Vasaras saulgrieži Turaidas Jāņa kalnā 2013. gada 21. jūnijs, no pievakares līdz saules lēktam

Gada īsākā nakts pulcē kopā Jāņu bērnus no tuviem un tāliem novadiem. Šajā naktī saskaras arī tveramā un netveramā pasaule, kur mīt mūsu senči. Šogad tiekamies Turaidas Jāņu kalnā, lai ar greznām dziesmām, dzīvo Jāņu zāļu spēku un senajām teiksmām līgotu līdz ar sauli debesīs un dzīvības prieku sirdīs. Lai līgo gaisma Latvijā!

Turaidas Jāņu kalnā 21. jūnijā – gada garākajā dienā un īsākajā naktī jau vairākus gadus tiek svinēti  Vasaras saulgrieži.  2013. gadā Vasaras saulgrieži Turaidā ir Vidzemes ieskaņas pasākums XXV Vispārējiem latviešu Dziesmu un Deju svētkiem. Dziesmu svētku norises atslēgvārdi ir "Līgo – lai top!", kas tiek izteikti ar vienojošu domu – GAISMA LĪGO LATVIJĀ un sasaucas ar vissenāko saulgriežu svinēšanas tradīciju.

Pasākums ļauj pieredzēt "dzīvu" Jāņa tradīciju - izdzīvot visas norises no vakara līdz pat rīta gaismai - siet sieru un vīt vainagus, iepazīt seno zinšu spēku, aplīgot Jāņa tēvu un Jāņa māti, kā arī plašo Turaidas muzejrezervāta sētu. Saulīti pavadot, iekurt uguni un iziet spēka rituālu, aizdegt pūdeli ar uguns bultām un naktī izdziedāt buramdziesmas, - lai raganas skrien šķērsu gaisu, ne mūsu sētiņā. Izdziedāt Jāņu dziesmas, lekt pār ugunskuru  un griezt nerimtīgus dančus līdz pat rīta gaismai, kad lāpu gājiens uzsāk ceļu Dainu kalnā, lai sagaidītu saulīti rotājam. Pasākums piedāvā izdzīvot patieso saulgriežu tradīciju un tā, lai katrs var būt klāt - redzēt un just nakts maģisko burvību.

Norises vieta: Turaidas muzejrezervāta teritorija - Jāņa kalns, Dziesmu dārzs, Skandinieku avotiņš un Dainu kalns.

Laiks: 2013. gada 21. jūnijs, no pulksten 19.00 līdz nākamās dienas 05.00

Norise:

Pulcējamies ap 19.00

Līdz 21.00 – zāļu vakars – siera siešana, sētas un saimes aplīgošana, vainagu vīšana, pirts un zāļu zintis, interaktīvs teātris bērniem

21.00 dodamies Jāņa kalnā iedegt uguni un pavadīt saulīti

Ap 22.00 pūdeles aizdegšana, rotaļas un sadziedāšanās pie Jāņa ugunskura

23.30 – nakts vidus rituāls un senču uguns iedegšana

Ap 00.30 – ritinām ugunsratu un aizdedzam lejas ugunskuru, lai var sākties danči

No 01.00 līdz 02.00 pie Jāņa uguns dziedās Kristīne Kārkle-Puriņa un kokli spēlēs Laima Jansone (var klausīties tiešsaitē www.radiooira.lv)

Uz rīta pusi lecam pār ugunskuru

03.00 – gaismas ceļš pretim saulei uz Dainu kalnu – mazgajamies avotā un rīta rasā, sagaidām Saulīti ābeļu dārzā

Ap 05.00 pavadām Jāņa uguntiņu cauri Gaujas lokiem

Jāņa bērni: Rīgas folkloras kopa SILAVOTI, Siguldas SENLEJA, Vidrižu DELVE, Druvienas PĒRLIS, Ceraukstes LAUKAM PĀRI, Lēdurgas PUTNI, Rīgas DANDARI, Ozolmuižas ŪZUĻEŅI, Ādažu SAULGRIEŽI, ZIEMERU folkloras kopa, Rencēnu ROTA,  Kokneses URGAS, Jumpravas LIEPU LAIPA, Jēkabpils RAKSTI, Saulkrastu DVĪGA, Valkas SUDMALIŅAS, Amatas ORE, Kraukļu KRAUKLĒNIEŠI, LAUNKALNES mūsdienu folkloras kopa, Ērgļu tautas mūzikas kopa PULGOSNIEŠI, Mālpils MĀLIS, Jērcēnu MEŽĀBELE.

Zintē: ZĀĻU ZINTIS - Zeltīte Kaviere, PIRTS ZINTIS - Kaija Brisone un Juris Kraucis, JĀŅU ZĀĻU ZINTIS - Indra Čekstere, RITUĀLI - folkloras kopas SILAVOTI un DELVE, RĪTA RASAS RITĀLS – MĀLIS, LAUKAM PĀRI un PUTNI, SIERU SIEN – Ozolmuižas folkloras kopa ŪZUĻEŅI un Amatas ORE, UZVEDUMS BĒRNIEM- Lēdurgas PUTNI, LĀPU DARINĀŠANA - Raimonds Ābele, UGUNS VĪRI - Eduards un Audars Klinti.

Līdzi ņemiet greznāko dziesmu pūru, pērnos vainagus un lina dvielīšus rīta rasas rituālam, kā arī Jāņu zāles un jau nopītu Jāņu vainagu. Būs iespēja tos pīt arī uz vietas.

Lai līgošana būtu patīkama, velciet piemērotu apģērbu, nakts mēdz būt vēsa un mitra. Līdzi ņemiet cienastu sev un savai saimei (līdz pusnaktij darbosies siltā virtuve pie ieejas vārtiem). Noderēs savi paklājamie vai sēžamie, ērtākai līgošanai.

Ieejas biļete - dziesma!

Lai skanīga līgošana Turaidā!

RĪKO:

www.marasloks.lv             

www.turaida-muzejs.lv          

www.lnkc.gov.lv 

tālrunis uzziņām: 29541105, 26572142,

e-pasts: [email protected]                            

www.sigulda.lv                         

 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā Tukuma TIC
Aprīlis uzņem apgriezienus. Mostas daba. Mostas krāsas. Atsprāgst pumpuri, un dzīvība zied. Ļauj iedvesmai ieplūst tevī caur mākslu Tukumā un | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.04.2024 - 27.04.2024 Lielā Talka un ekskursija Ungurmuižā! Cēsu TIC
Pievienojies mums Lielajā Talkā un ekskursijā Ungurmuižā! Dosimies ekskursijā, pastaigā un sakopsim Ungurmuižas teritoriju! Piesakies anketā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 02.04.2024 - 20.03.2024 Māra Upmane – Holšteine un Goran Gora Valmieras TIC
19. aprīlī, 19:00 "Akustika" ielūdz uz unikālu un sirsnīgu tikšanos mūzikā ar Astro’n’out solisti Māru Upmani – Holšteini un viņas vīru, | Skatīt vairāk
20 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 26.04.2024 UFO stāstīs jokus Tukumā Tukuma TIC
Ja meklē iespēju aizmirst ikdienas rūpes, nāc 26.aprīlī pulksten 19:00 uz Tukuma pilsētas Kultūras namu! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.42269206sec.