7 aizraujošas lietas, ko apskatīt Latvijas Dabas muzejā

Lai ilgi gaidītais Skolēnu ziemas brīvlaiks tiktu pavadīts lietderīgi, savā brīvdienu programmā vērts ieplānot arī kādu muzeja apmeklējumu visai ģimenei.

Vides apziņu svarīgi veidot jau bērnībā, izglītojot jauno paaudzi un mudinot iesaistīties vides jautājumu risināšanā, tādēļ Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija aicina apmeklēt Latvijas Dabas muzeju un apskatīt dažādas aizraujošas lietas.

Vai zināji, ka Latvijas Dabas muzejs ir vecākais kompleksais dabaszinātņu muzejs Baltijā, un tajā ir ko redzēt gan lielam, gan mazam?

1. Iespēja izjust zemestrīci

Lai gan Latvija atrodas seismiski neaktīvā zonā, un zemestrīces pie mums just tikpat kā nav iespējams, tomēr Latvijas Dabas muzejs ir izņēmums. Ekspozīcijas "Dinamiskā ģeoloģija un ieži" noslēgumā ikviens apmeklētājs var piedalīties spēlē un, atbildot pareizi uz septiņiem dažādiem jautājumiem par zemestrīcēm, uz īpašas vibrogrīdas var izjust spēku, ko izraisa stipras un vidējas zemes svārstības. Neraizējaties, ja uzskatāt, ka jūsu zināšanas par zemestrīcēm nav pietiekami plašas – uzdevumu atvieglo tas, ka visa nepieciešamā informācija atrodama turpat blakus.

2. Plēsoņdelfīna skelets un attēls dabiskā lielumā

Plēsoņdelfīns, saukts arī par zobenvali, ir lielākais zīdītājs pasaulē, kas apdzīvo visus pasaules okeānus, sākot ar polārajiem apgabaliem Arktikā un Antarktīdā un beidzot ar tropu jūrām. Latvijas Dabas muzejā apskatāmais jauna plēsoņdelfīna skelets un tā gleznojums uz sienas dabiskā lielumā pievērš ikviena muzeja apmeklētāja uzmanību. Plēsoņdelfīna skelets muzejā ir apskatāms jau aptuveni 100 gadus, un pirms tam dzīvojis Ziemeļjūras ūdeņos.

3. Savdabīgā kukaiņu pasaule

Kukaiņi sugu un īpatņu skaita ziņā ir viena no lielākajām dzīvnieku grupām dabā, tādēļ likumsakarīgi, ka arī Latvijas Dabas muzejā ir apskatāma plaša kukaiņu sugu daudzveidība. Entomoloģijas ekspozīcijā izvietotas vairāk nekā 1000 dažādas kukaiņu sugas – starp tiem tuvplānā iespējams aplūkot gan visiem zināmos, Latvijas dabā un mūsu mājokļos sastopamos kukaiņus, gan arī eksotiskākus eksemplārus. Pavisam muzeja entomoloģiskajā krājumā ir vairāk nekā 65 000 dažādu kukaiņu grupu eksemplāru. Pēdējo pāris gadu laikā muzeja krājums ir papildināts ar dažādiem unikāliem un krājumā līdz šim nebijušiem sugu pārstāvjiem, piemēram, pasaulē lielāko vaboli Dižkoksngrauzi (Titanus giganteus).

4. Dimants un zelts palielinājumā

Minerāli ir kristāliskas vielas, kas galvenokārt veidojas no dažādiem šķīdumiem, kausējumiem un maisījumiem. Dimants un zelts ir vieni no vērtīgākajiem minerāliem pasaulē, un tos tuvplānā iespējams apskatīt arī Latvijas Dabas muzejā. Jā, izrādās, ka daudzi zināmi dārgakmeņi un rotakmeņi patiesībā ir minerāli. Dažus no minerāliem mēs lietojam arī savā ikdienā, piemēram, sāli pārtikā un grafītu, veicot pierakstus ar zīmuli.

Mineraloģijas ekspozīcija atjaunota 2018. gadā, un tajā iespējams apskatīt vairāk nekā 400 dažādus minerālus, savukārt muzeja ģeoloģiskajā krājumā, kas ikdienā apmeklētājiem nav pieejams, ir vairāk nekā 43 000 dažādu priekšmetu.

5. Unikālas devona perioda bruņuzivju fosilijas

Par devonu sauc periodu Zemes vēsturē pirms 410 - 360 miljoniem gadu. Šo periodu mēdz dēvēt arī par zivju laikmetu, jo lielākajā tā daļā zivis un bezžokļeņi bija vienīgie mugurkaulnieki uz zemes. Latvija ir ļoti slavena ar devona laika fosilijām, un Latvijas Dabas muzejā ir iespējams apskatīt vairākas no tām. Muzejā apskatāmo bruņuzivju fosilijas ir īpaši reti sastopamas, un par tām interesējas ne tikai zinātnieki Latvijā, bet visā pasaulē.

 6. Iedzintarojumi

Dzintars ir unikāls pārējo minerālu vidū, jo ir veidojies no augu valsts produktiem, fosilizējoties koku sveķiem. Nereti dzintarā atrod ieslēgumus – dažādus senos posmkājus un augu daļas. Pavisam nesen, pateicoties Kohēzijas fonda atbalstam, Latvijas Dabas muzejs savu krājumu papildinājis ar vērienīgu iedzintarojumu kolekciju, kas ļauj muzeja darbiniekiem pētīt floru un faunu, kas pastāvējusi pirms vairākiem desmitiem miljonu gadu.

7. Lielā pasaules karte ar dzīvniekiem

Vai zini, kur dzīvo sauszemes augstākais zīdītājs – žirafe? Un kur savvaļā iespējams sastapt pasaules slinkāko zīdītāju sliņķi? Pie interaktīvās pasaules zooģeogrāfiskās kartes mēdz aizmirsties gan jaunākie muzeja apmeklētāji, gan arī viņu vecāki, jo te interaktīvā veidā iespējams uzzināt, kur ikdienā dzīvo tādi eksotiski dzīvnieki kā Nīlas krokodils, kivi putns, kā arī leduslācis. Piespiežot nelielu pogu pie konkrētā dzīvnieka attēla, lielajā pasaules kartē uz sienas izgaismojas vieta, kuru dzīvnieks apdzīvo. Karti var uzskatīt par vienu no muzeja relikvijām, jo tā apmeklētājiem pieejama jau vairāk nekā 35 gadus, bet savu aktualitāti nav zaudējusi arī šodien.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 31.03.2024 Gaismas apsolījums koku stāstos Madonā Madonas TIC
1.aprīlī, LVM Kalsnavas arborētums aicina uz pasākumu “Koku stāsti gaismai”, ar tradicionālo dziedāšanas grupu “Saucējas” un krāsainām | Skatīt vairāk
Latvija
"Baroka mūzikas ģēniji" Rundāles pilī Bauskas TIC
Esi aicināts uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertprogrammu Rundāles pilī! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 30.03.2024 Lieldienas | Šokolādes muzejā Pūrē Tukuma TIC
30. martā, pulksten 12:00 Lieldienās Šokolādes muzejā Pūrē ir iespēja uzburt saldu, pārsteigumiem bagātu dienu! | Skatīt vairāk
6 populārākie brīvdienu galamērķi šogad airBaltic
Dodies neaizmirstamos piedzīvojumos un baudi Balkānu pasakainos skatus, vēsturiskās vietas un neskarto dabu. | Skatīt vairāk
79 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.93717909sec.