Par aktuālo Cēsīs - intervija ar Cēsu novada domes priekšsēdētāju Jāni Rozenbergu

Nedēļas nogalē Cēsis svinēs savu 811. gadu jubileju. Kādas Cēsis ir šodien, kas izdarīts un kas vēl jādara, kā pilsēta ir attīstījusies pēdējo gadu laikā, par to Cēsu novada domes priekšsēdētājs Jānis Rozenbergs.  

Pēdējo piecu gadu laikā darba vietu skaits Cēsu novadā kāpis par 150-200 vietām gadā

Paveikts, protams, ir daudz, un nereti šīs lietas jau šķiet pašsaprotamas. Domāju, ja mums būtu iespēja palūkoties uz Cēsīm caur laika mašīnu pirms četriem gadiem, aina šķistu teju šokējoša. Pie laba ātri pierod, un varbūt ikdienas steigā tos mazākos un lielākos uzlabojumus, ko veic pašvaldība, ir grūtāk pamanīt.

Sākot ar Vidzemes reģionālo koncertzāli "Cēsis", pārbūvētajām maģistrālajām ielām, renovēto dzelzceļa staciju, jauniem ekspress-reisiem, pozitīvām reformām Cēsu izglītības sistēmā un jaunu, modernu Profesionālo vidusskolu, labiekārtotu un mūsdienīgi aprīkotu Cēsu klīniku, jaunu ugunsdzēsēju depo un vēl un vēl.

Pēdējo piecu gadu laikā darba vietu skaits Cēsu novadā kāpis par 150-200 vietām gadā, kas apliecina, ka esošie Cēsu uzņēmumi attīstās, turklāt ienāk arī jauni darba devēji. Paldies viņiem visiem! Ikviens Cēsu uzņēmējs, ar ko runāju, sūdzas par darbaspēka trūkumu. Tāpat prieks, ka esam saņēmuši vairākus signālus par jauniem investoriem, kuri attīstīs savu biznesu tieši Cēsīs.

Veiksmīgs projekts ir koprades māja "Skola6". Tā radījusi vairākus desmitus jaunu un radošu uzņēmēju un kopumā atdzīvinājusi veselu vecpilsētas ielu. "Skola6" attīstīsim tālāk, ievirzot jaunos uzņēmējus nākamajā fāzē – tieši ražošanas gultnē.

Tas viss, neminot jaunas, lieliskas tradīcijas, kas iedibinājušās pēdējos gados. Piemēram, sarunu festivāls "Lampa", kas šogad pulcēja jau vairāk nekā 10 000 ļaužu.

Tuvākajos gados Cēsu novada izglītības iestādēs ieguldīsim ļoti daudz līdzekļu

Prioritātes šim un arī nākamajiem gadiem būs tas, kas aktuāls ikvienam Cēsu novada iedzīvotājam – mājoklis, izglītība, pilsētvide un darbavietas. Sadarbībā ar Aizsardzības ministriju esam sākuši daudzdzīvokļu nama rekonstrukciju Ata Kronvalda ielā, bet skaidrs, ka būs jāiegulda vēl daudz darba, lai atrisinātu vienmēr iztrūkstošo mājokļu jautājumu. Īstenojam vairākus Eiropas investīciju projektus, kur uzsvars likts uz izglītību, uzņēmējdarbības infrastruktūras izbūvi un kultūrvēsturisko objektu atjaunošanu un konservāciju. Prioritāte būs arī Cēsu klīnikas darbs, piedāvāto pakalpojumu saglabāšana un modernizācija.

Kopumā tuvākajos gados Cēsu novada izglītības iestādēs ieguldīsim ļoti daudz līdzekļu, lai modernizētu to mācību vidi un iespējas. Tāpat šogad pabeigsim dienesta viesnīcas izbūvi, kas ļaus Cēsu skolām piesaistīt audzēkņus no attālākiem novadiem.

Ievērojami līdzekļi paredzēti arī ielu, ietvju un ceļu atjaunošanai, kā arī kustības drošības uzlabošanai pilsētā. Lielākie projekti tuvākajiem gadiem būs Stacijas laukuma rekonstrukcija, un rotācijas apļa izbūves projekta izstrāde Valmieras un Dzintara ielu krustojumam. Apjomīgi būvdarbi notiek vecpilsētā, pārbūvējot Rīgas ielu, kur šogad pabeigsim pirmo kārtu no Kases ielai līdz Rožu laukumam. Un, protams, jau šoruden cēsniekus priecēs pilsētas stadiona rekonstrukcijas pirmās kārtas pabeigšana.

Vienlaikus jaunu auru šogad iegūs cēsniekiem būtiskas ēkas – Pastariņa sākumskola un Izstāžu nams –, kam veiksim energoefektivitātes celšanu. Kā arī pabeigsim dienesta viesnīcas izbūvi Saules ielā 23, lai radītu mājīgus un patīkamus apstākļus Cēsu izglītības iestāžu audzēkņiem.

Un, protams – ceļi! Tikko nodevām pārbūvēto Lielo Kalēju ielu vecpilsētā un pabeigsim Saulrītu, Peldu un Klints ielu atjaunošanu. Tāpat iesim uz priekšu ar vairāku grants ielu divkāršo virsmas apstrādi, lai padarītu apkaimes pievilcīgākas, saudzētu iedzīvotāju auto un samazinātu putekļu rašanos.

