevēju nosaukts Roberts Cerus, kurš smaidīgs, pretimnākošs un gatavs atbildēt pat uz āķīgākajiem jautājumiem, viesus uzņēma Riga Craft Beer Weekend alus teltī.

Organizatori kā nozīmīgu šā gada alus svētku Latviabeerfest notikumu atzīmē alus nozares veterānu salidojumu, kas organizēts sadarbībā Latvijas alus darītāju savienību, saņemot Cēsu un Bauskas alus darītavu atbalstu. "Kopā ar Latvijas alus darītāju savienības prezidentu Vladimiru Barskovu un darītavas "Teika" vienu no īpašniekiem Mārtiņu Andžu pirmo reizi apņēmāmies vienkopus saaicināt alus nozares ekspertus, kas, būdami tehnologi un brūveri leģendārās alus darītavās, garda miestiņa darīšanai veltījuši teju visu darba mūžu. Bijām apzinājuši vairāk kā 20 veterānus, kas Tērvetes, Vārpas, Aldara, Rīga – vēlāk Kimmel, Ilgezeem, Piebalgas, Bauskas un Cēsu alus darītavās nostrādājuši vismaz 15, bet lielākoties 20 un vairāk gadus. Savulaik, strādājot brūžos viņi mēdza dalīties savā pieredzē un cienīja viens otra viedokli. Vēlākos gados vairāki no viņiem par mūža ieguldījumu nozares attīstībā saņēma Latvijas alus gada balvas "Par mūža ieguldījumu". Tomēr vienkopus ilggadējie alus darītāji, kas nozares attīstībai veltījuši visu darba mūžu, līdz šim ne reizi nebija aicināti. Nolēmām, ka Baltijā vērienīgākie alus svētki ir īstā vieta, lai situāciju labotu un visi alus ražotāju saimei piederīgie, kas desmitiem gadu gādājuši par to, lai latvieši galdā varētu celt gardu miestiņu, saaicinātu kopā. Ir prieks, ka uz satikšanos atbrauca 14 veterāni, kas ne vien priecājās viens otru satikt, bet labprāt arī dalījās domās par mūsdienu alus darīšanas tendencēm, modi un jaunumiem," stāsta viens no veterānu satikšanās iniciatoriem, Cēsu alus pensionāru kluba vadītājs Kārlis Tomsons, kurš pats pie alus darīšanas strādājis turpat 35 gadus. Senioru vidū, gan ar iespaidīgāko darba stāžu var lepoties tehnoloģe Anita Krāģe, kura Tērvetes darītavā aizvadījusi turpat 50 darba gadus un savu padomu jaunajiem neliedz arī šodien. Vēl Piebalgā aktīvi strādā Pēteris Micāns, Ilgezeem a/d – Vjačeslavs Šamarins, Baltic Beer Star konkursus vada Astrīda Ruško un jaunos alus tehnologus māca LLU profesore Daina Kārkliņa. Visas vecākās Latvijas alus darītavas arī šodien lepojas ar uzņēmumos ilggadēji strādājošajiem alus ražotājiem-senioriem.

Alus svētkos nozares veterāni ar gandarījumu vērtējuši to, cik pozitīvās noskaņās aizrit svētki, cik plaši tie ir apmeklēti un cik bagātīgs ir alus klāsts, ko daudzās darītavas piedāvā. Tiesa, paši seniori aizvien par īsteno alu atzīst vien klasisko – lāgera tipa miestiņu, ko gadiem ilgi brūvējuši arī paši. Savukārt plašais meistaralus darītāju piedāvājums un alus ar dažādajām garšām, viņuprāt, ir interesants dzēriens, kas gan par īstu alu nebūtu uzskatāms. Taču īpaši pārsteigti veterāni bija par to, cik bieži festivālā dzirdamas dažādas svešvalodas.

