Ceļotāja stāsts: Skriešana rada pozitīvu atkarību

Katram cilvēkam noteikti ir kāds savs hobijs vai aizraušanās, kas, varbūt, sākusies pavisam nejauši. Tā noticis arī ar Edgaru Bomiku, kurš sāka skriet tikai sava prieka pēc. Taču tagad, cītīgi trenējoties, ir pieveikts arī Ņujorkas maratons. Savu stāstu Edgars pastāstīja arī Travelnews.lv redakcijai.

Maratona izaicinājums-Ņujorkas maratons

Šķiet, ir vairāku veidu skrējēji. Tādi kas iet uz rezultātu, tādi kas skrien priekš sevis, tādi kas skrien savam priekam, bet tomēr vēlas uzlabot savus rezultātus, iesācēji, iesācēji kas skrien priekš sevis un vēlas uzlabot savu rezultātu... un tā varētu turpināt. Katram ir savs skriešanas sapnis – noskriet 10km, pusmaratonu vai pat maratonu. Parasti viss sākas tepat Latvijā, ar Rīgas maratonu. Arī manā gadījumā bija tieši tā - esmu svētdienas skrējējs, skrienu sava prieka pēc, lai arī apzinos, ka tas ir veselīgi un to vajadzētu darīt biežāk. Ar visu to gribēju noskriet arī maratonu. Trenējos, pieteicos, noskrēju! Un ar to tikai sākās... āķis lūpā. Vēl jo vairāk 2016.gada komandu izlozē tieši mūsu komanda tika izlozēta starp visām jauktajām komandām, kurai tika garantēta dalība prestižajā Ņujorkas maratonā.  Protams, šī iespēja uzliek jaunus mērķus tieši sev. Godīgi varu pateikt, nekad neesmu sapņojis par maratonu Ņujorkā, vai kādā citā pilsētā, bet pieļauju, ka zināma vēlme bija vismaz pamēģināt maratona tūrismu redzēt pilsētas, valstis, būt pozitīvā atmosfērā. Iespēja doties uz nozīmīgāko skriešanas "festivālu", kur vienlaikus startē vairāk kā 50 tūkstoši maratona skrējēju no visas pasaules - tas tiešām ir iespaidīgi.

Treniņi

Laimēt dalību Ņujorkas maratonā un aizbraukt noskriet, lai tikai finišētu man īsti nederēja. Es, protams, gribēju sasniegt jaunus mērķus un rezultātus. Tā kā iepriekš biju trenējies pats, tad rezultāti uzlabojās ļoti pakāpeniski un nejutu būtisku uzlabojumu. Ja arī tādi bija, tad sakarības bija mazas. Līdz ar to, aptaujājos pie skriešanas draugiem, un man ieteica lielisku treneri no Ventspils – Aigaru Matisonu. Tika noskaidrots mans esošais stāvoklis, mērķi, laiks ko varu veltīt treniņiem un sastādīta programma. Sākums bija tāda kā sagatavošanās, jo jau otrajā un nākamajos mēnešos sākās daudz nopietnāki treniņi, distances, papildus uzdevumi, t.sk. izklupieni, intervālu skrējieni utt. Tik regulāri trenējoties, varbūt, arī nejūt uzlabojumus, bet pārbaudes vai sacensību skrējienos, jūt gan izturības, gan tempa uzlabojumus. Esmu tiešām priecīgs par šo sadarbību.

Čikāgas Hot Chocolate run

Čikāgas apmeklējuma laikā notika arī labdarības skrējiens - Karstās šokolādes skrējiens, kur dalības nauda aiziet labdarībā, bet finišētāji saņem skaistu finišētāja jaciņu un karstu šokolādi ar augļiem. Pieteicos 15km distancei, jo šis bija tieši nedēļu pirms lielā Ņujorkas maratona, un lieliska iespēja pārbaudīt savus spēkus. Var teikt, šī bija pirmā reize, kad skrēju gandrīz sacensību režīmā, uz 90%. Un biju patiesi pārsteigts – treniņš ar treneri tiešām deva lieliskus rezultātus un es biju uzlabojis savu rezultātu vismaz par 15 minūtēm uz 15km distanci. Pašam liels prieks! Čikāgas skrējiens man bija pirmais skrējiens svešā pilsētā, bet šķita, ka tur kaut kas ir, noteikti ir! Tāpēc sāku domāt nopietnāk par maratona tūrismu.

