Cēsu muzejs saņem vērtīgas dāvanas [1]

Cēsu Vēstures un Mākslas muzejs jūlija mēnesī saņēmis divas vērtīgas dāvanas. Saldētavu, kas papildinās muzeja krājuma tehnisko nodrošinājumu un dārgu 19. gadsimta sākuma bīdermeiera krūzīti muzeja topošajai ekspozīcijai.

Saldētavu lietotu, bet darba kārtībā, muzejam dāvina Viesturs Bērziņš, kurš dzimis Kārļos, bet gadu desmitus Cēsis sauc par savām mājām. Kā pastāstīja Cēsu Vēstures un Mākslas muzeja speciāliste krājuma glabāšanas jautājumos Iveta Bērziņa, muzeja krājuma saglabāšanā saldētavai ir nenovērtējama loma, jo visi no jauna ienākušie priekšmeti ir vai nu jādezinficē vai jāizsaldē. „Šo procesu rezultātā iet bojā insektu oliņas, kūniņas, kāpuri, kā arī dažādas sēnes, piemēram, pelējuma sēne,” saldētavas praktisko pielietojumu izskaidro Iveta Bērziņa. Cēsu muzejam saldētavas bija nepieciešamas jau sen, un mēģinājumi tādas iegādāties, piesaistot projektu naudu, līdz šim ir palikuši bez rezultātiem, tāpēc jo lielāks prieks par noderīgo dāvanu.

Otru dāvanu, muzeja topošajai ekspozīcijai dārgu 19. gadsimta sākuma bīdermeiera krūzīti ar apakštasīti, kas izgatavota porcelāna manufaktūrā „Gardner”, dāvā brālēni Ģirts un Ivars Rības, dzimuši Drustos. Ģirts Rība, šobrīd dzīvo un strādā Amerikā, muzejā pētīja savas dzimtas vēsturi un pateicībā par veiksmīgu sadarbību kopā ar brālēnu Ivaru, kurš patlaban ir restaurācijas darbu vadītājs Cēsu Jaunajā pilī, dāvināja muzejam šo vēstures relikviju. Smalkā krūzīte papildinās Cēsu Vēstures un mākslas muzeja jauno ekspozīciju „Cēsis- Latvijas vēstures simbols”, kuru plānots atklāt jau nākamā gada maijā, kad pēc restaurācijas darbiem apmeklētājiem durvis vērs muzeja 2.stāvs. ”Ir izstrādāts Cēsu Jaunās pils interjera ekspozīcijas plāns ar precīzu priekšmetu uzskaitījumu, novietojumu, bet, diemžēl, lai realizētu ieceres pilnībā mums naudas nepietiek. Tādēļ vēl jolielāks paldiesdāvinātājiem,” atzīst Dace Tabūne, p/a „Cēsu Kultūras un Tūrisma centrs” nodaļas „Cēsu Vēstures un Mākslas muzejs” vadītāja, galvenā krājuma glabātāja.

Foto redzama 19. gadsimta sākuma bīdermeiera krūzīte ar apakštasīti, kas izgatavota porcelāna manufaktūrā „Gardner”

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

1 Ainārs 08/13/2011 18:32 Interesanti, vai ir zināms kāda cilvēka iniciāļi ir redzami uz tasītes?

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS Tukuma TIC
No 24. līdz 25. maijam tiekamies Kandavas pilsētas svētkos "Karnevāls Kandavā"! Būs gan pilsētas modināšana, gan svētku gājiens, amatnieku | Skatīt vairāk
Latvija
Iepazīsti Bausku no skatu torņu augstumiem Bauskas TIC
Tūrisma Informācijas Centrs ir apkopojis apmeklētājiem pieejamos skatu torņus Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Tornī gleznu izstāde “Gaismas frekvences” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 23. aprīļa līdz 26. maijam Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma gleznu izstāde “Gaismas frekvences”. | Skatīt vairāk
Pavasara stādu tirgus Šlokenbekas muižā Tukuma TIC
4. maijā plkst. 10.00–15.00 Šlokenbekas muižā Stādu, amatnieku un mājražotāju gadatirgus. | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Ungurmuiža
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.71676993sec.