Viedoklis: Kā pilsētas un novadi gatavojas saviem ikgadējiem svētkiem? (papildināts)

Neviena vasara nav iedomājama bez vismaz pāris siltām dienām, zemenēm (vēlams tām, kuras omes dārzā lasītas) - un pilsētu un novadu svētkos. Sākot apkopot šā gada pilsētu un novadu svētkus, ievērojām, ka daudzās vietās svētku norises laiks iekrīt vienā nedēļas nogalē. Lai saprastu kā pilsētas un novadi izvēlas datumus, kad organizēt svētkus, kādas aktivitātes tajos paredzēt, kā arī precīzāk noskaidrotu, kas tieši gaidāms pilsētu un novadu svētkos, travelnews.lv redakcija vērsās pie vairākām pilsētām un novadiem, interesējoties par vieniem no gada ievērojamākajiem kultūras notikumiem katrā pilsētā vai novadā.

Ilze Lujāne, Bauskas Kultūras centra Sabiedrisko attiecību speciāliste

Bauskas novada svētki šogad norisināsies 2.jūlijā, Ceraukstes pagasta atpūtas kompleksā "Rožmalas". Svētku nosaukums – "Dzirnaviņas priecājas, nāk deviņi malējiņi" – izvēlēts, jo lieliski piestāv svētku norises vietai. Tā kā Bauskā ik vasaru noris daudz pasākumu, novada svētki jau vairākus gadus tiek rīkoti ap šo laiku, lai nepārklātos ar citiem notikumiem novadā. Par svētku tradīciju ir kļuvusi Bauskas novada amatierkolektīvu koncertprogramma, kas šogad būs skatāma no pulksten 13.00-15.00. Pēc tās sekos stundu garš uzvedums bērniem "Pārsteigumu karuselis", 16.00 sāksies izrāde "Īsa pamācība mīlēšanā", kurā piedalīsies arī mūspuses deju kolektīvi, pulksten 18.00 uzstāsies grupa "Ilga", bet 20.00 uz skatuves kāps grupa "Klaidonis".

Līdztekus šīm aktivitātēm būs iedzīvotāju godināšana, Bauskas novada amatierteātru radošās darbnīcas, monētu kalšana, "Siena teātris" bērniem, dabas materiālu rotu pīšanas darbnīca, piepūšamās atrakcijas, radošās darbnīcas bērniem. Mājražotāju un amatnieku tirdziņā varēs iegādāties tikai Bauskas novada tirgotāju labumus.
Novada svētki tiek rīkoti pagastos, lai baušķenieki izkustētos no pilsētas un iepazītos ar ainaviski bagāto Bauskas novadu. Ierasts, ka pagasti parasti izvēlas skaistāko un piemērotāko vietu, kur svētkiem norisināties.

Programma tiek veidota atbilstoši vietas izvēlei. Tāpat tiek ņemts vērā, ka svētkus apmeklē visas paaudzes, tāpēc ir padomāts par katru svētku apmeklētāju. Bauskas novada svētki ir nozīmīgs pasākums mūsu gada kalendārā. Svētku laikā mēs varam vienuviet iepazīties ar amatiermākslas kolektīviem, iepazīties cits ar citu un baudīt Bauskas novada skaistumu vasaras plaukumā.

Lielākoties svētkus apmeklē vietējie novada iedzīvotāji, bet ir novērots, ka tajos viesojas arī citi Latvijas iedzīvotāji. Šie svētki ir sirsnīgi un tuvāki vietējiem iedzīvotājiem, kam arī ir veltīts uzsvars, bet būsim priecīgi uzņemt ik vienu, kas vēlas iepazīties ar Bauskas novadu un mūsu tradīcijām!