ASV ir ļoti atsaucīga visādiem labdarības pasākumiem, un arī šis skrējiens nebija izņēmums, jo kopā uz starta līnijas bija ap 2o tūkstošiem dalībnieku. Sākot no pastaigu distancēm, līdz 15km skrējienam.

Ņujorkas maratons

Neliels pārlidojums uz Ņujorku un lielais notikums, kam biju gatavojies vismaz 4 mēnešus nu bija pavisam tuvu. Divas dienas pirms starta tika izņemti numuri maratona organizatoriskajā punktā, kas atradās nedaudz lielākā hallē kā jebkura no Ķīpsalas hallēm. Tur pulcējās dažādu produktu un ekipējuma ražotāji. Tur bija iespējams iegādāties visu, kas nepieciešams skriešanai, sākot ar sporta apaviem, apģērbiem, beidzot ar želejām un masāžas rīkiem, ja nu savelk krampji. Laimīgi tikām pie numuriem, apskatījām izstādi, iemūžinājām piemiņas bildes uz Ņujorkas maratona logo un bijām gatavi maratonam.

Pašā pilsētā īpaši nevarēja just, ka tuvotos maratons, ja nu vienīgi, dažās vietās bija izlikti marķieri, kā arī uz ielām varēja redzēt nākamās dienas skrējējus, to tiešām bija daudz!

Pienāca maratona diena. Agrs cēliens, brokastis, un devāmies uz starta vietu. Metro, atrodam savu autobusu... braucam.. esam klāt... apmērām 1000 autobusu nogādā dalībniekus uz starta zonu, neliela burzma, jo visi dalībnieki tie atvesti stundas robežās. Un kopā bija vairāk kā 50.000 skrējēju, kas visi gatavojās skriet maratonu! Tas ir pasaules lielākais maratons! Šie skaitļi jau ir iespaidīgi! Pie ieejas mēs tikām pārbaudīti, vai necenšamies ienest neatļautas lietas un tad jau meklējām savu starta koridori. Visi skrējēji tika sadalīti 3 starta laikos, kā arī, neskaitāmos koridoros. Mēs veiksmīgi iestājāmies ne savā laikā un startējām nedaudz vēlāk kā plānojām. Nieks.

Minūtes līdz startam... sekundes... tiek palaisti visas uzskaites ierīces, endomondo, garmin pulksteņi, starts... sajūtas bija neaprakstāmas – lielais notikums bija te un tagad, pasākums, kam gatavojies 4 mēnešus notiek, tagad! Sajūsma bija liela, bet prāts arī sāk darboties, jo gribas izdarīt visu pēc iespējas labāk, līdz ar to, skatos pulkstenī, klausos sevī, galvenais –nepārķert startu. Tas veiksmīgi izdodas, bet ne tik daudz sevis pēc, cik lielā skrējēju skaita dēļ – tilts  ir ierobežota platuma, 3km garšs, un ja 15.000 skrienam, tad īsti apdzīt nav kur. Uzreiz pēc tilta ceļi paliek platāki un skriet ir brīvāk, temps sāk pieaugt. Uzņēmu savu ērto tempu, labi, tas tomēr bija sacensību temps, un pirmie 25km paiet nemanot. Vienīgais, ko noteikti varēja pamanīt, un to nekādi nevar nepamanīt, ir lielā skatītāju un līdzjutēju atbalsta emocijas. Ik pēc 3-5 kvartāliem spēlēja kāds muzikāls veidojums, orķestris vai bungu kopa, cilvēki ielu malās stāvēja trīs rindās, aplaudēja, uzmundrināja. Tas viss radīja fantastiskas sajūtas. Pēc tam jau sākās  izaicinājuma daļa. Temps izrādījās gana labs, bet tomēr, iespējams, nedaudz par ātru. Un beigās nācās to nedaudz mazināt. Kā arī, Ņujorkas maratons nekad nav izcēlies ar rekordiem, jo ir gari un stāvi tilti, kas būtiski mazina tempu un palielina nogurumu.

