Festivāla «Liepājas vasara» noslēguma koncertā – Vasilijs Petrenko

15. augusta vakarā pl. 19.00 Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars" festivāla "Liepājas vasara" noslēguma koncertā "Baiba Skride un Eiropas Savienības Jauniešu orķestris" pie diriģenta pults izcilais diriģēšanas lielmeistars Vasilijs Petrenko.

Festivālā "Liepājas vasara" ir uzstājušies daudzi izcili mākslinieki un kolektīvi ar starptautisku vārdu, kā Gidons Krēmers, Giora Feidmans, Avi Avitals, Māris Sirmais, Valsts akadēmiskais koris "Latvija", Raimonds Pauls, Intars Busulis u.c., kā arī festivāla neatņemama sastāvdaļa ir tā saimnieks - Liepājas Simfoniskais orķestris. Šogad, Latvijas simtgades programmas ietvaros, festivālam izdevies piesaistīt tādu grandu kā Vasilijs Petrenko no Krievijas ar paša vadīto Eiropas Savienības Jauniešu orķestri (ESJO). Koncertā būs iespējams dzirdēt lieliskā latviešu komponista Pētera Vaska un Ziemeļeiropas komponistu – Karla Nielsena, Arvo Perta un Žana Sibēliusa mūziku. Koncerta soliste – latviešu vijolniece Baiba Skride. Īpašais viesis vijolnieks Daņiils Bulajevs.

Diriģents Vasilijs Petrenko ir viens no ievērojamākajiem četrdesmitnieku paaudzes diriģentiem Eiropā. Muzikālo izglītību uzsācis Sanktpēterburgas zēnu mūzikas skolā – vecākajā mūzikas skolā Krievijā. Pēc tam izglītojies Sanktpēterburgas konservatorijā un piedalījies meistarklasēs pie tādiem leģendāriem diriģentiem kā Iļja Musins, Mariss Jansons, Esa Peka Salonens un Jurijs Temirkanovs. Ieguvis virkni balvu nozīmīgos diriģēšanas konkursos – VI Kadakesas Starptautiskajā diriģentu konkursā Spānijā, Sergeja Prokofjeva IV Starptautiskajā diriģentu konkursā Sanktpēterburgā, Dmitrija Šostakoviča diriģentu konkursā Sanktpēterburgā.

V. Petrenko ir strādājis ar pasaules labākajiem orķestriem, taču šobrīd ir galvenais diriģents Oslo filharmoniskajā orķestrī, Liverpūles Karaliskajā filharmoniskajā orķestrī, Eiropas Savienības Jauniešu orķestrī, kā arī ir galvenais viesdiriģents Krievijas Valsts Akadēmiskajā simfoniskajā orķestrī, dēvētā arī par Svetlanova orķestri.

2007.gada oktobrī Vasilijs Petrenko saņem Gramafona speciālbalvu – Gada jaunais mākslinieks, 2010.gadā Britu klasiskās mūzikas apbalvojumu – Gada mākslinieks. Viņš ir otrais cilvēks, kuram Liverpūles Univrsitāte un Liverpūles Hopa universitāte (2009.gadā) piešķir Goda doktora titulu. 2012.gadā Liverpūles Džona Mora universitāte Vasiliju Petrenko ieceļ par universitātes Goda biedru pateicībā par viņa nenovērtējamo ieguldījumu Liverpūles Karaliskās filharmonijas orķestra izaugsmē un pilsētas kultūras dzīvē, savukārt 2016. gadā viņš saņēmis Liverpūles Goda pilsoņa titulu.

Vijolniece Baiba Skride, kuras vijoļspēli kritiķi salīdzina ar dabas balsi, ir viena no pasaulē pazīstamākajām un pieprasītākajām latviešu mūziķēm. Baiba Skride dzimusi Rīgā mūziķu ģimenē un jau no agras bērnības muzicējusi ģimenes lokā. Ansambļa saspēles elastību un meistarību spoži izkopusi, koncertējot ar māsām Laumu un Lindu, kā arī mammu Līgu Skridi. Studējusi Rostokas Mūzikas un teātra augstskolā pie  profesora Petru Munteanu. Pasaulē viņas vārds kļuva pazīstams 2001. gadā, kad viņa ieguva I vietu vijolniekiem visgrūtākajā un tradīcijām bagātākajā Beļģijas Karalienes Elizabetes konkursā. Kopš 2010. gada novembra Baiba spēlē Stradivāri Ex Baron Feilitzsch vijoli, ko viņai aizdevis Gidons Krēmers. Viņa savu muzikālo karjeru attīsta Vācijā, dzīvojot Hamburgā un regulāri koncertējot visā pasaulē gan kopā ar "Berlīnes filharmoniķiem", Bostonas Simfonisko orķestri, Bavārijas Radio simfonisko orķestri, Orchestre de Paris, "Londonas filharmoniķiem", Stokholmas Karalisko filharmonisko orķestri, Sidnejas simfonisko orķestri, NHK Symphony u.c., kā arī sadarbojoties ar tādiem diriģentiem kā Kristofu Ešenbahu, Pāvo Jervi, Nēmi Jervi, Andri Nelsonu, Sakari Oramo, Janiku Nezē-Segēnu, Juku Peku Sarasti, Jonu Stūrgordsu un Vasiliju Petrenko.

Eiropas Savienības Jauniešu orķestris (ESJO) sevī pulcē talantīgākos jaunos mūziķus no visām ES dalībvalstīm, kurus apvieno kopīga Eiropas muzikālā mantojuma un inovāciju izpratne, kā arī tiekšanās pēc izcilības. Tā 3000 absolventi ir atrasti rūpīgā, ikgadējā mūziķu noklausīšanās procesā, kas tiek veikts visās ES dalībvalstīs, un daudzi no tiem tagad ir ievērojami diriģenti, solisti, skolotāji un instrumentālisti, kuri strādā ar labākajiem orķestriem visā pasaulē, ieskaitot Londonas Simfonisko orķestri, "Berlīnes  filharmoniķiem", Bostonas Simfonisko orķestri un Royal Concertgebouw orķestri. ESJO ir uzstājies Eiropas lielākajās koncertzālēs un prestižākajos mūzikas festivālos.

Biļetes uz Liepājas vasaras koncertiem pieejamas visās "Biļešu paradīzes" tirdzniecības vietās un www.bilesuparadize.lv.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu pasākumi Alūksnē! Alūksnes TIC
Alūksnes novadā Lieldienās iedzīvotājus un viesus priecēs daudzveidīgi un koši svētku pasākumi, kuros būs iespēja spēlēt jautras spēles, krāsot | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienas Valmierā “Zaķim pa pēdām” Valmieras TIC
1.aprīlī no pl.11-16 ar prieku gaidīsim ikvienu – mazus un lielus uz Lieldienu svinēšanu Valmierā! | Skatīt vairāk
Programma ANTISTRESS Rehabilitācijas centrs Jaunķemeri
Ieelpot. Izelpot. Un ļauties, lai procedūrām bagātā programma ANTISTRESS Jūs ved 10 dienu ceļojumā prom no stresa atstātajām sekām - tuvāk | Skatīt vairāk
no 700 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 💚✈️ MELNKALNE no 365 EUR/pers.! Latvia Tours
Fantastiskais Kotoras līcis, Skadaras ezers, kuru paši melnkalnieši sauc par savas valsts sirdi un dvēseli, burvīgas pludmales un dzidrs Adrijas jūras | Skatīt vairāk
no 365 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.13918996sec.