Rīgas restorānos piedāvā neparastas alus šķirnes

Alus ir zeltains dzēriens ar krietnu un bagātīgu vēsturi. Alus darīšanas tradīcijas ir teju tikpat senas kā pati cilvēce. Vēsturiski alum līdzīgo dzērienu, ko pagatavoja no graudu iesala, sāka iegūt jau kopš 4000. gada pirms mūsu ēras Ēģiptē. Jāsaka, šis gardais dzēriens ir saglabājis savu popularitāti cauri gadu tūkstošiem un ir iemīļots joprojām. Travelnews.lv apzināja divus restorānus Latvijā, lai uzzinātu, kāds ir alus sortiments restorānos un, kuras alus šķirnes ir iecienītākās klientu vidū.

Restorāna Bibliotēka No1 (www.restoransbiblioteka.lv) šefpavārs Māris Jansons saviem klientiem piedāvā nobaudīt trīs augstas klases alus šķirnes – Valmiermuižas alu, kas pieejams pudelēs, Miķeļa alu izlejamā veidā un bezalkoholisko alu Kronbahers. Lai gan restorāns pamatā specializējas uz dažādu vīnu šķirņu piedāvājumu, alus ir viens no dzērieniem, ko klienti tur godā. Galvenie kritēriji, pēc kuriem tiek izlemts, kura alus šķirne tiks iekļauta dzērienkartē un kura nē, ir dzēriena kvalitāte un tā garša. Miķeļa alu šefpavārs slavē īpaši, sakot, ka tas nav no tiem vieglākajiem. Šim alum piemīt smagnēja, tumīga un saldena garša, kas tik ļoti patīk krietnam latviešu cilvēkam. Ne velti, Mikeļa alus ir atzīts par iecienītāko restorāna klientu vidū. To izvēlas kā vietējie, tā ārzemnieki un tūristi. Lai gan šobrīd ikdienā alus netiek lietots, pats Māris Jansons dod priekšroku nefiltrētajam Valmiermuižas alum. Pēc šefpavāra novērojumiem, pie vislielākiem alus mīļotājiem var noteikti pieskaitīt čehus, vāciešus un austriešus. Šajā ziņā neatpaliek arī latvieši. To, kādas alus šķirnes tiks iekļautas restorāna dzērienkartē, nosaka Bibliotēka No1 galvenais bārmenis Rihards Gulbis. Šefpavārs piebilst, ka, viņš pats nevēlētos dzērienkartē iekļaut Aldara zelta alu. Viņaprāt, tas neesot pietiekami labas kvalitātes alus, lai būt restorāna dzērienu piedāvājumu klāstā.

Restorāna Čemodāns (www.cemodanskafe.lv) pārstāvis stāsta, ka saviem klientiem piedāvā dažādas alus šķirnes. To starpā ir alus darītavas Brūveris gaišais, sarkanais, ķiršu un Rīgas Oriģinālais Ingveralus. Papildus tam, tiek piedāvāts Corona alus, kas, kā atzina pats restorāna menedžeris, ir internacionāls brends. Lai gan alus sortiments restorānā neesot plašs, par rozīnīti tiek uzskatīts alus ar dažādām augļu garšām (ar laimu, ķiršiem u.c.). Šie alus veidi ir īpaši ar to, ka tiek veidoti uz dabīgo sulu bāzes, tādējādi, izvairoties no konservantu izmantošanas. Restorāns Čemodāns koncentrējas uz dažādu alus šķirņu piedāvājumiem un iespēju robežās cenšas saskaņot tos ar ēdieniem. "Alus ir specifisks dzēriens, tāpēc to ir grūti piemeklēt konkrētiem ēdieniem," skaidro menedžeris. Restorāna darbiniekiem kopīgi vienojoties tiek izlemts, kurš alus veids būs atrodams dzērienkartē un kurš nē. Proti, teikšana ir gan restorāna menedžerim, gan bārmeņiem un viesmīļiem. Uz jautājumu par klientu mīļāko alus veidu, menedžeris atzīst, ka tāda neesot. "Kad viesmīlim tiek jautāts zeltainais dzēriens, pasniedzam Ingvera izlejamo alu, jo tā mums esot kļuvusi par klasiku." Pats restorāna menedžeris nav dižais šī dzēriena cienītājs. Ja tiek dzerts, tad vairāk tie sievišķīgie ali, kas ir ar dažādām augļu garšām. Savulaik restorāna menedžeris bija apmeklējis Aldara ražotni, kur tika garšots melnais alus ar šokolādi. "Pirmajā acumirklī šķiet īsts neprāts, bet garšoja ļoti labi," pasmej menedžeris. Pēc novērojumiem var teikt, ka norvēģi, zviedri un latvieši ir vieni no cītīgākajiem alus baudītājiem. Restorānā Čemodāns krievi iegriežas tikai, lai nogaršotu grādīgo dziru. Lielos daudzumos krievi to nelieto, kā to dara daži citu tautību iedzīvotāji. Jaunu alus šķirņu iekļaušana tuvākajā laikā restorānam nav paredzēta, jo pietiek ar esošo piedāvājumu.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.04.2024 - 20.04.2024 Ar vilcienu uz Madonu, Cesvaini un Gulbeni Madonas TIC
Kāp Rīgā vilcienā un, vērojot ainavas aiz loga, brauc uz Vidzemi, kur tevi sagaidīs bagātīgs tūrisma maršruts visas dienas garumā. | Skatīt vairāk
Latvija 17 EUR
Zemgales pastalu izstāde Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde. | Skatīt vairāk
Rīko konferences un seminārus Bauskā! Bauskas TIC
Iepazīsties ar Bauskas novada konferenču un semināra telpu piedāvājumu! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.04.2024 - 21.04.2024 Satiec savu meistaru Bauskā 20.un 21.04! Bauskas TIC
Ielūkojies, kādi pasākumi paredzēti Bauskā, pasākuma "Satiec savu meistaru" ietvaros! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::8.79761195sec.