Liepājas muzejs aicina uz sarunu par dzintara rotām

19.martā plkst. 17 Liepājas muzeja ekspozīcijas ''Liepāja okupāciju režīmos'' K.Ukstiņa ielā 7/9 izstāžu zālē ikviens interesents aicināts uz pēdējo sarunu cikla tikšanos izstādē ''Dzintara meklētāji''. Šoreiz sarunas tēma - ''Dzintara rotas''. Pasākumā piedalīsies Tautas lietišķās mākslas studijas ''Zītars'' ilggadēja dalībniece, tautas daiļamata meistare Vineta Leismane.

Vineta Leismane 1965.gadā beigusi Liepājas Mākslas skolas Dzintara un metāla apstrādes nodaļu. Pēc skolas beigšanas viņa ilgus gadus strādājusi kombinātā ''Māksla''. Sākoties Trešajai Atmodai, Vineta kopā ar citiem kolēģiem īrēja telpas un turpināja veidot skaistas dzintara rotas, vēlāk viņa iesaistījās Tautas lietišķās mākslas studijas ''Zītars'' darbā.

Šogad aprit 50 gadi kopš Vineta Leismane ir nesaraujami saistīta ar dzintaru un dzintara rotu darināšanu. Tautas daiļamata meistare ar saviem darbiem ir piedalījusies neskaitāmās izstādēs Liepājā, Latvijā un ārzemēs.

Vineta Leismane stāstīs par dzintara izcelsmi, rotas lietām un dzintara apstrādi. Ikviens interesents varēs aplūkot viņas un citu kolēģu pēdējā laikā tapušos darbus, kā arī interesantus dzintara gabaliņus. Tāpat būs iespējams uzzināt, kā mājas apstākļos apkopt savas dzintara rotas, lai tās saglabātu no paaudzes paaudzē.

Biļetes cena pasākumā ir 1 eiro.

Tematiskā krājuma izstāde ''Dzintara meklētāji'' veidota, lai parādītu Baltijas jūras krastā izskalotā saules akmens daudzveidību un krāšņumu liepājnieku darinātos priekšmetos.

Krāšņais jūras krastā atrastais saules akmens izstādē saistāms ar 82 Liepājas muzeja krājuma priekšmetiem - tautas lietišķās mākslas studiju ''Dzintars, ''Kursa'' un kombināta ''Māksla'' meistaru 1980.gados darinātām dzintara rotām - saktām, piespraudēm, aproču pogām, gredzeniem, kaklarotām, dzintara kuloniem.

Izstādi papildināta ar 1960. gadā ražoto radio uztvērēju ''Dzintars'', kā arī izcilā latviešu gleznotāja Edgara Iltnera (1925 – 1983) darbu ''Dzintara meklētāji'' (1959). Viņa 1950.-1960. gadu mijā radītie darbi ar dzīvi apliecinošiem tēliem ievadīja jauna laikmeta sākumu latviešu glezniecībā.

Edgars Iltners, būdams viens no skarbā stila paaudzes klasiķiem un socreālisma modernizētājiem, pēc formas un satura jauninājumiem tiekdamies, pārsteidza laikabiedrus ar negaidītiem individuālā rokraksta pavērsieniem.

Dzintars savu aktualitāti nav zaudējis arī mūsdienās - tā vārdu pasaulē nes daudzveidīgi dzintara darinājumi, kosmētika, pārtikas preces un galu galā arī Dzintara vārdā nosauktie vīrieši. Katram dzintars saistās ar ko citu: vienam - ar sauli, citam ar jūru, bet daļai ar Liepājas pilsētu, kuras jūrmalā kādreiz meklēts dzintars.

Sadarbībā ar Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeju, izstādi lieliski papildina Māra Maskalāna fotogrāfijas. Fotomākslinieks ir portretējis Latvijas Dzintarus - dažādu profesiju vīriešus, kuru vārds ir Dzintars.

Māris Maskalāns (1971) ir profesionāls operators un režisors, kurš kopš Kultūras akadēmijas beigšanas strādā Vides filmu studijā par operatoru un režisoru, fotografēšanu saglabādams kā hobiju.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024” Valmieras TIC
31. martā no plkst.10.00-15.00 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”. No plkst.11.00 svētku koncerts kopā ar pašdarbības kolektīviem. | Skatīt vairāk
Latvija
Lubānas mitrāja putnu vērošanas pastaiga Madonas TIC
Lubāna mitrājs un tā apkārtne var lepoties ar dažādām putniem un citām pievilcīgām dzīvotnēm. Aicinām braucienā uz Īdeņas un Kvāpānu zivju | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās! Bauskas TIC
Lieldienu darbalaiks galvenajos tūrisma objektos. | Skatīt vairāk
Pavasaris Lubānas mitrājā Madonas TIC
Aicinām sajust un sadzirdēt īstu pavasari 6. aprīļa putnu dienās pie Lubāna ezera | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.43339801sec.