Cēsu zaļās pilsētas statuss netiks apdraudēts

Spersim konkrētus soļus, lai Cēsīs tiktu izveidots industriālais parks, kur jau pēc trim četriem gadiem būtu uzņēmumi, kas iezīmēs pozitīvu pavērsienu novada biznesa vidē. Ražošanas attīstība dos darba vietas, savukārt mūsdienīgos uzņēmumos ir tik augsti vides drošības standarti, ka Cēsu zaļās pilsētas statuss netiks apdraudēts.

Mūsu novads ir ļoti piemērots vēl jauna, taču pasaulē strauji augoša biznesa novirziena attīstībai – kopā strādāšana, radošās industrijas, attālinātais darbs. Pirms gada atklātā koprades māja "Skola 6" jau ir pārpildīta, kā jau minēju, jāmeklē jauni risinājumi. Pašmāju IT jomas flagmanis "Draugiem Group" arī meklē telpas un darbiniekus filiāles izveidei Cēsu vecpilsētā. Ieceru nudien ir daudz.

Sadarbība ar augstskolām – konstruktīva, patīkama un abpusēji noderīga

Pats galvenais, ko novērtējam – kvalitatīvas augstākās izglītības iespēju pieejamību mazpilsētā kā tādu. Tas, ka Cēsīs ir spēcīgas filiāles, kā Biznesa augstskola Turība, kas šogad nosvinēja, nu jau, 15 gadu pastāvēšanas jubileju,  RTU un RPIVA, ir netipiski tāda izmēra pilsētām, un viennozīmīgi padara mūs pievilcīgākus, piemēram, investoriem. Turklāt prieks, ka piedāvātās programmas ir interesantas un pieprasītas un sadarbība ar augstskolām – konstruktīva, patīkama un abpusēji noderīga!

Cēsis studentiem ir pievilcīgas tieši ar to pašu, ar ko ikvienam. Tā ir tīrā, sakārtotā vide, pretimnākošie cēsnieki, iespējas sevi un savas idejas pilnveidot un attīstīt gan ar grantu, gan projektu konkursiem, tā ir koprades māja "Skola6", tās ir kvalitatīvās atpūtas iespējas gan kultūrā, gan brīvdabā, gan sportā. Tie ir mūsu festivāli – "Lampa", Cēsu mākslas festivāls, "Fono Cēsis", pilsētas svētki. Tā ir augsta līmeņa un kvalitātes izglītības sistēma. Tā ir ērtā un ātrā satiksme uz Rīgu. Bet laikam visam pāri tā ir tā netveramā Cēsu sajūta, ko var izprast tikai, atbraucot uz šejieni.

Uz doto brīdi Cēsīs tiek veiks remonts Rīgas ielā, vecpilsētas galvenā iela, kurā atklāti vērienīgi arheoloģiskie izrakumi

Arheloģiskie izrakumi nav būtiski aizkavējuši darbu norisi. Ja ņemam vērā to, ka mūsu pilsēta ir jau 811 gadus sena, ir tikai likumsakarīgi, ka, rokoties teju jebkur, tiks atrasts kas vēsturiski nozīmīgs un svarīgs. Cēsnieki jau sen ir pelnījuši mūsu galvenās vecpilsētas ielas atjaunošanu. Patlaban darbi iet uz priekšu un šogad pabeigsim pārbūves pirmo daļu no Kases ielas līdz Rožu laukumam. Protams, tas rada sarežģījumus Rīgas ielas uzņēmējiem, tāpēc izmantojam katru izdevību, aicinot iedzīvotājus atbalstīt viņus ar saviem pirkumiem.

Nākamais gads viennozīmīgi būs svarīgs ne vien Cēsīm, bet visai Latvijai. Mūsu valsts simtgade, Saeimas vēlēšanas. Es ceru, novēlu un aicinu mūs visus – Cēsīs un Latvijā – būt politiski aktīviem, atbildīgiem un darīt labu savai valstij, novadam, pilsētai un cits citam. Jo labais vairo labo!

Rakstu sagatavoja Biznesa augstskolas Turība sabiedrisko attiecību speciāliste Elīna Šķēle

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 01.04.2024 Taizeme - dažādām gaumēm Estravel Latvia
Taizeme - piedzīvojumi // atpūta spa kūrortos // Izvēlieties ceļojumu atbilstoši savai gumei! Piedzīvojumu ceļojumiem - atlaides! | Skatīt vairāk
no 367 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 31.03.2024 Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā Liepājas reģiona TIB
Katru sestdienu un svētdienu plkst. 12.00, gids ar zaļi sarkano Liepājas karodziņu rokās gaidīs pie koncertzāles “Lielais dzintars”. | Skatīt vairāk
ZIEDOŠĀ HOLANDE! Vēl 10 vietas! Latvia Tours
🌷🌷🌷VISSKAISTĀKAIS PAVASARIS IR TUR, KUR IR ZIEDI! Hildesheima, Amsterdama, Keukenhofas ziedu dārzs, Volendama | Skatīt vairāk
no 350 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 03.04.2024 LIELDIENU IZPĀRDOŠANA Novatours
Ķer savu ceļojumu ar izdevīgu cenu! Ceļo ar ģimeni vai draugiem un saņem atlaidi! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.21131802sec.