Liepājā apskatāma dzintara rotu izstāde «Saule, jūra, dzintars»

Tautas lietišķās mākslas studijas "Zītars" meistari aicina apmeklēt dzintara rotu izstādi "Saule, jūra, dzintars" bibliotēkā "Libris". Liepājā izstāde bez maksas skatāma līdz 2016. gada 30. aprīlim.

Izstādē apskatāmas studijas "Zītars" meistaru izgatavotās tautiskās rotas – kaklarotas, kniepķeni, saktas un citas rotaslietas, kas paredzētas Nīcas, Rucavas un Bārtas tautastērpu izdaiļošanai. Visi darbi ir unikāli, jo tāds ir katrs dzintara gabals un katrs meistars, kura rokās tas nonācis.

Studijas "Zītars" vadītāja Austra Ziemele stāsta: "Varu nepārtraukti brīnīties par tik siltuma pilnām domām, caur priedes stumbru uz leju, caur saules stariem, caur gadsimta gadalaikiem, līdz mazam dzintara gabaliņam manā saujā. Un tā jau daudzus gadu desmitus šie dzintara gabaliņi ieripo mūsu saujās. Dzintara vilinājums ir liels. Daudziem no mums mūžs iet roku rokā ar to. Dzintara meistari arī paši sev uzdod jautājumu – kas ir dzintars? Manuprāt, Baltijas jūras krastā, Kurzemes piekrastē dzīvojošajiem tas noteikti ir mūsu dārgakmens un lepnums."

Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra lietišķās mākslas studijas "Zītars" veidošana aizsākusies 1969. gada rudenī, kad Liepājas Izglītības un zinātnes darbinieku namā darbu sāka dzintara un metāla apstrādes pulciņš. Pēc desmit gadu darba tas ieguva nosaukumu "Zītars", bet 1981. gadā – Tautas studijas nosaukumu, un dalībnieku skaits ar katru gadu pieauga. Kolektīvs aktīvi piedalījies izstādēs ne tikai Latvijā, bet arī citās Eiropas valstīs un pat tālākās zemēs – Japānā un Austrālijā. Visus ilgos darbības gadus sevišķa vērība tiek pievērsta Dienvidkurzemes etnogrāfiskām rotām, kā arī savienojot senatnīgo ar moderno.

Izstādē redzamo rotu meistari ir Ludmila Kadeka, Vaira Viģele, Solveiga Vārna, Zenta Vinogradova, Imants Rollis, Vineta Leismane, Dzintra Grietēna, Austra Ziemele, Andris Gūtmanis, Raimonds Hodzko, Ilmārs Kuncītis un Gunārs Reinsons.

Izstāde bez maksas apskatāma līdz 2016. gada 30. aprīlim bibliotēkā "Libris", Liepājā, Mirdzas Ķempes ielā 11, darba dienās no plkst. 11.00 – 18.00 un sestdienās no 10.00 – 16.00.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 03.04.2024 - 24.04.2024 Muzeju darba laiku apkopojums 2024.gadam Bauskas TIC
Apskates objektu un muzeju darba laika un cenu apkopojums 2024.gadam. | Skatīt vairāk
Latvija
Golfa diena Madonā Madonas TIC
Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.04.2024 - 20.04.2024 Sama modināšanas svētki Koknesē Aizkraukles novada TIC
Koknesē modinās diženo Daugavas iemītnieku - Samu. Svētki Koknesē norisināsies 10. un 11.maijā. | Skatīt vairāk
27. aprīlī - lielais Stādu tirgus Madonā Madonas TIC
Stādu tirgus Madonā jau ir kļuvis par nozīmīgu pavasara tradīciju plašā apkārtnē. Tas ir īstais starts uzsākt praktiskus pavasara darbus dārzos un | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.53427815sec.