Izdos grāmatu «Vidzemes 1624./1625.gada arklu revīzija»

Turaidas muzejrezervāts sadarbībā ar LU Latvijas vēstures institūtu sagatavojis un apgādā "Zinātne" izdevis grāmatu "Vidzemes 1624./1625.gada arklu revīzija. Turaidas, Krimuldas un Siguldas pilsnovadi", kuras atvēršana notiks 2019. gada 16. maijā plkst. 14.00 Rīgā, Kalpaka bulvārī 4, LU humanitāro un sociālo zinātņu pētniecības centra konferenču zālē (215. telpa).  

Jau pagājušā gadsimta 70-tajos Siguldas novadpētniecības muzeja Turaidā uzdevumā revīzijas izrakstīja un tulkoja arhīvists, baltu filologs un vēsturnieks Aleksandrs Jansons. Līdz šim tulkojumi glabājās Turaidas muzejrezervāta zinātniskajā arhīvā. 2016. gadā pēc muzejrezervāta direktores Annas Jurkānes iniciatīvas tos publikācijai sagatavojis, transkribējis, tulkojis, zinātniski komentējis LU profesors, Dr.hist. Gvido Straube.

Vidzeme 17. gadsimta sākumā bija daļa no Pārdaugavas hercogistes, bet poļu-zviedru kara laikā (1600-1629) kļuva par karadarbības lauku un tika smagi izpostīta. Pilis un pilsnovadi bija te viena, te otra karaspēka rokās līdz zviedru karaspēks pēc Rīgas ieņemšanas (1621) nostiprinājās Vidzemē. Karš beidzās ar Altmarkas pamieru 1629. gadā, kad zviedri Vidzemē jau bija paguvuši veikt vairākas arklu revīzijas. Tās reģistrēja datus par zemniekiem, to nodevām un arklu skaitu jeb apstrādājamās zemes platību. Mūsdienās šie dokumenti ir nenovērtējams kultūras, tiesību, saimniecības vēstures avots, kas sniedz ieskatu pārvaldes struktūrā, iedzīvotāju hierarhijā un sociālajās attiecībās, rāda lauksaimniecības attīstību, migrācijas procesus, dažkārt raksturo piļu un baznīcu ēkas.

Grāmatu bagātina LU Latvijas vēstures institūta pētnieka, Dr. hist. Munta Auna sagatavotais apjomīgais pētījums par Turaidas un Krimuldas pilsnovadu vēsturisko ģeogrāfiju 13.-18. gadsimtā. Analizējot apdzīvoto vietu, pārvaldes struktūru un vietvārdu attīstību, izmantots plašs vēstures avotu klāsts, kas ļauj izsekot, kā izzūd senās vakas (ciems, pagasts), parādās arvien jaunas muižas, sākotnēji lībiešu apdzīvotajos novados visai būtiski mainās vietu nosaukumi.

Revīziju tekstus pētnieku G. Straubes un M. Auna publikācijā var iepazīt no dažādiem skatupunktiem. Revīziju materiāli ir bagāts avots gan ekonomiskajai vēsturei, gan migrācijas procesu izpratnei, gan vēsturiskās kartogrāfijas, etniskās vēstures un vietvārdu attīstības pētniecībai.

Turaidas muzejrezervāts pateicas Latvijas Valsts vēstures arhīvam par iespēju izmantot attēlus gan no arhīva karšu kolekcijas, gan Vidzemes arklu revīzijas materiāliem. Grāmatas izdošanu atbalstījis Valsts Kultūrkapitāla fonds.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās! Bauskas TIC
Lieldienu darbalaiks galvenajos tūrisma objektos. | Skatīt vairāk
Latvija
Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē Cēsu TIC
Kopā ar LOB Cēsu putnu grupas pārstāvjiem Agnesi Gaili un Mārtiņu Plataci dosimies dabā, vērosim dažādas putnu sugas un atpazīsim to balsis! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 01.04.2024 Svini Lieldienas Bauskas novadā! Bauskas TIC
Esam apkopojuši Lieldienu svinību norises vietas Bauskas novadā! Foto:N.Veiss | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 29.03.2024 Senioru vīru kora “Baltie bērzi” koncerts Valmieras TIC
28.martā plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā senioru vīru kora “Baltie bērzi” 30 gadu jubilejas koncerts. Īpašais viesis: Zigfrīds Muktupāvels. | Skatīt vairāk
5 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.47624803sec.