LSO vienā koncertā ar Maksimu Risanovu, Dāvidu Geringu un Sergeju Dogadinu

25. Liepājas Starptautiskajā zvaigžņu festivālā 24. martā pulksten 19:00 koncertzālē “Lielais dzintars” Liepājas Simfoniskais orķestris uzstāsies ar trīs dažādiem mūzikas virtuoziem. Viens no tiem – šobrīd par vienu no pasaules labākajiem un harismātiskākajiem altistiem uzskatītais Maksims Risanovs. Otrs – ievērojamais lietuviešu čellists un diriģents Dāvids Gerings. Trešais – krievu vijolnieks Sergejs Dogadins.

No Ukrainas nākušais alta virtuozs Maksims Risanovs 2013. gadā tika nominēts Grammy balvai, savulaik viņš bijis Classic FM Gramophone balvas „Gada jaunais mākslinieks” laureāts. Līdztekus alta spēlei Maksims Risanovs nodarbojas arī ar diriģēšanu, viņš guvis uzvaru Bornmutas simfoniskā orķestra jauno diriģentu projektā. Dzimis Ukrainā, šobrīd savu mūziķa un diriģenta karjeru attīsta vienā no Eiropas mūzikas citadelēm - Londonā.

Akadēmiskās mūzikas vidē jau par leģendāru uzskatītais lietuvietis Dāvids Geringsirvisur pasaulē sirsnīgi gaidīts mūziķis ar plašu repertuāru no baroka līdz mūsdienām. Viņš savulaik mācījies Maskavas konservatorijā pie Mstislava Rostropoviča un 1970. gadā ieguvis zelta medaļu Čaikovska konkursā. Dāvids Gerings uzstājies ar pasaules labākajiem orķestriem un diriģentiem. Viņa diskogrāfijā ir ap 100 ierakstu, un vairāki no tiem ieguvuši augstu atzinību, vēl 2013. gadā Gerings saņēma prestižo Echo Klassik balvu 20. un 21. gadsimta labākā kamermūzikas ieraksta kategorijā. Dāvidam Geringam čellkoncertus veltījušas vairākas mūsdienu mūzikas izcilības – Sofija Gubaiduļina, Neds Rorems, Erki Svens Tīrs un Pēteris Vasks.

Savukārt virtuozais vijolnieks Sergejs Dogadins no Krievijas ir daudzu prestižu konkursu un balvu laureāts, kurš vēl 2015. gadā ieguva 50 000 EUR galveno balvu Starptautiskajā Jozefa Joahima vijoļkonkursā Hannoverē, Vācijā un aizgājušā gada septembrī otro vietu ar 50 000 USD naudas balvu Šanhajas Izāka Šterna starptautiskajā vijoļkonkursā Ķīnā. Jaunais mūziķis koncertbraucienos jau paguvis uzstāties kā Krievijā, tā ASV, daudzviet gan Rietum, gan Austrumeiropā, arī Āzijā. Viņš ir sniedzis koncertus pasaules ievērojamākajās koncertzālēs un sadarbojies ar vairākiem starptautiski nozīmīgākajiem simfoniskajiem kolektīviem un diriģentiem.

Programmas “Tutti i Virtuosi” sākumā visi trīs virtuozi atskaņos Alfrēda Šnitkes “Koncertu trijiem”, ko komponists savulaik 1994. gadā veltīja slavenajai mūziķu trijotnei – Gidonam Krēmeram, Jurijam Bašmetam un Mstislavam Rostropovičam. Interesanti, ka komponists visiem trim solistiem kopā atvēl spēlēt vien skaņdarba 4. – noslēdzošajā daļā. Turpinājumā sekos Volfganga Amadeja Mocarta Sinfonia concertante, kur pie Liepājas Simfoniskā orķestra diriģenta pults stāsies Dāvids Gerings, vijoles un alta solo izpildīs attiecīgi Sergejs Dogadins un Maksims Risanovs. Savā 1779. gadā radītajā koncertsimfonijā tās spriego dramaturģiju Mocarts apvienojis ar instrumentālā koncerta neatslābstošo virtuozitāti.

Koncerta noslēgumā Johannesa Brāmsa dubultkoncertā pie diriģēšanas ķersies Maksims Risanovs, savukārt vijoles un čella solo partijas atskaņos Sergejs Dogadins un Dāvids Gerings. Šis bija Brāmsa pēdējais darbs orķestrim, rakstīts 1887.gadā kā samierināšanās žests senam komponista draugam – ievērojamajam vijolniekam Jozefam Joahimam, ar kuru personisku iemeslu dēļ draudzīgās attiecības bija pajukušas. Brāmsa vēlīnā stila paraugs, kur melanholija mijas ar brāzmainu nemieru, ir tehniski un muzikāli tiešām sarežģīts skaņdarbs – vienmēr izaicinājums, jo pieprasa divu vienlīdz izcilu solistu dalību.

31. martā 25. Liepājas Starptautiskais zvaigžņu festivāls izskanēs ar Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra un krievu pianista Dmitrija Masļejeva koncertu.

Biļetes uz LSO rīkotā 25. Liepājas Starptautiskāzvaigžņu festivāla koncertiempieejamas visās „Biļešu paradīzes” tirdzniecības vietās un www.bilesuparadize.lv. Festivālu atbalsta Liepājas pilsētas dome, Liepājas Kultūras pārvalde, Valsts Kultūrkapitāla fonds un Latvenergo.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024” Valmieras TIC
31. martā no plkst.10.00-15.00 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”. No plkst.11.00 svētku koncerts kopā ar pašdarbības kolektīviem. | Skatīt vairāk
Latvija
Labi būt pavasarī - Bauskas novadā! Bauskas TIC
Izdots jaunais kultūras un tūrisma ceļvedis „Labi būt Bauskas novadā” - aplūko un iedvesmojies brīvdienām! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 01.04.2024 Svini Lieldienas Bauskas novadā! Bauskas TIC
Esam apkopojuši Lieldienu svinību norises vietas Bauskas novadā! Foto:N.Veiss | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu brīvdienas Liepājā Liepājas reģiona TIB
Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.36950111sec.