Jana Igaviņa, Gulbenes novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste

Tie būs šā gada grandiozākie un vērienīgākie svētki – tā gribas apgalvot par Gulbenē gaidāmajām "Novadnieku dienām 2017", kurām esam devuši spēcīgu nosaukumu - "Novads. Saknes. Piederība". 
"Mēs esam izkaisīti pa visu pasauli. Laiks savējos saukt mājās – uz īsu brīdi vai pa visam. Krietnu laiku kopā neesam pulcinājuši tos savus novada cilvēkus, kuri ir "izlidojuši" no mūsu ligzdas – vieni uz Rīgu un Latvijas lielākajām pilsētām, otri – uz ārzemēm. Taču gulbji ir jāsasauc mājās, lai vieni iedvesmotu tos, kuri šeit palikuši, bet otri, kas izmetuši loku pa pasauli, atgrieztos mājās," tā saka mūsu kultūras dzīves dvēsele Edīte Siļķēna!

Novadnieku dienas, kas notiks 28.-29.jūlijā,  apvienos gan pilsētas, gan novada svētkus. Ik gadus šajā laikā notiek Gulbenes pilsētas svētki, tādēļ daļa cilvēku šos datumus jau ir  iezīmējuši kā obligātu došanos uz dzimto pilsētu.

Šajās dienās piedzīvosim, redzēsim, dzirdēsim, sajutīsim: novadnieku Goda bibliotēkas atklāšanu (jauns vides objekts pilsētā, mākslinieks I.Drulle), profesiju nozaru tikšanos "Dzenam sakņu spēku ziedos!", novadnieku akadēmiskās un džeza mūzikas koncertu, dažādas sporta sacīkstes, floristu konkursu, pilsētas pulsējošo nakti – zibakcijas, kvartālu pikniki un dārza svētki, kaimiņošanās; labo lietu  tirgu, kurā savus labumus un pērles rādīs katrs pagasts,  piederības dziesmu koncertu "Ar gulbja spārniem", deju lieluzvedumu "Nāc laika loku kopā izdzīvot! ", kurā piedalīsies novada visu paaudžu tautisko deju kolektīvi un amatieraktieri un īstu svētku balli.
Pasākuma programma pieejama šeit.

Gulbenes novada spēks ir cilvēkos! Gaidām ciemos!

Līga Kondrāte, Ludzas novada Tūrisma informācijas centra vadītāja

Ludzas jubileju "Laikā Ludzā", šogad svinēsim 11.-13.08. Augusta sākums jau sen Ludzas pilsētas svētkiem ir tradīcija! Šogad nedaudz norises datumus mazliet mainījām, sakarā ar Rēzeknes svētkiem - vienu gadu sakrita, tagad sekojam līdzi datumiem, lai tā nebūtu tā, ka abi pasākumi iekrīt vienā nedēļā! Ludzā notiekošie pasākumi ir domāti visām mērķa grupām un tāpēc norisinās vairākas dienas. Piektdienā paredzēta bērnu un jauniešu diena - pēcpusdienā būs diskotēka bērniem, ko nomainīs disko-balle, kurā uzstāsies "Bermudu Divstūris" un labākie DJ. Sestdienā paredzēts koncerts kopā ar Maestro Raimondu Paulu. Būs nakts balle! Svētdienā norisināsies teātra diena - arī paredzēts pludmales futbola turnīrs. Plašāka informācija pieejama šeit.

Šogad arī Ludzai apritēs 840 gadi!
Aicinām uz pilsētas svētkiem!


Vita Viļevko, Daugavpils pilsētas domes Kultūras pārvaldes vadītājas vietniece

Daugavpils pilsētas svētki, kā jau ierasts, savu skanējumu uzsāks ar koncertiem pilsētas mikrorajonos, pēc kā nedēļas nogalē sekos svētku kulminācija pilsētas centrā! Šogad svētku ietvaros norisināsies arī IV Starptautiskais militārās mūzikas festivāls "Daugavpils 2017", kurā piedalīsies kolektīvi no Latvijas, Horvātijas, Igaunijas, Nīderlandes, Polijas, Ukrainas. Sīkāka svētku programma atrodama Daugavpils Kultūras mājaslapā.

Pilsētas svētku programma tiek veidota, balstoties uz iepriekšējo gadu pieredzi, skatītāju interesi un vēlmēm. Darbs pie nākošo pilsētas svētku plānošanas un organizēšanas sākas jau uzreiz pēc iepriekšējiem svētkiem. Tradicionāli pilsētas svētki norisinās jūnija sākumā, taču šogad, lai tie nesakristu ar pašvaldību vēlēšanām,  norises datumi tika pārcelti nedēļu vēlāk.

