Aivars Mackevičs: Par auto nodokļu reformu un ekoloģiju...

Travelnews.lv dienesta automašīna ir BMW 120d (2006), kura drīz būs nobraukusi pa Baltijas ceļiem gandrīz 400.000 km. Automašīna ir pilnīgā tehniskā kārtībā. Ja ir nepieciešams, tad uz Latgali var aizbraukt ar 4,5 litriem, bet vidēji uz 100 km pilsētas režīmā patērē no 6.5 līdz 8 litriem ziemā.

Ja paskatās uz jaunajiem auto modeļiem, tad nekas īpaši revolucionārs degvielas patēriņa ziņā vēl nav izgudrots. Arī mans vecais Golf II TD kādreiz patērēja 6 litru robežās uz 100 km. Protams, autoražotāji ir labi piestrādājuši autobraucēju drošības ziņā un ievērojami palielinājuši zirgspēkus, nemainot motora tilpumu.

Taču par ekoloģiju... Tagad ļoti daudzi autoražotāji piedāvā tirgū ''vienreizējās lietošanas automašīnas'', kuru lietošanas derīgums ir paredzēts 3 līdz 5 gadiem. Uz vecajiem Mercedes vai Volvo modeļiem var noskatīties kā uz skaistu leģendu, kur automašīnas bez lielām pūlēm noripoja 500.000 km un vairāk. Tagad akcents ir novirzīts uz dažādiem braukšanas asistentiem, kuri ļoti daudzos gadījumos palīdz autovadītājam, bet arī ''iemidzina'' viņa modrību. Šobrīd auto industrija ir pārejas posmā, kad autoražotāji ir koncentrējušies uz autopilota virzienu. Drīzumā tas tiks sasniegts, taču pašlaik mēs pērkam vēl tikai šīs tehnoloģijas ''pusfabrikātus''. Arī pilsētu un ceļu infrastruktūra tam vēl nav pilnībā gatava, taču tas ir tikai laika jautājums. Nākošais svarīgais autoražotāju virziens ir elektroautomobiļi. Arī šo automobiļu ekoloģija vairākos aspektos ir zem jautājuma zīmes, lai gan pilsētas vidē tur ir vairāk ieguvumu nekā zaudējumu.

Jautājums: kas ir ekoloģiskāk -  katru trešo vai piekto gadu manīt automašīnu vai tomēr ar vienu automašīnu nobraukt 10 gadus? Mana biroja BMW 120d ir nobraucis principā vismaz divu automašīnu mūžu, patērējot degvielu vien par 10-20% vairāk nekā mūsdienu jaunākie dīzeļmodeļi. Cik dabas resursu ir vajadzīgs, lai izgatavotu jaunu automašīnu? Kas ir lētāk no dabas resursu viedokļa... uzturēt tehniskā kārtībā 10 gadu jaunu/vecu automobili vai tomēr 10 gadu laikā nomainīt 3 automobiļus? Arī no Latvijas tautsaimniecības viedokļa ir jāpadomā vai Latvijai trīs reizes jāpārmaksā, jo paši taču šos automobiļus neražojam, bet gan pret savu resursu (darbu, koku, pienu, loģistiku, IT, tranzītu, tūrismu, suvenīriem, šprotēm utt.) iemainām?

Manuprāt, jaunajiem auto nodokļu noteikumiem ir ļoti maz saistības ar ekoloģisko domu, bet gan vairāk ar biznesa interesēm. Ja jau Rīga tik ļoti uztrauktos par ekoloģiju, tad Rīgas ielu būvniecības procesos nebūtu tik daudz tehnoloģisku brāķu, proti, putekļu mākoņu, kuri noklāj visas tuvumā esošās automašīnas un bendē Rīgas gaisa kvalitāti. Rīgas ielas ir ļoti netīras. Vācijā var nobraukt 2 nedēļas un automašīna nemaz nav netīra, bet Rīgā nobrauc 2 stundas un melns auto ir jau viegli pelēks.

Valsts raugās uz autoīpašnieku kā uz ''slaucamo govi'' un Latvijā nav nevienas ietekmīgas organizācijas (kā tas ir, piemēram, ir Vācijā ADAC), kura aizstāvētu autovadītāja intereses. Šobrīd valsts visās frontēs paceļ nodokļus, nodevas, palielina maksājumus, ievieš aizliegumus un sodus, taču nekādi nevēlas šķirties no uzpūstās ierēdņu armijas. Bet nu tā ir cita tēma...”

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Svini kāzas Jaunpils pilī!  Tukuma TIC
Jaunpils pils ir lieliska vieta kāzu svinēšanai. Senie pils mūri un brīnišķīgā apkārtne padarīs jums tik svarīgos brīžus patiešām | Skatīt vairāk
Latvija
Golfa diena Madonā Madonas TIC
Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu. | Skatīt vairāk
Laivojiens pa Gauju 25.maijā Gulbenes novada TIC
25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.04.2024 - 27.04.2024 Lielā Talka un ekskursija Ungurmuižā! Cēsu TIC
Pievienojies mums Lielajā Talkā un ekskursijā Ungurmuižā! Dosimies ekskursijā, pastaigā un sakopsim Ungurmuižas teritoriju! Piesakies anketā! | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Radisson Blu Latvija Conference & Spa Hotel
,


Riga Islande Hotel
,


Avis
,


SIXT Latvija
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.82751179sec.