Pēdējie kilometri, protams, gāja smagi, bet lielais līdzjutēju un atbalstītāju skaits uzturēja pozitīvu enerģiju, un arī paša vēlme finišēt ar pēc iesējas labāku rezultātu, lika kājām kustēties ātrāk. Tuvojāmies Centrālparkam, pēdējie km. Lai arī šķiet, ka Ņujorka ir līdzena, skrienot varēja just, ka ir pamatīgi kalniņi, un arī tilti ir labi pamanāmi.  Finiša aleja, pēdējie metri, .. darīts! Finišs sasniegts, personīgais rekords labots vairāk kā par 15 minūtēm, prieks. Saņēmu finišētāja medaļu, visādus labumus un siltu pledu no organizatoriem. Bija patiesi labi padarīta darba sajūta, "projekts", kam trenējos 4-5 mēnešus ar skaidri redzamu mērķi, un nu arī ar rezultātu. Dodoties uz viesnīcu, cilvēki sveic, smaida- ļoti atvērta un pozitīva sabiedrība.

Ekipējums un atbalstītāji

Ekipējums, protams, ir ļoti svarīgs. Skrienot ļoti būtiski ir labi apavi, tiem jābūt viegliem, ērtiem. Jāzina kādi mērķi un rezultāti ir plānoti, attiecīgi jāpiemeklē apavi. Man paveicās ar apaviem, un jo īpaši ar konsultantiem šajā jomā, kurus viennozīmīgi varu rekomendēt. Veikalā "Maratons", kas atrodas Rīgā, Cēsu un Brīvības ielu kvartālā, ir ļoti zinoši speciālisti, palīdzēs noteikt nepieciešamos apavus, ieteikt jums nepieciešamāko.

Lai kontrolētu pulsu, izmantoju Garmin Fenix 3. Taču es gan teiktu, ka šim piedzīvojumu pulkstenim ir ļoti daudz dažādu noderīgu funkciju, kas der ne tikai skriešanai, bet arī peldēšanai, velo un pārgājieniem. To ir iespējams savienot arī ar Garmin sporta kameru, mobilo telefonu  un daudzam citām ierīcēm. Garmin veikalu atradīsiet tirdzniecības centrā Domina, Rīgā, vai www.garmin.lv

Ja skrienu nelielus attālumus, piemēram, līdz 20km nedēļā, tad, parasti dzeru ūdeni, bet ja treniņi ir daudz nopietnāki un regulārāki, tad lietoju sporta dzērienus no Dion, gan isotronic, gan arī recovering dzērienus, kas labi veldzē, un sniedz nepieciešamās vielas organismam intensīvas slodzes gadījumā. www.dion.lv izvēlas gan amatieri, gan profesionāli sportisti.

Paldies par sadarbību arī betona grīdu ražotājam www.limeni.lv , www.transfers-in-europe.com, www.skrien.lv un  NBS par palīdzību un organizatorisko jautājumu risināšanu, lai labāk varētu sagatavoties šim maratonam un nokļūšanu šajā skrējēju lielākajā pasākumā-Ņujorkas maratons!

Paldies www.travelnews.lv un www.iCelo.lv

Tiekamies skrienot Latvijā, vai ārzemēs!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 31.03.2024 Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā Liepājas reģiona TIB
Katru sestdienu un svētdienu plkst. 12.00, gids ar zaļi sarkano Liepājas karodziņu rokās gaidīs pie koncertzāles “Lielais dzintars”. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 03.04.2024 LIELDIENU IZPĀRDOŠANA Novatours
Ķer savu ceļojumu ar izdevīgu cenu! Ceļo ar ģimeni vai draugiem un saņem atlaidi! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 💚✈️ MELNKALNE no 365 EUR/pers.! Latvia Tours
Fantastiskais Kotoras līcis, Skadaras ezers, kuru paši melnkalnieši sauc par savas valsts sirdi un dvēseli, burvīgas pludmales un dzidrs Adrijas jūras | Skatīt vairāk
no 365 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 30.03.2024 DENISS PASHKEVICH TRIO Valmieras TIC
29. martā pl.19:00 kultūrtelpā Akustika viesosies Deniss Paškevičs, Kaspars Rolšteins un Arkādijs Gotesmans festivāla “JAZZ ROOM FEST ’24” | Skatīt vairāk
20 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.717489sec.