Noskadroti Ekselence 30 labākie restorāni Latvijā 2015. gadā

Pieaicinot kompetentu šefpavāru žūriju no ārvalstīm, trešo gadu pēc kārtas noskaidroti labākie restorāni Latvijā un "Ekselence labākā restorāna Latvijā 2015" titulu ieguvis restorāns "Vincents", otrajā vietā ierindojies "Bibliotēka No.1 restorāns", bet godpilno trešo vietu ieņem restorāns "Muusu".

"Ekselence 30 labākie restorāni Latvijā 2015" nosaka atbilstoši starptautiskajai praksei – vispirms interneta aptaujā vietējie žurnālisti, gardēži un restorānu jomas eksperti nobalsoja par viņuprāt labākajiem restorāniem, katru no tiem izvērtējot, piešķirot punktus par ēdienu, dzērieniem, apkalpošanu un atmosfēru. Pēc iegūto rezultātu apkopošanas pie darba ķērās starptautiska žūrija, kuru šogad veidoja 14 pieredzējuši profesionāļi no Vācijas, Zviedrijas, Igaunijas, Dānijas, Šveices, Somijas un Norvēģijas.

Apmeklējot restorānus, žūrija katram no tiem individuāli piešķīra punktus. Maksimālais punktu skaits, ko restorāns varēja iegūt, bija 200 punkti - 80 punktus par ēdienu; 50 punktus par apkalpošanu; 40 punktus par dzērieniem un 30 punktus par atmosfēru restorānā.

Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, "Ekselence labākie restorāni Latvijā 2015" sarakstā iekļuvuši 10 jaunpienācēji. "Tā ir trešā daļa no labāko saraksta, kas liecina par veselīgu nozares attīstību, tādēļ svarīgi ir nestāvēt uz vietas, bet turpināt iesākto", stāsta projekta iniciators Normunds Norenbergs. Viņš pauž gandarījumu, ka ārvalstu šefpavāri atzinīgi novērtējuši Latvijas restorānus un izteikuši vēlmi atgriezties Latvijā.

"Mēs dodamies uz restorāniem, lai piedzīvotu pārsteigumu. Vienlaikus baudot kulinārijas meistaru gastronomiskos šedevrus, kas bieži vien ir pielīdzināmi īstiem mākslas darbiem, mēs sagadājam sev patiesu svētku sajūtu un prieku. Šogad Latvijas labākajiem restorāniem ir izdevies pārsteigt starptautisko žūriju gan ar tiem raksturīgo viesmīlību un augsto klientu apkalpošanas līmeni, gan ar izdomu, virtuozām garšu kompozīcijām un ēdienu pasniegšanas prasmēm, kas iet roku rokā ar pasaules pavārmākslas tendencēm. Sveicu visus trīsdesmit laureātus, jo īpaši jaunpienācējus, un novēlu turpināt tiekties uz izcilību," Normunds Staņēvičs, AS Rīgas piena kombināts (Food Union grupa) valdes priekšsēdētājs, konkursa "Ekselence 30 labākie restorāni Latvijā" ģenerālsponsors.

Žūrijā darbojās Jouni Toivanen (Michelin šefpavārs, Somija), Sonja Fruhsammer (Michelin restorāna "Fruhsammer" šefpavāre, Vācija), Pelle Andersen (The Food Organisation of Denmark direktors, Dānija), Sampo Kantele (šefpavārs, Helsinku kulinārijas akadēmijas pasniedzējs, Somija), Tonis Siigur (restorāna "NOA" šefpavārs, Igaunija), Terje Ommundsen (restorāna "Plah" šefpavārs, Norvēģija), Antonio  Colaianni (Michelin restorāna "Mesa" šefpavārs, Šveice), Charlotte Stougaard Negendahl (Michelin šefpavāre, Dānija), Arto Koskelo (restorānu kritiķis, Somija), Anton Bjurh (Michelin restorāna "Gastrologik" šefpavārs, Zviedrija), Per Mandrup (Pasaules šefpavāru asociācijas, kulinārijas sacensību komitejas viceprezidents, A līmeņa konkursu tiesnesis, Dānija), Martti Siimann (restorānu "Oko", "Noa", "Tuljak" īpašnieks, Igaunija), Peter Fruhsammer, šefpavārs, vīnzinis, Vācija), Tommy Raanti (šefpavārs, Norvēģijas kulinārijas institūts, Norvēģija).

