Viedoklis: Kas ir pieprasītākie suvenīri tūrisma informācijas centros?

Bieži vien ceļojot vēlamies kaut ko atvest mājās – par piemiņu no vietas, kur esam bijuši. Tas varbūt ir kāds magnēts, pastkarte, alus krūze vai kas konkrētajai vietai raksturīgs. Travelnews.lv redakcija vēlējās noskaidrot vai Latvijas Tūrisma informācijas centri saviem klientiem piedāvā suvenīrus. Ja jā, tad kādus? Vai ir suvenīri, kurus pērk vairāk? Varbūt ir kas īpašs un pieejams tikai konkrētajā TICā? Ko TICi dara ar suvenīriem, ko neizdodas pārdot? Vai nekonkurējat ar vietējiem suvenīru veikaliem? Vai īpašu uzmanību pievēršat vietējo ražotāju darbiem?

Inese Turkupole-Zilpure, Bauskas novada Tūrisma informācijas centra vadītāja

Jā, mums ir suvenīri. Vairums ir magnētiņu – uz kuriem attēlota Bauska, pilsētas objekti. Ir arī pastkartes un krūzes ar Bauskas pils attēlu, kā arī Bauskas alus īpašās krūzes. Visvairāk pērk magnētiņus, kuri nav dārgāki par 60 centiem. TICā ir arī mūsu pašu veidoti suvenīri – ir "čarkometrs", kas ir josta ar kuru mēra ieteicamo devu, piemēram Bauskas alum. Mums ir arī "konfektometrs" – bērniem ieteicamās konfekšu devas mērīšanai un ir "mīļummetrs" ar kuru mēra sievietēm ieteicamo mīļuma devu dienā. Lai sievietes būtu laimīgas. Šos trīs mērītājus ļoti labprāt cilvēki iegādājas, jo mums arī ir ekspozīcijas "ej un mēri Bauskā", pēc kuras arī cilvēki interesējas par tiem. Tāpat jaunlaulātie pie mums par šiem rīkiem interesējas – cik vīram vajag alu iedzert vai cik sievai mīļuma vajag. Cilvēkiem patīk šādas lietas – mēs viņus nosveram un nomērām un cilvēki tad viņus grib iegādāties, jo tā ir atrakcija. Mēs suvenīrus pērkam no tiem, kas mums viņus piegādā, nevis tikai skatāmies uz Bauskas reģionu. Mums ir gan tie magnētiņi, kas nav no Bauskas – tie vairumā pērkot ir dārgāki. Savukārt citi suvenīri ir arī Bauskā veidoti – piemēram, mūsu īpašās mērierīces pēc mūsu pasūtījuma ražo vietējais tādā apjomā cik mēs pasūtam. Plauktā nekas īsti nestāv tāpat vien, jo mēs pārsvarā pērkam suvenīrus, kas mums "iet". Bauskā arī ir ļoti daudz suvenīru un mākslas veikaliņu, tad cenšamies nekonkurēt un ņemam preces, kuras nevar nopirkt citur.

Līga Kondrāte, Ludzas novada Tūrisma informācijas centra vadītāja

Mēs suvenīrus netirgojam, jo blakus TIC ir amatnieku veikaliņš. Viņi piedāvā visa veida suvenīrus – gan magnētiņus, gan krūzes un citas lietas. Populārākie ir ar Latgales un Ludzas simboliku. Tāpat mums pāri ielai ir veikals, kas pārdod kalendārus, grāmatas un tādas lietas. Suvenīru tirgošana ir diezgan specifiska lieta, kur jāseko līdzi grāmatvedībai un likumiem, tāpēc mēs ar to nenodarbojamies. Agrāk mums "kaut kas, šis tas būs", bet tad atvēra amatnieku veikaliņu, kurš strādā jau vairāk nekā desmit gadu un tad cilvēkus mēs sūtam turp. Mums ir daudz dažādu materiālu – grāmatas un bukleti, kurus mēs dodam klientiem. Ir arī dāvināšanai Ludzas skatu kartes, bet tādus "riktīgākus" suvenīrus mēs netirgojam. Ludzas amatnieku centrā arī šogad gatavojas tirgot tādus dāvanu maisiņus ar zīmolu "ražots Latvijā". Populārākie suvenīri blakus veikaliņā ir magnētiņi.

Bibija Millersone, Talsu tūrisma informācijas centra ceļojumu konsultante

Mēs cenšamies tirgot vairāk tādus suvenīrus, kas saistīti ar Latviju un Talsiem, kā arī vietējo ražotāju veidotos. Latviskus suvenīrus. Ejošs suvenīrs ir Talsu svītru kods, kas ir ļoti raksturīgs mums. Mums vietējie rotkaļi zīmes taisa. Mums arī lietuvieši veido suvenīrus, bet jau ar Talsu zīmēm. Dzintara izstrādājumi cilvēkiem patīk. Taču ļoti svarīgi, lai suvenīri nebūtu pārāk dārgi – mums ir vairāki suvenīri, kas ir ļoti skaisti un kvalitatīvi, piemēram, no ādas veidoti izstrādājumi, kā arī mežacūku saru ķemmītes, taču viņus īsti nepērk. No plaukta gan mēs ārā neņemam, jo tās lietas jau nenoveco un kādreiz jau parādīsies tas pircējs. Kā saka – katrai lietai ir savs laiks. Tāpat mums arī gleznas ir. Ziemā vairāk vietējie cilvēki pērk suvenīrus, lai sūtītu saviem paziņām ārzemēs, taču vasarā ārzemju tūristi vairāk suvenīrus pērk. Par konkurenci suvenīru jomā – es zinu, ka "Maximā" tirgo suvenīrus [smejas]. Bet mēs cenšamies nesūtīt cilvēkus turp. Foršāk ir tad, kad lietas ir personīgas, nevis vairumā ražotas.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
3 dienas Romā un Vidusjūras kruīzs Estravel Latvia
9 naktis - 2 naktis Romā un 7 nakšu kruīzs ar MSC Vidusjūrā // Īpašais piedāvājums | Skatīt vairāk
no 1058 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.04.2024 - 19.04.2024 Komandu rogaininga sacensības Liepājā Liepājas reģiona TIB
Jau otro gadu Liepājā notiks komandu rogaininga sacensības – 20. aprīlī Jūrmalas parkā tiks dots starts sacensībām “Liepājas Dienvidu fortu | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.04.2024 - 22.04.2024 Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” | Skatīt vairāk
Atlaides auto nomai Igaunijā Europcar
Vai esi gatavs piedzīvot neaizmirstamas brīvdienas Igaunijā? Tagad ir lieliska iespēja iegūt izdevīgu auto nomas piedāvājumu! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.1149931sec.