Pilsētas svētkus ik gadu apmeklē gan vietējie pilsētas iedzīvotāji, gan arī cilvēki no citiem Latvijas novadiem un ārvalstīm!

Inese Roze, Talsu novada tūrisma informācijas centra vadītāja

Talsu Pilsētas svētki - vasaras vidus svinēšana - katru gadu notiek jūlija pirmajā sestdienā, jo tas taču ir pats vasaras vidus! Protams, ka Pilsētas svētki ir viens no nozīmīgākajiem pasākumiem, jo vasaras Saulgriežu laikā uz mājām atbrauc ļaudis, kas strādā un dzīvo ārpus valsts robežām. Un talsinieki zin, ka atbraukuši varēs ļauties gan Saulgriežu burvībai, gan pilsētas svētku jautrībai. Gaidīts ir piektdienas vakars, šogad 30.jūnijs, jo tad Sauleskalna estrādē svētku koncertu "Īpaši Talsiem" sniegs Intars Busulis un Abonomenta orķestris. Tradicionālā nakts pastaiga attainos pilsētas svarīgākos notikumus 100 gadu laikā, jo šogad "Talsiem - 100". Akcents likts un tikko radušos jauno tūrisma produktu "Māksla uzzied Talsos!", tā ietvaros vecpilsētā izvietotas 22 dažādu mākslinieku gleznu reprodukcijas (F.Fībigs, K.Ubāns, A.Zupiņš, R. Opmane u.c.), gleznotas dažādos laika posmos un stilos. "Mākslu" papildinās sadzīve, ieskats pilsētas galvu vēsturē, kāzu tradīcijas 80 gados, rallija tradīcijas Talsos, bet jaunums būs "Tusiņš iekš Tals' tirg' ". Sestdienas rīts sākas ar pilsētas modināšanu, to veiks pūtēju orķestri no Talsiem un Šveices. Tad tirgus lustes, koncerti, izstādes un gājiens "Es , tu, viš', - mēs i' tals'niek", ballīte. Pusnaktī būs muzikāls strūklaku un lāzeru uzvedums Talsu ezerā "Šeit ir mana pilsēta." Jaunums - visas dienas garumā - restorāna seansi Talsu tirgus ēkā! Pilna svētku programma ir pieejama šeit!

Un nobeigumā vēlētos teikt - Kurzemes skaistākā pilsētiņa ir Talsi. Daba un vēsture to tā ir gribējusi. (I.Ziedonis)

Uz satikšanos Talsos!

Alise Tilaka, Salaspils kultūras nama "Rīgava" sabiedrisko attiecību speciāliste

Šogad Salaspils novada svētki notiks no 7.–11. jūnijam. Kā katru gadu, arī šogad, plānojot Salaspils novada svētkus, esam padomājuši, lai tie būtu saistoši visiem. Novada svētki noteikti ir gada centrālais kultūras notikums Salaspilī, kad novadniekiem un viesiem tiek dāvināta izmeklēta kultūras programma uz vairākām skatuvēm. Tiek padomāts arī par svētku ieskaņas pasākumiem. Šogad Salaspils kamermūzikas vasaru 7. jūnijā iesāks šarmantās kamermūzikas pērles – kvartets "ALTERA VERITAS" kultūras nama "Rīgava" Mūzikas un mākslas dārzā. Mūsdienu latviešu komponistu oriģinālmūzikas programmas netradicionālam un pasaulē unikālam instrumentu sastāvam - kokles, akordeons un flauta - izpildīs mūziķi Ieva Mežgaile, Anda Eglīte, Kaspars Gulbis un Andis Klučnieks.

Ģimenēm ar bērniem interesēs amatierkolektīvu lielkoncerts "ES ESMU SALASPILS" Nacionālajā botāniskajā dārzā, kur būs arī gadatirgus, brīvdabas spēles, milzu piepūšamā atrakcija, radošās un izzinošās darbnīcas un sitiena spēka turnīrs, bet vakara daļā Mūzikas un mākslas dārzā jautra brīvdabas dziesmu spēle "REIZ KĀDĀ PASAKĀ" ar aktieri Jāni Skani un jaunajiem estrādes solistiem. Šeit varēs sastapt dažādus pasaku tēlus - gan tos, kas vēl joprojām ir vismīļākie mammām, tētiem un omītēm, gan tos, kas redzami pasaulslavenās multfilmās mūsdienās - Sarkangalvīti, Īkstīti, Karlsonu, Pepiju, Madagaskaras draugus, princesi Elzu, Šreku un Fionu un daudzus citus.

