Livonijas svētki Wendene – šī gada krāšņākie viduslaiku svētki Latvijā

Šī gada 21. un 22. maijā pašā Livonijas sirdī – Cēsu pilsnovadā norisināsies krāšņākie viduslaiku Livonijas svētki, kuru ietvaros laika pārbaudi izturējusī augstā māksla, mūzika, prasmes, modes un sacensību gars atdzīvinās Cēsu pili sestdienā, 21. maijā, un svētdienā, 22.maijā brīvdabas noskaņās dārdinās Āraišu vēsturisko centru. Šie būs gada krāšņākie viduslaiku svētki Latvijā, - tie iedvesmos un priecēs, sniedzot iespēju gan dalībniekiem, gan apmeklētājiem baudīt, izgaršot, izjust un izzināt mūsu kopējās dzimtenes vēsturi.

Šī gada svētkiem īpašu skanējumu piešķir pasākuma dalījums divās tematiski un norises vietas ziņā atšķirīgās daļās.

Cēsu pils dienas, 21. maija, galvenā svētku tematika – sieviete viduslaikos. Šajā dienā ikkatram būs iespēja sekot līdzi maizes cepšanas norisei autentiskā viduslaiku maizes krāsnī, piedalīties viduslaiku kulinārijas meistarklasēs, vērot un izzināt vešerienes amata prasmes, meistara vadībā izgatavot Sv. Katrīnas, Jaunavas Marijas u.c. svēto aizbildņu amuletus – t.s. svētceļnieku zīmes, noklausīties interaktīvu stāstījumu par sievietes skaistumu un tā kopšanu viduslaikos, kā arī uzzināt jaunākās viduslaiku modes tendences. Savukārt pils rietumu tornī tiks demonstrēta pasaulslavenā dāņu kinorežisora Bendžamina Kristiansena dokumentālā filma par misticisma un maģijas vēsturi – “Raganas” (1922). Bez tam Jaunās pils hallē norisināsies animācijas radošā darbnīca bērniem, kurā, izmantojot dažādus vēsturiskus priekšmetus un materiālus, bērni veidos animācijas īsfilmas, kas būs veltītas Cēsu pilsētas patronesei viduslaikos – Svētajai Katrīnai.

Jau kopš ziemas sākuma Livonijas dziesminieki gatavojas „Livonijas mīlas dziesmu” konkursam, kura noslēgumā Cēsu pils pagalmā dziesminieku sniegumu vēros, klausīsies un vērtēs svētku apmeklētāji. Livonijas svētkos sevi pirmo reizi pieteiks jauna madrigālu mākslu izkopusi mūziķu grupa „Freska”, kā arī koncertēs agro viduslaiku mūzikas apvienība „Tryzna” (Polija) un folkloras kopa „Vilcenes”. Viduslaiku un renesanses laika deju soļus ikviens interesents varēs apgūt seno deju grupas „Ballare” vadībā.

Vizuāli krāšņas un dinamiskas būs nu jau par neatņemamu svētku tradīciju kļuvušās kaujas uz pils tilta. Ļoti īpašs notikums būs brīvās divkaujas, kuras izcīnīs savā starpā tie svētku dalībnieki, kuri pretendēs uz nākamās – Āraišu dienas lielās lauka kaujas karavadoņa vietu. Kamdēļ īpašs? – šo divkauju uzvarētājs komandēs veselu karapulku bruņotu vīru, sūtot to uzbrukumā lauka nocietinājumam, no viņa prāta un vadoņa spējām būs atkarīgs desmitiem vīru liktenis šī gada lielākās kaujas spēles gaitā.

22.maijā Livonijas svētki atdzīvinās abus Āraišu ezera krastus, - ezerpils senvietā pulcēsies vēsturiskās rekonstrukcijas un dzīvās vēstures kopas no Latvijas un Igaunijas, demonstrējot dažādu amatu prasmes, pils pussalā izvietosies seno amatu meistaru un tradicionālo izstrādājumu gadatirgus. Savukārt ezera otrā krastā, Simtupes attekas krastā sliesies viduslaiku nocietinājuma siena, kuras ieņemšana / aizstāvēšana kļūs par galveno uz svētkiem sabraukošo viduslaiku cīņu lietpratēju uzdevumu. Kaujas laukā gaidāmi vairāki desmiti bruņotu cīnītāju no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas, kaujas noteikumi izstrādāti atbilstoši viduslaiku bruņnieciskās izklaides vadmotīviem. Kaujas norisi, kuras iznākums ir atkarīgs tikai no pašu cīnītāju veiksmes un prasmes, skatītājiem un klausītājiem komentēs pasauli apceļojušais „Impro Ceļojumi” gids Māris Parfianovičs un to tiešajā ēterā pārraidīs Radio NABA.

Āraišu dienas ietvaros Āraišu arheoloģiskais muzejparks rūpēsies arī par miermīlīgākām norisēm – ezerpilī un tuvējā apkārtnē būs klātienē vērojami agro viduslaiku sadzīves ritmi, bet dienas muzikālo skanējumu ievadīs sakrālās mūzikas koncerts Āraišu baznīcā, ezerpilī muzicēs folkloras kopa ‘Dzieti”. Dienu noslēgs viduslaiku mūzikas grupas „Orbis Obscurus” skandētā dūdu mūzika Āraišu ordeņa pils pakājē.

Izvērstu pasākuma programmu skatīt www.vesturiskiaktivs.lv

Ieejas biļešu cenas:

21.maijs, Cēsu viduslaiku pils

Pieaugušajiem LVL 4,-

Skolēniem, pensionāriem, studentiem LVL 2,-

Ģimenes biļete (2 pieaugušie + bērns) LVL 8,-

22.maijs, Āraiši

Geidānmuižā - ieeja par ziedojumiem.

Āraišu arheoloģiskajā muzejparkā:

Pieaugušajiem LVL 2,-

Skolēniem, pensionāriem un studentiem LVL 1,-

Gimenes biļete: LVL 5,-

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Rīko konferences un seminārus Bauskā! Bauskas TIC
Iepazīsties ar Bauskas novada konferenču un semināra telpu piedāvājumu! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.04.2024 - 27.04.2024 Latvijas Kapoeiras kauss 2024 Tukumā Tukuma TIC
Latvijas Kapoeiras kauss ir kapoeiras sacensības, kuras notiks Latvijā pirmo reizi. Tās notiks 27.aprīlī pulksten 11:00 Tukuma Raiņa Valsts ģimnāzijā. | Skatīt vairāk
Uz Tukumu pēc literatūras! Tukuma TIC
Pagājušajā gadā Tukums tika iekļauts UNESCO radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta. Esam lepni par iegūto statusu un aicinām uz pasākumiem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.04.2024 - 27.04.2024 Lielā Talka un ekskursija Ungurmuižā! Cēsu TIC
Pievienojies mums Lielajā Talkā un ekskursijā Ungurmuižā! Dosimies ekskursijā, pastaigā un sakopsim Ungurmuižas teritoriju! Piesakies anketā! | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


SIXT Latvija
,


Ventspils TIC
,


Park Hotel Latgola
,


Jūrmalas TIC
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.68502307sec.