"Mēs visi bijām vienisprāt, ka Latviabeerfest ir unikāls un alus nozarei būtisks pasākums, kas ne vien popularizē alus darīšanas un baudīšanas tradīcijas un kultūru, bet arī piesaista Rīgai būtisku tūristu pieplūdumu. Tas, ka Latviabeerfest ir iekļauts starptautiskajā labāko alus festivālu ceļvedī ir milzīgs sasniegums, kas par Rīgu un Latviju ļauj uzzināt ievērojamam potenciālo tūristu skaitam. Varam būt lepni par to, ka Rīgā šāds starptautiski augstu vērtēts notikums risinās un priecājamies, ka nākamajā vasarā Latviabeerfest svinēs jau savu 10 jubileju. Plašais apmeklētāju skaits un augstā interese no darītavām apliecina festivāla nepieciešamību un ir būtiski šo lieliski izveidoto tradīciju turpināt," rezumējot alus nozares veterānu viedokli teic Kārlis Tomsons.  

Alus, iesala dzērienu un kvasa biedrība „Alus brālība", kas Baltijā vērienīgākos alus svētkus Latviabeerfest šogad organizēja jau devīto gadu, atzīst, ka par spīti aizvadītās nedēļas nogales drēgnajam laikam, svētki aizritējuši priecīgi un gandarījuma sajūtu snieguši kā viesiem, tā arī dalībniekiem. Šajā gadā jaunus izdzertā alus rekordus gan nebūs izdevies uzstādīt, tomēr vienlaikus ne viena vien darītava mājup devusies ar tukšām "mucām" – pārdoti esot visi krājumi, tā ka uz drīzumā gaidāmajiem pilsētu svētkiem, kurp aldari apņēmušies doties ar savu miestiņu, daudziem steigšus jābrūvē jauni krājumi. Festivālā visus savus gaļas, kāpostu un kartupeļu krājumus pilnībā notirgojuši arī teju visi ēdināšanas uzņēmumi, kas par apmeklētāju interesi nav varējuši sūdzēties nedz dienas, nedz vēlākās vakara stundās.

Savukārt vērtējot apmeklētāju struktūru, organizatoriem īpašs prieks ir par to, ka šogad  festivālu īpaši daudzi apmeklēja kopā ar visu ģimeni un labprāt kavējās pie atrakcijām, kas bija veidotas bērniem. Vienlaikus netrūka arī uzņēmumu, kas festivālā organizēja saviem uzņēmumiem nozīmīgus notikumus – atzīmēja jubilejas, organizēja tikšanos ar ārvalstu partneriem un citas. Šogad populārs festivāls bija arī ārvalstu tūristu vidū – no visiem apmeklētājiem viesi no citām zemēm veidoja apmēram 65 procentus.

Par organizatoru

Festivālu Latviabeerfest 2019 organizē alus, iesala dzērienu un kvasa biedrība "Alus brālība" un tehniskā nodrošinājuma uzņēmums SIA "Showconsulting", kas ir ilggadējs starptautiskā alus festivāla Latviabeerfest, Latvijas alus Gada balvas pasniegšanas ceremonijas un konkursa Baltic Beer Star rīkotājs.

Biedrības mērķis ir apvienot nozares dalībniekus un entuziastus, sekmēt alus kultūras izaugsmi Latvijā, veicināt izpratni par alus nozari un izglītot sabiedrību par nozarei nozīmīgiem jautājumiem.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024” Valmieras TIC
31. martā no plkst.10.00-15.00 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”. No plkst.11.00 svētku koncerts kopā ar pašdarbības kolektīviem. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 30.03.2024 Lieldienas | Šokolādes muzejā Pūrē Tukuma TIC
30. martā, pulksten 12:00 Lieldienās Šokolādes muzejā Pūrē ir iespēja uzburt saldu, pārsteigumiem bagātu dienu! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.03.2024 - 29.03.2024 Dziesmu cikls "Mana dvēsele ir noskumusi"  Tukuma TIC
Dziesmu cikls "Mana dvēsele ir noskumusi" korim ar ērģelēm. Piedalās Rihards Dubra un sieviešu koris "Noktirne". | Skatīt vairāk
Skolēnu pavasara ceļvedis Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
Noderīgs materiāls skolēniem un ģimenēn plānojot pavasara atpūtu Jelgavas pusē. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.83012819sec.