Lidsabiedrība LOT atzīmē 80 gadus no pirmā lidojuma atklāšanas uz Baltijas valstīm

Pirms 80 gadiem, 1932. gada 17. augustā tika atklāta gaisa satiksmes līnija no Varšavas caur Viļņu uz Rīgu un tālāk uz Tallinu (tolaik Rēveli). Šos lidojumus no Varšavas uz trim Baltijas valstīm veica Polijas aviokompānija LOT ar tiem laikiem moderno un lielo trīs motoru lidmašīnu "Fokker" kurā bija 8 pasažieru vietas. Lidmašīnas salona abās pusēs pie logiem  bija izvietoti četri  pasažieru krēsli. Lidojums no Rīgas uz Varšavu ilga gandrīz 5 stundas, un ievērojot to, ka lidmašīna lidoja nelielā augstumā, visu ceļojuma laiku pasažieri pa atvērtu logu varēja nesteidzīgi aplūkot apkārtējās ainavas.

Rīgā šis nozīmīgais notikums tika svinēts 1932. gada 18. augustā, kad LOT lidmašīna ieradās Spilves lidostā. To sagaidīja plašs viesu pulks, Latvijas Republikas valdības locekļi, to vidū Latvijas Republikas Satiksmes ministrs, Ministru prezidents M. Skujenieks, ārvalstu sūtņi, Polijas delegācija ar Satiksmes ministru un LOT prezidentu. Latvijas Satiksmes ministrs savā runā uzsvēra, ka ceļošana lidmašīnās ir ne vien ātrs un ērts, bet arī lēts un drošs satiksmes līdzeklis, un samērā zemās cenas (aviobiļete no Rīgas uz Varšavu maksāja 56 latus, bet vilciena biļete 2. klasē ar guļamvietu 68 latus) padarīs jaunatklāto gaisa satiksmes līniju par daudziem pieejamu.

Jaunatvērtā līnija ne tikai savienoja Baltijas valstis un Poliju, bet bija saskaņota vēl ar citu lielu gaisa satiksmes līniju no Varšavas uz Ļvovu, Bukaresti, Sofiju un Salonikiem Grieķijā, tā veidojot tā laika garāko ziemeļu – dienvidu gaisa satiksmes līniju Baltijas valstīs. Šis notikums tika plaši atspoguļots arī tā laika presē, tā, piemēram, "Brīvā Zeme" secināja, ka "raugoties no saimnieciskā viedokļa gaisa satiksmes nodibināšana starp Latviju, Igauniju un Poliju piešķirs Latvijai un Igaunijai iespēju paātrināt savu saimniecisko un tirdzniecisko sakaru tempu."

LOT lidojumus no Varšavas uz Viļņu, Rīgu un Tallinu veica trīs reizes nedēļā līdz 1939. gada 1. septembrim, kad šīs satiksmes līnijas darbību pārrāva 2. Pasaules karš.

1993. gada martā aviosabiedrība LOT atjaunoja gaisa satiksmi starp Poliju un Latviju, un jau 19 gadus nepārtraukti veic lidojumus maršrutā Varšava – Rīga – Varšava. Pašlaik LOT  veic reisus uz Varšavu 7 reizes nedēļā ar jaunām Bombardier DH 4 lidmašīnām un lidojums no Rīgas uz Varšavu ilgst nedaudz vairāk kā 1 stundu.

Vairāk informācijas par lidsabiedrību LOT interneta vietnē www.lot.pl

Rakstam izmantoti: LOT arhīva materiāli, raksti - "Brīvā Zeme", 1932. gada 17., 18., augusts, "Jaunākās Ziņas" 1932. gada 17. augusts.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē Cēsu TIC
Kopā ar LOB Cēsu putnu grupas pārstāvjiem Agnesi Gaili un Mārtiņu Plataci dosimies dabā, vērosim dažādas putnu sugas un atpazīsim to balsis! | Skatīt vairāk
Latvija
Grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” koncerts Valmieras TIC
12.aprīlī plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” akustiskais jubilejas koncerts kopā ar filmas | Skatīt vairāk
no 18 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 31.03.2024 Jautrās LIELDIENAS Kandavā Tukuma TIC
31.martā Kandavas Promenādē tiks svinētas Lieldienas ar muzikālu izrādi "Pasaku sargi" pulksten 12:00, pūkaino mīluļu parādi, putnu būrīšu | Skatīt vairāk
Aicina uz putnu vērošanas ekskursiju Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
7.aprīlī, pulksten 9.30 no Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa pagalma sāksies velo ekskursija “Braucam vērot putnus”. Pieteikšanās 63005447 | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.43266511sec.