Nacionālajā botāniskajā dārzā apskatāma izstāde

Nacionālā botāniskā dārza oranžērijas 2.stāva galerijā atklāta spilgta un pārliecinoša Latvijas jauno mākslinieku izstāde "Sleptā svētā vieta". Izstādē galvenokārt apskatāmi glezniecības darbi, taču to papildina arī darbi citās tehnikās.

Mērķtiecīgi izvēlēta arī gadumijas izstādes vieta – botāniskā dārza oranžērija, kas līdzinās vasarīgai oāzei. Augi šeit zaļo un zied visu gadu arī tad, kad ārā diena sarukusi līdz dažām stundām un sācies viens no tumšākajiem gadalaikiem. Izstādei piemeklētie darbi vienlaikus izceļ un tematiski sasaucas ar pašu izstādes vietu, gan arī katrs atsevišķi ir konkrēta mākslinieka vēstījums.

Izstāde apskatāma Nacionālā botāniskā dārza oranžērijas 2.stāva galerijā decembra un janvāra mēnesī. Vieta – Salaspils, Miera iela 1, darba laiks no plkst. 09.00 līdz 18.00 (pirmdienās, otrdienās - slēgta). Izstādes apmeklēšanai derīga botāniskā dārza ieejas biļete.

Kā par izstādi saka Izstādes kuratore Ilze Aulmane: "Cilvēki visos laikos tiekušies pēc kāda noslēpuma atrisinājuma, meklējot kādas slēptas gudrības, dārgumus. Tas var būt gan aizraujoši, gan mokoši. Sajūta vai nojausma, ka tepat līdzās aiz kāda neredzama aizkara ir paslēpies kārotais, un aiz tā paša aizkara bieži slēpjas arī atbilde, kas tad patiešām ir tas, ko kārojam. Visdažādākie zinātnes novirzieni ir centušies atrisināt mīklainus cilvēces eksistences jautājumus. Tikko, šķiet, ir atrasta atbilde, tā veikli izslīd vai pat uzsprāgst paša atradēja rokās. Citreiz uzduramies kam patiesam un nesatricināmam līdz pašiem pamatiem. Gaidāmo saulgriežu, gadskārtu maiņas laiks vai adventes laiks kristīgajā uzskatu pasaulē rosina domāt par līdzīgām tēmām. Kas slēpjas aiz gada cikliskuma, struktūras, kas atkārtojas gan dabā, gan cilvēka rīcībā. It kā nebeidzama iespēja, kaut ko izdarīt pareizi. Kas slēpjas Jēzus Kristus piedzimšanas svētku gaidīšanas un pārdomu, garīgās meditācijas laikā un pašā notikumā. Kristus nepiedzima zem izpušķotas eglītes, apkārt birstot baltam sniedziņam un salatēvam viņā noraugoties ar sārtos vaigos iegrimušām acīm, pār plecu turot dāvanu maisu. Viņš piedzima tuvo austrumu ciematā, kūtī, kur visticamāk apkārtnē līgojās kāda palma, vīģes, vai olīvkoks. Salaspils oranžērija, liekas, ideāli atbilst Kristus dzimšanas svētku pārdomām. Vai arī tam, lai sev atgādinātu - atnākusī ziema ir stipri relatīvs jēdziens un tās izpausmes dažādās pasaules malās atšķiras."

Mākslinieku darbi stāsta par kādu noslēpumainu vietu mūsos pašos- to var nosaukt par dārzu. Dārzu kurš varbūt plaukst, varbūt ir izslāpis vai gaida pavasari. Dārzu, kuru slēpjam un saudzējam, vai varbūt iznīcinam. Ļaujam tajā veldzēties daudziem vai ļaujam tajā ielūkoties tikai savas labvēlības personām. Varbūt mūsu dārzs ir kļuvis par tuksnesi.. bet tuksneši mēdz arī uzziedēt. Varbūt mūsu dārzs izskatās pēc kartupeļu lauka, tomātu siltumnīcas, barokāla dārza, priežu meža, Latvijas pļavas, utt.

Kas ir slēpts? Kas ir svēts? Kas tā ir par vietu?

Izstādē piedalās- Sanda Undzēna, Santa Aulmane, Atis Izands, Sabīne Moore, Raitis Hrolovičs, Paula Pelše, Klāvs Loris, Elīna Alka, Lauma Palmbaha, Neonilla Medvedeva, Elīna Titāne, Arta Baltā, Madara Peisiniece, Veronika Frolova, Adriāna Vīgnere, Elīna Kokareviča, Liene Ūlande, Ilze Aulmane.

Nacionālajā botāniskajā dārzā gada nogale atnākusi ar vēl nepieredzētu aloju ziedēšanu jaunajā oranžērijā, kam nu jau piebeidrojušās karaliskās strelīcijas. Silto subtropu zālē augļus briedina pomelo un vairāki citi citrusaugu radinieki, bet tropu zālē briest papaijas raža. Jauno oranžēriju par gana labu atzinušas arī baseinos dzīvojošās zelta zivtiņas, kurām pavisam drīz varētu parādīties kārtējais ģimenes papildinājums.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
MOSTIES DABĀ Cēsu novadā! Cēsu TIC
Brīvdienu ceļevdis līdz ar pavasara ienākšanu dabā palīdzēs arī Tev mosties no ziemas miega un baudpilni tvert neskaitāmās iespējas, ko piedāvā | Skatīt vairāk
Latvija
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS Tukuma TIC
No 24. līdz 25. maijam tiekamies Kandavas pilsētas svētkos "Karnevāls Kandavā"! Būs gan pilsētas modināšana, gan svētku gājiens, amatnieku | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.04.2024 - 27.04.2024 27. aprīlī - lielais Stādu tirgus Madonā Madonas TIC
Stādu tirgus Madonā jau ir kļuvis par nozīmīgu pavasara tradīciju plašā apkārtnē. Tas ir īstais starts uzsākt praktiskus pavasara darbus dārzos un | Skatīt vairāk
Golfa diena Madonā Madonas TIC
Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.59583712sec.