"Jau piecus gadus Rīga tiek popularizēta kā Baltijas gastronomijas galvaspilsēta, un ar katru gadu redzams, ka restorānu piedāvājums, apkalpošana un šefpavāru sniegums attīstās. Starptautiskas žūrijas piesaiste, tās augstie novērtējumi un labie vārdi ir kā vēl viens pierādījums, ka mēs sekojam līdzi tendencēm un ka arī mums ir restorāni, kuru kvalitāte atbilst starptautiskam līmenim," piebilst Rīgas Tūrisma Attīstības Biroja valdes priekšsēdētāja Vita Jermoloviča.

Apbalvošanas ceremonijā "Aldara muzejā" tika paziņoti arī vairāku speciālbalvu ieguvēji - "Live Rīga labākā jaunā restorāna 2015" titulu ieguvis restorāns "3", bet labākā deserta balvu "Ekselence labākais deserts 2015", tāpat kā pērn, ieguva restorāns "Vincents". Restorāns "MUUSU" ieguva "Aldara specbalvu" par straujāko lēcienu.

"Aldaris" komunikāciju direktore Laura Krastiņa: "Restorāniem ir ļoti liela loma kvalitatīvas alus kultūras veicināšanā visā pasaulē un arī Latvijā arvien biežāk redzam, ka restorāni pievērš uzmanību savam alus klāstam. Mēs ceram, ka šī tendence turpināsies un Latvijas labākie restorāni iesaistīsies vietējo alus cienītāju izglītošanā par dažādām jaunām un interesantām alus šķirnēm, kā arī to, kādu alu izvēlēties pie attiecīgā ēdiena."

Jānis Vanags, "airBaltic" korporatīvo komunikāciju viceprezidents: "airBaltic uz Rīgu ved ceļotājus no 60 galamērķiem Eiropā, Skandināvijā, Tuvajos Austrumos, NVS. Mūsu aviopasažieri vēlas ne tikai sildīt ekonomiku un nodrošināt 3% no Latvijas iekšzemes kopprodukta – viņiem ir svarīgs arī Latvijas gastronomiskais piedzīvojums."

Restorāni nevar sevi nominēt konkursam, jo tas ir neatkarīgs nozares vērtējums, kas iespējams pateicoties ģenerālsponsora "Ekselence", kā arī "Live Rīga", "airBaltic" un "Aldaris" atbalstam.

EKSELENCE 30 LABĀKIE RESTORĀNI LATVIJĀ 2015

1.    Vincents

2.    Bibliotēka No. 1 restorāns

3.    Muusu

4.    3 pavāru restorāns "Tam labam būs augt"

5.    Riviera

6.    Kaļķu vārti

7.    36. līnija

8.    Ostas skati

9.    Koya

10.    Vīna studijas restorāns

11.    Le Dome

12.    Kolonāde. Mūsu stāsti...

13.    Valtera restorāns

14.    Locale

15.    Bergs

16.    International

17.    Portofino

18.    Valmiermuižas vēstniecība

19.    Kilimanjaro

20.    Goldingen room

21.    Elements

22.    Dikļu pils

23.    Monterosso

24.    Neiburgs

25.    Tinto

26.    Mercato

27.    Zoste

28.    Kasha gourmet

29.    Mute

30.    Olive Oil Trading co.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
,,Higiēna renesansē” Bauskas pilī Bauskas TIC
Bauskas pils rīkotā Senā dzīvesveida skolas nodarbība piedāvā uzzināt, kāda bija higiēnas kultūra renesansē. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!  Jēkabpils novada TIC
Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpils novadā! Esi aktīvs, dodies dabā, apmeklē pasākumus! | Skatīt vairāk
Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē Cēsu TIC
Kopā ar LOB Cēsu putnu grupas pārstāvjiem Agnesi Gaili un Mārtiņu Plataci dosimies dabā, vērosim dažādas putnu sugas un atpazīsim to balsis! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās! Bauskas TIC
Lieldienu darbalaiks galvenajos tūrisma objektos. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.41695905sec.