Melnalkšņu dumbrāja laipa - lieliska vieta, kur vērot putnus

Aprīļa sākumā tiek atzīmētas Latvijas Ornitoloģijas biedrības Putnu vērošanas dienas. Ir īstais laiks ar acīm notvert un apbrīnot Latvijas dabā esošos putnus. Kā vienu no lieliskām putnu vērošanas vietām varam minēt Melnalkšņu dumbrāju.

Melnalkšņu dumbrājs atrodas dabiskā, cilvēku maz ietekmētā Vēršupītes palienes mežā, kurā galvenokārt dominē melnalksnis, taču ir arī apses, atsevišķi ozoli un oši. Dumbrāja pamatā ir Vēršupītes paliene, kura nodrošina mainīgu ūdens līmeni. Mežā ir daudz sausu, mirušu koku un kritalu dažādās vecuma stadijās, kas nodrošina teicamus apstākļus sugu daudzveidībai. Pamežu veido lazdas, ievas, segliņi, zemsedzē aug dažādi augi, kuru augšanai nepieciešams liels mitrums. Dumbrājā uzskatāmi redzamas 2005. gada janvāra vētras darbības sekas - vējā lauzti un izgāzti koki.

NOVĒROJAMIE PUTNI

Pateicoties mirušās koksnes apjomiem, dumbrājā ir plaši sastopami dzeņveidīgie un dažādi dobumperētāji putni. Plaši pārstāvētas ar mitriem, veciem mežiem saistītas putnu sugas. Īpaši izceļami dzeņi: tītiņš, pelēkā dzilna, melnā dzilna, dižraibais dzenis, vidējais dzenis, baltmugurdzenis, mazais dzenis, trīspirkstu dzenis.

Dumbrāja takas apmeklējumam piemērotākais laiks ir pavasaris no marta vidus līdz jūnija sākumam, kad ir vislielākā dzeņu aktivitāte - šajā laikā dzeņi aktīvi bungo, kaļ dobumus un rosās pa koku stumbriem. Piemērotākais laiks apmeklējumam ir rīta stundas – labā laikā atbilstošā sezonā ekskursijas laikā te parasti var redzēt pat vairākas dzeņu sugas. Arī šo putnu apdzīvotie dobumi dažkārt atrodas tiešā laipas tuvumā, visvieglāk tos konstatēt laikā, kad dzeņi baro mazuļus, kas šajā laikā ir ļoti trokšņaini. Vasarā, rudenī un pat ziemā arī nekas nav nokavēts. Šajā laikā dzeņu klātbūtne vairs nav tik uzkrītoša, tomēr uzmanīga vērošana var vainagoties panākumiem – jāpievērš uzmanība troksnim, ko rada kalšanās un mizas lupināšana. Pacietība, uzmanība un klusa uzvedība var dot iespēju redzēt arī citas putnu sugas – zīlītes, paceplīšus vai sarkanrīklītes dažkārt pat pavisam tuvu. Mazie putni ar laipu ir saraduši un to labprāt izmanto kā atpūtas platformu vai novērošanas posteni.

Melnalkšņu dumbrājā izveidota laipa, kuras segums ir koka dēļi, un to vidējais platums ir 100 centimetri, minimālais – 85 centimetri. Ir vairāki paplašinājumi (skatu vietas) – līdz 190 centimetriem plati. Apskatei nepieciešamais laiks ir aptuveni 30 minūtes. Laipas garums ir 500 metri.

Labiekārtojums: ar takas apskates objektiem iepazīstina informācijas stendi. Pieejams stāvlaukums, vasaras sezonā ĶNP Informācijas centrā "Meža māja" pieejamas tualetes.

Vides pieejamība: laipa piemērota ģimenēm ar bērnu ratiņiem, ratiņkrēsliem – vēlams pavadonis.

Nokļūšana:

  • Ar vilcienu Rīga-Ķemeri-Tukums līdz stacijai Ķemeri, tad 2.5 kilometrus gara pastaiga pa Tukuma un Tūristu ielu cauri Ķemeriem līdz "Meža mājai", pie kuras atrodas taka.

  • Ar auto pa Ventspils (A10) vai Talsu (P128) šoseju līdz pagriezienam uz Ķemeriem, tad 2.5 kilometrus pa galveno ielu līdz "Meža mājai".

  • Ar autobusu Nr.6 no Slokas vai mikroautobusu Nr.10 no TC Bulduri līdz Ķemeriem, pieturai "Meža māja".

  • !!! Lietainā laikā koka dēļi kļūst slideni. Ziemā laipas var būt apsnigušas. Laipu iespējams apmeklēt bezmaksas un tā ir atvērta visu gadu.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Pārgājiens Alūksnē Alūksnes TIC
Ieplāno 13.aprīli, lai trīs stundu aizraujošā pārgājienā uzzini viduslaiku mantojuma faktus, nostāstus un teikas! Dosimies Alūksnes viduslaiku pils | Skatīt vairāk
Latvija 12 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienas Tukuma novadā  Tukuma TIC
Lieldienas rītā, saulei lecot, jāmazgā mute, jo tad tiekot skaists. Nu, kad mute nomazgāta, var doties svinēt Lieldienas. Svini Tukuma novadā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 29.03.2024 Senioru vīru kora “Baltie bērzi” koncerts Valmieras TIC
28.martā plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā senioru vīru kora “Baltie bērzi” 30 gadu jubilejas koncerts. Īpašais viesis: Zigfrīds Muktupāvels. | Skatīt vairāk
5 EUR
Pavasaris Lubānas mitrājā Madonas TIC
Aicinām sajust un sadzirdēt īstu pavasari 6. aprīļa putnu dienās pie Lubāna ezera | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.90915394sec.