Turaidā notiks folkloras festivāla «Baltica - 2012» svētki "Krustcelēs"

08.07.2012 pēcpusdienā visi ceļi starptautiskā folkloras festivāla "Baltica 2012" dziedātājus un klausītājus savedīs Turaidas muzejrezervāta Dziesmu dārzā, kur plkst. 13:30 koncertā "Krustcelēs" satiksies 28 folkloras kopas un etnogrāfiskie ansambļi no Kurzemes, Zemgales, Latgales, Vidzemes, Rīgas, kā arī Lietuvas folkloras kopas "KUPKINIS", Itālijas folkloras grupas TERRE DEL SOLE, Bulgārijas tautas mūzikas ansambļa BISTRITSA, Izraēlas palestīniešu deju grupas un Ukrainas folkloras ansambļa ROZHANYCYA dziesmu un seno deju zinātāji.

Šogad starptautiskais folkloras festivāls "Baltica" Latvijā norisināsies no 5. līdz 9. jūlijam Rīgā un citviet Vidzemes novados. 8. jūlijā festivāls "Baltica" plkst. 11:00 ieskanēsies arī vairākās vietās Siguldas novadā – ar rīta ceļa dziesmu svētdienu uzsākt tiks aicināti Siguldas pilsētas un pagasta, Turaidas, Jūdažu, Mores un Allažu iedzīvotāji – dziesmas skanēs laukumos pie Siguldas pagasta kultūras nama, Turaidas muzejrezervāta krustcelēs, pie Mores kultūras nama, Jūdažu sabiedriskā centra, pie Allažu pagasta pārvaldes, tirdzniecības centra „Šokolāde”, kā arī festivāla dalībnieki viesosies Siguldas aprūpes centrā „Saullēkts”.

Katru gadu folkloras festivālam "Baltica" izvēlēta tēma, caur kuru tiek daudzinātas latviskās dzīvesziņas vērtības, nodots vēstījums, kas sabiedrībā rosina pārdomas par garīgās dzīves un attīstības nepieciešamību savas tautas identitātes saglabāšanā. Šī gada folkloras festivāla "Baltica" tēma ir "Ceļš". Ceļš pastāvējis paaudžu paaudzēs, tas vienojis un vieno sētas un pagastus, novadus un valstis, tautas un nācijas. Turaida ir kā krustceles, kur izsenis savijušās somugru un baltu kultūras un tradīcijas, tūkstošgadu ritējumā mijušies dažādu tautu ceļi, atstājot unikālu kultūras mantojumu, kas dabas ainaviskajā skaistumā saglabājies Turaidas vēsturiskajā centrā. Mūsdienu kultūras ceļa zīme - Dainu kalns – dabas, mākslas un tautasdziesmas krustceles – vēsta par tautasdziesmās ietverto pasaules lietu kārtību. Tautasdziesma, esot Turaidas krustcelēs, piepilda mūs ar dzīvotprieku.

No plkst. 11:00 līdz plkst. 13:20 Turaidas muzejrezervātu pieskandinās ieskaņu koncerti "Ceļa dziesma gājējam", kuros sava novada dziesmu pūru Turaidas krustcelēs izrādīs Jaunpiebalgas folkloras kopa, Puzes "Sītava", Mežvidu folkloras kopa, Bozovas etnogrāfiskais ansamblis, Rencēnu "Rota", Riebiņu "Jumaleņa", Rīgas "Dandari" un "Vilcenes" un Siguldas "Senleja". Koncertā "Krustcelēs" viņiem pievienosies Mālpils "Mālis", Vidrižu "Delve", Cēsu "Dzieti", Jaunlaicenes "Putnis", Ķoņu "Dzīne", Jērcēnu "Mežābele", Alsungas Suitu sievas un "Suitiņi", Jūrkalnes "Maģie suiti", Tārgales "Kāndla" un "Piški Kāndla", Liepājas "Atštaukas", Liepājas "Vēlava", Otaņķu etnogrāfiskais ansamblis, Rēzeknes "Vīteri", Valgundes "Nāburdzīte", Jelgavas "Lāte", Dobeles "Leimaņi" un Rīgas "Vilki".

Starptautiskais folkloras festivāls "Baltica" kopš 1987. gada norisinās katru gadu vienā no Baltijas valstīm (Lietuva, Latvija, Igaunija). Pirmo reiz festivāls Latvijā izskanēja 1988. gadā, un kopš pirmā festivāla gada Latvijā Dainu kalnā Turaidā vienmēr norisinājušās festivāla norises. Dainu kalns kļuvis par vietu, kur mājo tautasdziesma, vietu – kur dziedāt savu dziesmu par īpašu godu uzskata ne tikai ikviens Latvijas folkloras kopu un etnogrāfisko ansambļu dalībnieks, bet arī ārzemju viesi, Latvijas iedzīvotāji un tūristi no dažādām pasaules malām.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Heršela grupas izstāde “Ciano mistērijas” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 5. marta līdz 14. aprīlim Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma Heršela grupas darbu izstāde cianotipijas tehnikā. | Skatīt vairāk
Latvija
Lubānas mitrāja putnu vērošanas pastaiga Madonas TIC
Lubāna mitrājs un tā apkārtne var lepoties ar dažādām putniem un citām pievilcīgām dzīvotnēm. Aicinām braucienā uz Īdeņas un Kvāpānu zivju | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās! Bauskas TIC
Lieldienu darbalaiks galvenajos tūrisma objektos. | Skatīt vairāk
6 populārākie brīvdienu galamērķi šogad airBaltic
Dodies neaizmirstamos piedzīvojumos un baudi Balkānu pasakainos skatus, vēsturiskās vietas un neskarto dabu. | Skatīt vairāk
79 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.44761395sec.