Savukārt jauniešiem noteikti patiks skeitborda, inline, scoter, bmx sacensības "THINK DIFFERENT: OFFICE EDITION" visas dienas garumā Salaspils skeitparkā, kas ir vēl nebijis pasākums.

Vakara daļā būs zaļumballe Mūzikas un mākslas dārzā ar grupu "Mūzikas kolekcija". Tāpat aicināsim dziedāt līdzi mīlas rokbalāžu programmai "TU UN ES", kurā pie kultūras nama "Rīgava" Harija Zariņa dziesmas izpildīs Aija Andrejeva, Alex, Ieva Sutugova, Atis Ieviņš un grupa "Colt", bet "saldajā ēdienā" Salaspili ierībinās INTARS BUSULIS UN ABONEMENTA ORĶESTRIS, kā arī košs salūts, pēc kā sekos populārā šlāgermūzikas grupa "GALAKTIKA" ar dziedātāju Normundu Zušu. Vairāk informācijas par pasākumiem svētku laikā pieejama svētku mājaslapā.

Programmu veidojām tā, lai svētku sajūta ne tikai nezustu visa 10. jūnija garumā, bet, lai to varētu arī paturpināt nākamajā dienā, apmeklējot Daugavas muzeja piedāvātās ekskursijas. Visi tie, kas sestdien būs viesojušies Daugavas muzeja radošajā darbnīcā Nacionālajā botāniskajā dārzā, saņems vienreizēju bezmaksas biļeti, kas būs derīga tikai 11. jūnijā. Tā ir iespēja pavadīt burvīgu dienu Daugavas krastos, kā arī apskatīt jauno muzeja ekspozīciju, skaisto muižas parku, brīvdabas sētu, zvejas tačus un daudz citu interesantu lietu pilnīgi par brīvu!

Salaspils metodiķe kultūras jautājumos Agnese Reķe pievieno: "Salaspils novada svētku centrālā diena parasti notiek maija pēdējā sestdienā, izņemot tos gadus, kad notiek pašvaldību vēlēšanas, jo svētkus rīko un finansē pašvaldība un lai netieši tas netiek saistīts ar faktu, ka varas pārstāvji izmanto Novada svētkus kā rīku priekšvēlēšanu aģitācijā. Kultūras darbiniekiem ir tāds ticējums, ka pārcelt svētku datumus nav laba zīme, jo tad var nebūt labs laiks. Jāatzīst, ka labs laiks vienmēr ir tieši maija pēdējā sestdienā, tāpēc nav nejaušība, ka šo datumu izvēlas daudzas pašvaldības dažādu svētku rīkošanā."

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 04.03.2024 - 03.04.2024 Bērni ceļo bez maksas! 2+2 ģimenei Estravel Latvia
Ģimenes atpūta Ēģiptē - 7 naktis, lidojums, transfēri, AI // 2 pieaugušajiem un 2 bērniem // | Skatīt vairāk
no 1700 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 31.03.2024 Zaķim šodien Liela diena Liepājas reģiona TIB
30. martā no 11:00 – 15:00 Liepājas Latviešu biedrības nama lielajā zālē ģimenes aicinātas bez maksas apmeklēt Lieldienu pasākumu un aplūkot | Skatīt vairāk
Jaunie pavasara atpūtas ģalamērķi Estravel Latvia
Ieskatieties - sākas pavasara ceļojumu galamērķu izpārdošana! Tunisija, Grieķijas salas, Albānija... | Skatīt vairāk
no 369 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 03.04.2024 LIELDIENU IZPĀRDOŠANA Novatours
Ķer savu ceļojumu ar izdevīgu cenu! Ceļo ar ģimeni vai draugiem un saņem atlaidi! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.28661895sec.