Cēsīs sāk svinēt Latvijas Uzvaras dienu, Cēsu kauju 101. gadadienu

Laikā, kad pasākumi ar plašu ļaužu pulcēšanos ir aizliegti, Latvijas iedzīvotājus kopā ar ģimeni aicina apmeklēt foto un audio izstādi Cēsu pilsētvidē, piedalīties izlaušanās spēlē un izkļūt no ienaidnieka ģenerāļa kabineta Cēsu Vēstures un mākslas muzejā, kā arī sekot līdzi vēsturnieku diskusijai tiešsaistē.

Jau no 2020. gada 17. jūnija ikviens Latvijas iedzīvotājs aicināts apmeklēt foto un audio izstādi Cēsu pilsētvidē "Stāsti par varonību. Cēsu kaujām 101". Pilsētas nozīmīgākajās vietās, kas saistītas ar vēsturiskajiem notikumiem, aplūkojamas lielformāta fotogrāfijas, kuras papildinās stāsti par tā laika cēsnieku atmiņām, sajūtām un cerībām. Līdzās fotogrāfijām un stāstiem 22. jūnijā iecerēts atskaņot patriotisku, tautas gara varonību raksturojošu mūziku, radot svētku sajūtu Cēsīs. Izstāde būs skatāma līdz 30.jūnijam, un apmeklētāju ērtībai būs pieejamas kartes ar foto un audio izstādes norises vietām.

Karte ar izstādes vietām skatāma ŠEIT.

No 17. jūnija Cēsu Vēstures un mākslas muzejā ģimenes 2-4 cilvēku sastāvā aicinātas piedalīties aizraujošā piedzīvojumā – izlaušanās spēlē, kur, rosoties un cenšoties tikt ārā no vācu ģenerāļa kabineta, būs iespējams iejusties Cēsu Skolnieku rotas kareivja ādā un izzināt Cēsu kauju notikumus caur personīgo pieredzi. Spēle interesentiem būs pieejama pēc iepriekšēja pieteikuma. Vairāk informācijas par spēli www.cesis.lv.

Svētku diena sāksies ar tradicionālo ziedu nolikšanu pie Cēsu kauju piemiņas vietām un pieminekļiem. Dienas ievērojamākais notikums būs vēsturnieku diskusija "Cēsu kauju starptautiskais un reģionālais konteksts", kas sāksies plkst.10.30. Tajā diskutēs par tā laika vēstures līkločiem, ārzemju spēku stratēģiskajām interesēm Latvijā, Latvijas bruņoto spēku vienību lomu, politisko situāciju un citām tēmām. Tajā piedalīsies:

  • Diskusijas vadītājs: Dr.hist. Jānis Šiliņš, Latvijas Valsts Vēstures Arhīvs;

  • Dr.hist.Gints Apals, LR Ārlietu ministrija;

  • Dr.hist. Kārlis Dambītis, Latvijas Okupācijas muzejs;

  • Dr.hist. Tālis Pumpuriņš, Cēsu Vēstures un mākslas muzejs;

  • Mg.hist. Valdis Kuzmins, Latvijas Nacionālā aizsardzības akadēmija.

Atkarībā no laika apstākļiem diskusija tiks aizvadīta Cēsu Pils dārzā vai koncertzālē "Cēsis". Precīza norises vieta tiks paziņota divas dienas pirms pasākuma. Diskusija būs atvērta skatītājiem, kā arī tā tiks pārraidīta LSM.lv mājas lapā, Re:TV televīzijas kanālā, kā arī Cēsu novada pašvaldības mājas lapā un sociālajos tīklos.

Latvijas Uzvaras dienas programmu veido tās idejas autors Renārs Sproģis ar radošo komandu – režisori Edīti Siļķēnu, producenti Jolantu Sausiņu, Cēsu Kultūras centra un Cēsu Vēstures un mākslas muzeja speciālistiem.

Cēsu kauju 101. gadadienas svinības tiek īstenotas ar Valsts kultūrkapitāla fonda mērķprogrammas "Latvijai – 100" atbalstu.

Pirms 101 gada Latvijas valsts pastāvēšana tika izcīnīta Neatkarības kara laikā. Pagrieziena punkts kara gaitā notika tieši Ziemeļlatvijas frontes līnijā, kur latviešu un igauņu karaspēki 22.jūnijā pie Cēsīm uzveica Landesvēra armiju un devās tālāk uz Rīgu.

Latvijas Uzvaras dienas, Cēsu kauju 101.gadadienas uzmanības centrā būs varonība un cilvēkstāsti.

Cēsis dibinātas 1206.gadā, tā ir trešā vecākā pilsēta Latvijā un Latvijas karoga dzimtene.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 31.03.2024 Gaismas apsolījums koku stāstos Madonā Madonas TIC
1.aprīlī, LVM Kalsnavas arborētums aicina uz pasākumu “Koku stāsti gaismai”, ar tradicionālo dziedāšanas grupu “Saucējas” un krāsainām | Skatīt vairāk
Latvija
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienas Tukuma novadā  Tukuma TIC
Lieldienas rītā, saulei lecot, jāmazgā mute, jo tad tiekot skaists. Nu, kad mute nomazgāta, var doties svinēt Lieldienas. Svini Tukuma novadā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.03.2024 - 29.03.2024 Dziesmu cikls "Mana dvēsele ir noskumusi"  Tukuma TIC
Dziesmu cikls "Mana dvēsele ir noskumusi" korim ar ērģelēm. Piedalās Rihards Dubra un sieviešu koris "Noktirne". | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.44590902sec.