Jūrmalas brīvdabas muzejā pirmo reizi notiks Jumja gadatirgus

Pirmo reizi Jūrmalas brīvdabas muzejā 2020. gada 12. septembrī plkst. 12.00–15.00 notiks Jumja gadatirgus, kad no malu malām sabrauks tirgotāji ar dažādiem lauku labumiem.

Būs uz vietas cepta maizīte, siers, medus, kaņepes, cidonijas, kūpināta gaļa, āboli, sulas, dārzeņi, vīns, kūpinātas zivis, augļkoku un ogulāju stādi, skalu pinumi.

Vēl jau gaisā jūtama vasara, taču saulīte pamazām nepielūdzami laižas uz rudens pusi un diena pret nakti sāk atkāpties. Rudenāji vai Apjūmības ir laiks, kad vasara nodod varas grožus rudenim, kad ražai jābūt novāktai un lauku darbiem padarītiem. Pēc šiem svētkiem zeme dodas atpūtā.

Senlatviešu rudens gadskārtas rituālos ļoti liela vieta tika ierādīta Jumim. Svētkos pušķoja māju, lai Jumis dotu labu ražu arī citu gadu un aizdzītu ļaunos garus jeb Nelaimi. Pateicībā Jumim cēla galdā lielu maizes klaipu, kas cepts no triju dienu maluma, un citas rudens veltes. Apjūmības svētku neatņemama sastāvdaļa bija Jumja tirgus, ko mūsdienās saucam par rudens ražas gadatirgu.

Lieli un mazi varēs piedalīties dažādās atrakcijās, veiklības pārbaudēs, mīklu minēšanā un “Ritma un skaņu meistardarbnīcā” kopā ar Nila Īles mūzikas studiju. Kopīga muzicēšana ir lieliska sarunas valoda, kas vieno jebkura vecuma dalībniekus. Perkusijas ir mūzikas instruments, kas rada skaņu piesitot pie tā, pakratot, berzējot vai jebkādi citādāk izraisot vibrācijas. Perkusijas sevī ietver arī netradicionāla veida instrumentus, kā, piemēram balsi, ķermeni, dabā iegūtus materiālus – riekstus, izkaltētus ķirbjus, kokus, akmeņus, ūdeni, zirga pakavus u.c. Šī muzikālā meistardabnīca aizraujošā veidā attīsta koordinācijas spējas, uzdrošināšanos, ieklausīšanās prasmi, spēju sastrādāties komandā, ritma izjūtu, radošo fantāziju, iemaņas improvizācijā un intelektuālo domāšanu. Ikvienā no mums dzīvo radošas spējas, atliek tikai uzdrošināties tās atklāt! Ritma un skaņas meistardarbnīcas vadītāji – Nils Īle un Maija Sējāne Īle.

Par siltām un latviskām pusdienām parūpēsies kafejnīca “Elizabete”, savukārt mēs apmeklētājus cienāsim ar muzeja kūpinātavā uz vietas karsti kūpinātām reņģītēm.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 01.04.2024 Svini Lieldienas Bauskas novadā! Bauskas TIC
Esam apkopojuši Lieldienu svinību norises vietas Bauskas novadā! Foto:N.Veiss | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.03.2024 - 29.03.2024 Lielās piektdienas pārgājiens Līgatnē! Cēsu TIC
Aicinām pieteikties atraktīvajam Lielās piektdienas pārgājienam caur Līgatnes mežiem! Gaidāmi pārsteigumi un atrakcijas! | Skatīt vairāk
3 EUR
Aicina uz putnu vērošanas ekskursiju Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
7.aprīlī, pulksten 9.30 no Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa pagalma sāksies velo ekskursija “Braucam vērot putnus”. Pieteikšanās 63005447 | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.03.2024 - 29.03.2024 Dziesmu cikls "Mana dvēsele ir noskumusi"  Tukuma TIC
Dziesmu cikls "Mana dvēsele ir noskumusi" korim ar ērģelēm. Piedalās Rihards Dubra un sieviešu koris "Noktirne". | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.51506805sec.